Nepretenciozno svijetlo cvjetanje geranijaJedna od nepretencioznih biljaka na prozorčiću je geranija. Zašto listovi postaju žuti u geraniumima i što signal biljka daje, potrebno je shvatiti što je ranije moguće. Cvijet kaže pažljivoj hostenici o njezinim bolestima. I opet gerani će izbaciti košaru visokih cvjetova, osvježiti zrak aromom lišća.

Pelargonija agrotehnika

Povreda uvjeta pritvoraGeranium se smatra nepretencioznom biljkom. Međutim, za njegovo postavljanje potrebno je svijetlo mjesto bez izravnih zračenja podnevnog sunca. Tlo mora biti plodno i labavo. Posuda je odabrana mala, tako da korijeni su suviše uski.

Tlo mora biti vlažno, dobro isušeno. Sprejanje lišća nije potrebno. Top preljev univerzalnog sastava, ali s manje dušika. Jesen obrezivanje izaziva rast novih cvjetnica izbojaka. Ne sviđa joj se gerani kako bi ohladio zemlju i komade.

Bolesti lišća geranija – signal cvjećaru

Kršenje uvjeta sadržaja dovodi do slabljenja postrojenja. Bojanje lišća može vam reći što trebate promijeniti u sadržaju cvijeta. Zašto žuto lišće u geraniums, curdle ili suho – postoji nekoliko razloga. Postoji slabljenje postrojenja zbog glavnih razloga:

 • netočni sadržaj;
 • bolesti;
 • zauzetost insekata.

Bolesti i invaziju na parazite povezani su s pogrešnim sadržajem. Ako je cvijet jaka, neće se razboljeti. Važno je osigurati nezahtjevno stanje geranija u postojanju, kako ne bi riješili zagonetku, zašto geraniums postaju žuti i lišće suši.

Rezultat netočnog sadržaja geranija

Rezultat netočnog sadržajaU zimzelenom grmlju Pelargonium, donji listovi postaju žuti i pada, to je prirodni proces. Stoga, korijen je gola s godinama. Ali ako lišće često pada, onda cvijet nema dovoljno svjetla. Potrebno je mijenjati mjesto ili organizirati rasvjetu zimi.

Posebno često gerani žive lišće zimi. Zašto se to događa? Biološka aktivnost cvijeta tijekom razdoblja odmora nije uzeta u obzir. Znak prelijevanja može biti žućkanje vrha postrojenja. To znači da bolesni korijeni ne tjeraju sok na pravu snagu, a vrh ostaje bez hrane.

Suhi rubovi lišća geranijaZašto lišće u sobi svijetli žuto? Potrebno je češće voditi biljku, nema vodu. Ako je biljka bila ljeti na otvorenom, kada se prenesu u toploj sobi prije aklimatizacije, boja postaje manje svijetla. Potrebno je pričekati tjedan ili dva, i tek onda početi mijenjati uvjete pritvora.

Listovi postaju žuti ako gerijani nisu dugo presadeni, lonac nije dovoljno hranjen ili je lonac nepropusan. U komi zemlje stvara se prekomjerna vlažnost, lišće žute u geraniumima. Što učiniti u ovom slučaju? Transplantirati biljka u novu zemlju i veći kontejner.

Na niskim temperaturama lišće geranija postaje crvenoGeranium ne podnosi prskanje. Međutim, suhi zrak je također neprihvatljiv za to. Nemojte postavljati cvijet pod nacrt i blizu radijatora. Zato geraniumi postaju žuti na rubovima. Sušenje listova počinje signalizirati nedovoljno zalijevanje.

Crvenilo listića reći će cvjećaru da je biljka hladna. Možda se samo treba odmaknuti od stakla, bliže rubu. Ali zašto geraniums rumeniti u proljeće? Najvjerojatnije, tijekom brzog razvoja biljke nije dovoljno hrane. Za hranjenje gerijana potrebno je u malim dozama.

Bolesti geranija i njihovo liječenje s demonstracijom fotografija

Biljka je bolesnaPonekad, čak i ako su zadovoljeni svi uvjeti pritvora, biljka je depresivna. U geraniums, iz nekog razloga, lišće okrenuti prema unutra, boja zelenila promjena. Uzroci bolesti mogu se podmiriti u tlu ili na vrhu:

 • bakterije:
 • gljiva;
 • virusi.

Zatim na listovima mogu se pojaviti smeđe mrlje, masne mrlje, koje na kraju suše i uništavaju cvijet.

Na listi geranija, virusna bolestVirusne bolesti se prenose iz zaražene biljke na zdravo kroz insekte, prethodno hranjene na bolesnom grmu. Moguće je da je stabljika ukorijenjena s bolesnim pelargonijem. Znak je geranijska lista, vizualno nalik mozaiku. List se izvlači, na njoj se vide vidljive mrlje ili uzorak. Ovo je vaskularna bolest. Biljka mora biti uništena kako ne bi zarazila susjede.

Bakterijska geranija bolestBakterijske bolesti uključuju različite promjene uočenosti i gubitka listova. Zašto geranija postaje žuta i što da radim ako se na listi nalaze smeđe mrlje? Prije svega, trebate promijeniti uvjete pritvora. Topli topli zrak u sobi može dovesti do bakterije. Znak bakterijske bolesti je crvenilo vene na lišću. Ako ne poduzmete mjere, nakon nekog vremena biljka će se potpuno sušiti.

Stajanje biljaka na prozoru, vlaženje listove s kondenzata na prozoru, zagađena tla su provokatori bolesti. Različite bakterije i gljivice daju različite oblike i mrlje od sive pahuljaste ploče do umiranja unutar tkiva.

Biljka se nosiPotrebno je isključiti štetne čimbenike, pokupiti lišće s mrljama i obraditi biljku s fungicidima. Treba izbjegavati kontakt s vodenim listovima. Bakterijske bolesti uključuju poznatu crnu nogu. Ako se stabljikom geranija propadne, crni i padne – to je to. Potrebno je presaditi biljku u novu podlogu.

Bolesna biljka mora se liječiti fungicidimaStrašna bolest za geranije je hrđa. Zašto lišće postaju žute u geranija u sobi, ako ga prethodi pojavljivanje smeđih mrlja. To može biti hrđa, gljivična bolest. Smeđe mrlje – vrećice s sporesima. Pomaže prskanju s fungicidom. Ova ista bolest uzrokuje edem – rast na listovima pelargonija. S malim oštećenjima, listovi moraju biti strugani i spaljeni. Tlo na suho, provjerite kako drenaža djeluje, daje postrojenju više svjetla i zraka.

Insekti i štetočine biljaka

Štetnici geranijaJedan od najneugodnijih štetnika su nematode. Mali crvi žive na zemlji, hrane korijenje i pridaju im ciste. Biljka je prvo depresivna, a onda umre. Znak je mali, poput sjemenki maka, grašak na korijenima. Izbjeći se od nematoda teško je. Bolje je uzeti rezanje s vrha postrojenja i uništiti lonac s tlom. Kada razbijanje tla pomoću alata, ciste mogu biti naseljene susjednim posudama.

Gornji dio cvijeta može se naseliti:

 • uši;
 • štitasti moljac;
 • pauk mite;
 • gusjenicama i termitima.

Kako bi spriječili da lisnato tijelo pronađe lišće geranija delikatno i ukusno, biljka bi trebala dobiti dovoljno kapljica kalija i malo dušika. List je grublji i ne voli tetive.

štitasti moljacWhitefly je mala bijela mušica koja leže jaja unutar lima. Može se povući samo ponavljanom primjenom sistemskih fungicida.

Zaposlenici jedu sok od biljke, brzo se razmnožavaju i razlog su zašto geraniums tjeraju lišće unutra. Na poleđini ploče pojavljuje se pauk web, a cijela ploča suši.

termitiTermiti, štetnici koji se hrane na lignificiranim dijelovima biljke, naseljavaju se unutar stabljike i jedu. Oni mogu sletjeti u zemlju ako se podmiruju temelji kuće, ući u lonac s tlom.

Različiti gusjenici s užitkom proždiru lišće i cvjetove geranija. U uvjetima prostorije mogu se pojaviti ako je letak ostavio ličinke na lišće ili cvijeće. Caterpillari će jesti zelenilo ili latice cvjetova, ovisno o vrsti štetnika insekata.

To je za geranije da koriste lijekove sustavne akcije.

 1. Aspirin, 1 tableta po 8 litara vode, prskajte na lišće svaka tri tjedna kada se pojave štetnici.
 2. Glasnik – zalijevana zemlja za jačanje imuniteta biljaka.
 3. Maraton je droga univerzalne akcije. Treba ga prskati na površinu zemlje i zalijevati.
 4. Monterey – sredstvo za raspršivanje geranija od gusjenica.

Ne bi bilo teško rasti prekrasna grm geranija, samo je potrebno paziti na zeleni prijatelj.

Iskustvo rastućih geranija – video