actinidia na primestnem območjuTa rastlina postaja vse bolj priljubljena vsako leto v ruskih vrtovih. In če ste se že odločili, da jih boste pridobili, morate pazljivo preučiti uporabne lastnosti aktinidije in kontraindikacije za njegovo uporabo.

Actinidia skupaj z ginsengom, eleutherococcusom in kovačnikom prišla k nam iz Daljnega vzhoda. Rod teh rastlin vključuje okoli 75 vrst, od katerih se na ruskem daleč na vzhodu razvijajo štiri vrste aktinidij, povsod pa se gojijo samo dve – kolomikt ali argument.

Vsi vedo, da je plod kivijevega sadja tudi sadje delikatije.

Uvod v Actinidia

zori aktinidijoVse vrste aktinidij, ki rastejo v naši državi, so listopadne grmovje lianas. So nežni in imajo dobro zimsko trdoto. Te rastline so zelo dekorativne, v vrtovih pogosto dekorirajo gazebos, ograje, stene stavb ali pustijo, da se prevrnejo nad rešetko. Ampak jih pogosto vzrejajo zaradi svojih izjemnih zdravilnih lastnosti.

aktinidija na rešetkiNesmiselne koristne lastnosti aktinidije, pa tudi kontraindikacije proti njej, so ugotovili ruski akademik in gojitelj IV Michurin, ko je zapisal, da aktinidija ni slabša od grozdja v svojih lastnostih. Če pa se grozdje šteje za edino jagode, je aktinidija koristna za vse jagode, listje, lubje in korenine.

Katere so uporabne lastnosti aktinida

tinkture, decokcije, kompoti, džemi iz aktinidijeGlavna vrednost jagod Actinidia je rekordna vsebnost askorbinske kisline. Po količini tega vitamina je daleč vzhodna liana drugič samo na vrtnico, ki presega citrusove in črne ribeze. Jagode vsebujejo tudi:

  • tanine in pektine, ki pozitivno vplivajo na prebavo in odstranijo žlindre iz telesa;
  • karoten, izboljšanje vida;
  • vitamin P, ki izboljša delovanje askorbinske kisline;
  • glikozidi, koristni za kardiovaskularni sistem;
  • različne mikroelemente in organske kisline, potrebne za telo.

cveti aktinidijaJabolke, cvetovi, lubje in listi lian se uporabljajo za bolezni prebavil, beriberi, anemija, pljučne bolezni, zaprtje, revmatizem in hipertenzijo. Prav tako je uporaben kot hemostatični, pomirjujoči, analgetični in restavrativni.

Iz plodov rastline je bila najprej izolirana snov, edinstvena v dejanju, aktinidin. Ponavlja funkcijo srčne mišice po srčnem napadu, zmanjša verjetnost ponavljajoče se poškodbe in spodbuja prebavo.

Uporaba aktinidije pri izgubi teže

aktinidija za hujšanjeJagode te čudežne liane vsebujejo edinstvene snovi v kompleksu, ki lahko učinkovito zmanjšajo telesno težo. Uporaba aktinidije pri izgubi teže izhaja iz njegovih lastnosti, da odstranjuje toksine in toksine iz telesa, medtem ko nasičuje z bistvenimi vitamini in mikroelementi. V tem primeru 100 gramov sadja vsebuje le 47 kilokalorij.

Redno jedenje aktinidije lahko hitro normalizira težo z uravnoteženo prehrano in zadostno fizično aktivnost.

Kdo je kontraindiciran pri uporabi aktinidije

Actinidium ni koristen za vseUporaba aktinidije precej presega morebitno škodo. Torej, morate porabiti sadje previdno pri nestabilnih blatu, nizkem krvnem tlaku, tromboflebitisu, krčnih žilah in povečanem strjevanju krvi. Peptični ulkusi in bolniki z gastritisom z visoko kislostjo želodčnega soka, da bi konzumirali jagode aktinidije, bi morali po posvetovanju z zdravnikom.

Nedvoumna kontraindikacija za uporabo je posamezna nestrpnost, ki lahko povzroči močno alergijsko reakcijo.

Koristne lastnosti aktinidije, tudi kratko opisane, dajejo priložnost, da ocenijo svoj učinek na zdravje in na telo kot celoto. Če niste našli kakršnih koli kontraindikacij za njegovo uporabo, poskusite zasaditi zdravilno vinsko trto na vaši spletni strani in bodo vedno na voljo z okusnimi in zdravimi jagodami.

Related  Seznanimo se z najbolj znanimi vrstami ciklama

Video o terapevtskih lastnostih aktinidije