Mladi gloxinia iz listovaGloxinia s velikim zvončićima i pubescentnim listovima jedan je od najpoželjnijih zatvorenih cvjetova za početnike i iskusne cvjećare. Upute za reprodukciju gloxinia kod kuće, fotografije njege biljke u ovom ključnom stadiju potaknut će vam kako napuniti kolekciju s jakim cvijetom.

Gloxinia, kao i njihove najbliže srodne vrste, može vegetativno reproducirati:

 • koristeći list ili dio nje;
 • stabljike proizlazi iz odrasle biljke;
 • ukorjenjivanjem pedikula na kojem se formiraju kćeri;
 • dijeljenjem gomolja.

Nisu sve metode su jednaki u jednostavnosti i učinkovitosti, ali kada je u pitanju ušteda rijetke sorte ili omiljeni cvijet, morate znati kako umnožava gloksinija, i koristiti sve značajke.

Reprodukcija lišća gloxinia

Reprodukcija gloxinia s lišćem i cvjetnim stabljikomNajjednostavnija i najčešća metoda, koja rijetko dovodi do neuspjeha, jest uporaba zdrave liste zrelog odraslog čovjeka kao sadnog materijala.

Kada je ukorijenjen na podnožju ploče listova, pa čak i na velikim žilama, gloksinia može oblikovati sitne kćerkice s vlastitim čvorovima.

Root leaf za reprodukciju gloxinia može biti:

 • u vodi, sve dok korijen ne stvara korijene dovoljne za primanje prehrane u tlu, nakon čega se sadnica prenese na podlogu ili tresetnu tabletu;
 • odmah sadnju sječa listova u tresetnoj ploči ili laganu smjesu.

Kako množiti gloxinia s rezom listova?

Prije svega, trebate zalijevati čisto ili bolje s novom oštricom ili skalpelom. Od odrasle zdrave biljke, izrežite list tako da duljina od 2-2,5 cm ostaje na podnožju listne ploče.

Odjeljivanje gloksinijskih listova za propagaciju biljakaNemojte uzimati za uzgoj stare, blijedi ili, obrnuto, samo otvaranje mladih lišća. Ako je gloxinium mali, na nižim razinama nalaze se “bebe” prvi listovi – oni također nisu pogodni za dobivanje mladih rozeta.

Ako se list gloksinija velika, možete ga izrezati na komade s pojedinim vene na gloksinija u reprodukciji, kao na slici, i brige za biljke da bi dobili više djece utičnice.

Listovi se lagano spuštaju u prozirne čaše ispunjene veličinom, punjene kuhanom vodom na sobnoj temperaturi.

Nemojte kapati stabljiku duboko u tekućinu. To može izazvati razvoj truleži. Dovoljno je da voda ne pokriva više od centimetara duljine reznica ili ulomaka listova.

Vrh staklo materijal za uzgoj gloksinija naslovnicu paket, bez stiskanja i oštećenje list. Minijaturni staklenik stavlja se u toplinu, na dobro osvijetljenom mjestu, gdje nema opasnosti od izravnog sunčevog svjetla. U ovom obliku, list će ostati za 2 do 3 tjedna, sve dok se na rubu reza ne formiraju kost ili cjeloviti korijenni sustav. Tijekom ovih dana, timarenje gloksinija kod kuće, kao što je na slici, s porastom broja improvizirani teplichku oprezno emitirano nekoliko puta.

Related  Video i opis procesa presađivanja zamiokulkasa kod kuće

Izrada posebnih uvjeta za ukorjenjivanje reznicaNakon formiranja centimetara korijena, list se može presaditi u tlo. Ovisno o mogućnostima i sklonostima cvjećara, to može biti:

 • gotova mješavina za unutarnje biljke na bazi treseta;
 • mješavina sphagnuma i pripremljene zemlje;
 • perlit ili vermikulit;
 • pješčani tresetni supstrat;
 • zemlja sphagnum.

Rooting leafPrije se koristi za reprodukciju gloksinija lima u tlo na dnu posude je potrebno da bi plakati rupe i opremiti 1-3 cm sloj isjeckan pjene ili drugog ne-upijajućeg materijala. Gornji dio se sipa preko podloge, koji je dobro navlažen.

Prilikom sadnje važno je ne rušiti, a ne oštetiti ploču, u suprotnom tkiva na ovom mjestu će brzo rotirati, uzrokujući smrt cijele ploče listova.

Petiol je pokopan 5-10 mm tako da su korijenje i kobilice prekriveni zemljom. Mala dubina brtvljenja pomaže malim rozetama da brzo prođu kroz površinu. I, ako je potrebno, može se dodatno sipati podlogu oko reznica.

Rojevi i gomolji mlade biljkeUzemljeni list je opet, zajedno s kontejnerom u kojem se nalazi, prekriven paketom. Briga za gloksiniju kada se umnoži kod kuće, kao na fotografiji, smanjuje se na zračenje i točno navlažuje, kada se podloga suši.

U budućnosti će cvjećar morati biti strpljiv, budući da se prve prodavaonice kćeri s malim kvržicama u bazi mogu pojaviti tek mjesec dana ili kasnije. Ponekad možete promatrati gomolje. To znači da su djeca uronjena u “hibernaciju”, a nakon nekog vremena će se pojaviti lišće.

Reprodukcija je uspješnaNakon proučavanja videozapisa o reprodukciji listića gloxinia, možete naučiti sve suptilnosti procesa i vizualno upoznati sve njegove faze. To će vam pomoći izbjeći pogreške u praksi i uspješno razvijati svoje male rozete vašeg omiljenog cvijeta.

Reprodukcija gloxinia po peduncle

Za reprodukciju gloxinia koriste se reznice cvijećaAko u zbirci cvjećara postoji biljka koju biste željeli reproducirati, ali nema puno lišća na grmu, možete upotrijebiti neku drugu metodu. U tom slučaju, uzmite pedunke, koji su tek nedavno osušili cvijeće i pomnožili gloxinium, kao list.

Related  Tajne uzgoja ukrasnog cvijeta kaleryja

Za male biljke je dovoljno da napusti stabljiku od 5-6 cm. Višak rezanja nož i stabljika po centimetru je uronjen u vodu. Ostatak postupka potpuno se podudara s rastom gloxinia pomoću listova.

Metoda je korisna u razmnožavanju gloksina rijetkih sorti i hibrida, jer je u tom slučaju rizik od spontanih mutacija koji mijenja izgled biljke i njezinih cvjetova mali.

Sadnja korijena glenoksinia

Stabljika stabljike na korijenuKorijen i dobivanje mlade biljke može biti iz apeksnog dijela stabljike. Takav sadni materijal trebao bi imati nekoliko lišća i 3 centimetarske stabljike za uranjanje u podlogu.

Smanjite dršku boljem kompaktnom zdravom grmom, prije nego što je bio na dobro osvijetljenom mjestu i dobio odgovarajuću količinu hrane i vlage.

Budući da je teren zasađen prilično velik apikalni stabljike, onda je reprodukcija gloksinija ova metoda je pogodna posuda promjera 9 cm. Na dno posude stvaranje snažne drenažu debljine ne manje od 2 cm, a zaspati na vrhu laganom labave podloge, dobro propušta zrak i vodu.

Pokušajte ne pritiskati ili oštetiti, trup od 2 cm pokopan je u zemlju, prethodno zalijevati konstantnom vodom na sobnoj temperaturi. Podloga za podmazivanje se lako sabija kako bi se pucala stabilna okomita pozicija.

Kao i kod razmnožavanja gloxinia s listom, lonac s ručkom pokriven je paketom na vrhu i lijevo na raspršenom svjetlu, u toplini, dok biljka ne uzme korijen. Po potrebi, sadnica se emitira, a tlo je lagano navlaženo raspršivačem, pokušavajući ne stići na listove. Mjesec dana kasnije, biljka daje korijene, a može se prenijeti na normalan način uzgoja.

Kako pravilno podijeliti gomolje?

Noduli gloxiniaTeško je i rizično koristiti za reprodukciju gomolja gloxinia, jer izgled truljenja ili njihovo sušenje neizbježno dovodi do nepopravljivih posljedica. Opasnost je pogoršana činjenicom da su rezani gomolji mnogo duži od zelenih dijelova biljke, aklimatizirani i restaurirani. I tek nakon toga započinje rast novih prodajnih mjesta.

Related  Neupadljivo čudo je cvijet aspidistra

Kako množiti gloxinium dijeljenjem gomolja? A koje su osobitosti brige za postrojenje nakon takve operacije?

Za ovu metodu prikladni su samo veliki gomolji:

 • promjer manji od 5 – 6 cm;
 • s elastičnom zdrava površina bez znakova truleži, gljivičnih infekcija ili drugih oštećenja;
 • s buđenjem točaka rasta, a još bolje s izbojcima visine oko 2 cm.

Podijelite gomolj dezinficiranim oštrim oštricom u dijelove tako da svaki fragment ima svoj klica ili potencijalnu točku rasta. Mjesta za rezanje obrađuju se u obliku praha s aktivnim ugljenom ili, ako to sredstvo nije, obojite slojem zelenog. Za gomolj je manje ozlijeđen u tlu, sušen i dodatno prevučen vrtom. Ova će mjera pomoći u izbjegavanju bakterijskih ili gljivičnih napada sadnog materijala koji se koristi u reprodukciji gomolja gloxinia.

Mlade biljkeDijelovi gomolja, koji nisu zakopani, ugrađeni su u vlažnu podlogu. U budućnosti, briga za gloksiniju tijekom reprodukcije je u vrlo točnim zalijevanje. Ako je tlo pretjerano proliveno, gomolja umre u većini slučajeva.

Za sadnju je prikladnije uzeti transparentne naočale kako bi stalno pratili razvoj korijenskog sustava i stanje gomolja. Za umjereno navodnjavanje možete koristiti šupljinu s vodom i šupljicom, a navlažiti površinski sloj tla uzeti štrcaljku s debelom iglom.

Kada bijeli zdravi korijeni pokrivaju cijeli volumen tla, a rozeta na vrhu gomolja postaje jača, biljka se prenosi u trajni lonac.

Video o reprodukciji gloxinia