peperomy domaObstaja veliko različnih vrst notranjih cvetov, ki prosijo svoje lastnike skozi vse leto. Rastoča peperomy doma je lahko velik hobi in morda celo življenje. Pomembno je, da to dejavnost pristopimo z umom in upoštevamo osnovna pravila za skrb za rastlino.

Opis rastline

mlada rastlina peperomyPeperomy je trajnica zimzelene zelišč, ki je rojena v tropih Južne Amerike in Azije. Dobesedno je ime rastline prevedeno kot “podobno kot poper”. Višina peperomije se spreminja od 15 do 50 cm, listi so veliki, mesnati, temni smaragdni ali zeleno-rjavi barvi. Za liste je značilno oblikovanje širokih svetlobnih trakov, linij ali pik. Rože majhne, ​​zbrane v tanjših oblikah cilindrične oblike, biseksualne. Med plodovami se oblikujejo zelo majhne suhe jagode, ki se zlahka ločijo, ko pridejo v stik z njimi.

Rod Peperomy ima okoli 1000 vrst. Najpogostejši in primerni za domače kmetijstvo so:

 1. Peperomy magnoliaceous. Rastlina ima precej široko in mesnato steblo, ovalne liste, značilne za to vrsto, temno zelene črte in pike svetlo rumene sence.
 2. Peperomy. V svoji spektakularni podobi se razlikuje. Na rastlini so majhni listi, ki puhalo spremenijo v bujno grmovje.
 3. Peperomy je kumulativ. Ta vrsta je značilna za posebno strukturo socvetja in sadja. Listi so zaokroženi z voskastim premazom.
 4. Peperomy je malo vrtoglavica. To je navadna oblika rastline, ki se najpogosteje goji v visečih cvetličnih ali cvetličnih školjkah.
 5. Peperomy se nagne. Višina te vrste doseže 10 cm, listi so v obliki srca s pubescenco.
 6. Peperomy iz kluba. Vrsto odlikuje visoka, debela in mesnata stebla. Na ovalnih listih z mat površino so rdeče razveze.
 7. Peperomy je izklesal. Za to vrsto je značilna prisotnost listov v obliki polmeseca, ki spominjajo na podlage fižola.
 8. Peperomy plazeče. Rastlina tvori strme, plazeče ali obesne poganjke. Liste odlikujejo zobni rob solate.
 9. Rosperjev Peperomy. Spodnja stran mesnatih listov je obarvana rdeče-rjave barve, kar daje poseben učinek in privlačnost za to vrsto pepermije.
 10. Siva vročina. Za vrsto je značilna gosta bela pubescenca stebel in listov.

Related  Sama uporabljamo zdravilne lastnosti konjskega kostanja

Značilnosti nege

pogoji pepermijeObstaja več skrivnosti rasti peperomy doma.

Temperaturni režim. Peperomy po celem letu raje toplo sobo. Poleti in spomladi mora biti temperatura v območju + 20-23 ° C, pozimi in jeseni ne pod + 16 ° C.

Nemogoče je prenašati hipotermijo in močne osnutke, prav tako pa ni priporočljivo, da pihamo na prostem, tudi v topli sezoni.

Način osvetlitve peperomy. Peperomy je precej lahka vrsta, a raste na območjih z razpršeno svetlobo. Priporočljivo je, da se cvetlični lončki postavijo na okno zahodnega ali vzhodnega dela hiše. Če to ni mogoče, morate z mrežo, tanko krpo ali papirjem ustvariti delni odtenek. Intenzivnost osvetlitve je odvisna tudi od vrste peperomy: oblike s temno zelenimi listi se počutijo udobno v senci, raznolike in svetle barve pa zahtevajo dovolj svetlo dnevno svetlobo.

peperomy z ustrezno negoNačin zalivanja. Skrb za piperomijo vključuje določeno zalivanje rastline. V toplem obdobju je potrebno obilno napajanje stoječe sobne temperature. V jeseni in pozimi je treba zmanjšati zalivanje peperija, tako da se lahko zemljišče izsuši. Bolje je, da malo posušimo tla, namesto da jo vodimo, saj lahko obilno zalivanje povzroči stagnacijo vode in propad koreninskega sistema. Kar zadeva vlažnost zraka, je pepermija popolnoma odporna na suh zrak, vendar najbolje prideluje v vlažnem podnebju, značilnem za tropske regije. Zato je v vroči sezoni vse vrste pepermije, razen sive, potrebno malo škropljenja.

Gnojilo za peperomy. Od začetka pomladi do konca jeseni je potrebno peperomy dvakrat na mesec hraniti s kompleksnimi gnojili. Pozimi se gnojilo zmanjša na enkrat mesečno.

Reprodukcija in presajanje

presaditev peperomijeTransplantacija peperomije se mora odvijati spomladi, enkrat na dva do tri leta. Hkrati je zemlja popolnoma spremenjena, mrtva območja rastline so odrezana in korenine dekontaminirane s črnim prahom ali cimetom v prahu. Če je rastlina precej narasla, potem je razdeljena na več majhnih grmovnic.

Po presaditvi rastline ni mogoče uporabljati gnojil v tla do naslednje pomladi.

mlade rastlineReprodukcija peperomije se praviloma pojavi na več načinov:

 1. Semena. Če želite to narediti, morate kupiti semena hibridov prve generacije (F1), jih posejati z vlažno zemljo, pokrivati ​​s filmom, ustvariti 100% vlage, pustiti v svetlobi in počakati na videz prvih poganjkov. Po videzu prvih poganjkov z listi, da držite pick in poskrbite za posamezne posode.
 2. S pomočjo potaknjencev. Ta metoda je idealna za razmnoževanje ampelijskih, plazovitih ali skrivnih vrst. Da bi to naredili, je rezljeno steblo ukrivljeno v vlažnem pesku ali mahu in prekrito s prozornim filmom. Po približno treh tednih se pojavijo prve korenine nove rastline.
 3. Reprodukcija listov. Primerno za pokončne vrste ali grmovje. Leže skupaj s potaknjenci ne daljšo od 4 cm, ga postavite v vlažno podlago (pesek s šoto ali mahom je najbolj primeren) in počakajte na videz korenin. Listno ploščo z rezom se lahko dovaja tudi v vodo, vendar globina, na katero pade steblo, ne sme biti več kot pol centimetra.
 4. Razdelitev rastline za odrasle. Ta način razmnoževanja se lahko izvede spomladi, ko se rastlina preseli, tako da se preprosto razdeli na več majhnih grmovnic.reprodukcija rojstva

Related  Sijajna eksotična začimba je nageljnov. Koristne lastnosti in kontraindikacije

Rastočih vrst peperomije v domu ni težko, je pomembno upoštevati vsa pravila oskrbe in priporočil, nato pa bo pepermologija prosila za privlačen videz več kot eno leto.

Priporočila za oskrbo pirija – video