adenium - ruža pustinje

U prirodi Adenium – je višegodišnja drvenasta biljke ili grmova koji rastu u vrućim sušnim područjima srednje i južne Afrike, Arapskog poluotoka i otoka Socotra. Adenium kod kuće je spektakularni unutarnji cvijet, odmah privlačeći pozornost s neobičnim zadebljanim stablom, gustim listovima na vrhovima izbojaka i svijetlim cvjetanjem. Tijekom vegetacijskog razdoblja, biljke biljaka ukrašavaju jednostavne i dvostruke kukuruzne kukice u bijelom, ružičastom, crvenom crvenom i ljubičastom tonu.

Zbog neočekivano bujne sočne cvjetnice, kultura je dobila drugo ime, adenium “ruža pustinje” i postala nevjerojatno popularna među cvjećarima cijelog svijeta.

Adenium je prvi put zainteresiran botanistima u XVIII. Stoljeću, kada je prvi pokušaj klasificiranja svoje vrste, ali još uvijek postoje mnoga drugačija tumačenja usvojenog sustava u znanstvenom okruženju. Uobičajeno je razlikovati 10 vrsta adenoma koje se razlikuju:

  • oblik kašexa, cvijeća i lišća;
  • dimenzije;
  • značajke vegetacije;
  • mjesto prirodnog rasta.

Unatoč vidljivim razlikama, neki kulturni stručnjaci vjeruju da sve postojeće vrste pripadaju istoj vrsti adena, a varijacije izgleda uzrokovane klimatskim, tlačnim ili drugim razlikama.

Adenium deusum (A. Obesum)

adenium desusumOva vrsta je najčešća, poznata i najčešće proučena. U prirodi, adenij masnoća ili masnoća može se naći na oba afričkog kontinenta i na Bliskom istoku. Raspon najzanimljivijih biljaka je široka traka koja se proteže od Senegala na zapadu do Saudijske Arabije na istoku.

Ime adenium pripada Adenu, ili sadašnjem Jemenu, gdje je ovaj izvanredan biljka prvi put opisan.

cvatu adenoma mastiZa otporne sušu, visoku temperaturu zraka i izravne sunčeve zrake, adenij dewum karakterizira razdoblja buđenja i odmora, kada se trajno:

  • prolune su izdužene, kožne na dodir, sivo-zeleno lišće dužine od 6 do 15 cm;
  • zaustavlja rast;
  • ne stvara nove boje.

Ovo stanje se promatra u hladnoj sezoni iu suhoj sezoni. S početkom vegetacije, mlada lišće pojavljuje se na vrhovima izbojaka. U ljetnim pupoljcima se pojavljuju, pretvarajući se u cjevaste cvjetove dizalice i ružičaste nijanse. Promjer petlje corolla u divljih adenoma masti varira od 4 do 7 cm, cvjetovi su mnogo veći, do 12 cm, a raznolikiji su u boji i obliku.

Adenium je pretilo u prirodiObložen sivo smeđe kljun može narasti do debljine metar, znatan dio caudex ispod tla, a preostali izvan bačve Adenium obesum ima oblik stabla ili grma u visinu i tri metra.

Zbog usporenog rasta, ograničenja veličine lončanice, ali i zbog obrezivanja i oblikovanja kuće, adenium vjerojatno neće rasti do takve veličine, ali će vam se svidjeti bizarnih oblika i svijetlih boja.

Adenium multiflower (A. Multiflorum)

Cvatnja Adenium u Nacionalnom parku Kruger u Južnoj AfriciDomaća zemlja biljke, koja pogađa posebno obilno cvjetanje, središnja je i južna regija. Ovdje, adenijev višestruki protok preferira naseljavanje na pješčanu i alkalnu zemlju.

Jednostavne vrste zadovoljan s malim nakupinama tla i ne boji se suše, očuvanje rezerve vlage u obložen, je u obliku minijaturne Baobab prtljažnik s glatkom sivkaste kore i skriveni pod zemljom sa snažnim korijenima.

U prirodi biljke višenamjenskog adenoma mogu doseći visinu od tri metra i u mnogim zemljama pod državnom zaštitom zbog opasnosti od izumiranja. Prijetnje vrstama ljubitelji egzotičnih kultura, lov na bujne cvjetnice, stoke i majmune, hraneći biljke gomolja.

Adenium cvjetovi su višestrukiZbog nevjerojatnog obilje cvjetova, adenij se zove Impala lily, ali u kulturi ova vrsta je manje uobičajena nego Adenium je pretilo, zbog sporog rasta i početka cvjetanja nakon 4 godine starosti.

Adenium arabicum (A. Arabicum)

Adenium arabicum x crispum (hibrid)Ime adenium arabicum govori za sebe. Ova vrsta s masivnim, čučanjim kaudetom raste na arapskom poluotoku.

Ovisno o klimatskim uvjetima, izgled biljke može varirati. U područjima s kroničnom sušom adenomi su grmoliki, gdje imaju veću vlagu, mogu izgledati kao jaka, gusta stabla na bazi s slabo izraženim granama. Na adenium arabicum prilično velika lišća, ružičasta, s ljubičastom bojom ili tamnosmeđom kore i crvenkasto-ružičastim cvjetovima.adrenijalni cvijet arabicum

Kod kuće, Adenium Arabic može se uzgajati od sjemena, da bi kasnije sudjelovao u formiranju svoje kože i debla.

Adenomal Somali (A. Somalense)

Adenium SomaliSomalijska vrsta adenija je prirodni stanovnik Afrike, raste u različitim područjima svog raspona do visine od jedne i pol do pet metara. Postrojenje se odlikuje konusnim oblikom debla i praktički kontinuiranim cvjetanjem, ako biljka uspije osigurati obilje sunca.

Zeleni izduženi listovi imaju svijetlu zelenu boju. Često su bijele ili svijetle vene vidljive na oštrici listova. Zimi, biljke gube lišće i trebaju odmor. Manji cvjetovi s ušima od adenijskog masti, cvjetovi latica pojavljuju se na tankim granama. Boja 5-latica corollas – ružičasta, crvena, crvena s pojašnjenje na vratu. Vrste se mogu razmnožavati s Adeniumum desusum, što je ono što mnogi uzgajivači koriste. Nadalje, Somalijska sorta je jednostavna za uzgoj, sadnice se cvjetaju po prvi put nakon godinu ili pol dana nakon sadnje, kada se stabljika podigne na visinu od 15-18 cm.

Adenium crispum (A. somalense var crispum)

adenium krispumVrlo ukrasno izgleda adenium krispum, smatra se podvrsta somalijskih biljaka. Karakteristična značajka kulture – uski dugi listovi s bjelkastim žilama i crimped edges, koji je dao ime ove vrste, kao i rupe podzemne caudex. Brojni suptilni korijeni samo povećavaju sličnost s korijenjem usjeva.

adenium cvijet krispumOva vrsta adenoma za kuću zanimljiva je ne samo za oblik stabljike i srednje veličine već i za izvorno cvijeće, za razliku od cvijeća somalijskog adena. Rijetke, rjeđe crvene korume široko su otvorene, latice imaju primjetan zavoj.

Adenium je novi, tanzanijanski (A. somalense var., Nova)

Adenium Somalense NovaJedna od nedavno opisanih podvrsta somalijskih vrsta – dolazi iz polu pustinja Tanzanije i okolnih područja. U Adenium Crispumu, ova biljka je povezana s pojavom lišća, a ružičaste ili crvenkaste korume više sliče cvijeću Somalije Adenium.

Adenium bohmianum (A. boehmianum)

Adenium bohmianumKrajem XIX stoljeća, botaničari su otkrili i opisali pojavu Adenium bomchianum sa sjevera Namibije. Ova vrsta nije poznata toliko zbog ukrasnosti, već kao otrovna biljka, među lokalnim stanovništvom zaslužila je ime Busmanovog Yada.

U prirodi, jaka, dostizanje visine od tri metra biljke dragovoljno grana, polako raste i tijekom vremena zadebljanje na prtljažniku je izglađen. Spiralno locirane lišće su samo na vrhu izbojaka, oni su kožne, 8-15 cm duge listove srebrnasto-zelene boje s dobro označenim venama.

Cvjetanje Bohman AdeniumGotovo zaobljene zbog širokih latica, kore mogu biti ružičaste, lila, malina. Karakteristična značajka adenijskog cvijeta ove vrste je bogata purpurna boja vrata.

Adenium swazicum (A. swazicum)

Cvjetanje adenium swazicumIme adena odražava mjesto svog podrijetla – Swaziland. U obliku grma visine od 20 do 50 cm biljka izgleda malo podsjeća na njihove rodbine, što se može vidjeti iznad tla samo nekoliko sivkast ili svijetlo zelene mladice s dugim, uskim lišćem i 6 cm ružičaste boje ili ljubičaste boje. Moćni rizomi su pokopani ispod tla, au biljkama odraslih gotovo su nevidljivi.

Kod kuće, Adenius Swaziland dugo i dragovoljno cvjeta, rijetko odbacuje lišće, nepretenciozan i hladno. Nije iznenađujuće da se ove vrste lako koristi uzgajivači za dobivanje hibrida interspecifija s adenium deumom.

Adenium oleifolium (A. oleifolium)

Postrojenje oblika adenium oleifoliumAfrički adenium oleifolium se razlikuje od svoje “braće” u izrazito sporom rastu i skromnoj veličini. Grm s snažnim, debelim rizoznim i glatkim prtljažnikom doseže visinu od 60 cm.

Uske, duljine od 5 do 12 cm, lišće su obojene zelenim maslinovim tonovima i nalaze se na vrhovima grana. Pink adenium cvjetovi mogu imati žuti ili bijeli centar. Otkriće pupova prikupljenih u cvatu događa se istovremeno s pojavom lišća.

Adenium Socotran (A. socotranum)

Postrojenje oblika adenium oleifoliumNa otoku Socotra u Indijskom oceanu, endemska vrsta adenoma raste, prema opisu, koja se ne nalazi u drugim dijelovima ove biljke. U usporedbi s kućnim adenijima – ovo je pravi div, koji raste na visini od 5 metara.

Cijev koja podsjeća na bočicu može se sastojati od nekoliko spojenih dijelova na kojima su nužno vidljivi poprečni pojasevi. Granice su neusporedivo tanji od glavnoga debla. Oni su tanke i krhke, prelivene tamnozelene venama bijela, sjajna ostavlja dužine 12 cm. Svjetloružičasta Adenium cvjetovi imaju promjer od 10-12 cm, rub proteže preko latica svijetle skuta.

Hibridi i sorti adenoma za domaću poljoprivredu

Iako je rodno mjesto Adeniuma vruće prostranstvo Afrike i Bliskog istoka, centri uzgoja i selekcije ovih biljaka postali su sasvim drugačije regije. Glavni dobavljači novih sorti i hibrida su zemlje jugoistočne Azije, Tajlanda, Indije, Malezije, Filipina.

Adenium Mini VeličinaLokalna je klima izvrsna za reprodukciju kulture. Ovdje često postoje izložbe bonsai na temelju adena, odakle se sjeme i sadnice raspršuju po cijelom svijetu.

Danas posebno zainteresirani vrtlari su prikladne za Adenium početnu Mini Veličina visini od samo 12-17 cm. Blossom takve mrvice početi u 2 godine, otkriva 6 cm cvijeće na vrhovima izbojaka.

Šaroliki adenijDrugi cilj jasnog interesa su raznoliki oblici adenoma s raznobojnim lišćem ili potpuno razuzdanim lišćem.

Na raspolaganju cvjetničkim vinogradarima danas je mnogo hibridnih biljaka i sorti adenija s jednostavnim, frotirnim, monofonskim i šarenim cvjetovima. Međutim, nije neobično da prodavači koji koriste tešku popularnost biljaka daju svoje želje i predlažu zloglasne krivotvorene sorte.

Adeniums kod kuće – video