adenium - roza puščave

V naravi so adenii večletne drevesne rastline ali grmi, ki rastejo v sušnih vročih predelih srednje in južne Afrike, na Arabskem polotoku in na otoku Socotra. Adenium doma je spektakularen notranji cvet, takoj pritegne pozornost z nenavadno zadebeljeno steblo, gosto listje na nasvetih poganjkov in svetlo cvetenje. V vegetacijskem obdobju sortne rastline krasijo preproste in dvojne koruznice v bele, roza, rumenkasto rdeče in vijolične tone.

Zaradi nepričakovano bujnih sočnih cvetov je kultura dobila drugo ime, adenijsko “rožo puščave” in postala neverjetno priljubljena pri cvetličarjih celega sveta.

Prvič je botanika, ki jo je zanimalo adenij, v XVIII. Stoletju, ko je bil prvi poskus razvrstiti njegovo vrsto, vendar v znanstvenem okolju še vedno obstaja veliko različnih interpretacij sprejetega sistema. Običajno je razlikovati med 10 vrstami adenomov, ki se razlikujejo:

  • oblika caudeksa, cvetov in listov;
  • dimenzije;
  • značilnosti vegetacije;
  • kraj naravne rasti.

Kljub vidnim razlikam nekateri kulturni strokovnjaki verjamejo, da vse obstoječe vrste spadajo v isto vrsto adenija, spremembe v videzu pa so posledica podnebnih, prsti ali drugih razlik.

Adenium deusum (A. Obesum)

adenium desusumTa vrsta je najpogostejša, znana in najbolj raziskana. V naravi lahko adenijeva maščoba ali maščoba najdemo na afriški celini in na Bližnjem vzhodu. Razpon najzanimivejših obratov je širok trak, ki se razteza od Senegala na zahodu do Saudove Arabije na vzhodu.

Ime adenium je posledica Adena ali sedanje Jemne, kjer je bila ta izredna rastlina prvič opisana.

cvet adenoma maščobeZa suše odporne, visoke temperature zraka in neposredne sončne žarke je adenij dewuma značilen obdobja budnosti in počitka, ko večni:

  • vleče podolgovate, usnjene na dotik, sivo zelene liste dolžine 6 do 15 cm;
  • ustavi rast;
  • ne tvori novih barv.

To stanje opazimo v hladnem obdobju in v suhih sezonah. Z začetkom vegetacije se na vrhovih poganjkov pojavi mlada listja. Poleti se pojavijo popki, ki se vrtijo v cevasto cvetje žerjava in roza odtenkov. Premer petletne viteznice v divjini adenoma se giblje od 4 do 7 cm, cvetovi so veliko večji, do 12 cm in so bolj raznoliki v barvi in ​​obliki.

Adenium je po naravi zelo debelZgosti sivkasto rjava stebla lahko rastejo do debeline meter, znaten del caudex nahaja pod zemljo, in ostala zunaj soda Tolsti Adenij je v obliki drevesa ali grma v višino in treh metrov.

Zaradi počasne rasti, omejevanja velikosti loncev in tudi zaradi obrezovanja in oblikovanja hiše adenij verjetno ne bo rasel na takšno velikost, ampak bo zadovoljil nenavadne oblike in svetle barve.

Adenov večstopenjsko (A. Multiflorum)

Cvetenje adeniuma v narodnem parku Kruger v Južni AfrikiDomača dežela rastline, ki vpliva zlasti na bogato cvetenje, je osrednja in južna regija. Pri tem se večnamenski adenij raje usede na peščenih in alkalnih tleh.

Preproste vrste zadovoljni z majhnimi grozdi tal in se ne boji suše, ohranjanje vlage rezerve v zgosti, je oblikovan kot miniaturni kruhovcem prtljažnik z gladko sivkasto lubje in skrit pod zemljo z močnimi koreninami.

V naravi lahko rastline večtokalnih adenomov dosežejo višino tri metra in v mnogih državah so zaradi nevarnosti izumrtja pod državno zaščito. Grožnje vrstam so ljubitelji eksotičnih kultur, lov na lužno cvetoče osebke, živino in opice, hranjenje na gomoljih rastlin.

Adenov cvetovi večplastneZaradi neverjetnega številčnosti cvetov se adenium imenuje Impala lilija, vendar je v kulturi ta vrsta manj pogosta, kot je Adenium debel, zaradi počasne rasti in začetka cvetenja po 4 letih starosti.

Adenium arabicum (A. Arabicum)

Adenium arabicum x crispum (hibrid)Ime adenium arabicum govori zase. Ta vrsta z masivnim, čudnim caudeeksom raste na Arabskem polotoku.

Glede na podnebne razmere se videz rastline lahko spreminja. Na območjih s kroničnimi sušami so adenomi grmičaste oblike, kjer imajo več vlage, lahko izgledajo kot močna, debela drevesa na dnu s šibko izraženimi vejami. Na adenium arabicum so precej veliki listi, rožnati, z vijoličnim odtenkom ali temno rjavim lubjem in rdečkasto roza cvetovi.adrenium cvet arabicum

Doma se lahko iz gomoljevega semena gojijo adenijski aromi, kasneje pa se ukvarjajo z oblikovanjem caudeksa in debla.

Adenomal Somalščina (A. Somalense)

Adenium SomaliSomalijska vrsta adeniuma je avtohtonega prebivalca Afrike, ki raste na različnih območjih svojega območja do višine enega in pol do pet metrov. Za rastlino je značilna konična oblika trupa in praktično neprekinjeno cvetenje, če rastlina poskrbi za izobilje sonca.

Zeleni podolgovati listi imajo svetlo zeleno barvo. Na listi listov so pogosto vidne bele ali lahke žile. Za zimo rastline izgubijo listje in potrebujejo počitek. Manjše cvetje z ožjo od adenijeve maščobe, cvetni listi se pojavljajo na tankih vejah. Obarvanje 5-petalnega obroča – roza, rumenkasta, rdeča z očiščenjem do vratu. Vrste se lahko razgrajujejo z Adeniumum desusum, kar je tisto, kar mnogi rejci uporabljajo. Poleg tega je somalijska sorta enostavna za gojenje, sadike prvič cveti po letu ali pol po sajenju, ko se steblo dvigne na višino 15-18 cm.

Adenium crispum (A. somalense var crispum)

adenium krispumZelo dekorativni izgled adenium krispum, ki velja za podvrsto somalskih rastlin. Značilna značilnost kulture – ozki dolgi listi s belkimi žilami in zlepljenimi robovi, ki so dali ime te vrste, pa tudi repno podzemni caudex. Številne subtilne korenine samo povečajo podobnost s korenovim pridelkom.

adenium cvet krispumTa vrsta adenomov za hišo je zanimiva ne le za obliko stebla in za srednje velikosti, ampak tudi za originalne cvetove, za razliko od cvetov somalijskega adenija. Rdeče, manj pogosto rdeče corollas so široko odprte, cvetni listi so opazne ovine.

Adenium je nov, tanzanijski (A. somalense var., Nova)

Adenium Somalense NovaEna od nedavno opisanih podvrst s somalijskimi vrstami – prihaja iz polpazpasov Tanzanije in okoliških regij. V Adenium Crispumu je ta rastlina povezana z videzom listov, roza ali rdečkasto kolaroza pa bolj spominja na cvetove somalijskega Adeniuma.

Adenium bohmianum (A. boehmianum)

Adenium bohmianumOb koncu XIX. Stoletja so botaniki odkrili in opisali pojav Adenium bomchianum s severa Namibije. Ta vrsta je znana ne toliko zaradi dekorativnosti, ampak kot strupena rastlina, je med lokalnim prebivalstvom zaslužilo ime Bushman’s Yad.

V naravi, močno, dosežejo trimesečno višino rastline, ki se prostovoljno podružnica, raste počasi in čez čas se zgostitev na deblu gladi. Spiralno najdeni listi so le na vrhu poganjkov, so usnjeni, 8-15 cm dolga listna plošča srebrno-zelene barve z dobro označenimi žilami.

Cvetenje Bohmana AdeniumaSkoraj zaokrožena zaradi širokih cvetnih lističev je lahko rožnata, lila, malina. Značilnost adenov cvet te vrste je bogata vijolična barva vratu.

Adenium swazicum (A. swazicum)

Cvetenje adeniuma swazicumIme adeniuma odraža kraj svojega izvora – Svazi. Oblikovano bush v višini od 20 do 50 cm obrat izgleda malo spominja svojih sorodnikov, kot je mogoče videti nad tlemi le nekaj siva ali svetlo zelene poganjke z dolgimi, ozkimi listi in 6-cm barvni roza ali vijolično barvo. Močne korenike so pokopane pod zemljo in v odraslih rastlinah so skoraj nevidne.

Doma, Adenius Swaziland dolgo in prostovoljno cveti, redko zavrže listje, nezahtevne in mrzle. Ni presenetljivo, da rejci to vrsto zlahka uporabljajo za pridobivanje interspecies hibridov z adenium deum.

Adenium oleifolium (A. oleifolium)

Rastlina v obliki adenium oleifoliumAfriški adenium oleifolium se od izraza “bratov” razlikuje po izredno počasni rasti in skromni velikosti. Bush z močnim, debelim koreninami in gladkim deblom doseže višino 60 cm.

Ozki, z dolžino od 5 do 12 cm, so listi pobarvani v zelenkasto-oljčnih tonih in se nahajajo na vrhovih vej. Rdeče adenov cvetje ima rumeno ali belo središče. Odkritje popkov, zbranih pri socvetjih, se pojavlja hkrati s pojavom listja.

Adenium Socotran (A. socotranum)

Rastlina v obliki adenium oleifoliumNa otoku Socotra v Indijskem oceanu se po opisu raste endemična vrsta adenomov v drugih delih obrata te rastline. V primerjavi z domačimi adeniirami – to je pravi velikan, ki raste do višine 5 metrov.

Spominja na steklenico cev je lahko sestavljena iz več zlitih delov, v katerih nujno vidne prečne trakovi. Podružnice so nesorazmerno tanjše od glavnega debla. So tanke in krhke, prelito z temno zeleno bel bela, svetleči listi dolžine 12 cm. Svetlo roza Adenium Cvetovi imajo premer 10-12 cm, rob se razprostira venčnih listov svetlo obrobnih.

Hibridi in sorte adenomov za domače kmetijstvo

Čeprav je rodni kraj Adeniuma vroče razprostranjenost Afrike in Bližnjega vzhoda, so centri vzreje in selekcije teh rastlin postali precej drugačne regije. Glavni dobavitelji novih sort in hibridov so države jugovzhodne Azije, Tajske, Indije, Malezije in Filipinov.

Adenium Mini velikostLokalna klima je odlična za razmnoževanje kulture. Tukaj pogosto obstajajo razstave bonsajov na osnovi adeniuma, od koder se seme in sadike razpršijo po vsem svetu.

Danes še posebej zainteresirane vrtnarji so primerna za Adenium domačo Mini Velikost višino le 12-17 cm. Blossom take drobtine začnejo pri 2 letih starosti, razkrivajo 6-cm rože na konicah zadel.

Raznolik adenijNaslednji predmet jasnega interesa so pestre oblike adenomov s pestro listje ali popolnoma neoluščenimi listi.

Na voljo pridelovalcem cvetja danes je veliko hibridnih rastlin in sort adenij s preprostimi, frotirnimi, monofoničnimi in barvitimi cvetovi. Vendar pa ni nič nenavadnega za prodajalce, ki uporabljajo veliko priljubljenost rastlin, da izrazijo svoje želje in predlagajo razvpiti ponarejene sorte.

Adenii doma – video