peperomija kod kućePostoji veliki broj različitih vrsta unutarnjih cvjetova koji ugoditi svojim vlasnicima tijekom cijele godine. Uzgoj peperomy kod kuće može biti veliki hobi, a možda čak i stvar života. Važno je pristupiti toj aktivnosti s umom i promatrati osnovna pravila za brigu o biljci.

Opis postrojenja

mlada biljka peperomyPeperomy je višegodišnja zimzelena biljka koja je izvor tropima Južne Amerike i Azije. Doslovno naziv biljke je preveden kao “slično papru”. Visina peperomije varira od 15 do 50 cm, lišće je veliko, mesnato, tamno smaragdno ili zeleno-smeđe boje. Listovi su karakterizirani stvaranjem širokih svjetlosnih traka, linija ili mrlja. Cvijeće malo, skupljeno u tankim šiljcima cilindričnog oblika, biseksualno. Tijekom plodova stvaraju se vrlo male suhe bobice koje se lako razdvajaju kad dođu u dodir s njima.

Rod Peperomy ima oko 1000 vrsta. Najčešći i pogodniji za domaću poljoprivredu uključuju:

 1. Peperomija magnolija. Biljka ima prilično širok i mesnat korijen, ovalni lišće s karakterističnim za ovu vrstu tamno zelene pruge i mjesta svijetlo žute boje.
 2. Peperomiya rotundifolia. Ono se razlikuje u svom spektakularnom izgledu. Na biljci su mali listovi koji pretvaraju piperom u bujnu grmu.
 3. Peperomija je kumulativna. Ova vrsta je osebujna posebnoj strukturi cvata i plodova. Listovi su zaobljeni voskanim premazom.
 4. Peperomija je malo vrtoglavica. To je puzav oblik biljke, koji se najčešće uzgaja u suspendiranim cvjetnim posudama ili cvjetnim posudama.
 5. Peperomija je naborana. U visini, ova vrsta doseže 10 cm, lišće su srca oblika pubescencije.
 6. Peperomija kluba. Vrstu se razlikuje po visokoj, debeloj i mesnatoj stabljici. Na ovalnim lišćem s mat površinom postoje crveni razvodi.
 7. Peperomija je izrezana. Ovu vrstu karakterizira prisutnost listova u obliku polumjeseca, koji nalikuju grahom graha.
 8. Peperomy puzanje. Biljka tvori strme, puzave ili padajuće izbojke. Listovi se razlikuju po zubnom rubu hladne salate.
 9. Rosper’s Peperomy. Donja strana mesnatog lišća obojen je crveno-smeđom, što daje poseban učinak i atraktivnost ovoj vrsti pepermije.
 10. Siva vrućica. Vrste se obilježava gustom bijelom popuštanju stabljike i lišća.

Related  Izvrstan dijetetski proizvod i obećavajuće vrtne usjeve – lima grah

Značajke skrbi

uvjeti pepermijePostoji nekoliko tajni raste peperomy kod kuće.

Režim temperature. Peperomy preferira toplinu tijekom cijele godine. Ljeti i u proljeće temperatura mora biti unutar + 20-23 ° C, zimi i jesen ne ispod + 16 ° C.

Nemoguće je tolerirati hipotermiju i jake skice, a također se ne preporuča da se piperomija izvadi na otvorenom, čak iu toploj sezoni.

Rasvjetni način peperomije. Peperomija je prilično svjetloljubičasta vrsta, ali preferira rasti u područjima s raspršenim svjetlom. Preporučljivo je staviti cvjetne posude s biljkom na prozore zapadnog ili istočnog dijela kuće. Ako to nije moguće, morate napraviti djelomičnu sjenu pomoću rešetke, tanke tkanine ili papira. Intenzitet osvjetljenja također ovisi o vrsti peperomije: oblici s tamnozelenim lišćem osjećaju ugodno u sjeni, a raznovrsne i svijetle boje zahtijevaju dovoljno jasno svjetlo dana.

peperomy uz pravilnu njeguNačin navodnjavanja. Briga za piperomiju uključuje određeno zalijevanje biljke. U toploj sezoni potrebna je obilna navodnjavanja vode na sobnoj temperaturi. U jesen i zimi, zalijevanje peperija treba smanjiti tako da se zemlja može isušiti. Bolje je malo sušiti tlo, a ne vodu, jer obilno zalijevanje može izazvati stagnaciju vode i propadanje korijenskog sustava. S obzirom na vlažnost zraka, pepermia je potpuno otporna na suhi zrak, ali najbolje raste u vlažnoj klimi koja je karakteristična za tropske regije. Stoga, u vrućoj sezoni, sve vrste pepermije, osim sive, trebaju malo prskanje.

Gnojivo za peperomiju. Od početka proljeća do kraja jeseni, peperomija se mora hraniti sa složenim gnojivom dva puta mjesečno. Zimi, gnojivo se smanjuje na jednom mjesečno.

Reprodukcija i transplantacija

transplantacija peperomijeTransplantacija peperomije trebala bi se održati u proljeće, svake dvije do tri godine. Istodobno, tlo se potpuno mijenja, mrtva područja biljke su odsječena i korijenje se dekontaminira pomoću crnog praha ili cimetovog praha. Ako je biljka narasla znatno, onda je podijeljena na nekoliko malih grmlja.

Nakon transplantacije biljke, nemoguće je primijeniti gnojiva u tlo do sljedećeg proljeća.

mladih biljakaReprodukcija peperomije, u pravilu, javlja se na nekoliko načina:

 1. Sjemenke. Da biste to učinili, morate kupiti sjeme hibrida prve generacije (F1), sijati ih vlažnom zemljom, prekriti filmom, stvoriti 100% vlage, ostaviti na svjetlu i pričekati izgled prvih izbojaka. Nakon pojave prvih izbojaka s lišćem za držanje pokupiti i organizirati pojedinačne kontejnere.
 2. Uz pomoć reznica. Ova metoda je idealna za reprodukciju ampelijskih, puzavih ili kovrčavih vrsta. Da bi to učinili, rezna stabljika ukorijenjena je u vlažni pijesak ili mahovinu i prekrivena prozirnim filmom. Nakon otprilike 3-4 tjedna pojavljuju se prvi korijeni nove biljke.
 3. Reprodukcija listova. Prikladno za uspravne vrste ili grmljavog pyperija. Odvojite list zajedno s reznicama dužim od 4 cm, postavite je na vlažnu podlogu (pijesak s tresetom ili mahovinom je najprikladniji) i pričekajte za izgled korijena. U vodu se također može staviti listska ploča s rezom, ali dubina na koju se stapa matičnjak ne smije biti veća od pola centimetra.
 4. Podjela odrasle biljke. Ova metoda reprodukcije može se provesti u proljeće kada se biljka transplantira, jednostavno se dijeli na nekoliko malih grmlja.reprodukcija birtije

Related  Pokušajte uzgajati Meyerin limun kod kuće

Uzgoj vrste peperomy u kući nije teško, važno je slijediti sva pravila skrbi i preporuke, a zatim pepermology će ugoditi svojim atraktivnim izgledom više od jedne godine.

Preporuke za njegu pyperium – video