Iberis zimzelena u vrtuSvaka osoba za ostatak svog života dopire do netaknute prirode. Možete ga stvoriti u vrtu, ako zalijevate Iberis zimzelenu. Budući da uzgoj tih cvjetova ne zahtijeva mnogo napora, u kratkom vremenu vrt će biti obučen u gustom cvjetnom tepihu. Ugodna aroma i lijepo cvijeće će ugoditi vrtlarima od ranog proljeća do početka vrućeg ljeta. Tko ne bi želio posjetiti takav raj? Jasno je da svatko.

Ostala imena Iberis zimzelena su zid, zlatni cvijet ili višeplov. To se događa i u obliku godišnjeg zeljastog bilja i višegodišnjeg niskog grmlja. U početku, biljka je vidjela u Španjolskoj, koja se u davna vremena zvala Iberija. Sjajna cvjetnica rasla je na obroncima veličanstvenih Iberijskih planina. Izvana, kolonije Iberisa bile su poput laganih, pahuljastih oblaka. Danas je poznato više od 3 desetine biljnih vrsta.

Cijeniti ljepotu prekomorskog cvijeta

blagi oblak iberijaGotovo sve vrste zidova su biljke s niskim rastom, koje se graciozno šire po tlu. Zahvaljujući tome stvaraju se originalni vrtni krajolici sa svojom pomoći. Zimzelena Iberisa savršeno se osjeća među stijenama na alpskim brdima. Kada cvijeće cvatu rano u proljeće na pozadini tamnozelenog lišća, nema ograničenja na divljenje.

Biljka je cijenjena zbog njegove vanjske ljepote i nenadmašne arome. Ovu činjenicu treba uzeti u obzir oni koji su alergični na mirise.

Niski grm Iberisa raste na pola metra. Ima puno gustih grana, koje su drveće nalik na dnu grma, nježne i fleksibilne na vrhu. Tamnozeleno lišće male veličine nalazi se blizu jedni druge, stvarajući čvrstu kapu. Šumovi obično rastu okomito prema gore, raspršujući. Photo Iberis evergreen pomaže u razmatranju svih njegovih čari.Iberis na alpskom brdu

Poznate vrste ove biljke danas su:

  1. Gorak. To je malena verzija do 30 cm. Cvjetovi su bijeli s nježnom ljubičastom bojom.Iberis je gorak
  2. Kišobran. Godišnja biljka visoka do 40 cm Gusta cvjetnja ružičaste ili lila. Različite jake arome.iberis kišobran
  3. Gibraltar. Dugački polu-grm. Ima corymbose cvjetove od ljubičaste.Iberijski Gibraltar

Related  Kako rasti kosmeju od sjemena

Općenito, možemo reći da je Iberis izvorna pahuljasta biljka s neobičnim cvatovima.

Metode uzgoja Iberisa zimzelene

sadnju Iberis zimzelene sadniceDa bi se uzgajali u vrtu Iberisa, nije potrebna vrhunska vještina. Budući da je biljka nepretenciozna, može se postaviti u bilo koji sunčan dio vrta. Postrojenje je pogodno za takve vrste tla:

  • pjeskovita ilovača;
  • stjenovita;
  • iscrpljen.

Često se koristi za izradu rock vrtova. Fotografija sadnje Iberis zimzelena i briga za to daje ideju da biljka ljubitelje kako to učiniti kompetentno.

sadnice IberijePostoje takve metode reprodukcije biljaka:

  • sjetva sjemena;
  • podjela grmlja;
  • uz pomoć reznica.

Prije početka uzgoja Iberisa trebate odlučiti koja je metoda najbolje koristiti.

Za sijanje godišnjih cvjetova je razumno kada se tlo dobro zagrijava. U ovom trenutku sjemena se spuštaju u pripremljene jažice. Da bi se povećao razdoblje procvata Iberisa, postupak se može ponoviti. Sadnice se pojavljuju nakon 1-2 tjedna.

Reprodukcija uz pomoć reznica počinje nakon cvjetanja biljaka. U tu svrhu odabiru se jaki izbori, reznice izrezuju na 7 cm i posadaju u zasebne lonce. Stavili su na svijetlo mjesto i zalijevali. S vremenom su reznice ukorijenjene. U jesen su posadeni na krevete.

Za reznice brzo postaju ukorijenjene, potrebno je koristiti poseban temeljni premaz. To uključuje zemlju, pijesak i treset.

Također možete reproducirati Iberis ako pažljivo izrežete grm u male frakcije. Ova je metoda prihvatljiva za jesensko razdoblje. Grmlje se ne zalijevaju, jer u ovo doba godine ima dovoljno oborina.

Trajne vrste Iberis zimzelene treba redovito oploditi kako bi se zaštitio od bolesti. Osim toga, to će proizvoditi više sočan cvjetovi. I zemljište će postati cvjetna oaza užitka.

Poznanstvo s Iberisom – video