krumpira u vrtuU rano proljeće, vaš omiljeni vrt nema dovoljno boja. Travnjak je samo na putu do ukusnog zelenila, a drveće i grmlje još uvijek spavaju. Ovo je vrijeme kada vladaju cvjetovi jaganjaca na cvjetnim cvjetnim vrpcama i alpskim slajdovima. Predstavljamo vašu pažnju najbolje rane cvjetove za vrt s različitim bojama.

O osobitosti uzgoja

uzgoj ranog cvijeća u zemljiSve jaglače imaju poseban ciklus razvoja. U vrijeme kad se cijela priroda ponovno rađa nakon zime i počinje aktivno vegetirati, već su iskusili najaktivniju fazu svog života. To se događa u travnju i svibnju, ovisno o vrsti biljke i sorti.

U jesen se od rujna do studenog uvijek na jadranu stajaju pršut, kako bi uživali u cvatu u rano proljeće. Mjesta su odabrana otvorena, isušena, posvećena suncem. Pristupi između kamenja, ispod stabala, koji u proljeće još nemaju lišće i mjesto je potpuno otvoreno za sunce.

primrosesBiljne žarulje ili plohe trajnica uz uvjet da u ljeto njihov nadzemni dio će ili biti potpuno odsutan ili izgubiti dekorativnost. To jest, trebate ih postaviti u skupine blizu ljetnih ukrasnih biljaka i grmlja.

U vrtu, zanimljiva varijanta je sadnja bulbous na travnjak. Za nekoliko će godina rasti i zadovoljit će oči s cijelim cvjetnim proplancima.

Primula nisu samo lijepe biljke, već i vrlo jednostavne za njegu. Ne zahtijevaju zalijevanje i sve agrotehničke mjere. Dovoljno je samo ih hraniti 1-2 puta godišnje i posaditi ih ako je potrebno.

Vrčasti lukovi

Ipak, snijeg leži, ali prvi glasnici proljeća počinju izlaziti ispod pokrova – snowdrops, a jedna i druge cvjetne grmlje će ih jedan po jedan osvijetliti sjajnim bojama.

visibabe

galanthus hibridSnowdrops su prvi koji će se probuditi od zimske stanke u hibernaciji. Njihova bijela cvjetna zvona pojavljuju se u ožujku čim snijeg padne. Botanički naziv biljke je galanthus. Razmnožava kćer žarulje ili sjemena. Preferira uvjete uzgoja koji su bliski prirodnom. Posebno spektakularan u vrtu izgleda frotirne vrste snowdrops.

Skupine galantnih stabala posadile su se pod grmlje, drveće, u polusjenici, tako da ljeti na suncu koji se bori, žarulje u tlu se ne suše.

Zatim dolazi skretanje ostalih žarka ranih cvjetnih boja:

 • šafran:
 • hyacinths;
 • muscari;
 • Scilla Difolia;
 • erantisa.

crocuses

crocusesOvo je jedna od najbrojnijih skupina proljetnih cvjetova. Postoje žute, plave, ljubičaste, ružičaste boje i dvoslojne boje. Postoje prirodni oblici i hibridni, uzgojeni u Nizozemskoj i posjeduju velike cvjetove. Najčešće na privatnim parcelama raste Tommasinijev nepretenciozan štitnik i Anchorian. Biljka raste vrlo brzo, jer oblikuje brojne bebe nakon cvatnje.

Crocuses poput hyacinths i tulipani su izvrsni za rano napinjanje u kontejnere. Za to su u studenom posađene u laganom podlozi s visokim sadržajem pijeska. Do ožujka cvjetaju se crocusi. Za spektakularni izgled, 5-10 žarulja se stavljaju u spremnik.

hyacinths

hyacinthsGrmlje ne samo da ima estetski izgled nego i svijetlu aromu, osobito nizozemskim sortama. Više od 300 vrsta ove biljke izlučeno je za povijest kultiviranja 5 stoljeća. Posadite ga u skupinama ili pojedinačno na alpskim brdima ili u kombinaciji s crocuses i tulipani.

Related  Chlorophytum ne zahtijeva složenu skrb kod kuće

muscari

muscariNastupi u vrtu su najpretencioznija i najsjajnija klica. Ovisno o raznolikosti cvatu od travnja do svibnja. Bloom oko 1,5 tjedna, nakon čega se zračni dio suši. Muscari je zasađen u skupinama kako bi stvorio učinak cvjetnih tepiha. Glavna boja cvatova je bijela, plava, ljubičasta.

zvončić

zvončićSastoji se od biljke niske rasta s malim cvjetovima. Botanički naziv – Scylla. Sibirska smreka ima svijetlo plavo cvijeće, široko je zastupljena u vrtovima srednjeg pojasa. Izuzetno nepretenciozan i idealan u krajoliku vrta, izvršen u prirodnom stilu. Sve što biljka treba je vlažna, lagana tla tijekom cvatnje. Sadnja travnjaka u vrtu treba biti spremna da zadrži svoj aktivni rast.

Erantis

erantisOva biljka je također na popisu ultra-luk lukovica. Cvate u travnju sa svijetlim žutim cvjetovima promjera od samo 2-2,5 cm, a ne izgubiti ukras čak i kod snježnih snijega. U visini, biljka doseže 10 cm. Oni su zasađeni u skupinama, u samotnim nasadima ne izgleda spektakularno.

Popis ranih cvjetova za vrt može biti dopunjen predstavnicima poput irisa (mreža), naranče, lješnjaka. Potonji su najbrojniji i zastupljeni su patuljastim vrstama slično snowdrops, a velike one do 80-90 cm visine.

narcisi

narcisiPredstavnici obitelji nisu manje brojni u raznovrsnoj varijanti. Na tržištu se nalaze ultra-rane žarulje i kasnije, koje cvjetaju u svibnju. Najelegantniji među narodima su:

 • Ice King (dvostruko šljiva-bijelo cvijeće promjera 12-13 cm);los kralj narcisa
 • Pink šampanjac (bijelo i ružičasto krunsko cvijeće);iris Pink Champagne
 • Spelbinder (cvjetni cvjetovi limuna koji mijenjaju boju u sredini do bijele).Narcissus Spelbinger

Sjajne šarenice

iris netIris mesh – patuljasta reprezentacija irisa. Botanički naziv je iridodicium. Visina doseže 10 cm, pa ga postavljam u skupine na alpskim brdima ili među travnjakom.

zavjesa irisne mrežeVećina žarulja ne treba iskopavati. Na jednom mjestu mogu rasti najmanje 5 godina. Iznimka su biljke koje brzo rastu i zahtijevaju više prostora. To vrijedi i za tulipane, koji svake godine idu duboko u zemlju, od kojih cvjetovi rastu ili se uopće ne pojavljuju.

tulipani

tulipani Sheffield ranoNajsjajniji i dugo očekivani simbol proljeća je tulipan. Biljka se nalazi divlje u poljima i livadama, te u kultiviranoj. Izvedene sorte i hibridi su stotine. Oni se razlikuju po veličini i boji žarulje, visini biljke, promjeru i boji cvijeta, vremenu sadnje i cvatnje.

Cvjetovi tulipana mogu imati oblik u obliku šalice, ovalni, čašasto oblikovani. Latice mogu biti jednostavne, frotirne, fimbriirane. Postoje sorte koje tvore nekoliko pupova na jednoj biljci.

Related  Uzmimo fuksiju kod kuće

Najranije vrste tulipana koje cvatu krajem ožujka su:

 • Duke Van Tol (visina 20 cm, cvjetovi crveno-narančasti, žuti ili ružičasti jednostavni oblik piksela);tulipan Duke Van Tol
 • Monte Carlo (žuta, frotir, visina od 20 cm);tulipan Monte Carlo
 • Abba (patuljaste, grimizno, samo 10 cm visine).tulip abba

Vrste tulipana koje cvjetaju od sredine travnja do kraja svibnja mnogo su veće. Odlikuju se visokom stablom do 40-50 cm, raznovrsnim oblicima i bojama cvjetova. Za obilje cvjetanja trebaju vlažnost i hranjiv tlo. Što više organskih komponenti u njoj, veći i svjetliji cvijet, a žarulja će dati više djece.

Tulipani se uzgajaju na otvorenom iu kontejnerima. Lukovice u tlu posadile su se u listopadu i studenom, ovisno o regiji i vremenu. Temperatura tla ne smije biti iznad + 10 ° C. Žarulja treba biti na vrijeme da se korijeni prije pojave stalnog mraza, ali ne i razviti zeleni nadzemni dio.

Ako se biljka koristi za sadnju kontejnera, lukovice su posađene u studenom i ostavljene u podrumu ili drugoj hladnoj i tamnoj sobi do siječnja.

U mjesecu sadnje vode 1-2 puta kako bi se spriječilo potpuno sušenje tla. U proljeće, tulipani se hrane 2 puta s dušikom i mineralnim gnojivima do cvatnje.

Kad biljka izblijedi i stabljika postaje žuta, žarulje se iskopaju, osuše i pohranjuju u prozračnoj prostoriji do jeseni. Tulipani se razlikuju od ostalih početnih pupoljaka, jer su idealni za rezanje i oblikovanje buketa.

Herbaceous rano-springing perennials

Trajnice su vrlo povoljne za uzgoj, budući da ne trebaju puno vremena i obično su manje kapriciozni od godišnjih doba. Već nekoliko godina zauzimaju stalno mjesto u vrtu, raste i zadovoljan ukrasom. Poznavajući točne uvjete biljaka cvjetnice, moguće je oblikovati takozvane kontinuirane vrtove cvjetanja, vrlo dekorativne tijekom svake tople godišnje doba.

Primula proljeće

primula proljećePrimula je najbrojnija višegodišnja rana višegodišnja. Prvo zeleno lišće biljke pojavljuje se u ožujku i cvate od travnja do svibnja. Gumene šupljine su kompaktne, s visinom od 8 do 20 cm. Cvjetovi su jednostavni ili bijeli, bijeli, žuti. Umnožava se dijeljenjem grma i sjemena. Možete rasti na otvorenom terenu i kontejnerima.

Među različitim sortama, tu su i predstavnici s cvijećem sličnim muscari, oni se nazivaju muskariodi. Postoje tzv. Kandelabrasti pruni, čiji su pedjeli vrlo visoki, a cvjetovi su postavljeni u krug prstenom.

Visoke sorte razlikuju se po sorti:

 • primula visoka (Alba, Colossae, Rosea);primula visoka
 • primula crenate (s cvjetovima u obliku kuglice plave ili ljubičaste);jaglac prijenosnika
 • primula gruba (s žutim cvjetovima heterogene boje, ima ljekovita svojstva).primula velika

Primrose su podijeljene na ranu, srednju i kasnu lajanje, a neke vrste cvatu 2 puta po sezoni – rano proljeće i kasno ljeto.

Frostbrood Caucasian

čemerika bijele raseZamrzivač – razlikuje se od ostalih ranih cvjetnica, jer je posađeno na krevet u rano proljeće, čim je tlo malo odmrznuto. Njegove zelje ostaju dekorativne tijekom sezone zbog gustog i tvrdog zelenog lišća. Biljka je mračna, snažna i vrlo dekorativna. Cvjeta od veljače u toplim regijama, u hladnim regijama – od travnja. U vrtu se koriste hibridne sorte, koje se razlikuju u različitim bojama i njihovom promjeru. Zamrzivač može biti bijela, ljubičasta, žuta i ružičasta.

Related  Otkrivamo razloge zbog kojih geranij ne cvjeta

Dugih kose Vetren

anemonaAnemone – nježan i nepretenciozni cvijet, koji je Vetrenitsa nazvao ljudima. Cvate u travnju s bijelim, ružičastim, nježnim cvjetovima na visokim stabljama. Postoje i jednostavni i hibridni oblici s dvostrukim bojama. Brzo raste zbog puzavog rizoma, najčešće se njezin rast treba suzdržavati. Nakon što biljka cvjeta, zelenilo grma ostaje ukrasno sve do početka zime. U dugoj i toploj jeseni, vjetroviti cvjetaju opet.

Vlažni terry močvarica

nevenKaluzhnitsa – stanovnik mokrog i močvarnih područja. U vrtu se koristi za ukrašavanje rezervoara. To je kompaktan grm s bijelim žutim cvjetovima. Hibridi imaju dvostruko cvijeće.

Do ranih primroses i srednetsvetuschim su tratinčice, zaboravi mene, zimzelen, globus cvijet i Dicentra cvijeće koje izgledaju poput slomljenog srca. Svi su nepretenciozni i savršeno prilagođeni klimatskim uvjetima srednjeg remena.

Rijetke egzotike

U umjerenoj klimi, prilagođene vrste tropskih biljaka uopće nisu loše. Jedan od njih je Ornithogalum – kuglasti rođak jazmina. Drugo ime biljke je Poultryman.

Ornithogalum umbelliferous

ornithogaloom kišobranDobra zima i nepretenciozna skrb su sljedeće vrste jaglaca:

 • kišobran (ostavlja uske tanke, bijele cvjetove, oblika bujnog zelenog grma, cvate u travnju i svibnju);Ornithogalum umbelliferous
 • lebdeći (visina 40 cm, lišće, visoki kosti, cvjetni uho, razbacani malim bijelim zvonom);Ornithogalum opušta
 • ravnoteža (zrno-tvrda patuljasta vrsta 15 cm visoka s velikim bijelim cvjetovima, boja u svibnju).Ornithogaloom bilanca

Sanguine dressing frotir

Kanadski sanguineSanguinaria kanadski – minijaturni cvijet, cvjetanje, čim snijeg padne. Cvatnja traje oko 3-4 tjedna. Cvjetovi su poput sitnih ljiljanica. To je predstavnik obitelji maka, čija je rodna zemlja Sjeverna Amerika.

Biljka je hladna, mračna, nepretenciozna. Ne utječe na bolesti i štetočine, umnožava parcele. U vrtu, posađeno pod drvećem i grmljem, brzo raste na čitavim proplancima.

Kandyk sibirski

Sibirski KandykKandyk – rijetka biljka od gljiva iz obitelji ljiljana cvijeća, izgleda kao ciklamen. Cvate u travnju, a cvjetovi su ukrasni i ostavljaju smeđim mrljama. Obrasci guste razredi 30-40 cm u visinu. Peduncles visoka, na kojoj su cvjetovi spuštali sa zakrivljenim latice bijele, ružičaste, magenta i druge boje. Zima je otporna i nepretenciozna biljka, izvorna u sjevernim regijama.

Rani cvjetovi za vrt imaju jednu veliku prednost – njihovo cvjetanje se očekuje velikom nestrpljivošću. Oni simboliziraju dolazak dugo očekivanog izvora, čak i ako snijeg i dalje leži u dvorištu, a noću se mraza jača.

Primroses u pejzažnom dizajnu – video