Dracaena di alam liarDracaens adalah tumbuh-tumbuhan kawasan panas yang kering di Selatan dan Amerika Tengah, Asia dan Afrika. Dalam budaya, anda biasanya boleh melihat tiga jenis dracaena, gambar dan penerangan yang menjadi minat khusus kepada penjual bunga.

Secara semula jadi, tumbuh-tumbuhan milik keluarga Asparagus mewakili pokok-pokok multimetre yang besar dengan batang dan dedaunan yang berwarna-warni dari pelbagai saiz dan warna. Di rumah, dracaena adalah lebih kecil, tetapi mengekalkan ciri-ciri dan sifat khususnya.

Dracaena fringed (Dracaena reflexa var. Angustifolia)

Dracaena berbingkaiMungkin yang paling popular dalam varieti dalaman, dracaena bersempadan mempunyai banyak nama. Selalunya kilang besar yang tumbuh sehingga 3-6 meter di alam dipanggil pokok naga di tanah air. Kedai bunga, dracaena jenis ini, dalam gambar, dipanggil draceno marginata atau Dracaena marginata. Nama ini tidak khusus, tetapi sepenuhnya mencerminkan keanehan dari warna daun dedaun. Sebenarnya, dracaena yang bersempadan dengan foto itu adalah sejenis bentuk dracaena. Dan nama rasminya ialah Dracaena reflexa var. angustifolia.

Penampilan luar loji itu sangat luar biasa. Dengan penanaman pasu, dracaena membentuk pokok yang langsing dengan batang, secara beransur-ansur memanjangkan batangnya. Petua-petua pucuk-pucuk, yang selama ini masih kekal tanpa proses sisi, dihiasi dengan daun yang sempit, tajam. Secara semula jadi, tumbuh-tumbuhan jauh lebih berkuasa. Ini adalah pokok nyata, tetapi mereka linier, padat duduk di atas batang, mereka mempunyai daun yang sama, dan watak bersahaja tetap tidak berubah. Namanya adalah jenis dracaena, dalam foto itu, Ia adalah disebabkan oleh sempadan yang berbeza, yang terdapat pada hampir semua tumbuhan ini.

Dracaena berbungaDi rumah, jauh dari sabuk tengah Madagascar, dracene secara aktif berkembang dan membentuk buah-buahan, tetapi ini hanya berlaku pada orang dewasa spesimen lama. Di rumah, tidak perlu mengharapkan pembentukan bunga laba-laba racemose. Semakin sukar untuk mendapatkan benih yang matang, maka dracene mengeluarkan semula secara berturutan.

Related  Cara penanaman dan peraturan yang berbeza untuk merawat mirabilis di tanah terbuka

Buah dracaena bersempadanDaun adalah kebanggaan pelbagai dracaena yang popular, dan foto dan namanya mengesahkannya. Panjang plat daun individu mencapai 70 sentimeter. Dan tepi bergerigi mereka berbeza dengan jalur berwarna merah jambu atau ungu yang berbeza lebarnya. Ia adalah dedaunan – objek kepentingan penternak, yang menawarkan floriculturists jenis spektakular baru dracaena bersempadan.

Dracaena bersempadan dengan ColoramaPada Mahkota Dracaena bersempadan dengan Colorama, beberapa warna hijau, merah jambu dan putih digabungkan sekaligus. Warna dedaunan bergantung kepada keadaan pertumbuhan dan pencahayaan.

Dracaena bersempadan dengan BicolorPelbagai bicolor adalah dedaunan yang terang, dalam pewarna yang putih dan hijau mendominasi, dan sempadan merah jambu di pinggir hampir tidak kelihatan.

Daun tumbuh-tumbuhan Tricolor lebih merah, dan sebagai tambahan kepada putih, terdapat juga warna emas.

Terdapat jenis di mana warna hijau hampir tidak dikesan, dan tumbuhan kelihatan benar-benar berwarna merah jambu.

Dracena Dermena (Dracaena deremensis)

Salah satu daripada tiga jenis dracaena, gambar dan deskripsi popular yang dibincangkan dalam artikel itu ialah Dracaena Derekmaya. Malah di rumah, budaya ini sangat tinggi. Dipupuk dalam periuk dracaena kapasiti terhad boleh mencapai ketinggian tiga meter. Secara semula jadi, terdapat salinan berkali-kali lebih tinggi dan lebih besar.

Dracene DerechTidak seperti spesies terdahulu dalam foto Dracaena, Derechma padat dihiasi dengan dedaunan, dan daun terletak tidak hanya di bahagian atas, tetapi juga di sepanjang batang tegak kuat. Plat lembaran sehingga setengah meter sering berubah-ubah. Warna hijau digabungkan dengan pelbagai warna perak, putih dan kuning. Bentuk daun secara linear berkembang, permukaannya licin, kulitnya sangat kuat.

Di rumah, di kawasan tropika di benua Afrika, tumbuhan berkembang, tetapi di dalam bilik untuk mencapai penampilan tunas hampir tidak benar. Buah-buahan yang dihasilkan adalah bulat oren berry berair, yang menyembunyikan benih dracaena.

Dracaena Derma Lemon LimeAntara kultivar, Warneckii adalah pemimpin dalam populariti. Ini Dracaena Derechma, gambar yang dibentangkan dalam artikel itu, tidak akan disedari oleh daun bentuk yang cantik, dihiasi dengan jalur berwarna kelabu dan hijau. Tiada sedikit hiasan Lemon Lime, di dedaunan yang terdapat nada hijau gelap dan terang, dipisahkan oleh pinggiran tepi sempit.

Related  Manfaat dan kemudaratan cuka sari ape semulajadi

Struktur Putih Dracaena DerechPelbagai Stripe Putih menjejaskan kelimpahan putih, Permata Putih – jalur cahaya terang di pinggir plat daun hijau tebal.

Dracaena dari Janet Craig CompactaPada peminat tumbuh-tumbuhan rumah pelbagai jenis budaya yang besar sentiasa popular. Dracena Dereza, dalam foto itu, tidak terkecuali. Pelbagai Janet Craig Compacta dengan daun hijau yang kenyal pada batang lurus adalah haiwan peliharaan yang cantik dan sangat tidak selesa untuk mana-mana apartmen.

Dracaena fragrans

Dracaena bersifat harumDracaena wangi atau fraragrans mendapat namanya terima kasih kepada bau yang menyenangkan, yang diterbitkan oleh pembungaian inflorescens pada spesimen dewasa. Kurus panjang hampir satu meter muncul dari pusat roset, dan kemudian bunga berbulu menyerupai pompoms kecil diturunkan di atasnya.

Anda dapat melihat pemandangan yang menakjubkan di kebun botani atau di dalam tanah budaya, di kawasan tropika di sebelah barat Afrika. Di rumah, seperti jenis dracen lain, pelbagai wangi tidak berbunga.

Pembungaan wangi dracaenaSpesimen tumbuhan liar adalah tumbuhan berkayu besar, dan kultivar tertutup boleh agak tinggi dan kumbang. Biasa dalam jenis dracaena ini, seperti dalam gambar, ada padat, daun berair yang duduk tegak di batangnya dan sering melengkung dengan indah. Panjang platinum plat sehingga 60 cm, lebar kira-kira 10 cm.

Jatuh dari masa ke masa, dedaunan membuka batang kuat tanpa cawangan dan pucuk sampingan.

Terdapat beberapa jenis jenis dracaena ini, gambar yang dibentangkan di bawah. Tumbuhan berbeza dalam warna dan saiz, tetapi semua jenis kebudayaan dracaena sama-sama bersahaja dan tumbuh dengan baik di dalam bilik.

Berbagai macam wangi Dracaena MassangeanaVarieti tumbuhan yang sangat popular Massangeana boleh dikaitkan dengan dracenas yang tinggi. Di dalam rumah, haiwan peliharaan hijau itu tumbuh hingga ketinggian 1.5 meter dan dikehendaki para pemiliknya dengan dedaunan kuning-hijau terang.

Related  Ciri-ciri kuratif yang unik bagi kulit willow dan kontraindikasi untuk aplikasinya

Pelbagai jenis wangian Dracaena LindeniiPelbagai Lindenii tidak kurang menarik dan menarik. Daunnya dibezakan oleh tengah hijau dan jalur krim-kuning yang lebar di sepanjang tepi. Tetapi yang paling menarik dan luar biasa adalah Kejutan. Tumbuhan kerdil ini hanya 20-40 cm tinggi dengan mahkota menggabungkan dua warna hijau dan warna putih tulen.

Aroma Dracaena sentiasa menikmati minat penanam bunga yang semakin meningkat, kerana tumbuh-tumbuhan yang terang sempurna wujud bersama budaya hiasan lain dan mudah menyesuaikan diri dengan keadaan pangsapuri dan pejabat bandar.

Jenis Drazen dalam video