bunga musim bunga pertamaDengan kedatangan musim bunga, musim panas untuk penanam bunga juga datang: matahari bersinar lebih cerah di tingkap, ia menjadi lebih gelap setiap hari, semua tumbuh-tumbuhan mula muncul dari keadaan mengantuk musim sejuk dan secara aktif berkembang. Dalam hal ini, kerumitan di atas katil bunga pada bulan Mac, penduduk musim panas cukup, dari tanaman dalaman, dan berakhir dengan budaya tanah terbuka. Apa yang akan kita lakukan dahulu?

Pertama keluar dari katil bunga

Bulan Mac di negara ini

Permulaan bulan Mac untuk kebanyakan kawasan tidak berbeza dari cuaca musim sejuk: penutup salji menyembunyikan semua katil dan katil, dan fros tidak mahu berundur pula. Sudah tentu, dalam keadaan sedemikian tidak ada gunanya bercakap mengenai kerja di jalan, tetapi cuaca adalah ibu saudara dengan watak yang berubah-ubah, lebih-lebih lagi, di jalur selatan pada bulan Mac, salji sering tidak dijumpai.

Jika anda bernasib baik untuk hidup di tempat-tempat di mana petak bunga cair semua penutup salji, dan tanah yang kering, tunggu sehingga hari yang cerah, memakai baju hangat, mengambil secateurs dan sarung tangan, dan pergi untuk berjalan-jalan. Fan-grabelkami mendalam menggali ke dalam bumi dan kerosakan belum tumbuh perennials, berhati-hati mengaut daun dan serpihan – apabila ia kering, ia akan dibakar dan abunya telah digunakan untuk baja apabila penanaman bunga. Juga kami memotong semak asers dan krisan.

Mendaki di bunga, kami dengan teliti melihat di bawah kaki, terutamanya jika terdapat salji yang ditanam: tangkai bunga yang rapuh kadangkala boleh tersembunyi di bawah daun kering lama dan mereka boleh diinjak-injak.

Kami menyediakan stok penanaman untuk katil bunga dengan mawar

batang akar mawarPada bulan Mac kita juga melihat ke dalam taman mawar: terlalu awal untuk memotong semak, tetapi sudah mungkin untuk menuai keratan jika musim sejuk tidak terlalu sejuk. Kami tidak memilih cawangan frostbitten dengan tanda-tanda jelas buah pinggang hidup yang bengkak dan memotong mereka dengan pruner tajam. Adalah lebih baik untuk mengambil pucuk, ketebalan yang sedikit lebih daripada pensil – dalam cawangan nipis terdapat kurang nutrien. Panjang pemegang, dipotong pada musim bunga mesti lebih besar daripada di keratan musim luruh, dan tidak kurang daripada 20 cm. Perakaran mereka boleh menjadi yang pertama di dalam air dengan pemindahan lanjut, atau secara langsung dalam nutrien tanah.

Perlu diingat bahawa keratan berkembang mendaki terbaik dan beberapa jenis bunga ros teh hibrid dan floribunda, tetapi keratan berkedut taman dan kebanyakan jenis bunga ros kuning bunga amat keberatan untuk mengambil akar.

Periksa bunga taman yang disimpan

pemeriksaan bahan penanamanSekiranya tidak ada masa lapang pada bulan Februari untuk memeriksa ubi-ubi tumbuhan yang digali untuk musim sejuk dan disimpan di dalam rumah, pada bulan Mac kami mengeluarkan bunga dan memeriksa dengan teliti mereka. Kami memilih dan membuang ubi yang reput, dan mereka yang mempunyai tanda penyakit pertama, membersihkan dan membasmi kuman.

ubi pada percambahanPada akhir bulan beberapa budaya overwintered sudah boleh dimasukkan ke dalam periuk dengan pasir lembap untuk percambahan, sebagai contoh:

 • begonia taman begonia;
 • dahlias.

Mari kita mula menanam benih bunga

menyemai benih untuk benihSeperti tukang kebun, kedai bunga juga mempunyai banyak masalah pada bunga di bunga yang dikaitkan dengan anak benih. Kaedah pertumbuhan benih adalah salah satu yang paling popular: ia membolehkan anda dengan mudah masuk ke dalam koleksi anda jenis baru dari perennials, dan tumbuh tahunan.

Salah satu kelebihan kaedah untuk benih adalah bahawa diperolehi dengan cara ini tumbuh-tumbuhan mekar lebih awal daripada mereka yang telah disemai terus ke dalam tanah terbuka.

Sekitar dekad kedua bulan Mac (bergantung kepada kawasan penanaman dan keadaan iklim) boleh benih budaya seperti disemai:

 • ageratum;
 • Astra Cina;
 • dadah;
 • petunia;
 • Carnations Cina;
 • lobelyu;
 • verbena;
 • kacang manis;
 • Balsam Waller;
 • Taman Tradescantia;
 • marigolds dan banyak bunga lain.

Masalah musim bunga dengan tumbuhan dalaman

kami memotong tumbuh-tumbuhan dalamanSiapa yang mempunyai mata air di ayunan penuh, walaupun salji dan fros di luar tingkap, jadi ia adalah untuk bunga yang tumbuh di dalam periuk di tingkap. Ia adalah dengan tanaman sedemikian sehingga kerumitan penanam bunga adalah yang paling banyak pada bulan Mac. Dengan permulaan musim yang semakin meningkat, kami membekalkan diri dengan gunting yang tajam dan teruskan dengan pemangkasan:

 • pelargonium;
 • bunga raya;
 • Kalanchoe;
 • azalea;
 • balsam;
 • bilik kayu berkayu hijau dan tumbuhan lain yang memerlukan potongan rambut tahunan.

Pemangkasan bukan sahaja merangsang cawangan tumbuhan dan penanaman pucuk bunga, tetapi juga membantu memberi mereka bentuk padat.

Di samping itu, sudah tiba masanya untuk menanam dan membangkitkan daripada budaya hibernasi dengan tempoh rehat yang jelas, seperti gloxinia, amaryllis, achymenes dan sejenisnya.

kebangkitan gloxiniaSalah satu prosedur musim bunga utama ialah pemindahan bunga. Kami menyimpan tanah nutrien segar dan pot bunga dan pergi untuk memeriksa harta bunga mereka: semak, jelas menumbangkan periuk mereka, dipindahkan ke bekas yang lebih luas. Transplantasi juga boleh digabungkan dengan pendaraban tumbuh-tumbuhan. Juga, bermula pada bulan Mac, kita perlahan-lahan mula menyumbangkan pemain tingkap, membantu mereka membina jentolak dan puting beliung.

Seperti yang anda lihat, kerumitan pada bulan Mac dengan katil bunga, termasuk kalis cuaca cukup, tetapi ia berbaloi, kerana dengan penjagaan yang betul dan tumbuh-tumbuhan dalaman dan luaran akan menikmati banyak berbunga iri hati jiran dan sendiri pada kegembiraan.

Video mengenai penjagaan tumbuh-tumbuhan dalaman pada bulan Mac