zamiya floridaZamia adalah keluarga evergreens. Dalam keadaan semulajadi, bunga ini tumbuh di kawasan tropika dan subtropika Amerika, ia juga boleh ditanam di rumah dalam periuk. Ia tidak tumbuh sangat besar, tetapi ia memerlukan syarat penahanan khas. Walaupun dengan penjagaan yang baik di rumah, zamia hampir tidak pernah mekar, tetapi kelihatannya asli.

Ciri-ciri dan jenis tumbuhan

perbungaan otiumVarieti tumbuhan ini berbeza antara satu sama lain dalam penampilan. Walau bagaimanapun, mereka semua mempunyai batang tong berbentuk pendek, dari mana tumbuh daun pinnate panjang bentuk yang berbeza. Ini adalah bunga dioecious, terdapat spesimen lelaki dan perempuan. Dalam periuk, wakil-wakil zamia tumbuh dengan perlahan:

 1. Zamia pseudo-parasit adalah pokok besar yang tumbuh sehingga 3 m dalam keadaan semula jadi. Daun mencapai 2 m, mereka mempunyai bingkai bentuk memanjang hingga 30-40 cm setiap satu.zamiya pseudoparasitic
 2. Zamia serbuk mendapat namanya kerana warna daun yang luar biasa. Mereka bujur, dan di permukaan mereka terdapat skala cahaya. Batang hampir hampir tersembunyi di bawah tanah, ia hanya dapat dilihat pada bunga dewasa.zasma bubuk
 3. Zamia broadleaf – loji rendah dengan batang bawah tanah atau atas tanah. Daunnya besar, daunnya bulat.zamia broadleaf
 4. Kerdil Zamia adalah spesies yang sempurna untuk berkembang di rumah. Batangnya di bawah tanah, mencapai 25 cm panjang di tumbuh-tumbuhan dewasa. Daun dikumpulkan dalam roset, boleh membesar sehingga 50 cm.zamia dwarfish

Semua jenis tumbuhan ini beracun kepada manusia dan haiwan. Dalam kucing dan anjing, mereka menyebabkan reaksi alergi dan dermatitis.

Peraturan penjagaan di rumah

zamia tumbuh perlahan-lahanPandangan yang sesuai harus dipilih bukan sahaja dari foto bunga zamia, tetapi juga mengikut syarat-syarat penahanan mereka. Mereka boleh ditanam di dalam rumah dalam pasu, tetapi penting untuk membuat mereka keadaan selesa yang mendekati semulajadi yang mungkin. Di rumah, bunga tidak akan berlipat ganda, kerana satu-satunya cara untuk membiaknya adalah dengan bantuan benih.

Suhu dan pencahayaan

pencahayaan zamiaZamia digunakan untuk berkembang di kawasan yang terang, jadi dia perlu menguruskan keadaan seperti di rumah. Pot harus diletakkan di atas tingkap di sebelah cerah. Walau bagaimanapun, pada hari-hari yang terlalu panas tumbuhan adalah lebih baik untuk disusun semula ke tempat teduh. Daun-daun bunga ini tumbuh dalam bentuk roset, jadi panci itu penting untuk dibentangkan oleh berbagai pihak ke matahari. Jadi mereka akan menjadi saiz dan warna yang sama.

Semua jenis zamia adalah tumbuh-tumbuhan penyayang panas. Suhu yang paling selesa untuk mereka adalah 25-28 darjah, dan pada musim sejuk ia tidak boleh jatuh di bawah 15 ° C. Bilik mesti berventilasi, tetapi bekas dengan bunga itu tidak harus berdiri di atas draf. Secara berkala, daun boleh disapu dengan debu dengan spons.

Kelebihan cahaya matahari boleh menyebabkan pembakaran pada daun, jika tumbuhan tidak menyediakan keadaan sedemikian secara beransur-ansur.

Keperluan untuk tanah dan penyiraman

dandananMenjaga tumbuhan dalaman adalah halangan – ia tidak sukar. Ia tumbuh dengan baik di semua jenis tanah, untuk penanamannya di rumah, substrat kedai biasa akan dilakukan. Ia juga boleh disediakan secara berasingan daripada komponen tersebut:

 • tanah liat sebagai pangkalan – 4 bahagian;
 • gambut – 2 bahagian;
 • humus – 2 bahagian;
 • pasir – 1 bahagian.

Pada musim panas, bunga perlu disiram terus-menerus, mengelakkan pengeringan daripada lapisan atas tanah. Air harus berada pada suhu bilik atau sedikit lebih hangat, tetapi tidak panas. Pada musim gugur penyiraman secara beransur-ansur dikurangkan, dan pada musim sejuk ia cukup untuk menyiram bunga setiap 3-4 minggu. Anda juga perlu memantau keadaan loji itu. Jika daunnya mula berubah menjadi kuning dan jatuh, ia bermakna bahawa tidak ada kelembapan yang mencukupi.

Penyakit dan perosak

tumbuhan memerlukan bantuanDengan penjagaan yang betul, bunga tumbuh sihat. Untuk mengelakkannya, anda tidak perlu memproses apa-apa. Jika tumbuhan tidak merasa cukup selesa, ia dapat difahami dari gejala seperti:

 • jika terlalu banyak menyiram dalam kombinasi dengan baja nitrogen, akar mungkin mula reput;
 • dalam keadaan tanah terlalu lembab, apabila suhu udara menurun, bunga itu mungkin mati;
 • sunburns kelihatan seperti gangguan pigmentasi daun;
 • juga boleh muncul parasit (labah-labah hama, aphids dan kudung) makan jus bunga dan boleh menyebabkan kematiannya.

Di rumah, tidak sukar untuk membina keluarga dan menjaga ia, ia cukup untuk memastikan ia hangat dan kerap disiram. Ia tumbuh dengan perlahan, jadi kilang dewasa dipindahkan tidak lebih kerap daripada sekali setiap 5 tahun. Walau bagaimanapun, pemilik haiwan peliharaan tidak disyorkan untuk memulakan bunga ini, kerana ia adalah toksik. Racun itu terkandung dalam daun dan batang, dan kucing boleh meracunnya. Ia menyebabkan tindak balas alahan umum, yang ditunjukkan oleh ruam kulit, kerengsaan, gatal-gatal dan keguguran rambut.

Meningkatkan video – video