Suami saya sentiasa memberi saya bunga kegemaran saya untuk hari jadi – mawar. Saya hanya memuja mereka, dan ia sentiasa menjadi sedih apabila sejambak semakin pudar. Beritahu saya bagaimana untuk menjaga mawar di dalam pasu air untuk memanjangkan nyawa mereka selama mungkin? Satu-satunya perkara yang saya tahu dari ibu saya adalah bahawa anda perlu meletakkan aspirin di dalam air.

mawar dalam pasuKeindahan mawar yang elegan hanya mempunyai satu kelemahan – mereka cepat pudar, terutamanya selepas memotong. Walau bagaimanapun, melalui percubaan dan kesilapan, para pecinta warna-warna indah ini telah mencipta beberapa helah yang akan membantu mengekalkan kesegaran karangan bunga dalam masa dua minggu, atau lebih.

Apakah nasihat yang licik dan bagaimana untuk menjaga mawar dalam pasu air? Tiada apa-apa yang rumit dalam hal ini, dan semua yang anda perlukan sentiasa ada di dapur atau di kabinet ubat rumah. Jadi, bahawa mawar tidak pudar dengan cepat, anda perlu menyediakan dengan betul:

  • bunga untuk bergerak dari karangan bunga ke pasu;
  • pasu;
  • air.

Di samping itu, penting ialah tempat di mana akan ada pasu, tetapi segala-galanya dalam rangka.

Bagaimana menyediakan bunga?

merebus mawar

Kebanyakan kita tergesa-gesa untuk segera meletakkan buket dalam pasu, memikirkan bahawa dengan cara ini kita akan menyelamatkan bunga mawar daripada lelah. Terdapat beberapa kebenaran dalam hal ini, tetapi perlu diingat bahawa bunga roset untuk sejambak dipotong cukup lama dan untuk beberapa waktu sudah ada air sehingga mereka masuk ke dalam rumah. Oleh itu, adalah penting untuk memulihkan keseimbangan air dengan “pematerian” bunga.

Untuk melakukan ini, mereka harus diletakkan di dalam baldi yang dalam atau dimasukkan ke dalam bak mandi air selama kira-kira tiga jam, sepenuhnya merendam batang dan daun, tetapi meninggalkan tunas di atas.

Pada masa yang sama, sementara pucuk di bawah air, ia perlu dipotong pada sudut dan sedikit berpecah hujung batang, yang akan menghilangkan palam udara dan meningkatkan penyerapan air dengan bunga mawar. Ia adalah perlu untuk menjalankan prosedur di bawah air, jika tidak udara akan jatuh ke dalam kapilari.

memotong

Potongan serong diperlukan untuk menghalang tangkai dari menguburkan tumpul ke bahagian bawah vas, menghalang akses cecair.

Apabila mawar “mabuk”, bawa mereka keluar dari air dan potong semua daun yang lebih rendah yang boleh bersentuhan dengan air secara langsung dalam pasu.

Vas yang terbaik untuk digunakan?

Untuk sejambak perlu untuk mengambil pasu yang ketinggiannya akan sesuai dengan ketinggian bunga, meneruskan dari kenyataan bahwa batang harus direndam dalam air tidak kurang dari 2/3 panjangnya.

Adapun bahan dari mana vas dibuat, dalam praktiknya diperhatikan bahwa karangan bunga lebih mahal dalam barang seramik. Air di dalamnya tidak merosot begitu cepat, kerana dinding vas tidak membiarkan cahaya masuk.

Bagaimana untuk menyediakan air?

bahan tambahan untuk sejambak

Bergantung kepada musim ini, air untuk sejambak itu perlu dipanaskan – pada musim sejuk, dan sejuk – pada musim panas. Ini boleh jadi air keran biasa, tetapi ada beberapa nuansa:

  • bahawa mawar boleh menerima makanan daripadanya, tambah sedikit gula ke dalam air (tidak lebih daripada 20 g seliter cecair);
  • untuk pembasmian kuman dan pencegahan pembangunan bakteria – letakkan tablet aspirin dan tuangkan sedikit cuka (1 sudu besar).

Setiap hari, atau sekurang-kurangnya sehari kemudian, air mesti diubah, dan juga bahagian-bahagian pada pucuk dikemas kini.

Kepada sejambak itu panjang, dan semua penyediaan tidak sia-sia, ia perlu meletakkan pasu di luar zon tindakan draf dan sinar matahari langsung. Selain itu, kejiranan bunga dengan buah perlu dielakkan – etilena yang dikeluarkan oleh mereka mempromosikan pesat pesat bunga.

Petua video mengenai cara memanjangkan hayat mawar dari sejambak