primrose di negara iniSalah satu tumbuhan musim bunga pertama yang mekar di taman adalah primrose lembut, penanaman dan penjagaan di tanah terbuka di luar yang tidak memerlukan terlalu banyak kekuatan dan pengetahuan. Dari bahasa Latin, nama budaya yang menawan ini diterjemahkan sebagai “pertama, awal”. Kilang itu akan menggembirakan peminat tanaman berbunga bukan sahaja dengan bunga awal, bersahaja, tetapi juga dengan pelbagai warna yang cerah dan lembut.

primrose putihIni adalah tumbuhan saka. Bunga primroses bukan hanya kelihatan cantik, tetapi juga mempunyai aroma yang menyenangkan. Terdapat kira-kira 500 varieti varieti tanaman, yang membolehkan penanam bunga dan pereka landskap memilih pelbagai yang sesuai dan spektakuler. Dalam kes ini, beberapa jenis primroses mula mekar dengan sinar pertama yang panas, matahari musim bunga, dan lain-lain – hanya pada pertengahan musim panas.

Di alam liar, primula boleh didapati di hutan dan kawasan pergunungan Eurasia dan Amerika. Sesetengah jenis bunga dilindungi oleh Buku Merah Persekutuan Rusia.

Ciri-ciri pendaratan primrose di kawasan terbuka

pendaratan primroses oleh soketMengenai persoalan permulaan tukang kebun “Apabila menanam primula di padang terbuka?” Penduduk musim panas yang berpengalaman menjawab dengan tegas menjawab pendaratan di primrose tanah terbuka yang dijalankan pada musim bunga dan musim luruh. Sekiranya bunga ditanam pada musim bunga, maka lebih baik menangguhkan pendaratan sehingga hari-hari terakhir bulan Mei.

Ia juga penting untuk memilih tempat yang sesuai untuk ditanam. Lebih baik jika ia adalah kawasan yang berlorek. Anda boleh memilih tempat di bawah pokok atau semak, supaya sinaran langsung matahari tidak jatuh pada bunga. Walau bagaimanapun, di kawasan utara, semasa menanam, adalah dinasihatkan untuk memilih, sebaliknya, patch solar.

primrose pada awal musim bungaTanah untuk menanam tanaman mestilah longgar, kering dan tahan karat. Kelembapan bertekanan adalah berbahaya kepada tumbuhan. Tanah liat juga akan ditanam untuk menanam tanaman. Jika tanah terlalu berat, maka ia disyorkan untuk membuat pasir, kotoran. Juga, vermiculite atau sphagnum lumut akan rosak. Reaksi tanah yang diperlukan adalah lemah berasid atau neutral.

Sebelum menanam tanah disyorkan untuk melonggarkan dan membersihkan dari rumput.

Sekiranya jenis-jenis yang besar ditanam, maka di antara mereka adalah disyorkan untuk meninggalkan jarak kira-kira 25 cm Sekiranya padat, sekurang-kurangnya 15 cm Walau bagaimanapun, tidak perlu terlalu banyak ruang dan lumen antara semak, primroses lebih suka penanaman tebal.tumbuh primroses dari benih

Foto itu menunjukkan primula dari tahun ini. Di tanah, penanaman dilakukan dengan bantuan benih budaya ini. Penanaman dari benih adalah proses yang panjang dan sukar. Biasanya, plot taman ditanam benih tidak lebih awal daripada dua tahun selepas pucuk pertama muncul.

 

Ciri-ciri penjagaan primrose

keindahan primrose berwarna-warniPrimrose adalah tumbuhan biasa yang tidak menonjol. Ia boleh mentolerir kedua-dua kemarau dan sinar matahari yang berlebihan, tetapi tidak sepatutnya mengabaikan peraturan penanaman dan meninggalkannya.

Apabila menjaga primrose taman, perlu mengikuti satu set cadangan yang akan membantu membina budaya yang sihat, berbunga dengan banyak:

 1. Penyiraman tumbuhan harus tetap. Terutama penting adalah penyiraman pada musim bunga, tetapi pada masa yang sama adalah perlu untuk mencegah pengekalan kelembapan di tanah, kerana ini adalah bencana untuk tanaman. Juga, jangan jatuhkan air pada daun tumbuhan.
 2. Primula sempurna merespon pengenalan pemupukan. Sebagai baja adalah baja yang paling sesuai. Baja digunakan semasa tempoh pertumbuhan vegetatif.primrose berbunga di atas katil bunga
 3. Pada musim luruh, anda perlu menuangkan sedikit tanah ke semak tumbuhan, dan tutupnya dengan dedaunan kering. Ini akan melindungi kilang dan sistem akar dari pembekuan pada musim sejuk. Terutama penting ialah perlindungan di kawasan utara.
 4. Adalah penting untuk kerap melonggarkan tanah di sekeliling belukar primrose dan keluarkan rumput. Penyelamatan melindungi budaya daripada penyakit.

Pendaratan dalam primroses tanah terbuka mungkin di Siberia dan di kawasan lain dengan iklim yang keras. Penjagaan tumbuhan tidak banyak berbeza. Walau bagaimanapun, adalah lebih baik untuk menanam tumbuhan di bawah sinar matahari, dan pada musim sejuk ia perlu untuk menutupi budaya dari pembekuan. Sebagai tempat perlindungan yang sesuai dengan daun kering.

Primrose dalam reka bentuk taman

primrose dalam komposisi bunga bungaPereka landskap menyukai primrose untuk berbunga yang cerah dan spektakuler dan keserasian yang sangat baik dengan tanaman bunga lain. Apabila membuat komposisi landskap, masa berbunga tumbuhan perlu dipertimbangkan.

Mitra kebudayaan boleh:

 • daffodils;
 • peonies;
 • periwinkles;
 • astilba;
 • spring umbilik;
 • tuan rumah;
 • paku;
 • dan lain-lain.

primroses di bukit AlpinePrimrose boleh menjadi hiasan takungan taman, di mana mereka sempurna mengharmonikan dengan daylilies, teratai air dan rawa lupa-saya-tidak. Juga primroses sesuai untuk membuat rockeries dan taman-taman rock. Juga pilihan yang sangat baik ialah penanaman primroses berhampiran dengan tanaman yang tumbuh rendah.

Malah ditanam di samping kehijauan, contohnya, dengan kemaluan, primrose kelihatan lebih hebat daripada bunga motleynya yang cerah.

Primula adalah primrose yang menarik perhatian penjual bunga dan pereka landskap. Menanam dan menjaga primula tidak sukar, dan cerah, tetapi pada masa yang sama bunga musim bunga lembut tidak akan meninggalkan tanpa kesan yang menyenangkan.

Video mengenai pendaratan primrose di tempat terbuka