Salah satu bunga dalam yang paling indahAlocasia adalah pengambil alihan untuk penghibur berkebun dalaman. Sesetengah daripada mereka percaya bahawa beberapa jenis yang berbeza akan menghiasi bilik, mengisi udara dengan kesihatan. Penjagaan taman bunga itu tidak akan sukar – anda memerlukan syarat yang sama untuk semua tumbuh-tumbuhan. Pengeluaran semula alocasia di rumah akan menjadi langkah pertama ke arah merealisasikan yang diusahakan.

Kaedah pembiakan alocacia

Struktur tumbuhanJika rumah itu mempunyai satu tumbuhan dewasa, maka bahan untuk pembiakan sudah tersedia. Penyebaran alocasia dengan pelbagai cara:

 • kanak-kanak radikal;
 • pemisahan akar semasa pemindahan;
 • penyebaran caulking;
 • pembiakan dengan menanam daun;
 • kaedah benih.

Semua jenis pembiakan adalah berdasarkan kepada keadaan yang menggalakkan untuk mewujudkan sistem akar yang sihat untuk sebarang kaedah pembiakan. Bahagian hijau tumbuhan berakar di substrat, air dalam kes ini tidak berfungsi sebagai pautan perantaraan. Walau bagaimanapun, terdapat keperluan khas untuk substrat.

Peraturan am untuk transplantasi alokasia

Pemindahan dan pendaraban alokasiaAgar proses itu berlaku dengan lebih cepat, tugas tukang bunga adalah untuk menyusun pemanasan berterusan tanah, di mana proses membuat rootlets pertama sedang dijalankan. Dalam kes ini, sampah itu sendiri mesti mengandungi gambut, perlite, sphagnum lumut dan pasir. Iaitu, tempat untuk perakaran harus lembap, hangat dan bernafas. Walau bagaimanapun, pengudaraan sistematik diperlukan.

Tidak lama lagi akan ada daun alocasia muda selepas pemindahanTindakan lain untuk semua jenis pembiakan kecuali benih. Semua bahagian mesti dikeringkan dan disiram dengan disinfektan. Ia boleh:

 • arang halus atau tablet dihancurkan karbon aktif hitam;
 • serbuk kayu manis;
 • abu kayu.

Rawatan dengan perangsang akar juga digunakan.

Untuk penyebaran alocasia, musim semi biasanya dipilih, apabila aktiviti biologi intensif di alam bermula. Tetapi perakaran boleh dilakukan pada bila-bila masa sepanjang tahun, kecuali di musim sejuk. Pada musim sejuk, peratusan yang tinggi serangan.

Semua kerja yang berkaitan dengan menyentuh bahagian-bahagian yang berair tanaman harus dilakukan dengan sarung tangan getah. Keluarkan kanak-kanak dan haiwan dari premis semasa bekerja.

Keperluan untuk komposisi tanah untuk tumbuh-tumbuhan yang telah memberi akar pertama dan ditanam untuk jangka masa yang lama. Untuk alokasia, bumi dipilih untuk keasidan longgar dan berkurang. Komposisi sedemikian boleh dibeli di kedai khusus atau disediakan sendiri. Florists menggunakan tanah yang berbeza berdasarkan tanah gambut dan daun.

Alokasi yang pelbagai di rumahPerkara utama ialah tanah mesti lembab, ringan, bernafas. Media sedikit berasid memastikan pembubaran jumlah garam mineral yang betul dari tanah. Oleh itu, penting untuk mematuhi semua keperluan. Contoh tanah sedemikian boleh:

 • humus atau biohumus – 2 bahagian;
 • daun bumi – 2 bahagian;
 • rumput tanah – 2 bahagian;
 • gambut dan pasir – untuk 1 bahagian;
 • dihiris lumut sphagnum – 2 bahagian;
 • arang batu yang ditumbuk, vermiculite, batang batu bata dalam jumlah 1 bahagian.

Tanah yang dibeli mesti ditambah dengan komponen terakhir. Ia adalah sangat penting untuk membasmi komposisi dengan apa-apa cara. Ia sering digunakan untuk mengukus tanah untuk alocacia. Untuk menanam tumbuhan di tempat kekal, periuk mesti tinggi, bentuk yang ideal ialah baldi. Ia stabil dan tinggi pada masa yang sama. Untuk saliran, claydite dipilih secara tradisinya, tetapi anda boleh menggunakan kerikil atau pottery seramik yang rusak.

Pengeluaran semula alocasia dengan ubi

Pemilihan ubi untuk pembiakan semulaApabila memindahkan tumbuhan dewasa di akar, seseorang dapat melihat pertumbuhan baru. Ini adalah nodul – bayi, yang boleh memberi kilang baru dalam satu atau dua bulan. Oleh itu, mereka mesti dipisahkan dengan teliti dari akar dan dimasukkan ke dalam substrat khas untuk percambahan.

Hidangan pertama untuk tumbuhan muda - kaca kecil plastikPot pertama untuk bercambah, yang memberi akar, boleh menjadi cawan biasa dari pinggan mangkuk mereka dengan lubang saliran. Tumbung yang ditanam akan mengeluarkan lembaran pertama dan menyebarkannya kira-kira 2 bulan selepas penanaman.

Tuber calico alocasiaHanya umbi-umbian yang dibiakkan oleh alocacia paya, daun adalah tumbuhan yang indah ini pada akar tebal yang panjang, yang tidak berlipat ganda.

Pengeluaran semula oleh daun alocacia

Sebuah tumbuhan muda melemparkan daun baruUntuk pembiakan, ambil bilah daun yang lebih rendah bersama-sama dengan keratan. Untuk beberapa jam, kunci itu dikekalkan, memberikan peluang untuk mengurangkan tugor. Selepas ini, tangkai itu dipangkas, dirawat dengan perangsang perakaran dan dipasang pada substrat khas untuk perakaran.

Pengeluaran semula alocasia oleh plat daunSentiasa dipelihara mikroklimat hangat lembap, ditayangkan, dan sebulan kemudian akan meninggalkan akar muda. Selepas itu, daun ditanam di dalam hidangan yang disediakan dengan tanah yang berkhasiat, tetapi mereka terus mengurusnya dalam keadaan rumah hijau sehingga daun seterusnya muncul dari tanah, jadi tumbuhan telah menjadi akar dan telah berkembang. Semasa penyebaran daun alocasia, seseorang harus merawatnya seperti bayi, tidak membenarkan penyejukan, draf, pengeringan atau kelembapan yang berlebihan.Kerukunan anak-anak Alocasia

Kilang yang dibeli di kedai mesti dipindahkan sebaik sahaja tempoh kuarantin berlalu. Alocacia, ditanam mengikut teknologi Belanda, diberi makan oleh hormon yang akan segera habis dan semak belukar akan mula kelaparan. Untuk mengelakkan ini berlaku, kilang perlu menukar tanahnya, pada masa yang sama, untuk menanam akar tambahan roset dan nodul yang telah timbul. Ini adalah bahan untuk pembiakan seterusnya. Malah bunga yang membuang daun boleh ditimbulkan semula dengan memindahkan rimpang menjadi substrat baru.

Penggandaan benih alocacia

Untuk pembiakan alocasia menggunakan biji segar dari buah selepas berbungaDi rumah, alocasia tidak selalunya berbunga, dan benih sangat jarang berlaku. Mereka terbentuk di telinga dalam bentuk beri merah atau kuning. Kapasiti percambahan biji dikekalkan selagi ia berada dalam kulit lembap. Oleh itu, dan membiak benih Alocasia perlu segar, ketika mereka masih basah. Untuk benih, tanah ringan dan berasid disediakan berdasarkan gambut, humus dan pasir. Biji benih secara dangkal, tetapi ambil langkah-langkah untuk memastikan lapisan itu lembap, meliputi bekas dengan kaca atau filem. Tumbuh disembur, dua kali menyelam dan kemudian dipindahkan ke tempat yang tetap. Alokazias varieti beraneka ragamnya disebarkan oleh biji benih. Cara pembiakan lain tidak menjamin keindahan daun.

Keratan batang diasaskan pada substrat khas, serta daun.

Penjagaan yang betul untuk alocasia – video