Komponen substrat untuk orkid

orkid Royal memerlukan perhatian benar-benar diraja, tetapi dalam penjagaan tumbuhan adalah penting untuk tidak keterlaluan. Salinan pertama dihantar ke Eropah dari sudut jauh Amerika dan Asia, telah dibunuh beramai-ramai, dan sebab ia telah salah pilih tanah untuk orkid. Cuba untuk menggembirakan lembut keindahan kebun ditanam tumbuh-tumbuhan yang terbaik di humus substrat yang kaya, tetapi tidak akar yang kuat untuk berkembang dan mati.

Tumbuh orkid tanpa tanahUntuk menjinakkan orkid adalah mungkin, hanya mempelajari kebiasaan dan keistimewaan mereka, yang dibangunkan oleh keadaan kehidupan dalam alam semulajadi. Majoriti wakil-wakil keluarga orkid adalah epifit, dengan selesa diatur bukan di tanah subur, tetapi pada akar, batang dan dahan pokok. Semua pemakanan yang diperlukan tumbuhan diperolehi bukan dari tanah, tetapi dari atmosfera, yang menerangkan kewujudan sistem akar yang dibangunkan sedemikian.

Satu substrat untuk orkid asal tropika amat diperlukan supaya bunga dapat diperbaiki dan disimpan di tempat tertentu. Memilih komponen, memberi perhatian kepada sifat-sifat pemakanan, tetapi bagaimana siapnya tanah itu tersusun dan telap ke udara dan kelembapan.

Komposisi tanah untuk orkid biasanya merangkumi beberapa komponen, dan semakin banyak menggunakan bahan-bahan bukan hanya semulajadi, tetapi buatan manusia. Penting hanya substrat yang terpilih untuk orkid tidak mencipta keadaan untuk membusuk akar, dengan syarat mereka mendapat akses udara, dan untuk spesies dan cahaya tertentu.

Keadaan kedua boleh digunakan untuk tumbuh-tumbuhan yang akarnya yang terlibat dalam proses fotosintesis. Contohnya adalah popular di kalangan orkid bunga phalaenopsis, tanah yang bercampur dari kulit pohon, batu kecil atau tanah liat yang berkembang, lumut, daun dan potongan arang birch.

Bark untuk orkid

Untuk substrat menggunakan kulit pokok keringKomponen utama buatan tangan dan substrat buatan sendiri untuk orkid adalah kulit pokok. Bahan ini boleh dibeli di kedai bunga atau berbohong dengan tangan anda sendiri. Kedai bunga Rusia memberi keutamaan kepada kulit kayu pain, tetapi jika mereka tidak dapat menemuinya, mereka akan sesuai dengan spesies konifer, oak, bic dan pokok lain.

Kulit untuk orkid dikumpulkan dari balak atau kayu mati. Dalam kes ini, dia:

 • mudah ketinggalan dan dapat diproses;
 • mempunyai keasidan yang lebih rendah daripada segar;
 • tidak mengandungi banyak bahan resin seperti pada pokok hidup.

Apabila mengumpul, perhatikan kualiti bahan. Adalah lebih baik untuk mengambil kepingan kayu yang kuat tanpa tanda-tanda pembentukan acuan atau kerosakan massa oleh serangga. Dalam komposisi substrat untuk orkid, kulit kayu itu mengalami banyak beban kerana tindakan kelembapan dan sistem akar yang semakin meningkat. Pada mulanya, potongan-potongan lama yang busuk cepat hancur, dan bunga tidak lama lagi memerlukan transplantasi.

Seperti mana-mana bahan semulajadi, kulit kayu itu membawa bahaya yang berpotensi ke rumah. Ia boleh mengandungi serangga berbahaya, bakteria dan kulat.

Oleh itu, sebelum menghantar ke periuk bunga kepingan kulit yang dikumpul untuk orkid:

 • dibersihkan dari kain, kayu dan damar yang lembut;
 • tertakluk kepada rawatan haba dalam kaedah ketuhar, stim atau pencernaan;
 • teliti kering.

Untuk orkid, lebih baik menggunakan kulit kayu painKonifer, dan terutama kulit kayu pain untuk orkid meningkatkan keasidan tanah, jadi untuk meneutralkan campuran itu berguna untuk menambah sedikit tepung dolomit. Saiz serpihan dipilih bergantung kepada jenis tanaman yang ditanam. Semakin kecil pecahan, yang satu:

 • tanah yang padat;
 • kurang udara menembusi ketebalannya;
 • kelembapan lebih baik dikekalkan.

Sebelum mencampurkan substrat itu, kulit kayu dibasuh dalam air suam selama beberapa jam, supaya ia dikeringkan dengan kelembapan, dan tumbuhan segera memasuki medium yang mesra pertumbuhan.

Moss sphagnum untuk orkid

Orkid ditransplantasikan ke dalam substrat yang dibeli di kedaiBiasa di Rusia dan negara-negara lain rumput lumut sphagnum dinilai oleh penanam bunga untuk keupayaan mereka:

 • memberikan kelonggaran kepada tanah;
 • Pastikan air, tidak memampat tanah untuk orkid;
 • untuk menyerap lebihan surplus air garam yang berbahaya bagi tumbuh-tumbuhan;
 • mempunyai tindakan bakteria.

Kedai-kedai khusus menawarkan sphagnum yang telah siap dibersihkan dan sudah kering untuk orkid, tetapi jika dikehendaki, anda boleh menyiapkan lumut. Dan selepas pengumpulan, pastikan untuk bilas, kupas, rendam dalam air mendidih, dan kemudian memerah dan kering dengan baik. Masa terbaik untuk mengumpul adalah tempoh pra-musim sejuk.

Sesetengah penanam lebih suka menggunakan lumut sphagnum hidup atau yang lain, tetapi di sini ia adalah bernilai mengingati mengenai risiko penyebaran serangga dan mikroorganisma yang dalam set kekal dalam bahan semula jadi.

Moss dimasukkan dalam komposisi tanah untuk orkid, dan juga terpakai:

 • sebagai lapisan mulsa;
 • Sebagai substrat bebas untuk menanam cawangan anak perempuan;
 • untuk memecah tumbuhan pada blok dan bakul.

Tidak diperlukan untuk sphagnum untuk orkid yang memerlukan pemulihan daripada kerosakan atau pemanasan sistem akar.

Komponen lain untuk substrat untuk orkid

Pembantu yang tidak dapat ditukar kepada penanam, yang terlibat dalam penanaman orkid epifit, menjadi kecil, digunakan untuk keramzit saliran. Bahan ini sangat bersifat hygroscopic dan sempurna membentuk tanah.

Komposisi tanah untuk orkid termasuk tanah liat dan kepingan arang yang diperluasCiri-ciri serupa mempunyai arang, yang juga mempunyai disinfektan, menyerap kesan. Komposisi tanah untuk orkid termasuk kepingan arang batu sekurang-kurangnya dua sentimeter. Sekiranya pecahannya lebih kecil, arang batu itu cepat runtuh dan berubah menjadi debu, menetap di akar, mengganggu makan anggrek, dan memampatkan substratnya.

Poli koko dan getah buih tidak boleh dipanggil komponen tradisional tanah untuk tumbuhan yang ditanam. Walau bagaimanapun, mereka telah membuktikan kegunaan mereka dalam penanaman budaya yang kaya dengan anggrek seperti anggrek. Fragmen bahan sintetik dalam substrat untuk orkid adalah tahan lama, ia tidak berkumpul dan tidak memancarkan bahan-bahan berbahaya ke dalam tanah, mereka memberikan kebolehcapaian tinggi dan kebolehtelapan udara.

Anggrek akar dalam tanah liat yang diperluasDalam periuk tumbuhan besar dewasa, anda boleh menambah gambut. Kelebihan komponen ini boleh dianggap sebagai keupayaan untuk mengekalkan kelembapan, kebolehtelapan udara yang tinggi dan tidak menarik bagi serangga berbahaya dan mikroflora. Kelemahan bahan adalah satu – peningkatan keasidan.

Dengan tugas melonggarkan substrat untuk anggrek mengatasi dengan baik:

 • dikukus dan dikeringkan;
 • serat kelapa;
 • daun yang jatuh;
 • perlite dan vermiculite.

Polyfoam juga boleh dimasukkan ke dalam substrat untuk orkidSebagai pengisi eksotik, tetapi cukup berkesan, topi botol digunakan daripada kulit semula jadi.

Apabila memilih komposisi tanah untuk orkid, penjual bunga mesti ingat bahawa ketahanan substrat bergantung pada kekuatan komponen dan pada saiz kepingan kulit kayu, arang batu, buih atau claydite.

Jika tumbuhan yang hidup di atas tanah muncul di koleksi rumah, maka tanah untuk anggrek dipilih lebih berkhasiat dan padat. Anda boleh mengambil tanah siap sedia untuk orkid dan campurkan dengan tanah taman, humus sedikit, pasir dan perlit.

Video tentang penyediaan kulit kayu untuk menanam orkid