Pembungaan lembut anthuriumAnthurium adalah salah satu genera yang paling banyak dalam keluarga Aroids. Ia termasuk kira-kira lapan ratus spesis semulajadi hingga kini, dan pelbagai varieti dan kacukan yang menarik kepada para pedagang bunga telah diperoleh oleh penternak. Sebagai anthurium bunga dalaman menjadi popular pada akhir abad yang lalu. Sejak itu, bulatan pengagum hanya berkembang.

Anthurium bunga berkembang kejayaan di kalangan peminat telah dilakukan bukan sahaja kerana kesederhanaan relatif kandungan, berbunga menakjubkan dan dedaun hiasan, tetapi juga peluang di rumah suka menyebarkan tangkai akar tumbuhan atau meremajakan contoh yang sedia ada bunga.

Selalunya, penanam bunga menggunakan kaedah penyebaran vegetatif, dan sebagai bahan penanaman mengambil:

 • keratan dengan akar udara;
 • seluruh bahagian atas kilang;
 • pucuk batang.

Anthurium juga boleh disebarkan dengan benih, tetapi ini lebih banyak memakan masa dan kerja yang memakan masa.

Kelebihan dan ciri-ciri pembiakan vegetatif anthurium

Pembiakan vegetatifKelebihan utama pembiakan anthurium dalam cara vegetatif ialah keupayaan untuk mendapatkan tumbuhan yang kuat dan siap untuk mekar dalam masa yang sesingkat mungkin. Dalam kes ini, salinan baru akan mengulangi sepenuhnya ciri-ciri tumbuhan induk, iaitu bentuk daun, mahupun tompok-tompok perbungaan, tidak berbeza dari yang sudah ada dalam koleksi anthurium. Ini sangat penting jika anda akan mendapatkan anak dari hibrid.

Anthurium, secara semula jadi, menjadi epifit, dengan cepat memberi akar udara yang kuat, yang digunakan dalam keratan tangkai akar, anak dan lapisan sisi.

Selain itu, selama dua atau tiga tahun, lulus antara pemindahan, belukar tumbuh dengan serius, dan jika bunga anthurium ditanam, 2 hingga 5 tumbuhan bebas boleh didapati. Langkah sedemikian tidak boleh diabaikan, kerana ia hanya memberi manfaat kepada anthurium dan mempunyai kesan yang bermanfaat baik pada pertumbuhannya maupun pada kualiti bunga.

Bagaimana untuk menanam Anthurium?

Penggandaan bahagian pembiakanMeremajakan anthurium spesies berbunga spektakuler dan dekoratif yang spektakuler, serta mengekalkan rayuan luaran membolehkan pembahagian tumbuhan dewasa. Masa yang lebih baik untuk acara ini – secara berkala diadakan pada musim bunga, dari separuh kedua Februari hingga Mei pemindahan.

Related  Kami tumbuh di rumah negara pelbagai jenis dan jenis anemia

Untuk memisahkan kilang, perlu menyediakan terlebih dahulu:

 • Pisau tajam, dirawat dengan alkohol atau penyelesaian permanganat kalium yang kuat;
 • campuran tanah longgar, sesuai untuk pertumbuhan anthurium dan pra-pembasmi kuman;
 • bahan untuk penyusunan lapisan saliran, sebagai contoh, tanah liat berkembang dengan baik;
 • bekas dengan lubang saliran untuk benih muda.

Belukar dibahagikan dengan rapiSebelum menanam Anthurium, tanaman itu perlu, cuba untuk tidak merosakkan akar, mengeluarkan dari periuk. Untuk melakukan ini, kancing bumi disiram dengan banyaknya supaya kelembapan menyerap seluruh tanah. Kemudian, setelah membasuh periuk, bunga anthurium diekstrak dan dibersihkan dari akar oleh substrat yang terdapat di dalam rasuk akar.

Jika anthurium pada masa pemindahan dan pemisahan mekar, tangkai bunga terpotong, untuk memudahkan tempoh penyesuaian tumbuhan dan mengurangkan kehilangan kekuatan dan kelembapan.

Perkara yang sama dilakukan dengan pucuk tinggi, yang juga boleh digunakan untuk menghasilkan semula bunga. Tetapi akar udara anthurium perlu disimpan sejauh mungkin. Mereka bukan sahaja boleh menjadi cara penyampaian pemakanan tambahan, tetapi menggantikan sepenuhnya sistem sapling tanah yang terbiar.

Setiap cawangan terpencil mesti mempunyai akarAnda boleh menaiki anturium, secara beransur-ansur memisahkan dan memotong hujung pucuk muda tanaman. Untuk perakaran dan pertumbuhan seterusnya, pucuk anthurium memerlukan titik pertumbuhannya sendiri, sepasang daun dan sekurang-kurangnya beberapa rimpang.

Tempat kepingan, untuk mengelakkan kemunculan reput atau perkembangan jangkitan kulat, berguna untuk merawat arang batu yang ditumbuk. Selalunya, kedai bunga menggunakan kayu manis tanah, yang juga mempunyai ciri-ciri pembasmi kuman ringan.

Jika Anthurium bunga tidak melarikan diri sistem akar sendiri, dan batang hanya permulaan akar, tumbuhan sebelum menanam di dalam tanah adalah berguna untuk akar di lumut sphagnum lembap atau perlite. Sebagai peraturan, dalam masa 7-15 hari akar terbentuk.

Apabila pemindahan pemindahan dengan berhati-hati, supaya tidak merosakkan akarBerdaya maju, bersedia untuk tumbuh-tumbuhan hidup berdikari boleh dipindahkan ke dalam tanah yang disediakan untuk bunga ros, ia adalah bernilai untuk ingat bahawa anda tidak boleh mengebumikan titik yang semakin meningkat, ia sentiasa kekal di atas paras tanah longgar basah.

Related  Ketahui lebih lanjut mengenai sifat ubat-ubatan dan kontraindikasi untuk penggunaan lidah buaya

Tanaman muda memerlukan penjagaan yang telitiAnda boleh menghidangkan anthurium muda kerana kelembapan menguap dari lapisan atas substrat. Adalah penting untuk memastikan kelembapan tidak mengaburkan tanah dan tidak menjejaskan kedudukan tumbuhan, sehingga ia tertanam di bumi. Penjagaan lanjut untuk benih tidak berbeza daripada anthurium dewasa.

Begitu juga, anthurium disebarkan jika tunas muda atau radikal muncul di kilang dewasa. Jika anthurium mempunyai akar udara, memotong dan menaburkan permukaan yang rosak dengan arang batu, bahan penanaman boleh ditanam dengan selamat di tanah.

Bagi mereka yang berada dalam kehangatan dan dengan tanaman yang mencukupi, penyesuaian akuatik tidak akan bertahan lebih lama daripada sebulan, dan selepas itu dapat menjangkakan kemunculan dedaunan baru.

Video mengenai cara untuk menyebarkan anthurium dan benih haiwan hijau membantu dalam amalan untuk menguasai semua teknik-teknik, tetapi juga memberitahu anda bagaimana untuk mewujudkan semua syarat bagi penubuhan dan pembangunan pesat kilang.

Bergantung kepada usia dan keadaan tanaman berbunga anthurium yang berakar, seseorang boleh mengharapkan sama ada ini atau tahun depan.

Pengeluaran semula anthurium oleh keratan

Pembiakan anthurium dengan keratan dengan akar udaraUntuk melipatgandakan pelbagai jenis anthurium adalah mungkin, setelah memotong pisau tajam melarikan diri dengan akar udara dan beberapa internodes. Dibahagikan kepada bahagian-bahagian dengan satu atau dua nod dan sepasang daun batangnya berakar dalam perlit yang lembap. Kedalaman embedding tidak boleh melebihi 5 cm, dan titik pertumbuhan tumbuhan masa depan semestinya ditinggalkan di atas tanah. Keratan anthurium yang ditutupi dengan substrat dilapisi dengan sebuah filem dan dimasukkan ke dalam panas, di mana mereka perlu menghabiskan 15-20 hari.

Dalam suasana yang lembap, akar berkembang pesat, dan keratan yang digunakan untuk pembiakan anthurium tidak lama lagi boleh dipindahkan ke dalam tanah untuk tumbuhan dewasa.

Bahaya utama dengan kaedah pembiakan ini adalah membusuk bahagian akhir keratan. Oleh itu, adalah lebih baik untuk taburkan bahagian-bahagian dengan serbuk arang batu, dan kadang-kadang kandungan rumah hijau yang diperbaiki harus berventilasi.

Related  Apa yang anda tahu tentang penanaman dan penjagaan harimau di tempat terbuka?

Untuk cepat menampakkan pucuk akar, anthurium perlu mewujudkan keadaan yang selesa, termasuk:

 • pencahayaan yang terang, tahan lama tetapi menyebar;
 • suhu tanah dan udara tetap dari urutan 23-26 ° C;
 • penyelenggaraan kelembapan udara dan tanah, di mana tumbuhan itu ditanam dengan air suam dan udara.

Daun pertama muncul di kilang mudaPenampilan akar dalam anak pokok, kira-kira 3-4 cm panjang, menunjukkan kemungkinan pemindahan mereka ke dalam tanah.

Tumbuh-tumbuhan muda tidak boleh dihancurkan untuk dimakan, kerana sistem akar isipadu kecil tidak boleh menyerap baja yang telah jatuh ke dalam tanah. Mereka juga mampu menyebabkan kedua-dua kebakaran akar dan perkembangan penyakit jangkitan di tanah.

Baki di bahagian tanah tumbuhan lama dengan masa dari tunas tidur akan memberi pucuk baru. Mereka boleh digunakan untuk membentuk spesimen sedia ada atau, selepas muncul pada anthurium akar udara, terputus untuk ditanam dalam bekas berasingan.

Pembiakan anthurium oleh lapisan

Pembiakan anthurium oleh lapisanSekiranya pucuk dipanjangkan dengan ketara dan tumbuhan secara beransur-ansur kehilangan bentuknya, hujung batang boleh digunakan untuk pembiakan anthurium. Untuk bahagian pelarian ini:

 • bebas daripada skala kering dan dedaunan;
 • kemas dibalut dengan sphagnum basah;
 • dan lebih banyak pakaian yang tidak disesuaikan, supaya kelembapan tidak menguap, membaiki beg atau filem.

Selepas beberapa ketika, lumut mula menembusi akar. Seperti tangkai dari anturium boleh dipotong dan berakar dalam periuk yang berasingan. Dan bahagian yang tersisa dari batang itu akan memberikan proses lateral.

Mereka jenis anthurium, yang membentuk pucuk memanjat yang panjang, boleh diasaskan dengan membongkar lumut dilindungi lumut langsung ke tanah.

Penguasaan semua kaedah pembiakan vegetatif anthurium tidak memerlukan pengetahuan khusus. Ia hanya perlu diingat mengenai penyelenggaraan keadaan yang selesa untuk budaya dan penjagaan biasa. Baca pada artikel tapak mengenai pembiakan anthurium dengan biji dan bilah daun.

Video mengenai pembiakan anthurium