Pengeringan daun daun anggrek menyebabkan penggera Orkid bilik adalah penduduk asli di kawasan tropika dan subtropika di planet ini, yang memerlukan perhatian dan keraguan. Jawapannya kepada soalan: “Kenapa anggrek mempunyai daun kuning?” Dalam kebanyakan kes, terdapat kesilapan dalam menjaga atau mendapatkan bunga dalam keadaan yang tidak selesa.

Sudah tentu, tumbuh-tumbuhan tidak kekal, dan dedaunan mereka tidak dapat tidak memberi laluan kepada yang baru. Tetapi apabila daun berubah warna dan pudar dalam jumlah yang besar, ia patut perhatian dan kebimbangan untuk kekasih orkid dalaman.

Atas sebab mengapa daun orkid menjadi kuning, dan bagaimana untuk menangani masalah yang serius? Mengenai kemunculan tumbuhan, hampir semua kesilapan dari kedai bunga dicerminkan. Tetapi yang paling kerap disalahkan kerana penyakit bunga ialah:

  • penyiraman tidak betul;
  • tempat yang salah untuk periuk dengan orkid;
  • kekurangan pemakanan atau ketidakseimbangan dalam pembajaan yang diperkenalkan;
  • penyakit tumbuhan atau serangan perosak.

Daun-daun anggrek menjadi kuning kerana penyiraman buta huruf

Pengairan yang salah mengakibatkan penampilan daun kuningApabila kilang itu kelihatan hebat pada akar ada tanda-tanda reput, tempat lembap atau kering, dan daun yang lebih rendah menghidupkan orkid kuning, dalam kebanyakan kes kita bercakap mengenai kekurangan kelembapan. Ramai penjual bunga, menyiram orkid, seperti tanaman bilik biasa, jangan merapikan jumlah keseluruhan substrat. Kelembapan yang kurang, tumbuhan cuba memotong sisa dan mengorbankan tingkat daun yang lebih rendah.

Bagaimana jika orkid itu menjadi kuning? Penyelesaian masalah ini akan menjadi peningkatan dalam jumlah air yang dibekalkan kepada akar. Jika, sebelum menyiram Florist yang menguning diamalkan oleh air konvensional, ia masuk akal untuk cuba untuk melembapkan mencelup tanah atau di bawah air yang mengalir, yang membolehkan untuk mengalirkan semua air yang berlebihan.

Tidak kurang daripada kekeringan tiruan orkid yang membahayakan jurang sistem akar. Dalam kes ini, daun tidak kering, dan lebih kerap mereka menjadi lemas, menjadi lembap dan memperoleh warna yang berwarna kecoklatan, tidak sihat. Jika anda memeriksa akar, mereka sering menunjukkan tanda-tanda membusuk. Tanaman sedemikian memerlukan bantuan kecemasan dalam bentuk penyingkiran kawasan yang terjejas dan pemindahan ke substrat yang baru.

Sebab daun yang kekuningan adalah kekurangan atau lebihan matahari

Daun anggrek, terbakar oleh cahaya matahari langsungTanda kekurangan sinar matahari bukan hanya peregangan pucuk, tetapi perubahan dalam warna daun dari hijau kaya menjadi kuning. Dan tindak balas bunga kedua-duanya beransur-ansur dan tajam, hingga jatuh plat daun rendah. Untuk mengelakkan keadaan di mana orkid menjadi kuning, anda perlu mencari tempat yang sesuai untuk bunga itu, dan pada musim sejuk menyediakan lampu tiruan.

Spesies anggrek kebanyakan memerlukan hari cahaya yang panjang, tetapi tidak di bawah cahaya matahari langsung. Sekiranya terdapat lebihan cahaya terang di orkid, daunnya menjadi kuning, menjadi kering dengan kesan pengeringan.

Daun anggrek menjadi kuning kerana air keras dan baja berlebihan

Reaksi tumbuhan kepada baja berlebihan dan kelembapan berlebihanKandungan garam berlebihan dalam air pengairan negatif memberi kesan kepada seluruh tumbuhan, tetapi daun adalah yang pertama menandakan perubahan dalam keadaan hidup dan kesihatan yang tidak baik. Kadang-kadang sukar untuk menentukan sebab mengapa orkid berubah menjadi daun kuning. Penampilan substrat dan periuk boleh menjadi petunjuk asal. Sekiranya mereka menunjukkan kesan pemendapan garam dalam bentuk perceraian dan plak keputihan, penjelasan tentang kesedihan dijumpai.

Air keras mencetuskan perkembangan chlorosis. Daun anggrek menjadi kuning, hanya urat kekal hijau. Kemudian pucuk telanjang, dan tumbuhan boleh mati.

Untuk menyimpan bunga, ia mungkin dilakukan dengan cara pemindahan dan berpakaian penuh foliar berpakaian atas, yang hanya sebatian khusus digunakan.

Mekar orkid pemindahan tidak perlu, tetapi memegang pelbagai basuh substrat dengan campuran air suling dan normal mempertahankan akan sangat membantu. Cara yang sama basuh dirawat orkid, mengalami lebihan baja untuk berpakaian atas atau penggunaan yang tidak betul, komposisi yang tidak seimbang.

Orkid amat perlu dikeringkan dan dipindahkanApa sebab lain yang menyebabkan perubahan warna dedaunan? Kenapa anggrek mempunyai daun kuning? Faktor-faktor yang mendorong tumbuhan kepada tingkah laku sedemikian, benar-benar banyak. Ini boleh menjadi reaksi semulajadi untuk mengubah keadaan, contohnya, selepas pembelian atau sebagai akibat perubahan bermusim yang tidak diperhatikan oleh pemiliknya.

Daun bertukar menjadi kuning pada orkid, jika periuk di mana bunga terletak kecil untuk waktu yang lama. Dalam kes ini, kilang itu dipindahkan dengan kemas dengan jumlah yang lebih tinggi.

Perosak hama anggrek

Kilang itu terjejas oleh jangkitan kulatPenyerapan air biasa substrat adalah berbahaya untuk orkid, kerana ia penuh dengan perkembangan tidak hanya putrefactive, tetapi juga jangkitan kulat. Tumbuhan yang lemah ini menarik tikus dan serangga perosak.

Dengan pengesanan tepat pada masanya masalah, apabila daun bertukar menjadi kuning dan layu orkid, tetapi sistem akar masih berdaya maju, selepas sanitasi dan pengairan racun kulat bunga dipindahkan ke dalam tanah baru. Malangnya, jangkitan itu cepat menyebarkan dan dengan cepat boleh membawa kepada kematian spesimen mekar dewasa.

Di udara kering, seekor labah-labah labah-labah dan tompok akar menyerang orkid bilik. Perosak melanda pucuk, akar dan plat berdaun, menjadi sebab mengapa daun orkid bertukar menjadi kuning, dan kilang sendiri serius lemah kerana kekurangan kuasa.

Kilang yang dijangkiti matiSekiranya rawatan dengan persiapan acaricidal tidak dijalankan pada masa, bunga kehilangan dedaunan dewasa, dan pertumbuhan yang baru melambatkan. Jika terdapat perosak tanah, jangan membatasi diri untuk menyembur, lebih berkesan untuk menggabungkan prosedur ini dengan pemindahan.

Video mengenai punca-punca kekuning-kuningan daun orkid