Acidicum segi tigaKrim halus dari abad XVII mendapati tempat mereka sebagai tumbuhan dalaman dan taman. Deskripsi penjagaan segitiga alahan di rumah dan foto akan membantu pemula dan penanam bunga yang berpengalaman untuk mengenali budaya yang hebat dan benar-benar tidak berperikemanusiaan ini.

Antara ratusan spesies terdapat:

  • tumbuhan yang menghasilkan semula dengan ubi dan rizom bersisik;
  • tanaman saka dan tahunan;
  • jenis bunga dan spesimen yang indah, menarik dedaunan yang luar biasa.

Di manakah penimbunan tumbuh? Ia boleh dikatakan dengan pasti bahawa spesies ini atau yang dipenuhi oleh semua orang. Hakikatnya ialah julat genus ini termasuk banyak kawasan dengan iklim yang hangat dan sederhana, dari Afrika Selatan hingga tengah-tengah Rusia. Kislitsa adalah segi tiga, contohnya, ia jatuh pada tingkap dan taman dari Brazil yang jauh.

Penerangan dan keunikan tumbuhan

Loji penyayang panas yang kecilKislitsa adalah segi tiga atau, kerana mereka dipanggil spesis ini, minyak Regnelli adalah tumbuhan yang menyukai haba yang panas yang menikmati cita-cita bunga bunga bunga kerana kesabaran dan penampilan asalnya. Dari cendawan pendek meninggalkan petioles nipis panjang, di mana daun tiga-lobed disimpan.

Pewarna daun bilah dalam jenis yang ditanam dalam budaya periuk paling kerap berwarna ungu atau ungu. Tetapi ada jenis dengan daun hijau atau kemerah-merahan. Dan pada setiap bahagian kelihatan jelas tompok yang berbeza dekat dengan dasar plat.

Ciri ciri kebanyakan tumbuhan adalah keupayaan untuk melipat dedaunan pada waktu matahari terbenam, dalam cuaca panas dan mendung, ketika langit mengancam untuk hujan.

Pada waktu malam, daun kudis melipatBunga kecil dan elegan segitiga masam mempunyai lima kelopak dan warna dari putih hingga ungu. Seperti daun-daun, coronet yang hampir pada waktu malam, bertindak balas terhadap sentuhan dan sinaran langsung matahari. Selepas pendebunga di tempat bunga, buah-buahan dibentuk, yang, masak, terbuka, hanya untuk menyentuh mereka. Biji-bijian kecil adalah jelas, tetapi di rumah pembiakan gunting dilakukan oleh bahagian-bahagian rimpang yang tebal.

Related  Belajar menjaga kebersihan di rumah

Penjagaan asid di rumah

Jika tumbuhan ini muncul di rumah, penjual bunga tidak perlu menghabiskan banyak masa untuk mengurus segitiga asid di rumah. Namun, untuk kesejahteraan budaya dalaman, anda perlu mencari tempat yang tepat.

Kilang tumbuh paling baik di tingkap barat dan timurAlkimia fotovoltaik sesuai untuk tingkap barat atau timur, di mana tumbuhan dilindungi dari sinaran tengah hari yang terik, tetapi tidak mengalami defisit cahaya. Adalah penting bahawa asid tidak terganggu oleh draf, dan pemanas berada jauh dari periuk dan tidak terlalu kering di udara.

Tumbuhan asid yang tidak boleh dipelajari tidak mengenakan keperluan khas pada suhu di dalam bilik di mana ia diletakkan, kelembapan udara dan tanah di dalam periuk.

Suhu optimum:

  • pada musim panas adalah 20-24 ° C;
  • dalam tempoh sejuk tahun ini, apabila masa kekurangan relatif, 16-18 ° C, dicapai, tetapi tidak melebihi had ini.

Jika ada kemungkinan, dari musim bunga hingga musim luruh, apabila cuaca membenarkan, segitiga boleh dibawa ke udara. Dan tumbuhan itu mudah disesuaikan apabila disimpan dalam periuk atau ketika ditanam di tanah.

Musim panas adalah masa pertumbuhan aktif, oleh itu dalam menjaga segitiga alangkah, dalam foto, dalam keadaan rumah dan di dalam taman semestinya termasuk penyiraman yang kerap dan berlimpah. Pada masa yang sama, kelembapan tidak boleh dikekalkan di tanah. Air berlebihan disalirkan, dan periuk disediakan dengan lapisan saliran yang kuat. Dengan ketibaan musim luruh dan penurunan suhu udara, keperluan untuk kelembapan dalam masam dikurangkan. Tanah hanya perlu dibasahi sedikit, terutama apabila pertumbuhan tumbuhan berhenti.

Segitiga asid boleh ditanam di periuk dan di luarTempoh rehat, apabila budaya itu dikatakan “tertidur”, tidak akan berlanjutan selama satu setengah bulan. Dengan adanya dedaunan baru, pada musim bunga penjagaan biasa diperbaharui, termasuk penyiraman, pemindahan musim bunga dan pemakanan.

Related  Kami mengkaji penyakit daun gloxinia dan kaedah rawatan

Segi tiga bunga masamAnda boleh memohon baja dua kali sebulan, menggunakan komposisi kompleks untuk tanaman bunga, tetapi hanya separuh kepekatan. Sebulan selepas bermulanya tumbuh-tumbuhan, tumbuh-tumbuhan Kislice berkembang.

Pemindahan dan pembiakan asid

Pemindahan tumbuh-tumbuhan ke substrat segar dilakukan setiap musim bunga pada permulaan tempoh pertumbuhan. Tetapi sebelum memindahkan asid, anda perlu memilih periuk untuk tumbuhan dan primer yang sesuai. Untuk budaya ini dengan sistem akar yang cetek, periuk lebar digunakan.

Kislitsa tidak boleh dipertikaikan, jadi campuran tanah universal sesuai untuk penanaman. Tanah tidak boleh terlalu berkhasiat, jika tidak, tumbuh-tumbuhan secara aktif meningkatkan dedaunan untuk menjejaskan berbunga.

Rhizomes daripada kantung untuk pembiakanJika garis pusat bekas dibenarkan, beberapa buah rizom boleh ditanam dalam satu bekas sekaligus. Ia adalah pembahagian rizom bersisik panjang dan pembiakan skur yang berlaku. Rhizosom dibentangkan pada substrat lembap dan ditaburi dengan tanah selama 1-2 cm.

Dengan penjagaan tetap di rumah, segitiga berasid, seperti dalam foto, meningkat dan berkembang kepada saiz tumbuhan dewasa selama 1-1.5 bulan.

Tembak yang ditanam dengan rimpangSekiranya penjual bunga mempunyai biji yang dibuang, mereka diagihkan ke atas permukaan tanah lembap, ditanam dari senapang semburan dan disimpan dalam keadaan rumah hijau sehingga muncul kemunculan.

Petua untuk menjaga asid – video