filodendron dalam keadaan bilikSejak abad ke XIX, apabila philodendron mula ditanam sebagai rumah hijau atau tumbuh-tumbuhan dalaman, banyak kehendak dan kepercayaan yang berkaitan dengan malar hijau ini penduduk di kawasan tropika.

Apakah fakta-fakta menarik yang menggambarkan philodendron berdasarkan alasan sebenar, dan mana-mana yang hanya fiksyen terbiar? Bagaimana untuk menyebarkan bunga di rumah, dan apa yang boleh menghalang penanam tumbuh?

Philodendron: fakta, takhayul dan omens

philodendron tampanPhilodendron bilik tergolong dalam keluarga yang paling banyak dari kerajaan tumbuhan, iaitu Aroids. Di samping itu, genus philodendron menghitung lebih daripada 900 spesies, lebih jelas mengenai definisi dan definisi yang mana ahli botani telah mengurut otak mereka selama lebih dari 150 tahun. Setiap orang yang cuba mengasingkan klasifikasi tumbuhan ini dihadapkan dengan kekeliruan yang luar biasa, pemindahan satu spesies kepada yang lain, atau pengecualian dari genus.

Alasannya – bilangan philodendrons, kerumitan belajar di hutan belukar tropika, serta kebolehubahan yang luar biasa.

Fakta menarik: philodendron berubah ketika mereka membesar. Dalam kebanyakan spesies, “kebudak-budakan”, seluruh daun berbentuk hati adalah sangat berbeza daripada “orang dewasa”, yang menjadi pinnate, palpate, dibedah.

Sekiranya tingkah laku bunga itu menjadikan kehidupan sukar bagi saintis, maka penanam bunga amatur hanya perlu gembira dengan penampilan asli tumbuhan itu! Walau bagaimanapun, bagi kebanyakan orang, satu sebab penting untuk menolak Philodendron adalah kepercayaan bahawa ia “berbahaya.”

Anda boleh mendengar bahawa bunga hiasan, bunga yang sangat jarang berlaku dalam keadaan bilik philodendron boleh “mengambil” dari kemewahan rumah atau pemisahan pasangan. Ini adalah takhayul mutlak!

tumbuhan muda philodendronBegitu begitu, Philodendrons lama dahulu hanya tinggal di tengah-tengah hutan hujan yang tenang, dan para penternak tidak lagi gembira dengan peniaga-peniaga dengan pelbagai variasi dan kacukan.

Ia tidak perlu untuk berfikir bahawa bunga itu meramalkan cuaca jika titisan air kecil muncul di daunnya. Jadi philodendron bertindak balas tidak untuk menutup hujan, tetapi untuk penyiraman berlebihan.

Walau bagaimanapun, selain daripada fantasi terbiar, terdapat maklumat yang perlu didengar. Contohnya, bahaya jus susu yang muncul di sisi batang atau daun. Cecair ini mengandungi garam kaustik. Yang boleh menyebabkan kerengsaan pada kulit atau gatal-gatal. Ini harus diingat apabila ia melibatkan pendaraban Philodendron, pemangkasan atau pemindahannya.

Related  Apakah sifat terapeutik viburnum merah?

Pengeluaran semula Philodendron

percambahan philodendronWalaupun asalnya eksotik, philodendr adalah tumbuhan dalaman yang tidak menonjol yang tidak memerlukan penjagaan yang teliti dan mudah direproduksi. Cara paling mudah ialah untuk mendapatkan bunga muda, mempunyai salinan dewasa. Keratan apikal dan caulis sangat berakar dan berkembang dengan cepat.

Perkara utama yang perlu diingat apabila mengalikan philodendron secara vegetatif ialah:

  • penggunaan stok penanaman yang sihat;
  • kehadiran pada keratan sekurang-kurangnya dua internodes dan nod dengan tunas axillary yang baik.

Keratan dari tumbuhan yang kuat boleh dipotong semasa musim panas, tetapi lebih mudah untuk melakukannya dengan urat, sebagai contoh, pada masa yang sama dengan pemindahan. Jadi philodendron muda akan mempunyai lebih banyak kekuatan untuk pertumbuhan dan pada musim sejuk dia akan mempunyai masa untuk memberikan pucuk dan daunnya sendiri.

pendaratan keratan di tanahPotongan yang dibuat oleh nod dengan permulaan akar udara supaya tempoh pemotongan adalah 10-12 cm. Bahagian bawah segmen batang dirawat dengan faktor pertumbuhan dan 3-4 cm jatuh ke dalam substrat longgar bahagian yang sama gambut tanah rendah dan vermikulit. Pada kelembapan udara yang tinggi, di bawah cahaya matahari yang bertaburan dan suhu dalam lingkungan 22-24 ° C akar philodendron. Tumbuhan ini memerlukan 10 hingga 25 hari.

rooting keratan di dalam airSekiranya dikehendaki, anda boleh menunggu akar dibentuk dengan merendam bahagian bawah keratan di dalam air biasa, dan kemudian memindahkan tanaman ke tanah.

Fakta menarik – philodendrons, kerap berbunga dalam alam semula jadi, di dalam rumah tidak berbentuk cob-like inflorescences. Sebabnya ialah dalam budaya tukang periuk penduduk tropika tidak mencapai usia dewasa. Jika penjual bunga itu bertuah, dan pada pelupusannya adalah benih, maka pendaraban philodendron mungkin dilakukan dengan cara ini. Benar, benih itu aneh, dan biji benih akan menjadi lebih kecil.

Related  Ciri-ciri penggunaan aprikot, faedah dan bahaya mereka

benih philodendronPenanaman dilakukan di permukaan tanah ringan, maka benih ditutup dengan lapisan sphagnum dan diletakkan di dalam bilik rumah kaca. Di sini, pada suhu 24-26 ° C, kelembapan yang tinggi, dan dalam naungan separa selepas 30-120 hari, pucuk akan muncul. Menyelam dan dipindahkan ke benih pot berasingan boleh berada dalam fasa 2-3 daun.

Masalah penanaman philodendron

Philodendron yang tidak dipersembahkan, jika dia mengambil keadaan yang betul dan menetapkan penjagaan minimum, tumbuh dengan sempurna dan dikehendaki oleh pemiliknya dengan kehijauan yang subur. Walau bagaimanapun, pelanggaran pesanan yang berkenaan mengancam masalah.

peraturan penjagaan dilanggarSebagai peraturan, semua masalah penanaman philodendron dikaitkan dengan penjagaan terjejas dan keadaan pertumbuhan optimum. Kenali masalah yang anda boleh dengan mengubah warna, saiz dan nada daun:

  1. Mengurangkan plat daun dan pucat mereka, meregangkan pucuk, daun menandakan kekurangan cahaya.
  2. Untuk air yang berlebihan atau kekurangan kelembapan, tumbuh-tumbuhan bertindak balas dengan menguning atau menyalak dedaunan, yang secara beransur-ansur mengering dan hilang.
  3. Sekiranya bunga sentiasa disiram, namun hijau kelihatan lembam, punca itu boleh melebihi cahaya atau akar. Di samping itu, matahari musim panas yang aktif – penyebab pembakaran sebenar, di mana tisu mati dan kering.
  4. Akar reput, sering disebabkan oleh sejuk atau draf, menyebabkan pembentukan bintik coklat atau hitam pada daun.
  5. Berada di udara kering, philodendron mula mengubah bentuk daun, menggulungnya dengan bot.

reaksi terhadap keadaan yang tidak baikKepada tanaman sentiasa sihat dan cantik, jangan lupa membenamkan, pemindahan tepat pada masanya di tanah yang dipilih dengan baik.

Fakta menarik – video