Oleander dalam periukOleander di tanah terbuka adalah pokok semak hias yang besar dengan pelbagai warna tiga dimensi pelbagai warna. Dalam penanaman taman budaya ini diamalkan di kawasan yang mempunyai iklim panas, Oleander dan untuk penjagaan di rumah adalah disediakan dan boleh dijalankan di mana-mana kawasan, tetapi kerana saiz pokok renek malar hijau dan thermophilic mempunyai ciri-ciri sendiri.

Populariti sebagai oleander tumbuhan hiasan telah diperoleh di negara-negara Mediterranean, di kawasan Asia Tenggara. Pada kenyataannya dan dalam foto, bunga oleander kagum dengan pelbagai warna dan bentuk, dan para pedagang bunga, yang sudah memiliki pengalaman menanam tumbuhan, sangat mengenal aromanya. keras tebal daun bentuk memanjang dalam pelbagai perlindungan pucuk coklat, tanpa perhatian kepada bahagian-bahagian yang lebih rendah daripada batang menjadi kosong, dan kilang cenderung berkembang.

Mawar luar biasa oleanderTidak menghairankan, salah satu ciri utama penjagaan oleander ialah pemangkasannya, menghadkan pertumbuhan semak belukar dan membantu memberikan bentuk mahkota dan ketumpatannya. Walaupun keinginan untuk pertumbuhan, di kalangan pencinta tumbuh-tumbuhan dalaman, oleander dianggap bersahaja dan mudah untuk menjaga tumbuhan.

Syarat untuk penanaman dan penjagaan oleander

Oleander lebih suka tempat pengudaraan yang cerahShrub, dalam alam semula jadi yang tumbuh di kawasan yang terang dan berventilasi, memerlukan sikap yang sama dan di rumah. Sekiranya periuk oleander berada di bawah naungan:

  • daun tidak dapat dielakkan pudar;
  • Dedaunan yang baru semakin kecil;
  • inflorescence menjadi jarang dan kurang hiasan daripada biasa;
  • internodes pada pucuk baru diregangkan;
  • Pucuk muda terasa lemah.

Untuk mendapatkan berbunga yang banyak, tumbuhan perlu dipotongLong tinggal di tempat teduh mengancam kehilangan tunas dan keengganan tanaman dari berbunga. Pada musim panas, oleander bilik, seperti dalam foto, boleh dibawa ke taman. Pada suhu udara pada suhu 20-25 ° C, semak-semak telah menjadi lebih baik dan berkembang secara aktif di bawah langit terbuka. Di dalam tanah untuk menanam oleander tidak disyorkan untuk mengelakkan kerumitan pemindahan tanaman disebabkan oleh pembentukan akar baru. Tetapi untuk menggali bekas berhampiran kolam taman adalah berguna. Lembapan membantu belukar untuk menahan matahari tengah hari walaupun pada hari-hari musim panas yang paling hangat. Sekiranya tidak ada kolam di tapak, anda boleh meletakkan baldi air yang berhampiran. Di dalam periuk bilik dimasukkan ke dalam kuali dengan lumut basah atau tanah liat yang berkembang.

Oleander bertindak balas dengan sangat sensitif terhadap genangan udara, oleh itu adalah penting untuk mengalihkan bilik secara kerap, mencegah angin sejuk atau draf memasuki kilang.

Apabila tumbuh oleander di rumah, penjagaan disediakan dengan menyembur mahkota dengan air hangat, lembut. Langkah ini membantu mengekalkan kesucian dedaunan dan meningkatkan kelembapan udara berhampiran semak belukar.

Related  Belajar untuk tumbuhan dengan betul di teratai tanah terbuka

Penjagaan bermusim untuk oleander

Kilang itu bertindak balas dengan lebih baik untuk tidak melembapkan permukaan tanah secara kerap, tetapi untuk penyiraman yang lebih jarang, tetapi banyak, di mana air menembusi bahagian paling tebal substrat. Pada musim bunga dan musim panas, oleander perlu disiram lebih kerap, yang dijelaskan oleh keperluan belukar yang tumbuh dan dengan penyejatan, yang lebih besar daripada musim sejuk. Tanah dilembabkan dengan air lembut pada suhu bilik, pada tahun ini, tidak membenarkan koma bumi kering dengan akar. Dan dari bulan April hingga musim gugur, penyiraman digabungkan dengan pakaian atas. Untuk tujuan ini, baja bersepadu untuk tanaman berbunga boleh digunakan setiap dua minggu.

Oleander memerlukan masa rehatSekiranya pada bulan-bulan musim panas untuk menjaga oleander tidak susah payah dan mudah, maka lebih dekat dengan musim sejuk, tumbuhan itu memerlukan perhatian khusus.

Secara semulajadi, pokok renek tinggal di kawasan di mana perubahan musim cukup ketara. Keadaan yang sama akan diwujudkan apabila tumbuh dan menjaga oleander di dalam bilik.

Pertama sekali, kilang itu sedang mencari tempat di mana semak belukar itu berjaya hibernate pada suhu 2-12 ° C, yang semuanya siang hari dalam cahaya. Suhu negatif dan bayang-bayang yang mendalam ketika merawat oleander di rumah adalah sangat kontraindikasi. Jika belukar tidak mempunyai cahaya, kedai bunga harus menjangkakan bahawa ia akan menghilangkan haiwan dedaunan hijau, dan pada awal musim panas akan datang tidak akan memberikan hal berkembang wajar.

Ciri-ciri berbunga dan pemangkasan oleander dalaman

Bilik oleander, dalam gambar, merujuk kepada tanaman bunga hiasan yang panjang.Pembungaan oleander bermula pada bulan Jun

Jika tumbuhan mendapat air yang mencukupi, makanan dan penjagaan, bunga di semak diturunkan dari bulan Jun hingga pertengahan musim luruh, sering pada hal berkembang kedua-dua ovari terbentuk, dan kemudian mendedahkan pemukul baru.

Di rumah, menjaga oleander semestinya termasuk pemangkasan tetap. Batang tidak takut memendekkan yang kuat tidur tunas axillary pada musim bunga membuat untuk kehilangan mahkota, yang terima kasih kepada penjagaan itu akan menjadi lebih menarik dan lebih tebal.

Masa yang optimum untuk pemangkasan oleander adalah musim luruh, apabila berbunga besar berakhir. Jika di rumah, berhati-hati untuk oleander, dalam foto, dilakukan dengan betul, kilang itu mempunyai masa untuk meletakkan kuncup bunga baru dengan musim bunga dan menyediakan bunga harum yang harum untuk musim panas. Kerana ciri semak belukar ini, pemangkasan musim bunga tidak dilakukan, kecuali untuk penyingkiran kebersihan mati, sakit atau pucuk lemah.

Oleander pemindahan pada musim bungaTetapi musim bunga adalah masa terbaik untuk pemindahan bunga oleander yang digambarkan pada foto.

Related  Penjagaan mawar gurun oleh adenium di rumah

Pemindahan dan pendarahan Oleander

Keratan untuk pembiakanBush muda boleh dipindahkan ke periuk besar baru setiap tahun. Dalam kes ini, sistem akar tidak terganggu, dan lompang antara dinding bekas dan koma bumi dipenuhi dengan substrat segar. Semen dewasa tidak boleh dipindahkan lebih daripada sekali dalam 3-4 tahun. Sebagai tanah untuk tumbuhan mengambil campuran longgar tanah rumput yang subur, separuh jumlah tanah daun, serta humus dan pasir. Untuk menyusun substrat dan sebagai profilaksis jangkitan bakteria, arang sedikit dihancurkan.

Apabila memindahkan belukar besar, kadang-kadang ia dibahagikan, yang membolehkan anda dengan cepat membiak oleander.

Tetapi lebih kerap daripada bukan kaedah ini digunakan, tetapi keratan. Tetapi sebelum anda membiak oleander, anda perlu mendapatkan bahan penanaman. Untuk melakukan ini, dari kilang yang sihat seperti jenis keratan muda yang dipotong supaya mereka mempunyai titik pertumbuhan dan beberapa daun hijau terungkap. Penuaian dan perakaran benih yang dimaksudkan untuk pembiakan oleander dijalankan pada musim panas.

Keratan berakarDaun yang lebih rendah dikeluarkan, dan keratan dikebumikan dalam campuran lembap pasir, perlite dan gambut. Bekas dengan penanaman lebih baik diliputi dengan filem atau dimasukkan ke dalam rumah hijau. Apabila akar kelihatan 3-5 cm panjang pada anak benih, oleanders muda ditanam di pasu mereka sendiri.

Penanaman oleander dari keratanIa lebih mudah dan lebih jelas untuk oleander akar dalam air biasa, yang boleh dihancurkan arang boleh ditambah. Setelah ditanam ke dalam pasu, tumbuhan muda mudah disesuaikan, dan musim luruh berikutnya mereka dapat dipotong dengan hati-hati untuk menimbulkan mahkota yang subur.

Hiasan rumah – video