jambatan eksotik di kampungSudah melihat seketika tumbuhan dengan dedaunan yang besar dan meleleh, bentuk aneh dengan bunga-bunga wangi-wangi jatuh cinta dan mengagumi imaginasi. Ini brugmansiya, pendaratan dan penjagaan di tempat terbuka yang memerlukan perhatian dan masa, tetapi semua kerja semestinya terbayar.

Satu budaya eksotik jangka panjang, untuk bentuk bunga yang dipanggil “paip malaikat,” secara semula jadi mempunyai penampilan pokok semak atau pohon malar hijau yang besar. Di Rusia, kerana musim sejuk yang sejuk, yang menjadi bencana untuk tumbuhan, penanaman brugmansia di padang terbuka mungkin hanya di musim panas. Malah di 5-7 ° C, daun mula jatuh. Apabila suhu menghampiri sifar dan di bawah, bahagian daratan terjejas teruk dan sering mati. Oleh itu, dari musim luruh hingga musim bunga, tanaman hiasan terpaksa tinggal di dalam rumah.

Bagaimana cara menanam pokok brugmansia dan menjaga penduduk yang cantik ini dari hutan tropika Amerika Selatan?

Memulakan dan merawat kejam

brugmansiya sebelum menanamSama ada anak pokok atau orang dewasa brugmansia, tumbuhan yang perlu pergi ke bunga di musim bunga, sebelum ini berada dalam keadaan rehat yang relatif.

Dengan ketibaan haba dalam perennial hiasan, proses vegetatif diaktifkan. Ini bermakna bahawa pokok brugmansia boleh disediakan untuk penanaman di taman:

 1. Sekiranya tumbuhan di musim sejuk di dalam bilik yang dipanaskan, ia memerlukan pengerasan. Untuk melakukan ini, brugmansiyu secara beransur-ansur terbiasa dengan udara segar, hari demi hari, memanjangkan “prosedur”.
 2. Apabila musim sejuk brugmansii dianjurkan di ruang bawah tanah yang sejuk atau bilik lain pada suhu kira-kira +8 ° C, loji itu mesti dibawa ke cahaya, di mana pembangunannya akan segera disambung semula.

Brugmansiya merujuk kepada berkembang pesat, oleh sebab itu dari bulan April, sementara pokok itu berada dalam tabung, ia mula memakan campuran dengan dominasi nitrogen. Ini merangsang pertumbuhan pucuk dan dedaunan baru.

Dan apabila menanam brugmansiyu di tanah terbuka? Ia boleh dilakukan hanya apabila bahaya selesema berulang terlintas sepenuhnya. Di bahagian tengah Rusia kali ini tidak lebih awal dari pertengahan Mei atau pada bulan Jun.

Pada pilihan penduduk musim panas terdapat dua pilihan untuk menanam brugmansii:

 • di tanah terbuka, untuk mengekstrak tumbuhan sekali lagi pada musim gugur dan menandakannya dengan koma tanah di dalam tab;
 • dalam bekas yang besar, sehingga pokok itu tumbuh sebagai budaya kad.

Related  Bunga bunian di atas katil bunga anda atau semua yang anda perlukan untuk mengetahui tentang bangsa yang bermuka banyak

brugmansiya dalam tab mandiDan satu dan kaedah lain mempunyai kelebihan dan kelemahannya. Dari tanah loji besar sukar untuk diekstrak tanpa merosakkan sistem akar dan melelehkan pucuk dengan bunga. Dan dalam bak brugmansiya memerlukan penyiraman yang lebih kerap dan pembajaan yang kerap. Di samping itu, akar pokok berbunga berkembang, dan dia tidak lama lagi perlu menukar ke dalam bekas lagi.

Untuk menjimatkan tenaga dan lebih lama untuk mengekalkan kesunyian brugmansiya akan membantu memilih jenis terpendek. Mereka cantik seperti pokok sehingga 3 meter tinggi, tetapi mereka lebih kecil dan memerlukan pemangkasan yang kurang.

Untuk menjaga brugmansia selepas menanam di tanah terbuka tidak membebankan dan berkesan, untuk tumbuhan mereka mencari kawasan yang cerah dengan perlindungan yang baik dari angin. Ini akan membantu mewujudkan mikroklimat yang paling sesuai untuk pelawat tropika dan akan menyediakannya dengan syarat untuk berbunga berterusan.pembaharuan tanah dalam tab mandi

Sama pentingnya adalah pemilihan tanah yang sesuai. Untuk pertumbuhan dan pembentukan banyak bunga besar, tumbuhan memerlukan substrat nutrien dengan memasukkan:

 • 1 bahagian loam;
 • 2 bahagian gambut rendah;
 • 1 bahagian juga diperbuat dan dibersihkan dari kemasukan humus kasar.

Campuran tanah sebelum menanam di dalam periuk hendaklah dioksidasi dengan penapisan dalam ketuhar atau selat dengan larutan merah jambu permanganat kalium. Harus diingat bahawa untuk brugmansia, periuk volumetrik 10-30 liter akan diperlukan bergantung pada saiz sistem akar.

campuran tanah untuk brugmansiiSekiranya anda perlu menjaga brugmansia di tanah terbuka, sebelum menanam, seperti dalam gambar, tanah yang dipilih dari lubang juga diperkaya dengan humus dan sebagai gaharu, gambut ditambah, dan jika perlu, pasir.

Penjagaan brugmansia selepas menanam di tanah terbuka

Keadaan utama kecantikan dan brugmansii berbunga panjang adalah:

 • ketersediaan makanan untuk tumbuhan yang berkembang pesat;
 • bekalan air;
 • cuaca panas, di mana suhu berlaku di atas +23 ° C;
 • ketiadaan angin sejuk gusti;
 • perlindungan terhadap penyakit dan perosak.

Jika tiada apa-apa yang menghalang penanaman brugmansia, penjagaannya adalah penyiraman dan pembajaan yang biasa.

Loji hutan tropika bertindak balas dengan ketara kepada kekeringan tanah dan udara, jadi dalam cuaca panas, brugmansiyu dapat disiram beberapa kali sehari. Tetapi semburan pokok itu harus kemas, jika tidak, air akan merosakkan rupa bunga cantik.

brugmansiya dalam tab di farmsteadDalam cuaca yang mendung dan hujan, jadual pengairan diselaraskan supaya tidak menyebabkan kejatuhan dedaunan dan dasar bunga. Meletakkan di taman brugmansiya di dalam periuk mungkin mengalami terlalu panas tanah. Untuk mengelakkan ini berlaku, lebih baik untuk membongkar bekas atau menggunakan ubi-ubi tanah liat berumput mereka yang tidak berwarna gelap.

Related  Mari belajar tentang sifat ubat madu labu

Apabila tumbuhan itu telah tumbuh mahkota, ia perlu ditolak untuk berbunga. Untuk melakukan ini akan membantu berpakaian tinggi dengan kandungan fosforus dan potassium yang tinggi. Walau bagaimanapun, jangan lupa tentang unsur nitrogen dan surih. Mereka akan menyokong pertumbuhan dan memastikan kecerahan kehijauan dan bunga bell. Makan dilakukan dengan kerap, dari saat pendaratan di tanah terbuka dan hingga September, bergantian campuran mineral dan organik.

Isyarat di mana penjual bunga akan menentukan keperluan pokok brugmansia dalam baja akan menjadi:

 • pengurangan dalam saiz plat lembaran;
 • yellowness atau pallor daun;
 • lebih kecil dari sebelumnya, bilangan tunas.

brogmanshipSeperti semua tumbuh-tumbuhan keluarga Solanaceae, bujur buah berbentuk di tapak warna pudar brugmansia. Jika mereka tidak dikeluarkan, ovari akan mengambil banyak tenaga, pokok itu akan melambatkan kadar pembentukan tunas.

Brugmansii musim sejuk

Pemangkasan kuat brugmanship pada musim luruhSuhu yang rendah adalah berbahaya bagi bruggancia penyayang panas, jadi tanpa menunggu fros, dikeluarkan dari tanah dan dipindahkan ke bilik. Wintering brugmansii pass:

 • pada suhu udara 5-8 ° C dalam ruang bawah tanah yang gelap, walaupun;
 • dalam bilik dengan udara dipanaskan hingga 10 ° C, tetapi dengan pencahayaan dan penyiraman.

Dalam kes pertama, loji itu mesti disediakan untuk perubahan dalam keadaan habitat, secara beransur-ansur mengurangkan keamatan pengairan.

Sehingga dekad kedua Mac, iaitu, sebelum menanam dan menjaga brugmia di tanah terbuka, tumbuhan itu terputus. Operasi semacam itu akan membuat mahkota lebih padat, dan berbunga, lulus pada pucuk muda, akan memberikan keindahan dan tempoh.

Brugmansiya mewarisi “tabiat” kebun-kebun yang terkenal di malam-malam itu: lada dan ubi kayu. Ia tidak membentuk tunas sehingga cawangan di batangnya muncul.

Oleh itu, semasa pemangkasan, “garpu” seperti itu, serta pucuk sampingan kecil di bahagian atas mahkota, mesti dibiarkan. Mengeluarkan atau memendekkan adalah tertakluk kepada cawangan yang rosak atau berlebihan. Jika brugmansiya di tapak ditanam dari potongan batang tanpa titik puncak pertumbuhan, adalah mungkin untuk memangkas tumbuhan tersebut satu tahun selepas berbunga pertama, iaitu, pada umur 2-4 tahun.

Related  Manfaat dan kemudaratan biji tembikai untuk kesihatan kita

Pengeluaran semula brugmansia dan penjagaan tumbuhan muda

benih brugmanshipBrugmansiya didarab dengan cara benih dan vegetatif, lebih kerap dengan cara keratan. Pengambilan benih sendiri tidak menjamin pemeliharaan tanda-tanda tanaman induk.

Tetapi benih semacam itu mudah dicubit dan memberikan pucuk dalam masa 7-10 hari selepas penanaman. Semakin tua benih, semakin lama tunas tunggu.

Menyemai dalam tanah nutrien ringan dijalankan dari Januari. Walaupun tanah tidak muncul, kontena disimpan dalam rumah hijau pada suhu 20-25 ° C. Pada masa pucuk massa, tumbuhan disediakan dengan pencahayaan dan kelembapan yang meningkat. Tanah sentiasa dibasahi, tidak membenarkannya kering.

Menyelam benih brugmansii pada peringkat 4 daun sebenar. Tumbuhan tidak takut penembusan dan membentuk akar yang baik, cepat menyapu “dipercayakan” kepada mereka jumlah tanah. Apabila ini berlaku, anak benih dipindahkan ke periuk yang lebih besar. Untuk merangsang dan mengekalkan pertumbuhan membantu nitrogen pertama, dan kemudian memberi makan yang kompleks.

keratan rooting brugmansiiPenyebaran keratan adalah cara paling mudah dan paling biasa untuk membiak brugmansia sambil menjaga ia di dalam rumah dan di tempat terbuka. Untuk menanam, tunas sepenuhnya atau separuh-lignified dengan 2-3 jarak interstisial dari 15 hingga 20 cm adalah sesuai. Ia mungkin untuk mendapatkan bahan penanaman yang sesuai dari musim bunga, apabila pemangkasan dijalankan, sehingga musim luruh.

Untuk penampilan awal akar, potongan dengan plat daun yang dikeluarkan dirawat dengan komposisi merangsang, dan kemudian mereka dijatuhkan ke dalam campuran pasir-gambut yang ringan atau direndam di dalam air. Dalam keadaan rumah hijau, perakaran boleh mengambil masa sehingga tiga bulan, maka keratan ditransplantasikan ke dalam periuk berasingan. Anak benih ini boleh dipindahkan ke tempat yang tetap apabila tunas tidur di sinusnya terjaga dan terus berkembang. Apabila merawat brugmansia selepas mendarat di kawasan terbuka, perlu diambil kira bahawa spesimen muda lebih tajam daripada orang dewasa yang bertindak balas terhadap perubahan suhu dan kelembapan, dan juga lebih sering diserang oleh perosak.

Berkembang di rumah – video