Geranium yang bersinar yang bersahajaSalah satu tumbuhan paling bersahaja di tingkap itu ialah geranium. Kenapa daun bertukar kuning dalam geranium dan apa isyarat yang diberikan oleh tumbuhan, ia perlu difahami sedini mungkin. Bunga memberitahu pelayan wanita yang penuh perhatian mengenai penyakitnya. Dan sekali lagi geranium akan membuang sekumpulan bunga tinggi, menyegarkan udara dengan aroma daun.

Pelargonium agrotechnics

Syarat-syarat penahanan dilanggarGeranium dianggap tumbuhan bersahaja. Walau bagaimanapun, untuk meletakkan ia memerlukan tempat yang terang tanpa sinar langsung pada tengah hari. Tanah mesti subur dan longgar. Periuk dipilih kecil, supaya akar terlalu sempit.

Tanah mesti lembab, bersaliran dengan baik. Daun menyembur tidak diperlukan. Berpakaian paling atas dengan komposisi sejagat, tetapi dengan kurang nitrogen. Pemangkasan musim luruh menimbulkan pertumbuhan pucuk berbunga baru. Dia tidak suka geranium untuk menyejukkan koma dan draf bumi.

Penyakit daun geranium – isyarat kepada penjual bunga

Pelanggaran syarat-syarat kandungan menyebabkan kelemahan loji. Mewarna daun boleh memberitahu anda apa yang anda perlukan untuk mengubah kandungan bunga. Kenapa daun kuning di geranium, kelengkungan atau kering – ada beberapa sebab. Terdapat kelemahan tumbuhan kerana sebab utama:

 • kandungan yang tidak betul;
 • penyakit;
 • penghunian oleh serangga.

Penyakit dan pencerobohan parasit dikaitkan dengan kandungan yang salah. Sekiranya bunga itu kuat, ia tidak akan sakit. Adalah penting untuk memberikan keadaan kewujudan geranium yang tidak mencabar, supaya tidak menyelesaikan teka-teki, mengapa geranium berubah menjadi kuning dan daun kering.

Hasil daripada kandungan geranium tidak betul

Hasil daripada kandungan yang salahDi dalam belukar malar hijau Pelargonium, daun bawah berubah menjadi kuning dan jatuh, ini adalah proses semula jadi. Oleh sebab itu, batangnya sudah telanjang dengan usia. Tetapi jika daun sering jatuh, maka bunga tidak mempunyai cukup cahaya. Ia perlu menukar tempat atau mengatur lampu pada musim sejuk.

Terutama kerap geranium bertukar daun kuning pada musim sejuk. Kenapa ini berlaku? Aktiviti biologi bunga semasa tempoh rehat tidak diambil kira. Tanda limpahan boleh menjadi kekuningan di atas tumbuhan. Ini bermakna akar yang berpenyakit tidak memacu jus dengan kekuatan yang betul dan bahagian atas kekal tanpa makanan.

Tepi kering daun geraniumMengapa daun di dalam ruangan bersinar kuning? Ia perlu untuk menyiram tumbuhan lebih kerap, ia tidak mempunyai air. Sekiranya tumbuhan pada musim panas di udara terbuka, apabila dipindahkan ke bilik panas sebelum penyesuaian, warna menjadi kurang terang. Ia perlu menunggu satu atau dua minggu, dan hanya mula mengubah keadaan penahanan.

Related  Kekebalan kuat dengan kulit pokok semut

Daun bertukar kuning jika geranium belum dipindahkan untuk masa yang lama, periuk tidak cukup diberi makan atau periuknya ketat. Dalam koma bumi, kelembapan yang berlebihan dicipta, daunnya berubah menjadi kuning dalam geranium. Apa yang perlu dilakukan dalam kes ini? Transplantasikan tanaman itu ke tanah baru dan bekas yang lebih besar.

Pada suhu rendah, daun geranium menjadi merahGeranium tidak bertolak ansur dengan penyemburan. Walau bagaimanapun, udara kering juga tidak boleh diterima untuknya. Jangan memasang bunga di bawah draf dan berhampiran radiator. Itulah sebabnya geranium berubah menjadi kuning di pinggir. Pengeringan daun mula memberi isyarat penyiraman yang tidak mencukupi.

Kemerahan bilah daun akan memberitahu tukang bunga bahawa tumbuhan itu sejuk. Mungkin ia hanya perlu dipindahkan dari kaca, lebih dekat ke tepi. Tetapi mengapa geranium memerah pada musim bunga? Kemungkinan besar, semasa perkembangan pesat tumbuhan itu tidak cukup makanan. Untuk memberi makan geranium adalah perlu dalam dos kecil.

Penyakit geranium dan rawatan mereka dengan demonstrasi foto

Kilang itu sakitKadang-kala, walaupun semua syarat penahanan dipenuhi, kilang itu tertekan. Dalam geranium, atas sebab tertentu, daun berpaling ke dalam, warna perubahan kehijauan. Punca penyakit dapat diselesaikan di tanah, atau di atas:

 • bakteria:
 • cendawan;
 • virus.

Kemudian pada daun boleh muncul bintik coklat, noda berminyak, yang akhirnya kering dan menghancurkan bunga.

Pada daun geranium, penyakit virusPenyakit-penyakit virus ditularkan dari kilang yang dijangkiti kepada sihat melalui serangga, yang sebelum ini diberi makan pada semak yang berpenyakit. Ada kemungkinan tangkai itu ditanam dengan pelargonium yang berpenyakit. Tanda adalah penyakit daun geranium, mirip dengan mozek. Lembaran ditarik bersama, tempat atau corak boleh dilihat di atasnya. Ini adalah penyakit pembuluh darah. Kilang itu mesti dimusnahkan agar tidak menjangkiti jiran-jiran.

Related  Kenapa tidak ada rumah amaryllis berbunga?

Penyakit geranium bakteriaPenyakit bakteria termasuk pelbagai spotting dan kehilangan daun. Mengapa geranium bertukar menjadi kuning dan apa yang perlu saya lakukan jika terdapat bintik coklat di atas daun? Pertama sekali, anda perlu menukar syarat penahanan. Udara hangat hangat di dalam bilik boleh menyebabkan bakteria. Tanda penyakit bakteria adalah penyembuhan urat pada daun. Sekiranya anda tidak mengambil tindakan, selepas itu loji akan kering sepenuhnya.

Stagnasi tumbuhan di tingkap, pembasuhan bilah daun dari kondensat di tingkap, tanah yang tercemar adalah provokator penyakit. Bakteria dan kulat yang berlainan memberikan bentuk dan bintik-bintik yang berbeza dari plak berwarna kelabu untuk mati di dalam tisu.

Kilang itu layuIa adalah perlu untuk mengecualikan faktor-faktor yang merosakkan, untuk mengambil daun dengan tempat dan memproses tumbuhan dengan racun kulat. Hubungi dengan daun air harus dielakkan. Penyakit bakteria termasuk kaki hitam terkenal. Sekiranya batang geranium mereput, hitam dan jatuh – ini adalah ia. Ia adalah perlu untuk memindahkan tumbuhan ke dalam substrat baru.

Tumbuhan yang sakit mesti dirawat dengan racun kulatPenyakit dahsyat untuk geranium adalah karat. Kenapa daun bertukar kuning dalam geranium di dalam bilik, jika ini didahului oleh penampilan bintik coklat. Ia boleh menjadi karat, penyakit kulat. Tompok coklat – beg dengan spora. Akan membantu menyembur dengan racun kulat. Penyakit yang sama menyebabkan edema – pertumbuhan pada daun pelargonium. Dengan luka-luka kecil, daun perlu dikikis dan dibakar. Tanah kering, periksa bagaimana saliran berfungsi, memberi tumbuhan lebih ringan dan udara.

Serangga dan perosak tumbuhan

Perosak geraniumSalah satu perosak yang paling tidak menyenangkan adalah nematoda. Cacing-cacing kecil hidup di bumi, memberi makanan kepada akar dan melekatkan kista mereka kepada mereka. Kilang itu mula-mula tertekan, maka ia mati. Tandanya kecil, seperti biji poppy, kacang pada akarnya. Menyingkirkan nematoda adalah sukar. Lebih baik mengambil potong dari atas tumbuhan, dan memusnahkan periuk dengan tanah. Apabila melonggarkan tanah dengan alat, sista boleh dihuni oleh periuk jiran.

Related  Orang yang cenderung terang: jenis fitotnia untuk menanam rumah

Bahagian atas bunga boleh dihuni:

 • aphids;
 • whitefly;
 • labah-labah labah-labah;
 • ulat dan rayap.

Untuk mengelakkan aphids daripada mencari daun geranium halus dan lazat, tumbuhan itu harus menerima cukup berpakaian kalium dan nitrogen yang sedikit. Lembaran menjadi lebih kasar dan tidak menyukai aphids.

WhiteflyWhitefly adalah lalat putih kecil yang bertelur di dalam tisu lembaran. Ia boleh ditarik balik hanya dengan mengulangi penggunaan kulatik sistemik.

Kerani makan jus tumbuhan, berkembang biak dengan cepat, dan merupakan sebab mengapa geranium berputar daun ke dalam. Sebuah web labah-labah muncul di belakang lembaran, dan seluruh piring kering.

RayapAnjing-bugai, perosak yang memakan bahagian-bahagian tumbuhan, menetap di dalam batang dan memakannya. Mereka boleh mendarat di tanah jika mereka telah menyelesaikan asas rumah, masuk ke dalam periuk dengan tanah.

Ulat yang berbeza dengan daun pemakan keseronokan dan bunga geranium. Dalam keadaan bilik, mereka boleh tampil, jika risalah itu telah memasuki larva pada daun atau bunga. Caterpillar akan makan kelabu atau kelopak bunga, bergantung kepada jenis serangga perosak.

Ia adalah untuk geranium untuk menggunakan dadah tindakan sistemik.

 1. Aspirin, 1 tablet setiap 8 liter air, semburkan pada daun setiap tiga minggu apabila terdapat perosak.
 2. Rasul – tanah yang disiram untuk menguatkan imuniti tumbuhan.
 3. Marathon adalah dadah tindakan sejagat. Ia perlu ditaburkan di permukaan bumi dan disiram.
 4. Monterey – satu cara untuk menyembur geranium dari ulat.

Untuk tumbuh belukar geranium yang indah tidak sukar, hanya perhatian dan perhatian kepada teman hijau diperlukan.

Mengalami geranium yang semakin meningkat – video