Bunny dan arnabKeuntungan arnab sangat tinggi pada masa kita. Ramai petani tahu rahsia pembiakan arnab yang berjaya, memahami spesifik kes itu, dengan selamat keuntungan dan terlibat dalam ini selama bertahun-tahun. Persoalannya ialah sama ada penternakan arnab sebagai perniagaan yang menguntungkan atau tidak, hanya berkaitan dengan petani yang tidak berpengalaman.

Pembiakan arnab: mata positif dan negatif

Young dalam sangkarRamai yang ditolak pada peringkat awal kesulitan yang berkaitan dengan sensitiviti arnab kepada penyakit tertentu, yang sering menyebabkan kematian keseluruhan kumpulan itu.

Angka seterusnya dianggap sebagai pencarian untuk pasaran produk. Daging arnab tidak begitu banyak permintaan, tetapi kulit memerlukan pengalaman berpakaian.

Dan masa yang menakutkan ketiga dalam membiakkan arnab sebagai perniagaan adalah pelaburan awal yang besar.

Malah, pembiakan arnab adalah syarikat yang membayar dengan cepat, yang tidak memerlukan pengetahuan tambahan dan usaha untuk mencapai keuntungan yang stabil. Ramai peternak arnab boleh dengan mudah menangani tugas itu, dan terdapat lebih banyak faktor positif.

Di peringkat awal, penting untuk memilih baka haiwan yang baik, memberikan keuntungan yang tinggi, cepat mendapat berat badan, tahan terhadap penyakit.

Mengapa tidak takut aspek negatif:

 • Vaksinasi seluruh haiwan ternakan tidak akan termasuk kematian haiwan;
 • Banyak kedai daging, kedai, makmal pasaran menerima dan membuat pesanan untuk daging arnab diet;
 • jiran-jiran dan saudara-mara sentiasa disediakan dengan arnab dan dengan senang hati memperoleh produk yang berguna (tidak dibuktikan oleh satu peternak arnab);
 • bulu kelinci dihargai sebagai bahan semulajadi, hangat dan cantik, memberikan iklan mudah untuk mencari pelanggan tetap pada kulit;
 • kebolehan untuk persenyawaan yang kerap, sampah sepanjang tahun (satu wanita membawa kira-kira 60 arnab setahun), membolehkan untuk mengembangkan pengeluaran tanpa kos untuk membeli individu;
 • Pertumbuhan pesat arnab menyumbang kepada pengeluaran tanpa gangguan dan pendapatan yang stabil.

Related  Apabila memilih seekor lembu untuk ladang, penting untuk mengetahui berapa susu yang diberikan setiap hari

Di samping itu, arnab seperti makanan hijau, yang banyak terdapat pada musim panas-musim luruh di setiap kawasan luar bandar, yang juga menjimatkan kos.

Rahsia dan asas pembiakan arnab yang berjaya

Vaksinasi tepat pada masanya akan membantu menjaga ternakanMomen-momen positif akan dapat dilihat dari awal, jika dengan kompeten menyusun dan memohon pelan perniagaan untuk pembiakan arnab. Ia akan diperlukan untuk bermula dari skala yang mungkin dan dikandung di mana perusahaan dikira.

Di mana untuk bermula:

 • Kenal pasti kaedah ternakan yang semakin meningkat;
 • Kenal pasti wilayah yang diperuntukkan untuk pen, bangsal (struktur khas), sangkar, sangkar;
 • menyediakan tempat untuk “kediaman” arnab;
 • untuk berfikir dan menyediakan tempat kerja untuk penyembelihan, pembekuan dan penyimpanan produk;
 • untuk membeli suapan khusus;
 • memilih baka arnab;
 • untuk membeli haiwan muda.

Anda boleh memulakan perniagaan ladang mini anda untuk arnab dari sepasang hewan, memilih kaedah yang tulen untuk mengawan atau melintas.

Ia adalah yang terbaik untuk membeli haiwan muda daripada petani berpengalaman. Arnab untuk dijual dijamin akan divaksin dan disesuaikan dengan keadaan yang sama.

Di pasaran anda boleh membeli individu yang tidak sihat dan tidak divaksinasi. Dan juga untuk membuat kesilapan dengan baka, terutamanya jika tidak ada kemahiran. Ada jenis kelinci dan bulu kelinci.

Adalah perlu untuk menggabungkan arnab baka yang samaCadangan untuk penjagaan dan penyelenggaraan arnab tidak begitu sukar. Perkara utama adalah untuk menyediakan mereka dengan tempat yang selesa, di mana terdapat cahaya dan ruang yang mencukupi. Perhatikan rejim pemakanan, memantau kesucian sel dan jumlah air yang mencukupi.

Terdapat cara yang berbeza untuk menjaga haiwan, setelah belajar yang anda boleh belajar – penternakan arnab sebagai perniagaan adalah berfaedah atau tidak.

Kaedah dan prinsip pembiakan arnab untuk perniagaan

Kaedah utama pembiakan ternakan yang berjaya adalah penyelenggaraan haiwan dalam sangkar, burung layang-layang atau lubang-lubang. Setiap kaedah mempunyai plus yang wajar dan minus kecil.

Related  Bagaimana pengeraman unggas guinea dijalankan di rumah dan pembiakan petani?

Kandungan arnab dalam sel, terutama yang mudah alih, sangat mudah, tetapi lebih mahal (susunan, bahan). Tambahan besar kandungan ini adalah risiko terkecuali penyebaran jangkitan, kerana individu dari keturunan dan keturunan yang berbeza tidak saling berhubungan. Dan dalam hal ini, sel jiran dapat dengan mudah dipisahkan dari siri umum.

Kandungan arnab dalam selVarian ladang arnab ini paling sesuai untuk menyeberang dan membiak baka baka khas.

Lebih banyak kandungan arnab percuma, pertama sekali, membolehkan anda menjimatkan ruang, bahan peralatan.

Cara yang paling mudah dicapai dan mudah ialah membiak arnab di dalam lubang. Tetapi adalah perlu untuk memilih tempat yang tepat di mana tanah air tidak akan sampai. Lantai ini dilengkapi dengan mesh logam halus dan ditutup dengan habuk papan atau pasir untuk saliran yang lebih baik dan pembersihan kotoran mudah.

Membiak arnab dalam lubangSekiranya berlaku, bumbung yang baik harus sentiasa disediakan, yang akan menjadi perlindungan utama terhadap cuaca buruk.

Arnab dalam sangkar dengan sangkarArnab terkandung di dalam lubang, dengan kesenangan menggali lubang, di mana mereka menyembunyikan anak-anak mereka. Mereka bebas bergerak, membiak secara aktif dan tidak memerlukan makan yang kerap, kerana kawasan itu membolehkan anda menetapkan makanan dan minuman sepanjang hari dalam kuantiti yang mencukupi.

Sebuah kandang untuk arnab mungkin merupakan pilihan yang paling mudah, baik untuk petani dan untuk haiwan itu sendiri. Tetapi pertama, sangkar perlu dilengkapi dengan pagar perlindungan dari cuaca buruk dan kemungkinan musuh. Sangkar boleh terletak di bawah awning atau dilekatkan ke premis.

Peminum puting susuArnab dalam sangkar pada masa yang sama menerima makanan dan air terima kasih kepada dulang panjang dan peminum sepanjang dinding. Mereka dengan sempurna merasa “besar”, mereka tumbuh dan berkembang dengan lebih baik.

Aviary atau pit harus mengandungi arnab kira-kira umur yang sama. Melakukan pesta baru harus berhati-hati, karena laki-laki dewasa cenderung agresif terhadap orang asing atau orang muda. Penyebaran (hamburan) di bahagian bawah atau lantai, rumput wangi segar, anda boleh mencium bau baru lelaki.

Semua kaedah penternakan arnab akan menjadi permulaan yang berjaya untuk perniagaan yang menguntungkan dengan mematuhi piawaian kebersihan dan kebersihan yang sesuai.

Related  Penyuap untuk arnab boleh dibuat oleh tangan sendiri

Di samping itu, arnab takut draf, fros dan kelembapan. Bilik yang kering dan panas pada musim sejuk dan bersih, lapang pada musim panas adalah syarat utama untuk menjaga haiwan.

Mengira jumlah kos perusahaan masa depan dan mengira keuntungan tahunan anggaran, anda boleh membuat kesimpulan sama ada pembiakan arnab sebagai perniagaan adalah berfaedah atau tidak.

Arnab mempunyai pengeluaran tanpa sisa praktikal: daging, bulu, perut, baja – semua ini membuat keuntungan. Individu cepat mencapai seksualiti. Di samping itu, pada masa akan datang, anda boleh menjual arnab matang.

Teknologi penternakan arnab – video