Orkid tidak mahu bungaOrkid, kecantikan lembut, tetapi nikmatnya patut diperoleh. Kenapa tidak tumbuh anggrek di rumah dan bagaimana membuat tropik di apartmen yang berasingan? Soalan-soalan ini tidak mudah, tetapi boleh diselesaikan. Jika tidak, kenapa tetangga mempunyai orkid berkembang selama enam bulan? Jadi anda perlu mencintai degil dan memahaminya.

Analisis keadaan orkid

Apabila membeli bunga, perlu meminta penjelasan daripada pakar, apa jenis dan keanehan penanamannya. Phalaenopsis Orchid, pelbagai yang paling bersahaja, yang sangat bertoleransi sedikit teduhan. Tetapi terdapat orkid yang tetingkap selatan sesuai, dan walaupun panas musim panas membawa mereka dengan baik. Orkid tidak mekar jika syarat-syarat penahanan dilanggar.

Di sebelah orkid, anda sentiasa perlu meletakkan piring dengan air rebus. Masukkan cengkih bawang putih dalam substrat.

Jika bunga itu dibeli di kedai, dan sudah berbunga, dan jarum bertukar menjadi kuning, tempoh rehat dapat bertahan hingga setahun. Sekiranya tumbuhan itu ditanam dari kanak-kanak, maka ia akan mengambil masa lebih daripada dua tahun untuk menunggu berbunga pertama. Pada masa ini, sistem akar akan mendapat kekuatan dan orkid akan melepaskan 5-6 daun. Pembungaan awal akan melemahkan wanita cantik itu.

Kenapa tidak tumbuh anggrek di rumah selepas pemindahan? Bila menunggu penembak pertama? Tumbuhan yang dipindahkan terlebih dahulu meningkatkan jisim akar dalam tempoh enam bulan. Selepas akar udara berkembang, daun tumbuh. Di kuncup bunga axils diletakkan. Tempoh awal pembangunan tumbuhan di bawah keadaan yang menggalakkan menggalakkan peletakan lebih banyak peduncle.

Anggrek mempunyai akar udara dan spikelet bungaIngat bagaimana untuk mengekalkan orkid yang betul.

  1. Akarnya berkembang dengan baik, hijau, beberapa dari mereka terletak di dinding panci telus, bahagian di atas, menyerap kelembapan dari udara.
  2. Substrat tidak mengandungi kulit segar, habuk papan atau baja.
  3. Pencahayaan adalah lebih baik untuk terus bertaburan.
  4. Perbezaan suhu siang dan malam apabila meletakkan peduncle sekurang-kurangnya 5 darjah.
  5. Berpakaian dengan baja cair atas, habis dengan nitrogen setiap 10 hari sebelum pelepasan anak panah.

Related  Bunga bunga halus – lily lembah

Syarat-syarat untuk menanam kuncup bunga disenaraikan, tetapi keperluan biologi untuk kandungan orkid harus dipatuhi.

Bagaimana jika orkid tidak berkembang dengan baik? Ia perlu untuk mencetuskan peletupan anak panah. Akar dan anak panah pada mulanya kelihatan sama. Tetapi hujung anak panah dibulatkan, tetapi pada akarnya tajam, seperti dalam foto.

Cara membuat orkid berkembang

Bahawa mekar anggrek, mewujudkan keadaan yang tertekan untuknyaOrkid adalah tanaman tropika, yang tidak tahu musim sejuk dan musim panas. Tetapi ia membezakan musim hujan tropika hangat dan kemarau. Perubahan iklim boleh mencetuskan berbunga. Keadaan stres adalah kesihatan tumbuhan. Bunga yang lemah dapat hancur.

Penggunaan perangsang dalam bentuk Epine, asid succinic, semburan pagi setiap hari di bahagian udara dan penyiraman mingguan dengan penambahan ubat boleh menambah tenaga, dan tumbuhan akan membuang anak panah.

Sekiranya anda mengalirkan orkid dari atas, air ditapis dan mengeluarkan garam berlebihan. Pada masa yang sama dengan air, oksigen dihantar ke akar.

Selepas pelepasan peduncle itu, mulihkan penjagaan biasaKenapa tidak tumbuh anggrek, dan daun tumbuh? Oleh itu, dalam diet memberi lebih banyak nitrogen. Musim kemarau yang dibina dengan cekap dapat membantu. Dalam satu atau dua bulan, tunas bunga akan muncul jika defisit kelembapan dicipta, tetapi suhu tidak melebihi 300 C:

  1. Masa penuaan akar dalam keadaan kering antara penyiraman perlu ditingkatkan hingga 4 hari dalam keadaan hangat, sehingga seminggu jika ruangan itu sejuk.
  2. Jangan sembur, makan, berperang jadi peperangan!
  3. Akan ada tangkai bunga dan penjagaan tumbuhan untuk disambung semula, hanya untuk tidak menyuburkan.
  4. Untuk mengatur lampu yang betul, pada musim sejuk, lampu dengan lampu sejuk pada jarak tidak lebih dari 40 cm dari atas.
  5. Sekiranya “kemarau” dilakukan dengan betul, tumbuhan bunga akan tumbuh dan daun yang lebih rendah akan menjadi lebih lembut daripada biasa.

Related  Penjagaan asparagus spesies yang berbeza di rumah

Apa yang boleh saya lakukan untuk membuat bunga anggrek selepas “musim hujan”? Kami menggunakan hanya air yang dipanaskan hingga 35 darjah untuk prosedur air. Anda boleh menggalakkan anggrek untuk bunga dengan banyak cara.

Air 3-4 hari berturut-turut, kemudian biarkan tumbuhan kering selama dua minggu. Selepas ini, penjagaan perlu dikekalkan seperti biasa.

Tiga kali sehari selama seminggu dari semburan dengan air hangat dengan Epin atau asid succinic selama seminggu.

Di dalam bilik stim panas, air tumbuhan dari pancuran dengan air pada 35 darjah 15-20 minit. Biarkan bilik mandi sejuk dengan bunga supaya tumbuhan kukus tidak menangkap sejuk.

Untuk mekar di musim sejuk, orkid memerlukan cahaya tambahanGunakan hanya satu kaedah untuk mempercepatkan berbunga.

Persoalan mengapa orkid tidak berkembang di rumah boleh mempunyai jawapan yang tidak dijangka. Anda merokok, dan bunga tidak boleh tahan bau asap tembakau. Adakah anda sentiasa mempunyai pasu buah di atas meja anda? Tetapi bunga tidak menyukai etilena, yang diperuntukkan oleh buah masak. Apabila membersihkan bunga yang disusun semula dari satu tempat ke tempat? Jangan tunggu berbunga. Apabila membeli bunga, perlu melihat bagaimana ia berdiri, dan untuk mengekalkan orientasi sejauh mungkin.

Bagaimana untuk mencapai bunga orkid – video