Di rumah daun kegemaran pudarIa berlaku bahawa tumbuhan yang sihat dan makmur tiba-tiba kehilangan keanjalan daun. Kenapa anggrek mempunyai daun lembap, apa yang perlu dilakukan untuk memulihkan turgor? Terdapat beberapa sebab dan ia akan mengambil masa untuk memulihkan kecantikan. Sudah jelas, sekali pemutus kehilangan keanjalannya, proses biokimia dalam sistem dilanggar. Kekurangan kelembapan, pemanasan melampau tanaman, atau penyakit akar adalah sebab utama mengapa anggrek memudar. Sekiranya anda tidak mengambil langkah, daunnya menjadi kuning, tumbuhan akan mati.

Punca daun lembut dalam orkid

Untuk membantu tumbuhan, anda perlu tahu sebabnyaBiasanya, daun yang lebih rendah menjadi lembut. Jika bahagian tanah tidak mempunyai makanan yang cukup, dan akarnya tidak mempunyai masa untuk memenuhi keperluan, pengagihan semula terjadi pada perbelanjaan daun yang lebih rendah. Bekalan kuasa mereka dipindahkan ke bahagian atas.

Terlalu panas

Berbahaya untuk bunga adalah terlalu panas tanaman. Pada petang panas di bawah sinar matahari langsung walaupun tingkap yang teduh memanaskan dengan kuat. Pada masa ini, lembaran secara intensif menguap kelembapan. Tetapi substrat juga memanaskan, penyejatan dicipta di dalam kaca. Akar dalam kes ini bukan sahaja menerima sedikit kelembapan, tetapi juga sejuk, haba substrat dibelanjakan untuk penyejatan.

Jika terdapat terlalu panas, perlu:

  • keluarkan tumbuhan jauh ke dalam bilik selama 2-3 jam, supaya suhu daun dan akar secara beransur-ansur diratakan;
  • selepas anda boleh menyemburkan kilang, lap daun dengan kain lembap atau air;
  • Untuk mencari anggrek tempat yang tidak termasuk terlalu panas sekunder.

Dalam air pengairan, anda boleh menambah ubat terhadap tekanan, setitik epine atau asid succinic. Turgor boleh pulih dengan cepat atau dalam masa 3-4 hari, bergantung kepada tahap dehidrasi.

Frostbite dan perosak

Pada musim sejuk, tumbuhan di tingkap boleh mengalami radang dinginMengapa anggrek mempunyai daun lembap pada musim sejuk dan apa yang perlu dilakukan? Menginap di draf pada suhu tolak akan membawa kepada pembekuan daun. Mereka akan jatuh ke dalam kain. Jika tumbuhan mempunyai musim sejuk yang keras di tingkap, radang dingin akan datang pada suhu di bawah 15 darjah. Frostbite tidak dirawat. Kain dipotong supaya tidak membusuk mereka. Tetapi tidak perlu untuk memindahkan bunga yang cedera.

Related  Ciri-ciri penanaman dan penjagaan di tempat terbuka untuk alissum tahunan dan tahunan

Pada daun koloni hama telah bercerai, mereka menghisap jus, tumbuhan ditindas dan daun hijau lain jatuh. Terutama berbahaya untuk orkid adalah hama merah dan tidak berwarna. Serangga ini takut kelembapan, mereka dibiakkan hanya di udara kering.

Selepas apa-apa prosedur air, anda perlu mengalirkan sinus dari daun dan pusat roset. Air bertakung berbahaya kepada tumbuhan. Penggunaan untuk penjagaan tumbuhan sentiasa air lembut tanpa garam kekerasan. Garam menetap di substrat, racun dan menutup liang-liang, yang mengandungi kelembapan.

Kekurangan kelembapan

Daun daun dalam orkid mungkin tidak mencukupi atau menyiram berlebihanBagaimana jika anggrek berkedut kerana kekurangan air? Tiada selang masa yang jelas apabila substrat orkid itu perlu dibasahkan. Ia bergantung kepada kekeringan udara dan suhu di apartmen. Pada tengah hari dan cuaca hujan, pemilihan kelembapan mengubah akar. Anda perlu menyiram substrat kering. Oleh itu, setiap kali sebelum menyiram, pastikan tanah kering. Tumbuhan selepas kering, hanya air dengan penambahan asid succinic. Penyiraman dengan rendaman selama sejam dalam air 30-400 C.

Penjagaan yang tidak betul menyebabkan kematian tumbuhanMengapakah orkid mempunyai daun lembap selepas pemindahan, apa yang perlu saya lakukan? Adalah penting untuk memilih komposisi tanah yang sesuai. Kulit yang tidak dirawat dengan betul tidak menyerap air. Kemudian, tidak kira berapa kerap disiram, air akan ditapis tanpa berhenti di liang-liang. Kandungan periuk perlu diubah.

Masalah akar

Sistem akar yang rosak boleh memberi pemakanan kepada daunKeadaan sistem akar boleh dinilai oleh warnanya. Jika akar hijau atau cahaya dengan aliran keluar perak, mereka sihat. Muncul kawasan coklat menunjukkan reput. Bagaimana jika anggrek layu, tapi tegas duduk di dalam periuk? Mungkin isyarat ini, tumbuhan itu tidak mendapat oksigen yang mencukupi, berada dalam substrat padat. Jika tumbuhan tidak ditransplantasikan untuk masa yang lama, alga, mikroorganisma berkembang pada permukaan kulit dan serbuk, kulitnya mati, dan liang-liang di antara zarah menjadi lebih kecil. Kemudian akar tidak mempunyai pemakanan yang cukup, dan daun layu. Perkara yang sama berlaku jika anda menggunakan dos baja yang meningkat. Dalam kedua-dua kes, anda perlu mengganti substrat semasa sistem akar utuh.

Kulit itu diambil dari pokok-pokok tua, panjang, konifer yang lain di hutan. Harus ada tar di dalamnya. Pieces dirawat tiga kali dengan air mendidih mengikut skim khas. Ia adalah perlu untuk membuka liang sebanyak mungkin supaya substrat memegang kelembapan.

Sering kali, gangguan makan daun terletak pada penyakit sistem akar. Sekiranya orkid akan meninggalkan daun, anda harus melakukan ini:

  1. Pastikan tumbuhan tidak terlalu panas dan tidak terlalu kering.
  2. Goncang soket, jika ia duduk rapat di dalam periuk, maka sistem akar dipelihara. Tetapi audit perlu dilakukan. Akar busuk ditutup dengan lendir, atau layu. Bahagian pesakit perlu dikeluarkan, bahagian terbuka harus dirawat dengan ubat antiseptik yang tidak mengandungi alkohol. Semasa perakaran, gunakan ubat khas – Maxim, Alirin.
  3. Sekiranya tumbuhan itu mempunyai akar hidup, ia ditanam dalam periuk kecil yang sesuai dan dijaga mengikut skim biasa.
  4. Tiada akar yang tersisa, roset diletakkan di atas bekas dengan air, supaya lehernya 2-3 cm di atas air. Daunnya disapu setiap hari dengan air dengan asid succinic. Akar akan tumbuh semula.

Related  Kami berkembang di galanthus musim bunga lembut

Pada masa akan datang, sehingga tumbuhan tidak memulangkan bentuk yang hilang, sehingga luka sembuh, membaja dan merangsang penyiraman tidak dapat dilakukan.

Video mengenai penggunaan glukosa, apabila ada daun yang lembap di orkid