misai emas di rumahAntara houseplants, yang ciri-ciri penyembuhan yang berbeza termasuk misai emas, membesar di rumah bunga ini tidak akan menjadi sukar. Perkara utama yang perlu mematuhi garis panduan tertentu dan anda akan sentiasa berada di sumber jendela ubat-ubatan yang boleh digunakan pada pelbagai penyakit. Ini adalah kerana komposisi kimia tumbuhan ini.

Kualiti yang berguna adalah daun dan pucuknya, tepu dengan flavonoid dan phytosterols. Ia adalah bahan aktif biologi yang digunakan untuk menyediakan produk perubatan. Dengan berwarna berguna atau merebus kallizii wangi, kerana ia dipanggil, ia adalah mungkin untuk menghapuskan ruam kulit, mengurangkan keadaan untuk penyakit sendi dan beberapa penyakit lain.

Jika anda menanam tumbuhan untuk menggunakan sifat perubatan, maka disarankan untuk melakukan ujian untuk reaksi alahan. Ini akan mengelakkan akibat yang tidak menyenangkan.

Misai emas: penjagaan rumah

kumis emasPenanaman misai emas yang berjaya di rumah bergantung kepada banyak faktor. Walaupun fakta bahawa bunga ini dianggap agak biasa di negara kita, ia adalah rumah kepada hutan hujan, terutamanya di Mexico. Dalam persekitaran semulajadi, spesimen dewasa mencapai ketinggian 3 meter. Ia adalah tumbuh secara perlahan.

misai emas dalam keadaan selesaTumbuhan misai keemasan dibezakan oleh tempoh berbunga yang berlainan. Proses ini bergantung pada ciri iklim di mana bunga tumbuh. Bunga dibentuk menjadi kumpulan tunggal dan mempunyai warna putih. Pembungaan yang paling melimpah hanya dicatatkan dalam iklim panas. Di luar, dedaunan kelihatan berdaun dan padat. Pada rambut pecah mereka pecah dapat dilihat, kerana apa bunga ini telah menerima satu lagi nama – “venene rambut”.

Pembungaan akan menjadi lebih sengit sekiranya dikeluarkan bunga mati pada waktunya. Ia juga disyorkan untuk menghapuskan daun misai emas dengan kain lembap setiap minggu. Ini akan menghilangkan debu yang terkumpul, yang akan memberi kesan yang baik terhadap kadar pertumbuhan.

Sekiranya anda mengkaji dengan teliti bunga misai emas, gambar tumbuhan ini menunjukkan bahawa bunga-bunganya kelihatan paling sering di puncak batang. Batangnya yang menjalar mengalun batang pokok atau tumbuh di permukaan tanah. Dedaunan kaligrafi terletak secara bergantian. Ia mempunyai tempat teduh sedikit di bahagian dalam. Di bawah keadaan rumah yang menggalakkan, tunasnya mencapai panjang sehingga 1.5 meter.

Related  Penggunaan dan kerosakan kentang, jus, kanji, sup, pucuk

Misai Emas: bagaimana untuk menjaga rumah

kumis emas yang rapiMalah penanam yang tidak berpengalaman dapat menanam tumbuhan ini. Untuk melakukan ini, buat keadaan yang selesa:

  1. Suhu optimum ialah + 25-27 ° C. Dalam kes ini, sangat disarankan agar tidak membenarkan termometer jatuh di bawah 0 ° C. Walau bagaimanapun, pada musim sejuk, bunga akan berasa lebih baik jika suhu sedikit diturunkan kepada +12 ° C.
  2. Kelembapan maksimum yang dibenarkan adalah sehingga 60%.
  3. Rambut emas keemasan seperti penyiaran yang kerap. Pada musim panas ia boleh dipindahkan ke udara segar.
  4. Adapun tahap pencahayaan, separuh bayangan atau bayang-bayang disarankan.
  5. Agar dedaunan dapat memperoleh warna ungu yang khas, cahaya matahari diperlukan. Di bawah keadaan sedemikian, haruman wangi mula tumbuh di tanah, kerana di tempat yang teduh ia biasanya tumbuh ke atas. Pada masa akan datang, agar bunga berkembang dalam irama biasa, adalah perlu untuk mengikat batangnya untuk apa-apa sokongan.

Apabila tumbuh misai emas di rumah, pada tahun-tahun awal, pemindahan tetap diperlukan. Ini disebabkan fakta bahawa spesimen muda berkembang agak cepat, tetapi kemudian kehilangan kadar ini. Oleh itu, perubahan periuk tahunan diperlukan. Dalam kes spesimen dewasa, ia akan mencukupi untuk memeriksa keadaan sistem akar dari semasa ke semasa.

Apa lagi yang perlu dipertimbangkan semasa menjaga di rumah?

menyiram kumis emasMenyiram kumis emas harus sederhana. Perhatian khusus perlu dibayar untuk menyiram pada waktu pagi. Tanah harus tetap lembab untuk sebagian besar, tetapi dalam keadaan tidak ada api. Pada masa yang sama, prinsip “lebih baik untuk dibebankan daripada mencurahkan” adalah relevan. Pada musim sejuk, adalah wajar untuk membuat penyiraman kurang kerap. Walau bagaimanapun, jika suhu udara yang tinggi ditetapkan di dalam bilik, kilang itu masih memerlukan lebih banyak kelembapan. Adalah disyorkan untuk menyemburkan daun secara teratur. Jika bekas dengan tumbuhan tidak berat, maka anda boleh memindahkannya ke bilik mandi dan tuangkannya dengan air.

Untuk menanam tumbuhan, adalah wajar untuk menggunakan periuk yang diperbuat daripada seramik. Ia harus mempunyai lubang saliran yang besar supaya tidak ada kelembapan yang berlebihan di tanah. Sebagai saliran, kelikir halus digunakan dengan pecahan tidak lebih daripada 5-10 mm.

pendaratan kumis emasPembiakan tirai emas dilakukan dengan dua cara: oleh biji atau oleh pembahagian. Tidak seperti jenis tanaman dalaman lain, pucuk berakar harus ditanam dengan cukup dalam. Untuk melakukan ini, adalah wajar untuk menggunakan periuk kecil. Tanah mesti dicampur dengan pasir. Dalam sesetengah keadaan, disyorkan untuk menggunakan shell telur. Selalunya, pucuk bunga turun begitu rendah sehingga terdapat pembiakan semulajadi. Mereka mencapai tanah dan mengambil akar tanpa campur tangan.

Related  Ciri-ciri penjagaan Kaladium dan penerangan jenisnya

Video tentang mengembangkan misai emas di rumah