Vareniki dengan kentang dan cendawanDaripada banyak resipi untuk hidangan seperti vareniki, beberapa yang paling popular adalah mereka yang dimasak dengan mengisi seperti gabungan cendawan dan kentang. Dumplings dengan kentang dan cendawan mudah disediakan, bagaimanapun, ini adalah proses yang agak sukar. Untuk membuat hidangan masak yang lazat, anda perlu memberi perhatian khusus kepada pemilihan bahan-bahan yang sesuai untuk mencipta karya masakan ini. Perhatian utama diberikan kepada pemilihan cendawan untuk vareniki, kerana ia adalah bahan utama dalam pengisian.

Pemilihan ramuan

Bahan-bahan yang diperlukan untuk penyediaan vareniki dengan kentang dan cendawan boleh dibahagikan kepada dua bahagian: produk untuk menyiapkan adunan dan untuk mengisi.

Senarai produk yang diperlukan untuk penyediaan doh:

 • tepung – 0,9 kg;
 • sup kentang – 0,5 l;
 • telur – 2 pcs.

Senarai ramuan Untuk menyediakan pengisian:

 • kentang – 0.8 kg;
 • bawang merah – 0,25 kg;
 • minyak – 4 sudu besar. l.;
 • cendawan – 0,5 kg;
 • garam dan lada.

Tepung

ayakan tepungUntuk menyediakan ladu dengan cendawan, anda perlu memilih tepung gandum, dan sebelum mengaduk adunan itu mesti ditapis melalui penapis. Ini akan memperkaya doh dengan oksigen, dan ini sangat bermanfaat untuk mencerminkan ujian semasa pemodelan dan pada hidangan yang disediakan.

Sup kentang

sup kentang untuk penyediaan dohCampurkan adunan dan boleh di atas air, tetapi dimasak pada sup kentang akan menjadi lebih enak. Anda boleh menggunakan rebusan yang tinggal selepas memasak kentang untuk mengisi. Sup hendaklah ditapis 2 kali melalui ayak atau kasa.

Suhu sup harus sedekat mungkin dengan tanda 0 ° C. Untuk melakukan ini, sup hendaklah diletakkan di dalam peti sejuk terlebih dahulu. Sekiranya adunan dimajukan pada kuih ais, apabila mencetak ia akan menjadi lebih elastik dan mungkin akan bekerja dengan lebih lama.

Telur

telur ayam segarUntuk memasak ladu dengan kentang dan cendawan, anda perlu mengambil telur ayam. Jika mereka terlalu kecil, maka bukan dua, anda boleh mengambil tiga.

Related  Jus labu dengan oren untuk suasana yang cerah untuk musim sejuk

Kentang

kentang untuk pengisianKentang untuk vareniki boleh diambil dari pelbagai jenis, perkara utama adalah untuk mengelakkan ubi hijau. Masalahnya ialah bahawa dalam ubi kehijauan berkumpul solanine, dan bahan ini tidak selamat untuk kesihatan. Ia terbentuk dalam kentang, jika ia disimpan untuk beberapa waktu di tempat di mana terdapat akses kepada cahaya matahari langsung.

Bawang

bawang merah untuk memanggangUntuk resipi ini anda perlu bawang, dan ia adalah ubi, bukan sayur-sayuran. 2-3 keping saiz sederhana akan cukup.

Minyak

mentega untuk menggoreng bawang dan cendawanOleh kerana minyak akan digunakan untuk menggoreng, anda boleh mengambil sayuran, misalnya, bunga matahari atau zaitun. Jika dikehendaki, anda juga boleh menggunakan mentega, tetapi ia perlu mengambil lebih sedikit lagi.

Jumlah minyak yang dinyatakan dalam resipi adalah hanya anggaran, kerana penggunaan sebenarnya bergantung pada diameter kuali.

Cendawan

cendawan segarUntuk menyediakan ladu, anda boleh menggunakan cendawan yang berlainan: putih, cendawan, champignons dan sebagainya. Resipi vareniki dengan cendawan yang diterangkan dalam artikel ini direka untuk penggunaan champignons. Mereka boleh dibeli di kedai sayur atau di pasar raya dan digunakan mengikut arahan untuk memasak.

Deskripsi langkah demi langkah proses memasak

Resipi untuk vareniki dengan kentang dan cendawan termasuk 3 peringkat utama penyediaan:

 • mengaduk adunan;
 • penyediaan pengisian;
 • mencetak dan memasak vareniki.

Setiap peringkat akan dipertimbangkan secara berasingan.

Mencampur adunan

menguli dohDi dalam hidangan untuk mengaduk adunan, perlu menapis tepung, kemudian buat alur di dalamnya, dan gerakkan telur ke dalamnya dan tuangkan sup. Adonan perlu diasah dengan tangan, sehingga ternyata lebih elastis, lebih seragam dan lebih lembut.

Sekiranya sebelum permulaan model ladu dari masa mengaduk adunan akan mengambil masa, hidangan dengannya mesti ditutup dengan filem makanan.

Penyediaan pengisian

goreng cendawan dan bawangMenurut resipi ini, champignons digunakan untuk vareniki dengan cendawan. Topi cendawan perlu dibersihkan, kemudian dibilas dan dipotong. Potong cendawan dalam kiub kecil, ketinggian tulang rusuk tidak melebihi 5 mm. Bawang diproses dengan cara yang sama seperti cendawan – selepas memotong, ia dipotong menjadi kiub kecil. Dengan penambahan sedikit garam, goreng cendawan dan bawang dalam minyak selama beberapa minit.

Related  Inspirasi Paris di atas meja – buah berangan panggang

untuk mengimpal dan mengupas kentangKentang yang dikupas mesti dimasak dalam air masin, merebus kaldu dan digunakan untuk memasak doh. Kentang itu sendiri perlu dihancurkan, tambah campuran cendawan itu dan campurkannya.

Apabila menyediakan ladu dengan kentang dan cendawan, isi adunan itu ke dalam adunan hanya jika sejuk.

Mencetak dan mendidih vareniks

Vareniki dumpling dengan kentang dan cendawanUntuk membentuk vareniki dengan cendawan, ia mungkin dilakukan dengan cara apapun – untuk melancarkan doh dalam sosej, menggunakan bentuk khas atau memotong bulatan dengan menggunakan gelas. Adalah mustahil untuk melancarkan doh terlalu tipis, jika tidak, ia dapat merobek semasa memasak.

Apabila ladu tersekat, mereka perlu dimasak selama 7 minit selepas mendidih (mereka dimasukkan ke dalam air yang sudah mendidih).

berkhidmat vareniki dengan krim masamSelepas memasak, berikan vareniki segera. Anda boleh mencurahkannya dengan mentega cair atau krim masam.

Resipi video untuk memasak ladu dengan kentang dan cendawan

Resipi Transcarpathian untuk ladu lazat – video