Bougainvillea dalam reka bentuk landskapDua abad yang lalu, peluncur Perancis, Louis Antoine de Bougainville dan naturalis Carnerson memberikan Eropah sebuah tumbuhan berbunga malar hijau, abadi nama pengembara atas namanya. Bougainvillea, penduduk hutan tropika dari Brazil, cantik, tetapi seorang wanita dengan watak.

 Syarat untuk bougainvillea

Tumbuhan tropika di alam diwakili oleh pokok-pokok kecil, semak-semak dan penyapu. Dalam budaya, beberapa jenis telah mengambil akar yang membolehkan penternak memelihara kilang dan mencipta hibrid. Menghargai bougainvillea untuk bracts hiasan – daun bermutasi yang terletak di sekitar hal berkembang kecil. Daun pembingkar dilukis dalam warna terang ungu. Dalam budaya, palet bunga tidak habis-habis. Menetap tropik di tingkap, di rumah hijau dan taman-taman musim sejuk.

Bougainvillea mekarKeperluan teknologi pertanian:

 • keadaan suhu – tumbuh-tumbuhan pada suhu di atas 12 C, untuk berbunga yang anda perlukan 21-270 C, berehat pada 5-10, sementara pendedahan ringkas kepada sifar suhu adalah membawa maut;
 • kering, cuaca cerah tanpa hujan yang berpanjangan;
 • ketiadaan draf dan angin yang kuat;
 • penyiraman dengan air yang lembut, tetapi tanpa kelembapan yang berlebihan;
 • bilik yang luas, penginapan percuma;

Sekiranya syarat-syarat tidak dipenuhi, bougainville tidak lagi berbunga dan membuang daun.

Bougainvillea, pembiakan di rumah

Kotak dengan biji bougainvilleaDi hutan tropika asli, kupu-kupu dan burung kalibri membawa biji tumbuhan melalui hutan. Mendapatkan keadaan yang baik, ada tunas. Semua penyerap di internodes dapat mengambil akar, dan tangkai itu berakar, sebuah pondok muncul, yang akhirnya tumbuh.

Dalam penggunaan penanaman budaya:

 • pembiakan benih;
 • keratan;
 • pembiakan oleh lapisan bertenaga.

Untuk kacukan, pembiakan vegetatif mengekalkan sifat hiasan yang dihasilkan sepenuhnya. Benih di rumah sukar diperoleh dan mereka sangat kecil, ada di dalam kotak.

Penanaman bougainvillea dari biji benihSediakan substrat steril dari gambut dan pasir di bahagian yang sama. Benih sebelum menanam dalam stimulator pertumbuhan. Susun pemanasan bawah bekas untuk benih. Suhu substrat hendaklah 27-300 Dengan, pucuk akan muncul dalam 2-3 bulan. Oleh itu, mangkuk di mana bougainvillea berkembang dari biji harus ditutupi dari atas dengan mengeringkan tanah, tetapi tetap disiarkan dan dibasahkan dengan semburan halus di permukaan. Apabila menyemai musim sejuk, bekas harus dipancarkan dengan lampu yang terletak pada jarak 25 cm dari permukaan tanah.

Related  Cara menggunakan cuka sari apel untuk rambut

Keratan digunakan pada musim bunga dan semasa musim panas. Pucuk Woody sesuai. Batang hijau dipotong di bawah buah pinggang. Operasi ini dilakukan di bawah keadaan steril. Selepas pengeringan sedikit, memotong dan mengeluarkan daun yang lebih rendah, potong akar dengan akar.

Campuran untuk penyebaran mestilah steril:

 • tanah sod – 35%;
 • daun bumi – 35%;
 • gambut – 20%;
 • pasir kuarza – 10%.

Pengeluaran semula bougainvillea oleh keratanKurangkan batang ke buah pinggang kedua dalam substrat, tetapkan di atasnya rumah hijau dengan suhu 25, udara dan pastikan tanah lembap. Sebulan kemudian, akar dan tangkai daun akan kelihatan bersedia untuk dipindahkan ke periuk tetap.

Pembentukan calluses pada keratan bougainvilleaDalam cara lain, bougainvillea menyebarkan oleh keratan yang tumbuh sebelum pembentukan kalus dalam air. Kilang siap untuk perakaran ditanam secara langsung di dalam periuk. Dalam kes ini, kelembapan yang meningkat di sekeliling bahagian atas keratan adalah penting. Pembiakan dalam air tidak semestinya mungkin. Untuk tumbuhan muda di tanah biasa, anda perlu menambah pasir.

Cara paling mudah untuk menanam bougainvillea adalah perakaran cawangan, mengambil kesempatan daripada keupayaan tumbuhan untuk memberi akar udara di internodes. Sekiranya belukar tumbuh di udara terbuka, mudah untuk merebus ranting, cukup untuk mengambil ranting dewasa yang tidak benar-benar kasar, memotong kulitnya dan menyematkan kulitnya ke tanah.

Memupuk cawangan bougainvillaeaDari atas tuangkan gundukan bumi, dan naikkan atas. Ia akan mengambil masa satu setengah bulan dan anda boleh mengeluarkan cawangan berjanggut dengan berhati-hati dengan hati-hati, memisahkannya dari belukar utama dan menanamnya dalam tanah yang disediakan.

Semakin banyak ruang, semakin cepat liana tumbuh. Tetapi ia akan berkembang hanya selepas akar dipenuhi dengan jumlah keseluruhan bumi. Oleh itu, bekas itu meningkat dengan setiap pemindahan, mencapai keseimbangan antara kadar pertumbuhan dan jumlah warna.

Bagaimana untuk merosakkan jika bougainvilla tumbuh di atas tingkap? Kemudian, anda boleh memilih ranting matang, bengkok perlahan dan bawakannya ke dalam mangkuk yang digantung khas pada tahap kulit potong. Dalam yang lain semuanya sama.

Satu cara untuk berkembang bougainvilleaCara yang lebih mudah digambarkan dalam foto. Di dalam lapisan substrat lembap. Selepas perakaran, ranting dipotong dengan pruner dan dipindahkan ke periuk yang disediakan. Cangkang atas dipotong, dan akar diatur tanpa kecederaan.

Related  Kesan pudina pada badan lelaki

Adalah penting untuk diingat bahawa tidak kira bagaimana mereka mendapat akar, mereka sangat lembut dan rapuh. Pemindahan ke bekas baru mesti dilakukan dengan teliti. The Novosadk perlu terus menutup dari pengeringan, akar tidak berfungsi lagi. Buka secara beransur-ansur, bersesuaian dengan kandungan biasa.Sedikit lagi dan tumbuhan muda boleh dipindahkan

Penjagaan belukar muda

Tumbuhan muda memerlukan penjagaan. Cawangan-cawangan muda perlu dibentuk, ada kemungkinan sokongan luaran diperlukan. Jika belukar itu sihat, maka ia mula berkembang dengan cepat. Oleh itu, perlu membuat trellises dari wayar. Jualan terdapat sokongan khas yang diperbuat daripada plastik dalam bentuk parut.

Mahkota tumbuhan muda mesti dibentukDalam proses pertumbuhan, pokok biasanya terbentuk dari bougainvillea telanjang. Cantik, lebih banyak digunakan sebagai liana. Keadaan wajib untuk mendapatkan tumbuhan yang indah adalah pembentukan mahkota. Cawangan pemangkasan selepas berbunga, apabila mereka bersara untuk berehat adalah mandatori. Pada musim bunga, apabila batang baru tumbuh, ia dipendekkan, menyebabkan tumbuhan itu menjadi cawangan dan memberikannya bentuk yang diingini.

Semasa musim panas, cawangan yang menyingkirkan komposisi juga dikeluarkan. Bougainvillea sangat menyedari pemangkasan. Pokok bonsai yang dicipta adalah hiasan dari mana-mana komposisi.

Tumbuh tumbuhan muda bougainvilleaTransplantasikan tumbuhan dalam mangkuk besar dengan hati-hati, sambil menggunakan komposisi primer:

 • lembaran bumi – 2 bahagian;
 • rumput tanah – 2 bahagian;
 • humus – 1 bahagian; pasir – 1 bahagian.

Tidak akan menyakiti serbuk arang dan vermikulit. Baja di musim panas lakukan secara teratur, memohon baja sejagat. Air, tetapi tidak tuang, dan tumbuhan akan berterima kasih dengan berbunga.

Bougainvillea di rumah hijau – video