spesies rumah philodendronIa seolah-olah dalam sains abad ke-21 perlu menyedari dunia tumbuhan. Walau bagaimanapun, pelbagai spesies philodendron masih terus mengejutkan saintis, untuk menyebabkan pertikaian mereka dan juga mengubah klasifikasi tumbuhan yang diterima.

Sebabnya terletak pada kepelbagaian dan kepelbagaian penduduk pribumi zon tropika Amerika Selatan, Oceania dan Asia Tenggara. Hari ini, ahli botani mengira hampir seribu jenis philodendrons. Mereka berbeza dari segi saiz dan bentuk daun, cara hidup, pewarna dan kualiti lain. Tidak hairanlah, pencinta tumbuhan domestik gembira untuk “menjinakkan” penduduk di kawasan tropika lembap. Keterangan dan gambar-gambar jenis Philodendron yang paling biasa di rumah, akan membantu menavigasi kerajaan motley yang lebih mudah.

Philodendron berwarna hitam-emas, atau Philodendron Andre (P. melanochrysum)

Philodendron hitam dan emasDi kaki bukit dari Andes Kolombia, dalam alam semula jadi, filodendron kelihatan berwarna hitam keemasan dengan daun bujur yang besar dan batang kuat tetapi rapuh, padat dengan akar udara. Philodendron semacam ini adalah liana yang biasa, di bawah langit terbuka yang mendaki tiang-tiang hutan hujan atas. Budaya menarik pencinta tumbuhan eksotik dengan saiz dan pewarna asli dedaunan. Plat daun mempunyai panjang purata 60 cm. Daun dewasa berwarna hijau gelap, dengan aliran keluar bulu dan corak yang hampir-hampir berwarna putih. Dedaunan muda mempunyai warna coklat-tembaga dan petioles warna yang sama.

Philodendron hitam dan emas Emas HitamMalah pada abad yang lalu, ahli botani menerima semacam philodendron emas hitam hitam Emas dengan daun dewasa hampir hitam mengekalkan gangsa atau tepi emas.

Philodendron Giant (P. giganteum)

Philodendron the GiantPerwakilan terbesar dari genus philodendron adalah philodendron raksasa, yang berasal dari kepulauan Laut Caribbean dan beberapa wilayah di Amerika Selatan. Banyak di bawah kanopi hutan tropika, tumbuhan ini mencapai ketinggian 4-5 meter, dan daun berbentuk jantung berbentuk jantungnya dapat bertambah hingga 90 cm.

Tidak hairanlah bahawa jenis philodendron yang luar biasa ditemui pada pertengahan abad XIX, dan hari ini ia menghiasi kebun botani dan rumah hijau dunia yang terbaik.

Philodendron warty (P. verrucosum)

Philodendron wartyAntara rakan-rakannya, philodendron warty dibezakan oleh serba boleh dan penampilan unik daun. Jika jenis philodendron lain jarang mengubah tabiatnya dan sama ada epifit atau tumbuh-tumbuhan daratan, maka tumbuhan ini mudah menyesuaikan diri dengan sebarang keadaan. Ia boleh didapati di bawah pokok dan di atasnya. Makhluk-makhluk yang mendaki mendaki dengan mudah di tanah dan mencari makanan di cawangan.

Related  Pengeluaran semula syngonium dalam keadaan bilik, pemindahan dan kemungkinan kesukaran

Belakang daun philodendron wartyPerhiasan tumbuhan adalah daun berbentuk hati yang berbentuk hati. Dan perhiasan ungu atau kecoklatan yang dibentuk oleh urat hijau tidak di bahagian depan, tetapi di bahagian belakangnya. Sekeping lembaran panjang 15-20 cm dipegang pada tangkai panjang yang ditutup dengan longgokan kehijauan.

Philodendron gitarovidny (P. panduriforme)

philodendronApabila anda membesar dengan daun banyak spesies philodendron, metamorfosis yang luar biasa berlaku. Daripada berbentuk pisau pembedah atau kordat, mereka menjadi pinnate, palpate atau lobate. Tiada pengecualian – filodendron gitarovidny.

Liana ini, yang secara semula jadi tumbuh hingga 4 – 6 meter, dalam budaya periuk hampir separuh. Tetapi ia tidak kehilangan keupayaan untuk berubah. Dan tumbuhan dewasa disentuh oleh daun tiga-lobed yang aneh, yang mengingatkan para ahli botani penampilan alat muzik Yunani purba, yang menghormati jenis philodendron ini.Philodendron bipennifolium

Kadang-kadang tumbuhan muda Philodendron gitarovidnogo keliru dengan binary filodendronom, tetapi apabila spesies bilik besar ini matang, perbezaan antara mereka menjadi jelas walaupun kepada pakar.

Philodendron binary atau Sello (P. bipinnatifidum)

Philodendron CelloKepelbagaian ini mempunyai banyak nama, dan ia dapat dijadikan ilustrasi yang sangat baik tentang kisah kekeliruan sedekad dalam klasifikasi philodendrons. Selalunya penanam bunga tahu tumbuhan di bawah nama-nama Philodendron dua kali-peristonadon, Cello atau bipartit.

Jika nama Philodendron Cello diberikan sebagai penghormatan kepada penyelidik yang terkenal dari flora dan naturalis, maka nama-nama lain adalah penghormatan kepada bentuk yang luar biasa daun yang sangat kasar, banyak-lobed yang mencapai panjang 40-70 cm.

Selulosa tumbuhan muda selulosa philodendronAdalah menarik bahawa dalam philodendrons yang sangat muda Cello, seperti dalam spesies lain, daun mempunyai bentuk yang penuh dengan cita-cita. Di samping itu, binari filodendron adalah spesies yang jarang berlaku, digunakan untuk masa yang lama di ladang.

Penduduk tempatan menggunakan akar udara untuk membuat tali buatan sendiri. Daun dan petioles memberikan penyembuhan, sebagai penduduk menganggap, jus.

Mekar Philodendron Double-PiperidatedPara ahli botani yang mempelajari philodendron Cello menyedari bahawa semasa pembungaan suhu sekitar anthers secara mendadak meningkat hampir 13 ° C. Akibat fenomena ini, aroma manis-madu meningkat dengan ketara, yang secara harfiahnya menarik penyerbu serangga ke tumbuhan. Buah-buahan berair Philodendron bipedal masak di tempat cobs pudar dapat dimakan.

Related  Ciri-ciri berguna jeruk

Philodendron kemerah-merahan atau kemerahan (P. erubescens)

Philodendron BlushingSatu lagi liana dalam buruj spesis Philodendron untuk pertanian tempatan – Philodendron kemerahan, memberikan para florists banyak jenis dengan yang asli, termasuk warna variasi cangkuk atau daun-daun ovoid.

Philodendron Blushing Imperial RedNama itu memberikan kilang-kilang kemerahan, internodes, dan dalam beberapa kes plat daun pendakian ini, hampir tidak bercabang anggur.

Philodendron Blushing Pink PrincessMengetahui yang luar biasa untuk bayangan Philodendron lain, penternak pada masa ini menerima banyak jenis yang menarik dengan daun berwarna merah jambu, gambar-hijau, padat ungu dan marbled.

Philodendron mempelbagaikan pelbagai Congo MerahDi samping meningkatkan keanekaragaman, jenis penanaman philodendron yang dimusnahkan mempunyai dimensi lebih padat dan penyesuaian yang lebih baik kepada keadaan bilik.

Philodendron arrowhead (P. sagittifolium)

Philodendron arrowheadPhilodendron jenis ini mula-mula menjadi perhatian para saintis pada tahun 1849, dan sejak itu, berkat daun integral yang memanjang dan bersahaja, penduduk asli banyak sudut Amerika Tengah telah menjadi tetamu selamat datang rumah hijau dan kebun botani.

Untuk pertanian tempatan, anak panah filodendron terlalu besar, kerana daunnya boleh mencapai panjang 70 cm, dan petioles – 1 meter.

Philodendron Pseudoatum (P. squamiferum)

Philodendron the CzechoslovakKeanehan dari makhluk besar ini dengan daun dibelah 5-lobed dengan fancifully adalah petioles panjang yang ditutup dengan longgokan kemerahan. Jelas, terima kasih kepada philodendron ini, nama celiac dinamakan.

Risalah Daun PhilodendronDaun, seperti semua philodendrons, pertama, keseluruhan, tiga, dan kemudian lima-lobed panjang boleh membesar sehingga 30 cm. Akar udara membantu tumbuhan untuk memanjat permukaan curam dan mengekalkan mana-mana sokongan yang sesuai.

Philodendron castus (P. guttiferum)

Filodendron CapilliformJenis philodendron Amerika Selatan ini diterangkan dan dipelajari pada separuh pertama abad sebelum terakhir. Seperti kebanyakannya, Philodendron Kaplenosny boleh menyelesaikan kedua-dua tanah dan di cawangan, dan di tanah ini liana ini hampir dua kali lebih kecil dan sederhana sebagai epifit yang sama.

Related  Pertumbuhan Abutilone Home dari Benih

Daun yang memanjang, yang menunjuk di atas tanah tidak melebihi panjang 15 cm, tetapi tumbuh secara menegak hingga 20-30 cm panjangnya.

Philodendron elegan (P. elegans)

Philodendron anggunApabila melihat philodendron, seorang pengilang bunga berpengalaman yang elegan boleh mengelirukan tumbuhan dengan raksasa atau Philodendron Cello. Walau bagaimanapun, dengan persamaan umum, budaya ini mempunyai banyak perbezaan. Daun 40-70 sentimeter dari filodendron halus dibahagikan secara mahir di sepanjang setiap urat ke dalam cuping yang sempit, linear.

Philodendron ivy (P. hederaceum)

Philodendron ivy atau mendakiSalah satu spesies philodendron yang paling kecil berdaun, kecil dan popular di dunia ini boleh dianggap paling polysemantik. Philodendron ivy pada masa yang berlainan, dan kadang kala hari ini dipanggil philodendron climbing, philodendron berkilat, berpaut atau menunjuk. Seperti nama-nama yang luas tidak boleh “dibanggakan” oleh mana-mana spesies lain. Bagaimanapun, tumbuhan itu tidak memegang cinta manusia!

Philodendron memanjat pelbagai jenis BrazilLiana dengan daun tajam berbentuk luas, duduk di petioles fleksibel yang panjang – budaya bilik kegemaran. Mengikut popularitinya, tumbuhan itu berhujah dengan scindapsus yang sama.

Philodendron brilian Lemon LimeSecara semula jadi, terdapat spesimen dengan dedaunan hijau gelap licin, dengan sempurna menahan bayangan dalam. Hari ini, di dalam pelupusan pencinta florikultur dalaman terdapat pelbagai bukan sahaja dengan warna lemon marmar dan bintik-bintik putih. Pelbagai philodendron bersinar dengan daun kuning sepenuhnya ditunjukkan.

Philodendron lobular (P. laciniatum)

filodendron lobedDi antara tumbuh-tumbuhan yang mempunyai daun pinnate, philodendron lobed, yang tumbuh seperti spesies ampelik atau liana yang memanjat, sentiasa menggunakan perhatian yang semakin meningkat. Perhiasan terang tumbuhan – dipotong menjadi bahagian yang tidak rata daun pelik sehingga 40 cm panjang.

Philodendron dalam florikultur dalaman – video