pachystacha bush terbentuk dengan baikSekiranya koleksi bunga itu mempunyai pahistahis, pemangkasan dan pembentukan semak akan membantu pemiliknya mendapatkan dari bunga yang berlimpah dan berpanjangan. Mengetahui keanehan ini dan mengekalkan keadaan yang optimum untuk tumbuhan, anda boleh mengagumi lilin yang cerah, kuning atau merah ke atas tanaman hijau yang subur selama beberapa bulan.

Secara semula jadi pachystachys kuning, yang paling popular di kalangan tukang kebun amatur, adalah pokok renek saka sehingga 120 cm. Tidak selalu mempunyai tempat bagi apa-apa haiwan yang berwibawa di rumah. Walau bagaimanapun, anda tidak boleh meninggalkan loji berbunga terang. Lebih baik untuk sentiasa memantau mahkota, kerana pembentukan yang betul dan memotong semak pachystachys menyelesaikan masalah ini dan menyediakan bahan tumbuhan yang sangat baik untuk budaya bilik pembiakan.

Keperluan memotong pahistahis

pachystachis tanpa pembentukan belukar“Diprogramkan” pada penanda buku pahistasis krone tiga dimensi dalam budaya periuk berkelakuan sama seperti sifatnya.

Sekiranya tiada langkah diambil dalam masa untuk menghadkan pertumbuhan, pucuk akan menghulurkan dan secara beransur-ansur menjadi kosong, dan tunas bunga akan dibentangkan hanya di hujung cabangnya. Jangan biarkan ini membolehkan pemangkasan tetap.

Bagi memudahkan pemangkasan semak, membentuk pachystachys bermula apabila anak benih mencapai ketinggian 20 cm. Kilang itu picit keluar hujung hijau, yang sepatutnya menyedarkan tunas axillary tidak aktif, yang akan memberi generasi pertama pucuk sisi. musim yang semakin meningkat aktif bermula pada musim bunga untuk mengisi pachystachys boleh merosakkan pemangkasan dilakukan, ia dijalankan hari sebelum ini, iaitu, pada bulan Februari atau Mac. Walaupun bunga muda, ia boleh dilakukan beberapa kali dalam satu musim. Lebih banyak spesimen dewasa, yang kadar pertumbuhannya perlahan, hanya dipotong pada musim bunga. Pada masa ini, sangat penting untuk menyesuaikan panjang cawangan panjang.

Jadikan mahkota tebal akan membantu menghilangkan hujung pucuk sampingan. Mencubit teras akan membataskan ketinggian semak masa depan.

pertumbuhan pahistahis selepas pemangkasanJika pembentukan semak belukar terlambat, tumbuhan dengan cepat kehilangan rupa yang menarik. Walau bagaimanapun, untuk mengambil bahagian dengan haiwan hijau tidak berbaloi. Pemangkasan dalam adalah mungkin, di mana hanya tunas axillary kekal pada bahagian bawah batang. Mempunyai sistem akar yang sihat, bunga akan pulih, dan dalam kes ini adalah penting untuk tidak melewatkan masa pemangkasan.

Related  Unsur utama dalam rumah ialah pokok dolar

Ciri-ciri penjagaan pahistahisa berbunga

Pada pertumbuhan muda, ada dedaun yang aktif dan perbungaan terang dalam bentuk lilin kuning atau merah. Walau bagaimanapun, walaupun selepas memotong, penjual bunga tidak boleh menunggu bunga yang dikehendaki. Ini berlaku jika:

  • bunga tumbuh di dalam periuk yang terlalu luas, dan kebebasan untuk sistem akar dituangkan ke dalam pertumbuhan mahkota dan ketiadaan bunga;
  • tumbuhan ini mengalami defisit makanan, yang amat ketara pada spesies yang muda, aktif tumbuh.

Oleh itu, apabila menanam dan memindahkan pahistahisa dengan berhati-hati merujuk kepada pilihan periuk, dan kemudiannya makan dengan tetap.

Pemindahan Pahystahis

pahistahis dalam satu periuk dengan tumbuhan lainKecil, yang berkembang pesat pachystachys wajar untuk menanam semula setiap tahun, berhati-hati mengeluarkan akar dengan tanah dan memindahkan seseorang ke dalam periuk baru. Masa terbaik untuk memindahkan pahistahis adalah bulan terakhir musim sejuk, selepas tumbuhan itu disunat.

Budaya bilik tidak terlalu aneh. Apabila memilih tanah untuk pahistahisa, keutamaan harus diberikan kepada campuran longgar, sederhana yang berkhasiat yang dapat ditapis dengan udara dan kelembapan.

Untuk pahystahisa, substrat siap untuk tumbuh-tumbuhan bunga hiasan adalah ideal. Tetapi anda boleh membuat campuran tanah itu sendiri.

Untuk melakukan ini, ambil:

  • 2 bahagian tanah sod;
  • 1 bahagian dimurnikan dari kemasukan gambut kasar;
  • 1 bahagian humus daun;
  • 1 bahagian pasir.

Untuk melonggarkan dan struktur campuran akan membantu segelintir vermikulit atau cincang sphagnum. Arang ditambah kepada substrat untuk menanam keratan berakar. Komponen ini, seperti lumut, membantu bukan sahaja untuk memperkayakan tanah, tetapi juga untuk melindungi tumbuhan daripada penyakit jamur pahistahis, perosak dan reput, yang boleh menjejaskan bunga dalam kelembapan yang tinggi.

Satu lagi aditif yang berguna – kulit pokok konifer yang dihancurkan menghalang tanah yang diperlukan tumbuhan untuk pertumbuhan yang baik dan berbunga.

berbunga pahistahis selepas memotongApabila bunga dewasa ditransplantasikan, tidak perlu membersihkan akar sisa substrat. Ia cukup untuk membersihkan bahagian-bahagian yang mati akar dan benjolan tanah yang hancur, yang menghalang pengisian campuran baru. Di bawah spesimen besar menyakitkan berkaitan dengan pemindahan air perlahan-lahan berubah lapisan atas tanah di atas, ke tahap yang sebelum tidur substrat rapuh baru.

Related  Tuan rumah pendaratan pelbagai jenis dan penjagaannya di tanah terbuka akan memberikan hasil yang baik

Pengeluaran semula pachistahis

penyebaran pahistahis oleh keratanFebruari dan Mac adalah masa terbaik bukan sahaja untuk pemangkasan dan pemindahan pahistahis, tetapi juga untuk mendapatkan tumbuhan baru. Di rumah, tumbuhan ini boleh ditanam dari biji, tetapi keratan apikal yang diperoleh dari pemangkasan lebih kerap digunakan. Ini adalah cara yang paling mudah untuk membiak pahistahis, yang membolehkan anda melihat dengan cepat di jendela-jendela lilin yang indah.

Untuk perakaran, adalah lebih baik untuk mengambil 2-3 internodes yang sihat, maju dan titik pertumbuhan aktif.

Penanaman akar boleh:

  • dalam air berdiri lembut;
  • dalam substrat longgar, manakala bekas dengan keratan disimpan dalam bilik hijau bilik.

Akar terbentuk di dalam nod, jadi ia tidak perlu untuk mencelupkan batang. Jika kaedah pertama penyebaran pahistahisis digunakan, akar dapat dilihat secara visual. Perakaran keratan yang ditanam di tanah ditunjukkan oleh penampilan daun muda. Ini berlaku dalam masa sebulan dan bermakna loji itu mesti dipindahkan ke tempat kediaman yang tetap.

Penyakit, perosak pahistahis dan masalah pertumbuhan

reaksi terhadap penjagaan yang tidak wajarPahistahis agak tahan lasak dan jarang diserang oleh perosak, penyakit kulat dan bakteria. Paling sering, masalah yang menyebabkan kehilangan dan pucat dedaunan, keterlambatan pertumbuhan dan kekurangan bunga dikaitkan dengan pelanggaran peraturan penjagaan.

Kilang itu bertindak balas secara sensitif terhadap kekurangan kelembapan. Daunnya kehilangan jus dan warna yang kaya, mereka mula memutar, dan dengan kemarau berpanjangan mereka hancur. Reaksi yang sama ditunjukkan oleh bunga ke kekeringan udara yang berlebihan. Oleh itu, semasa musim pemanasan dan pada musim panas, bunga perlu perhatian, percikan dan tetap, tetapi tidak terlalu banyak menyiram.

Daun pucat, pertumbuhan yang perlahan dan berbunga adalah tanda-tanda kekurangan nutrisi. Untuk mengimbanginya dan tidak membiakkan hama dan penyakit pahistahis yang lemah, 2-3 kali sebulan bunga diberi makan.

Related  Penjagaan rumah untuk kebanggaan melati