Blossoms Kalanchoe di tingkapTumbuhan berair, yang berasal dari pulau Madagaskar, mendarat di Rusia dengan kafilah saudagar. Calanha dalam terjemahan bermakna kesihatan. Daun tumbuhan asing ini menyelamatkan pelaut dari demam tropika, dan dia membawa mereka di jalan raya. Penjagaan kalanchoe di rumah tidak begitu rumit. Beliau menjadi penduduk tetingkap tetingkap Rusia untuk dekorasi. Kilang itu merujuk kepada keluarga petani, adalah saudara radiolokasi dan penyucian.

Pembiakan dan penjagaan tumbuhan

Pengeluaran semula KalanchoeUntuk menanam Kalanchoe, adalah perlu untuk menanam tanah yang sesuai dengan penduduk asli kawasan yang tidak rata. Bumi harus mempunyai reaksi yang sedikit berasid, dan menjadi ringan. Komposisi yang ideal untuk Kalanchoe akan menjadi komposisi bahagian yang sama tanah daun, gambut, serbuk bata, pasir dan bit birch bir dan batu kecil. Di bahagian bawah piring, lapisan saliran diletakkan, dan cawan kecil dipenuhi dengan campuran yang disediakan. Tanah yang dibeli yang sesuai untuk geranium. Komposisi yang sama akan diperlukan untuk pemindahan Kalanchoe selepas pembelian.

Penyebaran lembaran oleh keratanUntuk pembiakan, keratan digunakan dan tumbuhan mini siap dipisahkan dari bilah daun.

  1. Letakkan bayi di permukaan substrat yang disediakan dan taburkan tanah dengan bumi.
  2. Untuk air harian pada setitik air lembut berterusan selama dua minggu.
  3. Perhatikan pertumbuhan tumbuhan setiap hari untuk berhenti dan lakukannya sekali seminggu sedikit demi sedikit.

Tumbuh tumbuh-tumbuhan mudaKeratan dipotong dengan memilih segmen apikal. Pada masa yang sama, keratan untuk perakaran di dalam air menjadi lebih buruk daripada pasir basah. Untuk menanam seorang anak muda dengan iklim mikro dicipta, manakala pasir dibasahkan. Selepas penampilan akar, tumbuhan ditanam dalam bekas. Pot untuk penanaman dipilih dengan mengambil kira hakikat bahawa setiap tahun ia perlu untuk memindahkan tanaman ke dalam bekas besar untuk 1-2 cm. Dalam satu minggu ia akan menjadi ketara bahawa tumbuhan telah berkembang.

Anda boleh menanam tumbuhan muda dalam periukApabila transplantasi, anda mesti tarik dengan berhati-hati keluar bunga dari bekas – kerana ia mempunyai daun dan batang yang sangat rapuh. Adakah perlu, dan bagaimana untuk memindahkan Kalanchoe di rumah? Dengan penyediaan pra-jualan, kilang itu dirangsang untuk berbunga, bumi habis dan pemindahan perlu. Untuk transplantasi Kalanchoe adalah perlu dalam periuk yang lebih besar daripada yang sebelumnya dengan diameter 2-3 cm.Bayi Kalanchoe dengan tulang belakang

Bunga Kalanchoe bagaimana untuk menjaga dan suka

Kalanchoe suka cahayaPencahayaan yang baik tanpa cahaya matahari langsung pada musim panas akan menyediakan tumbuhan dengan fotosintesis klorofil yang baik. Sinar matahari langsung matahari musim panas merosakkan baginya. Matahari musim sejuk tidak membakar begitu banyak, dan pada musim sejuk, tumbuh-tumbuhan boleh berdiri di tingkap selatan. Tidak dianjurkan untuk meninggalkan Kalanchoe di tempat teduh dengan lampu yang kurang baik, ini menimbulkan kencang. Pembungaan tidak boleh menunggu.

Untuk berbunga yang banyak dari bulan Ogos hingga Disember, perlu memendekkan hari cahaya tumbuhan hingga 10 jam dalam cahaya terang, iaitu, untuk membuat musim panas Madagascar. Dari 8 hingga 18 jam, kilang itu berada dalam cahaya terang, selebihnya berada di bawah hud atau di dalam almari. Keadaan sedemikian dalam tempoh istirahat akan membantu untuk mencapai berbunga berbunga panjang. Terdapat cara lain untuk menjaga Kalanchoe di rumah untuk mencapai berbunga.

  1. Penyiraman sebulan sekali dengan baja tumbuhan dan kakti berbunga Pada bulan Ogos, meningkatkan kadar fosforus dalam campuran baja.
  2. Rejim suhu berada dalam lingkungan 18 darjah semasa tempoh rehat.
  3. Tumbuh tumbuhan pada awal tempoh rehat, pada bulan Ogos.
  4. Pematuhan dengan kitaran penjagaan tumbuhan: pemindahan musim bunga dan pembajaan, musim panas aktivasi pertumbuhan, tempoh musim gugur rehat dan pemangkasan.

Penjagaan yang betul merangsang berbungaUdara segar balkoni, penyiaran apartmen itu menyenangkan untuk bunga. Oleh itu, sering musim panas Kalanchoe menghiasi dengan balkoni kehijauannya. Ia mekar pada masa musim sejuk. Air bunga sentiasa, tetapi tidak banyak. Dia bertolak ansur dengan kemarau yang lebih baik daripada air. Pada musim sejuk, penyiraman dilakukan kurang daripada dua kali. Debu dari daun dikeluarkan di bawah pancuran sebulan sekali atau dengan kain lembap. Menyemburkan bunga ini tidak suka, dan daun dengan pubescence tidak bertolak ansur dengan kelembapan sama sekali. Air hanya digunakan untuk menjadi lembut.

Batang dan daun Kalanchoe meliputi filem kalis air. Oleh itu, secara semula jadi tumbuhan ini digunakan sebagai sumber kelembapan di padang pasir. Jus tumbuhan dengan keasidan yang menyenangkan, menghilangkan dahaga dengan baik. Daun daun Kalanchoe yang ditumbuk menggosok kulit daripada dehidrasi semasa panas. Julat suhu tumbuhan adalah dari 15 hingga 25 darjah.

Pemangkasan yang disebut dalam langkah penjagaan tumbuhan adalah sangat penting untuk dekorasi. Bagaimana untuk memangkas Kalanchoe di rumah dengan berhati-hati, anda boleh memahami, mengetahui makna operasi.

  1. Hanya selepas bunga berbunga, mahkota yang indah sedang dibentuk, mengeluarkan batang bunga lama dan pautan pucuk kering dengan pisau cukur yang disinfeksi akut.
  2. Pemangkasan dilakukan pada bulan Ogos, dengan permulaan tempoh rehat.
  3. Kurangkan hari cahaya, mengurangkan suhu dan air sehingga Disember atau kemunculan tunas.

Untuk membentuk mahkota yang indah, Kalanchoe dipotongDalam kes ini, petioles yang diperolehi boleh digunakan untuk rooting.

Siapa dan apa yang mengganggu kesihatan tumbuhan

Semua masalah boleh dibahagikan kepada fisiologi, diterima dengan penjagaan yang tidak betul dan penyakit dan perosak yang dibawa dari luar. Pada masa yang sama, lemah dengan penjagaan yang tidak mencukupi di rumah, Kalanchoe terdedah.

Perosak utama Kalanchoe - kudungBeberapa sebab untuk melemahkan loji itu jelas ditakrifkan. Jadi, jika daun menjadi pucat, nipis dan memanjang, maka bunga itu tidak mempunyai cukup cahaya. Sekiranya tumbuhan dibekukan selepas berbunga, tidak berkembang, tertekan, memerlukan transshipment ke dalam bekas dan baja yang besar. Dalam haba, daun mati, mereka mula berubah menjadi kuning. Jika rupa bunga bercakap kemakmuran, tetapi tidak ada warna, ini terlalu banyak.

Perosak, Kalanchoe yang menjengkelkan, adalah serpihan, hama labah-labah dan cacing. Dalam kes ini, perosak sedemikian benar-benar boleh memusnahkan tumbuhan. Menggunakan tongkat khas untuk tumbuh-tumbuhan tempatan “Doktor Verm”, yang terperangkap di dalam tanah, akan membantu melindungi bunga dari perosak. Tetapi penggunaan pembersihan dengan berus gigi dan penggunaan seterusnya Aktar, Aktelik, Sparkle dan racun serangga serupa juga akan membantu.

Dari penyakit, acuan boleh muncul di bumi yang hangat, lembap, dalam cendawan sejuk – serbuk, reput akar. Dalam kes ini, perlu menggunakan ubat fungisida.

Bagaimana untuk menjaga Kalanchoe – video