Berbagai jenis kalatei di rumahUntuk membiak dalam kurungan “Doa Bunga” tidak mudah. Sebelum anda beberapa jenis kalatei dalam foto. Penjagaan rumah memenuhi semua keperluan tropika yang indah. Daripada 130 jenis kalates, kebanyakannya dihargai untuk keindahan daun. Jenis bunga adalah bracts hiasan, bunga-bunga itu jelas.

Apa yang perlu anda ketahui tentang bunga itu

Kalatea adalah tumbuhan peringkat kedua hutan tropika dan milik Maranthovs. Daun kalates adalah bujur dan elips panjang sehingga 30 cm. Mereka berbulu dan berkilat, bahagian belakang sentiasa berwarna merah. Anda boleh mengagumi pola rumit plat daun selama-lamanya.

Daun tumbuh di batang, tetapi pendek, internodes berada dalam milimeter dari satu sama lain, nampaknya roset tumbuh dari tanah. Panjang petioles daun berbeza-beza. Anehnya, bunga itu suka muzik klasik dan tidak boleh tahan baling tembakau – esthete!

Penjagaan yang tidak betul kalatey di rumah akan merosakkan kilang, seperti yang dilihat dalam gambarPenjagaan yang tidak betul menyebabkan kematian tumbuhan

Agrotech kalatei

Di dalam penjagaan, adalah perlu untuk menjalankan prosedur dengan pengetahuan tentang sifat “Bunga Doa”. Jadi, bunga itu dipanggil doa kerana ia menimbulkan daun yang lebih tinggi, pada waktu matahari terbenam. Pada waktu pagi piring berada dalam kedudukan mendatar.

Untuk kandungan yang baik, kilang akan berterima kasih kepada rupa yang indahReaksi terhadap penjagaan yang tidak wajar akan berubah warna warna daun, kelonggaran mereka, penampilan pelbagai tempat, pengeringan tepi. Dalam cara lain, ini dipanggil kehilangan dekorasi.

Bagaimana untuk menjaga kalatei di rumah

Kalateya MakoyanaPilih bunga, bergantung kepada keupayaan untuk membuat keadaan yang boleh diterima untuk kandungannya. Setiap varieti memerlukan penggunaan operasi penjagaan khas yang memenuhi loji ini. Yang paling menuntut ialah jenis kalatei yang berkembang pesat. Yang paling tidak menonjol adalah bunga kakateya Makoyana, yang digambarkan dalam foto. Penjagaan di rumah lebih mudah baginya daripada spesies lain.

Secara konsisten, pada operasi, kita akan menganalisis bagaimana untuk menjaga kilang yang tidak berubah.

Pencahayaan

Kalatee memerlukan cahaya tidak kurang daripada 15 jam sehariJumlah hari cahaya untuk kalatei, tanpa menghiraukan lokasi adalah 15-16 jam. Ini boleh menjadi lokasi yang teduh berhampiran tingkap selatan atau mencerahkan apabila diletakkan di sebelah utara. Anda perlu memberi tumpuan kepada warna daun. Apabila terdapat kekurangan cahaya, daunnya pucat, dengan berlebihan – mereka mencairkan dan membeku ke dalam tiub. Sekiranya anda tidak mengambil langkah-langkah, maka selepas daun berkedut akan kering dan gugur.

Di dalam gambar, anda dapat melihat bagaimana berkembang dengan penjagaan kalateya safron yang betul di rumah, jika peraturan musim sejuk tempoh pencahayaan diperhatikan. Bunga itu diminta untuk berbunga, mencipta tempoh laras hari dengan menutupnya dengan bahan ringan dari pukul 6 petang sehingga jam 8 pagi. Apabila tunas tunas bunga muncul, tumbuhan diperkenalkan ke dalam rejim cahaya biasa.

Penyiraman dan mikroklimat

Air lembut diperlukan untuk air kalateiAir semua jenis kalatei hanya dengan air lembut dengan suhu 2-3 darjah di atas suhu bilik. Apabila menyiram, anda perlu memberi tumpuan kepada keadaan tumbuhan. Jika daun mula kehilangan tugora, berhenti melembabkan, keringkan tanah 2-3 cm jauh ke dalam tanah dan tunggu hasilnya. Sekiranya daun tidak naik, menjaga kalatea memerlukan penggantian tanah dan mengeluarkan akar yang rosak.

Untuk melembutkan air pengairan, dua genggam gambut harus dibuang ke dalam baldi air paip, diaduk dan ditinggalkan untuk malam. Air yang ditapis akan mengandungi kurang kalsium dan magnesium.

Kekerapan kalatei menyiram – sebagai pengeringan koma bumi dan jenis daun. Dalam cuaca panas 3 kali seminggu, pada musim sejuk sekali sahaja, semak kelembapan koma.

Ia tidak disyorkan untuk menaburkan kalatheaMenuntut iklim mikro, kalatea tidak menyukai pembasahan daun kasar. Daun Velvety tidak boleh dibasahi dengan semburan, gred lain membenarkan kabus. Dari titisan selepas pengeringan, bintik-bintik hodoh kekal. Oleh itu, untuk mewujudkan kelembapan 50-70% di sebuah apartmen dengan pemanasan pusat adalah mustahil. Di rumah, penjagaan kalatei dikaitkan dengan penggunaan kaedah khas untuk melembapkan udara.

Sekiranya dalam periuk yang dalam, periuk kalatei dipasang, batu kecil dituang, batu kecil kecil, dan saya potong dengan sphagnum lumut, maka air dalam kuali akan menguap sama rata. Lapisan udara khas dibuat di sekitar kilang. Tetapi di sini anda tidak boleh membiarkan bahagian bawah periuk datang bersentuhan dengan air, akarnya akan reput.

Untuk melembapkan udara, periuk diletakkan dalam kuali airKurang radikal akan melayang dari plat air panas yang luas, atau menggunakan kawasan kejiranan dengan bunga besar, seperti kanopi pokok tropika. Sekali atau dua kali pada sebelah petang di sekeliling belukar, anda perlu membuat semburan kecil dari senapang semburan. Daun berkilat dikeringkan dengan kain lembap.

Dalam menjaga kalatei, keseimbangan antara kelebihan dan kekurangan sentiasa diperhatikan, dan seseorang harus mengikuti rabung tajam.

Tanah, pemindahan dan suhu kandungan

Terlepas dari masa tahun, rejim suhu harus 18-24 darjah, tanpa mengira musim. Dalam kes ini, perubahan mendadak dalam suhu dan draf boleh membawa kepada kematian kalatei.

Untuk tumbuhan pemindahan menggunakan primer utamaPemilihan tanah adalah salah satu keperluan untuk bagaimana untuk menjaga kalatei. Dengan mengambil kira bahawa akar tumbuhan adalah cetek, mereka berkembang luas, perlu memilih periuk yang sesuai. Dalam baldi yang mendalam, lapisan saliran yang lebih besar dicipta, supaya tanah di bawah tidak masam.

Substrat membeli siap untuk kalatej, atau senpolii, tetapi menambah pasir yang besar. Anda secara bebas boleh mengambil komposisi:

  • humus daun – 6 bahagian;
  • gambut – 3 bahagian;
  • pasir – 1 bahagian.

Komposisi tanah harus sedikit berasid, pH 6.

Bagaimana untuk menjaga kalatei bunga apabila ia tumbuh? Ia adalah perlu untuk pemindahan, dengan rapi membahagikan rimpang semasa penanaman. Dalam kes ini, setiap gadis kecil mesti mempunyai tunas bunga.

Pengeluaran kalatei dengan pembahagianBiasanya belukar terbahagi dua, memotong dengan pisau tajam dan membasmi potongan segar. Selepas menanam tumbuhan, ia perlu dilindungi, mewujudkan iklim mikro di daun, tetapi dengan pengudaraan. Selepas daun baru mula muncul, keluarkan perlindungan itu. Adalah penting bahawa suhu pada masa ini adalah kira-kira 250 C, dan tumbuhan berada di bawah naungan.

Baja dan pemangkasan kalatei

Apabila merawat kalatei di rumah, hanya tumbuhan hiasan berbunga yang diberi makan. Bagi mereka, satu komposisi dipilih daripada baja yang larut, di mana kandungan nitrogen dan kandungan kalsium yang sedikit atau tidak ada. Biasanya, sebatian ini dijual untuk menjaga bunga dalaman.

Keanehan kalates ialah akar mereka memancarkan bahan yang mengubah komposisi tanah dan keasamannya. Pergelangan atas terbaik akan diperbaharui tepat pada masanya. Bagi tumbuhan muda, pemindahan dilakukan setiap tahun. Selepas empat tahun, kilang dewasa dipindahkan setiap dua tahun.

Untuk bermula, anda boleh tumbuh kalatheia yang indah di florarium, sebuah kapal yang tinggi dengan dinding telus. Oleh itu, lebih mudah untuk mengekalkan iklim mikro.

Syarat kalatei – video