Meyer lemon dalaman yang menakjubkanAntara sitrus domestik, yang paling tidak menonjol ialah lemon Meyer. Semenit kecil yang tumbuh di dalam periuk telah ditemui oleh naturalis Meyer di China. Ini dipanggil lemon – Meyer atau Cina. Lemon Meyer sesuai dengan bunga di bilik-bilik kecil. Kilang ini sangat hiasan, mempunyai daun yang gelap, pada masa yang sama buah-buahan dari kematangan dan bunga yang berbeza. Lemon yang lazat berair, rasa pelik, bulat. Adalah dipercayai bahawa varieti ini adalah hibrid yang dicipta oleh alam, dengan menyeberangi lemon dan oren.

Bagaimana untuk menanam lemon di rumah dan mencapai berbuah

Buah pertama tumbuhan mudaSekiranya anda membuat keputusan untuk mencipta taman sitrus, kemudian dapatkan pengalaman yang lebih baik di lemon bilik. Yang paling tidak menonjol adalah lemon Cina. Tetapi hanya klon yang menjadi semakin banyak, anda perlu memilih pokok renek yang paling berjaya untuk pembiakan, atau membeli tumbuhan yang siap sedia. Apabila mencipta keadaan yang tepat, limau Meyer boleh memberi buah-buahan sudah tahun depan.

Adalah sangat penting untuk memerhatikan keadaan limau. Dengan penyimpangan, dia akan mula memberontak, menjatuhkan daun. Kehadiran 10 daun matang yang sihat membolehkan lemon bilik untuk menyuburkan satu buah. Dan lebih banyak daun di atas pokok itu, semakin banyak hasil yang dapat dihasilkan. Tetapi dengan kecuaian dalam penjagaan tumbuhan akan menjatuhkan bunga dan ovari, daripada menimpa rumah tangga.

Lemon Agrotechnics Cina di Rumah

Lemon musim panas boleh diletakkan di atas teresJika apartmen mempunyai balkoni yang hangat, kandungan lemon Cina dipermudahkan. Ia adalah jenis lemon yang dibiakkan di kawasan selatan negara di tanah terbuka dengan sedikit pemanasan. Untuk tumbuh-tumbuhan pada musim bunga, suhu tidak melebihi 18 darjah. Jika tidak, ovari akan jatuh, dan tumbuhan akan melambatkan pertumbuhan.

Sekiranya lemon lapang dengan buah buahan dibuang pada musim panas di jalanan atau di taman, buah-buahan akan jatuh. Perubahan tajam dalam keadaan pokok itu akan menyakitkan.

Yang terbaik adalah untuk memastikan bahawa limau mengekalkan paras suhu, kira-kira 12-140 Dengan musim sejuk. Setelah balkoni ditetapkan pada suhu ini, gerakkan lemon di sana sehingga musim gugur. Pada musim gugur, anda tidak boleh membawa pokok ke dalam bilik panas sekaligus – daun akan dibuang. Tukar suhu kandungan harus beransur-ansur, memberikan kehangatan ke bumi. Jika penyesuaian itu berjaya, daun di atas belukar akan dipelihara.

Related  Ciri-ciri penjagaan oleander

Kilang itu menuntut untuk mewujudkan keadaan yang menggalakkan:

 • pencahayaan dan penempatan yang sepatutnya;
 • penciptaan keadaan suhu;
 • rejim kelembapan dan kualiti air pengairan;
 • pembajaan biasa dan kualiti tanah.

Dengan penyiraman dan penggunaan lemon yang betul, Meyer mula berbuahPenjagaan bilik lemon lebih sukar. Dia perlu mencari tempat yang terang, tapi jangan terlalu panas. Semakin tinggi suhu udara di sekelilingnya, semakin banyak tumbuhan perlu disiram dan ditaburi. Pada musim panas, ia adalah normal untuk melembapkan daun pada waktu pagi dan pada waktu petang, tetapi supaya sinaran matahari pada titisan tidak fokus, dan terbakar tidak berubah. Anda perlu air dua kali juga. Dengan air suam lembut, disiram sehingga tanah basah dan air disaring melalui lubang saliran. Pada musim sejuk, dalam menjaga lemon, penyiraman berkurangan, daun tidak dibasahi.

Ia perlu berusaha untuk mewujudkan pencahayaan untuk lemon bilik kira-kira 12 jam sepanjang tahun. Pada hari yang panjang secara intensif massa lembaran dibina. Pada masa yang singkat – tumbuhan menumpahkan daun dan boleh menjadi sakit.

Penjagaan yang tidak betul akan menyebabkan pemutihan dan menjatuhkan dedaunanJika penyiraman berlimpah, ada risiko tanah akan mengalir, dan jet air akan mengalir di mana rintangan kurang. Kekurangan air akan menyebabkan kekuningan dan penurunan daun. Oleh itu, sehingga lima tahun tanaman ditransplantasikan ke dalam bekas yang besar. Sekiranya akar tidak terikat di sekeliling bumi, pemindahan tidak diperlukan. Kemudian setiap tahun lapisan atas tanah berubah, jika boleh, lemon ditransplantasikan ke dalam substrat segar.

Tumbuhan yang berkembang pesat perlu diberi makan dengan komposisi kompleks baja mineral. Penyelesaiannya diperkenalkan dua jam selepas penyiraman tanah di pagi hari.

Peraturan utama – Lemon Meyer tidak suka kejutan. Dia memerlukan keadaan penyelenggaraan yang lancar, penempatan yang stabil dengan giliran kecil pada paksi, untuk pencahayaan seragam, ketiadaan draf.

Related  Petua berguna untuk menjaga paku – rambut Venus

Kenapa lemon dipotong?

Pemangkasan tetap membantu membentuk mahkota dan memperoleh tanaman yang stabilUntuk membuat pokok, ia perlu membentuk tumbuhan dari usia muda. Sekiranya anda tidak mengawal pertumbuhan, tumbuhan itu cenderung ke atas. Dengan pembentukan mahkota peringkat pelbagai, keadaan dicipta untuk mendapatkan loji padat, padat, kerdil.

Pemangkasan musim bunga tahunan, pinch pada musim panas dan penyingkiran mudah ranting semasa penuaian adalah perlu, untuk mendapatkan tuaian dari lemon lapang di dalam rumah. Pada pucuk baru, tunas bunga dibentuk, tanaman masa depan dibentangkan. Pada tumbuhan muda, jumlah tunas dikawal secara manual. Pokok dewasa itu sendiri membuang warna tambahan, menentukan beban.

Malah sebelum berbunga pertama, belukar terbentuk dalam beberapa peringkat:

 1. Tumbuhan muda tahun pertama kehidupan, dengan ketinggian lebih daripada 20 cm, dipangkas, meninggalkan 6 daun yang lebih rendah. Selepas beberapa saat di sisi akan tumbuh beberapa cawangan baru, salah seorang daripada mereka akan menjadi pusat.
 2. Menunggu sehingga beberapa cawangan atas tumbuh menjadi 20-25 cm, mereka dipotong lagi, seperti yang tengah pertama. Kemudian, selepas berkembang, cawangan-cawangan pesanan kedua dibentuk.
 3. Dengan cara yang sama, cawangan-cawangan perintah ketiga dibentuk. Sebagai peraturan, selepas tunas bunga pemangkasan ketiga mula terbentuk.

Cara melipatgandakan limau Cina

Memotong keratan lemon MeyerAda beberapa cara untuk menanam lemon dan mempercepatkan penuaian pertama. Kaedah pembiakan yang paling biasa adalah keratan. Dahan dipotong pada musim bunga adalah keratan penuh untuk perakaran. Potongan yang lebih rendah mestilah serong, di bawah buah pinggang yang lebih rendah. Daun dipotong supaya penyejatannya lebih kecil dan batangnya akan diberi makan, ia tidak akan kering.

Anda boleh memotong pemotongan air, atau di rumah hijau dengan pasir mentah, tetapi jangan sentuh kerajang atau dinding kapal. Di bahagian bawah, kalus dibentuk, akar berkembang daripadanya. Sekiranya perakaran di bawah balang, tangkai disembur.

Related  Jenis-jenis besar alocacia

Adalah mungkin untuk membiakkan anak benih dari tulang, tetapi jika anda perlu mendapatkan pokok buah, anda memerlukan vaksin dari lemon varietal. Ia dibuat dalam dua atau tiga tahun anak benih dengan cara belahan, keratan oleh kulit atau dengan persamaan yang mudah.

Untuk rooting keratan, campuran pasir-gambut digunakan. Bibit muda memerlukan tanah yang subur. Komposisinya:

 • pasir – 1 bahagian;
 • humus – 1 bahagian;
 • turf – 2 bahagian;
 • daun berdaun – 1 bahagian.

Untuk tumbuhan dewasa, lebih banyak tanah sod dan sedikit tanah liat ditambah ke substrat. Mencipta campuran, abu ditambah ke tanah. Lapisan saliran terdiri daripada tanah liat dan arang yang diperluas.

Setelah memenuhi semua syarat penyimpanan bilik lemon Meyer, anda boleh mengharapkan pulangan dari pokok sitrus dalam bentuk buah-buahan yang enak dan wangi.

Video mengenai lemon bilik Meyer