Daylily hybrid AnzacJarang sekali, apakah tumbuhan hiasan yang boleh berkembang selama bertahun-tahun di satu tempat. Daylilies, yang jenisnya dijelaskan di bawah, mampu bukan sahaja untuk berkembang, tetapi juga untuk berkembang, setiap tahun menarik dalam pelbagai bentuk dan warna.

Hari ini, para pedagang bunga, yang berminat dengan tumbuhan ini, terdapat puluhan ribu jenis besar dan kecil. Muncul di atas dedaunan bunga besar menerangi taman di semua warna kuning dan merah, merah jambu dan ungu, putih dan padat ungu.

Untuk mencapai pelbagai jenis daylilies itu mungkin disebabkan oleh hibridisasi yang rumit dengan penggunaan tumbuhan spesies.

Spesies dan hibrid hibrid

Daylily coklat-kuning (H. fulva)Ia tidak spesies terang dan yang paling menakjubkan tumbuh-tumbuhan, dan kini bersama-sama di taman-taman dan taman-taman, menjadi nenek moyang daylilies hibrid, jauh lebih hebat “liar semula jadi” warna-warna terang, tempoh bentuk berbunga dan tidak dijangka, yang, terima kasih kepada penternak menerima Corolla bunga.

Yang paling dikenali dan biasa adalah tiga bentuk spesies. Daylily coklat-kuning (Hemerocallis fulva) dengan daun linear yang tajam, tumbuh di kawasan yang cerah dan dalam naungan separa, membentuk langsir berkuasa. Di atasnya terdapat tangkai bunga yang jelas dengan bunga oren, mengukur perlahan pada tangkai bunga hingga satu meter tinggi.

Daylily yellow (H. flava)The daylily yellow (Hemerocallis flava) menyerupai spesies terdahulu, dengan daunnya lebih cenderung meleleh ketika tumbuh. Corolla bunga kira-kira 10 cm diameter mempunyai warna kuning cerah.

Lemon daylily kuning (H. citrina)Satu lagi spesies semula jadi, yang menjadi nenek moyang tumbuhan hibrid moden, adalah Lime Lemon yellow (Hemerocallis citrine). Tumbuh sehingga 120 cm tinggi dengan bunga kuning atau kehijauan cahaya elegan mekar secara besar-besaran dari separuh kedua musim panas.

Hibrid Daylily Happy ReturnsYang pertama budaya pelbagai daylilies dicipta menggunakan pembiakan interspecies, jadi terdapat tanda-tanda nenek moyang mendapat bunga yang lebih besar, yang pemukul double menakjubkan mula mekar lebih panjang dan kurang bergantung kepada keadaan pertumbuhan. Nama-nama dan foto-foto jenis kelopak bunga hari ini kini terkenal dengan penanam bunga. Tetapi populariti maksimum dimenangi oleh kacukan, yang mana, disebabkan oleh banyaknya bentuk, warna dan ciri-ciri lain, satu klasifikasi khas telah dibangunkan.

Double Macchia DaylilyHarilian hibrid sedia ada dibezakan mengikut bentuk bunga, yang menonjolkan:

  • mudah, paling dekat dengan spesies semulajadi;
  • terry, dengan set kelopak dua atau tiga;
  • araknida, dengan kelopak panjang, membuat corolla serupa dengan serangga;
  • bentuk luar biasa atau tak terbatas;
  • serta multiforms dan polimer, yang untuk satu atau sebab lain boleh dikaitkan serentak kepada beberapa kumpulan.

Tidak kurang penting daripada bentuk bunga, untuk penanam bunga adalah tempoh berbunga dan masa permulaannya. Atas dasar ini, tumbuhan dibahagikan kepada beberapa kumpulan dari awal hingga terlambat. Terdapat daylilies, berkembang hanya sekali setahun, tetapi semakin banyak peternak tumbuhan hibrida, di mana pembentukan tunas masuk gelombang, beberapa kali pada musim panas.Daylily hibrid Tigereye Spider

Oleh kerana setiap halo hidup sehari hanya 24 jam, pelbagai jenis malam, hari dan panjang berbunga dibezakan. Mengetahui keanehan budaya, anda boleh memilih untuk pelbagai taman, yang akan menjadikannya unik pada bila-bila masa sepanjang hari.

Daylily Giant DoubleSaiz yang sangat berbeza dari hari-hari siang itu sendiri dan bunga-bunga itu membuka pada mereka. Miniatur ketinggian tidak melebihi 30-40 cm, dan gergasi boleh menghasilkan peduncle sehingga satu setengah meter. Kecil dianggap corolla hingga 7-8 cm. Bunga yang paling berkesan mempunyai diameter sekitar 15-17 cm.

Daylily Frans Hals, Frans Hals

Frales HalsKelopak warna kuning oren yang terang untuk daylilies adalah “asli”, semulajadi. Tetapi pencipta pelbagai Frans Hals dapat mencapai gabungan unik dari warna-warna ini, mengubah bunga menjadi cermin mata luar biasa. Memperluas, sudut-sudut hari Frans Hals mengejutkan dengan kekayaan kelopak oren yang luas, “dijahit” dengan urat median kuning. Corolla corolla berwarna kuning kekuningan, trio kelopak sempit berwarna kuning.

Seperti yang anda dapat lihat dalam foto, jenis daylily dengan nama Frans Hals adalah hiasan yang sangat baik untuk mana-mana taman di mana terdapat kawasan yang baik untuk tanaman itu. Peduncle mencapai ketinggian 1 meter, diameter bunga dalam pembubaran adalah 12-15 cm.

Dayan Bonanza, Bonanza

Daylily of BonanzaBerbagai jenis moden dengan bunga kuning, dihiasi dengan penyemburan merah merah di tengah-tengah corolla, dengan sempurna mentolerir defisit kelembapan, suka matahari dan dengan penjagaan yang mudah akan menyala setiap kawasan. Daylily Bonanza atau Bonanza adalah pelbagai diploid dengan tempoh berbunga purata. Ia dicirikan oleh berbunga biasa, rintangan terhadap pembekuan dan serangan serangga perosak.

Apabila ditanam di tempat teduh, bunga hibrida berkerumun, tetapi tidak seperti intensif dan panjang seperti matahari. Tetapi bayang-bayang menyumbang kepada pertumbuhan dedaunan, yang mengekalkan pemeliharaan dari awal musim bunga dan sehingga salji jatuh.

Daylily Longfields Pearl, Longfields Pearl

Daylily Longfields PearlVariasi kebudayaan pada hari itu sangat berbeza, dan kadang-kadang mereka mungkin menyerupai teratai atau gladioli lebih daripada saudara-mara mereka. Berbagai dayang Longfilds Pearl dari hari-hari pertama bulan Ogos dan hingga pertengahan musim gugur mengungkapkan corolla, yang pada pandangan pertama mudah dikelirukan dengan bunga teratai warna kuning krim. Kelopak luas membentuk bunga bentuk yang berbentuk lebar. Leher berwarna dengan nada kehijauan kuning, yang beransur-ansur menjadi panas, menjadi berkrim, berkrim. Diameter corolla ialah 10 cm. Daun berwarna hijau, sempit, lurus.

Kilang ini bersahaja dengan keadaan yang semakin meningkat, ia memerlukan penyiraman yang tetap dan pembersihan tanah di bawah roset dari tumbuh-tumbuhan rumput. Untuk mengekalkan hiasan pada musim panas membuang bunga pudar, dan selepas 5-7 tahun, daylily itu dipindahkan.

Daylily Stella de Oro, Stella D’Oro

Stella D'Oro hibrid hibridRamai yang telah terbiasa untuk mempertimbangkan daylilies sebagai perennials taman besar. Walau bagaimanapun, hari ini dalam senarai panjang jenis tumbuhan ini lebih banyak miniatur sebenar, ketinggiannya tidak lebih dari 30-40 cm.

Related  Foto dengan nama dan penerangan jenis gladiolus

Kepada mereka adalah mungkin untuk menilai dengan tepat pelbagai variasi Stella de Oro dengan bunga kuning berbentuk berbentuk bintang. Diameter mulut yang bersih, bayangan kuning adalah 6-7 cm. Tumbuh-tumbuhan dengan roset padat dan berbunga subur sangat lama, walaupun saiz yang sederhana, pastikan untuk menjadi nyata “bintang” taman, mewajarkan sepenuhnya nama pelbagai dan gambar Daylily.

Bunga-bunga daylily Stella D’Oro bergelombang hampir dari bulan Jun hingga fros, ia boleh ditanam di luar, serta di kedai-kedai besar.

Daylily Katerina Woodbury, Catherine Woodbery

Catherine WoodberyDaylily Catherine Woodbery tidak mengagumkan dengan bunga ganda atau saiz belukar yang luar biasa. Keanekaragaman varieti ini adalah naungan kelopak bunga yang sangat lembut, sangat menguntungkan melihat latar belakang leher kehijauan yang ringan.

Bunga-bunga sederhana dari Katerina Woodbury Daylily mencapai diameter 12-16 m. Pembungaan berlaku pada separuh kedua musim panas. Di bawah sinar matahari di corolla nampak kuning nada merah jambu menguasai, yang di penumbra memperoleh keanggunan lilac.

Daylily Knight Bacon, Beacon Malam

Nightlife BeaconPelbagai dengan kombinasi yang berbeza yang luar biasa dari ungu-wain tebal dan warna kuning tidak boleh dipanggil sesuatu yang baru. Daylily Night Beacon telah lama diketahui penanam bunga bukan hanya berkat warna pewarna 8 cm yang menakjubkan. Corolla bentuk klasik, dengan bangganya naik di atas dedaunan hijau, sedikit meleleh, tidak pudar di bawah sinar matahari.

Bersahaja dan Daylily lawatan Knight Bacon perasaan yang sangat baik di bawah matahari, dalam bunga penumbra kurang kerap, tetapi warna ungu-ungu pada kelopak mereka mengambil kedalaman sebenar.

Daylily Double River Wye, Double River Wye

Daylily Terry River WyeKuning terry kuning dari pelbagai Sungai Wye merujuk kepada jenis separuh malar hijau, yang kedua-duanya subur di awal musim bunga dan musim luruh lewat. Tumbuhan ini mempunyai jenis berbunga siang hari. Dari pembukaan bud Daylily Double River Wye sebelum kerosakan itu mengambil masa kira-kira 16 jam, di mana taman diterangi oleh warna elegan aroma kuning dan cahaya yang besar, 13-inci warna.

Permulaan berbunga jatuh pada bulan Julai, dan bunga terakhir dengan satu set kelopak dua telah diturunkan sudah pada bulan September.

Daylily Penjual terbaik, Penjual gol

Penyelaras DaylilyKebaikan pelbagai hibrid hibrid ini banyak. Ini bunga yang besar kepada 14 sentimeter diameter, dan menonjol dalam topi taman dedaunan hijau, tumbuh dengan ketinggian 60-70 cm. Walau bagaimanapun, lebih daripada sekadar Hemerocallis Bestseller kedai bunga menarik mewarna dan bentuk halus Corolla mudah. Bunga-bunga Pelbagai warna dicat dengan nada tender berwarna merah jambu. Kelopak-kelopak itu berbingkai dengan bengkak yang terukir dengan tepi hijau dan kuning. Tumbuhan batu berbunga sederhana dihiasi dengan taman dari bulan Jun hingga pertengahan Ogos.

Related  Kami mengetahui sebab mengapa geranium tidak berbunga

Daylouse Divas Chois, Diva`s Choice

Pilihan DivaelSatu lagi hibrid daylily, yang bunga boleh dengan mudah disalah anggap sebagai bunga teratai. Kesamaan ditambahkan kepada warna krim lembut krim kelopak, ciri gadis Lily-Divas Choyce. Diwarnai pada tahun 2012, hibrida itu tidak akan meninggalkan acuh tak acuh atau terkejut dengan kepelbagaian pendatang baru, atau ahli budaya yang dihormati.

Lemon-kuning warna di kedalaman leher menjadi berkrim-kuning, hangat, berubah menjadi merah jambu dan salmon-salmon. Bahagian kelopak pilihan Diva adalah beralun. Diameter bunga dalam pembubaran penuh mencapai rekod 17 cm, sementara 3-4 putar boleh dibuka serentak pada satu peduncle.

Boxing Daylily Pandoras, kotak Pandora

Pandora hibrid Daylily's boxKotak ini Pandora dalam dunia daylilies! Hibrid yang luar biasa, sejak tahun 1980, tidak letih untuk menarik perhatian para penjual bunga dengan warna terang yang berbeza, kestabilan berbunga dan saiz padat tumbuhan. Kotak Daylily Pandora tergolong dalam jenis kecil. Tanaman dewasa tidak melebihi 50 cm tinggi, ia sangat banyak dan mekar untuk masa yang lama, menyenangkan pemilik dengan bunga sejati 10 cm bunga.

Merah, mahkota kalung mahkota, lazat, seperti segelintir ceri dan beri hitam, krim teras dan krim krim. Daylily Pandora Boxing adalah godaan yang tidak dapat dilupakan dan pusat tarikan untuk semua orang!

Daylily Maafkan Aku, Maafkan Aku

Daylily Maafkan AkuAntara jenis miniatur yang popular adalah tumbuh-tumbuhan dengan bunga sederhana dan berganda dari semua warna. Tetapi salah seorang pemimpin dalam daya tarikan boleh dianggap daylily Pardon Me. Tanaman hibrid, hijau yang subur yang naik hingga 40-50 cm, setiap tahun dikehendaki dengan rupa ceri padat dengan bunga leher lemon. Ini adalah pewarnaan terang yang berbeza yang merupakan “kemuncak” utama Liljonica Pardon Mie, yang mekar dari bulan Julai hingga September.

Kilang itu tidak memerlukan transplantasi yang kerap, ia sangat tidak berprinsip dan bersebelahan dengan varieti kecil yang lain.

Lilynevik Night Ember, Malam Bersinar

Daylily hybrid Night EmbersMereka yang tidak peduli dengan nada yang kaya, warna cerah dan bentuk yang subur, akan menyukai jenis hibrid Knight Embers. Pada saiz sederhana, sehingga 75 cm tumbuh-tumbuhan mendedahkan bunga ganda diameter hingga 12-14 cm dengan warna yang benar-benar unik. Kelopak-kelopak jenis Malam Embers terbuat dari baldu dengan warna merah jambu yang berwarna ungu. Tepi mereka sangat beralun, warna kuning hangat dari leher dilihat melalui nada dalam kelopak.

Daylily Lacy Doli, Lacy Doily

Leylejnik Lacy DoilySungguh mengagumkan bagaimana tumbuh-tumbuhan yang mengagumkan seperti seperti daylilies, boleh menjadi bersahaja, tidak takut fros, kemarau mudah untuk membawa dan memberi banyak bunga bunga terang asal setiap tahun.

Daylily Lacy Doily tidak terkecuali. Sejak Julai di semak ketinggian dari 60 hingga 80 cm terdapat bunga ganda yang elegan salmon atau warna merah jambu yang halus. Corolla corolla kuning dengan lemon atau kehijauan hijau. Pelbagai hari Lacey Doli dicirikan oleh kestabilan, berbunga panjang dan tanpa hibernasi.

Dream Daylily Double, Dream Double

Hibrid Daylily Double DreamTumbuhan yang luar biasa untuk taman yang paling halus! Daylily hibrid Double Dream – ia merupakan satu impian double, tumbuhan dengan besar, sehingga 15 cm bunga berganda cantik salmon krim atau krim warna. Dalam Daylily ini Double Dream, seperti semua warisnya tidak takut frosts, berbunga awal, mudah untuk bertolak ansur dengan tekanan air dan bersedia untuk berkembang di bawah matahari.

Related  Semua tentang vestchatki: jenis, sifat berguna dan peraturan perolehan

Lileynik Red Ram, Red Rum

Redeye Red RumBunga dayung merah tidak begitu kerap, oleh itu, setiap varietas semacam itu sangat menarik bagi penanam bunga. Daylily Red Rum mekar dari Julai hingga Ogos. Pada masa ini, di atas dedaunan hijau, sehingga ketinggian setengah meter, tangkai bunga dengan bunga tengkorak aktif kira-kira 10 sentimeter dalam diameter muncul. Corolla bentuk mudah di kedalaman seolah-olah bersinar kerana tenggorokan kehijauan kuning dan sinar kuning menyimpang daripadanya di tengah-tengah setiap kelopak.

Stok Hitam Daylily, Stoking Hitam

Stoking Hitam DaylilyDaylily Black Stockings adalah kebaharuan yang belum dipelajari oleh penanam Rusia. Walau bagaimanapun, anda boleh menyukai bunga ini pada pandangan pertama! Muncul pada tahun 2015, pelbagai itu menarik perhatian bunga 15 sentimeter, dalam bentuk yang menyerupai lily dan dicat dalam warna ungu purplish-ungu. Corolla corolla kuning. Dalam kedalaman warna leher-lemon leher adalah ketara. Di tepi kelopong Black Stocks daylily terdapat kerutan beralun yang indah.

Dengan saiz warna yang luar biasa, daylily itu sendiri tidak begitu besar. Ketinggiannya mencapai hanya 60 cm. Kilang ini dicirikan oleh berbunga berulang, gelombang utama adalah pada bulan Julai dan Ogos.

Little Girl Little Anna Rosa, Little Anna Rosa

Little Girl Anna RosaBunga menyentuh halus dari Little Girl Anna Rosa tidak boleh diabaikan, walaupun pelbagai kepunyaan tumbuh-tumbuhan kecil. Ketinggian dedaunan dan peduncle tidak melebihi 40 cm, dan pembukaan pada akhir bulan Jun, dan kemudian, untuk kali kedua pada separuh kedua musim panas, bunga mempunyai diameter 8 cm.

Daylily Little Anna Rosa adalah varieti separuh malar hijau yang mentolerir musim sejuk tanpa masalah dan merupakan salah satu daripada sayuran cerah pertama yang menyambut musim semi. Sudut merah jambu halus dengan tempat tepu di tengah, di kedalaman dicat dengan nada lemon yang kaya. Tepi kelopak beralun, di sepanjang tiga teratas sinar putih terang datang.

Daylily Mildred Mitchell, Mildred Mitchell

Daylily hibrid Mildred MitchellSeperti banyak tumbuhan hibrid hari ini, daylilies untuk Mildred Mitchell berbunga ciri double, unpretentiousness kepada keadaan yang semakin meningkat dan terima kasih yang murah hati untuk penjagaan penanam sederhana. Berbunga hibrid berlangsung kira-kira sebulan dan mengambil tempat pertama pada bulan Jun dan Julai, dan kemudian lebih dekat dengan awal musim luruh. rumpun subur berbentuk pisau pembedah daun pada masa ini dihiasi dengan gagang bunga dengan satu atau 2-4 pemukul besar dalam ungu dan nada merah jambu.

Daylily Mildred Mitchell – sejenis pemegang rekod untuk saiz bunga. Corolla dalam pembubaran penuh mempunyai diameter 18 cm, yang sangat banyak untuk ketinggian tumbuhan 60-70 cm. Di tengah Corolla bentuk yang mudah adalah mudah untuk melihat noda ungu, leher lemon kuning, lebih dekat ke tepi kelopak beralun berwarna merah jambu lembut. Corolla ungu dengan pusat dalam bentuk kelebihan beralih ke jumbai itu. Garis tengah-tengah setiap kelopak dihiasi dengan pukulan putih atau perak. Naungan sama pada kebanyakan bahagian.

Daylily Burgundy Love, Burgundy Love

Cinta BurgundyTetraploid hibrida dengan kelopak bunga ceri yang padat tidak boleh dilalui oleh pencinta kebudayaan taman ini. Daylily Burgundy Love merujuk kepada jenis “tidur”, dengan mudah bertindak balas terhadap perubahan cuaca dan musim. Oleh itu, ia perlu menunggu dia tidak satu atau dua, tetapi beberapa berbunga penuh. Bunga-bunga Burgundy Cinta, pembukaan, mencapai saiz 15 cm. Seperti langka seperti kelopak brocaded, mereka dicat dengan naungan anggur merah mulia. Lehernya kuning, sapu pastel cahaya ditandai di sepanjang garis tengah kelopak.

Satu daylily bersahaja di taman – video