panicles cerahPelbagai jenis buttercup didapati di Eropah, Asia dan Afrika. Objek kepentingan tukang kebun adalah penanaman tumbuhan Asia, lebih dikenali sebagai Ranunculi, penanaman dan penjagaan di tanah terbuka untuk bunga-bunga ini spektakuler dengan coronal separa ganda atau berganda.

Reminiscent mawar bunga-bunga cantik jatuh cinta pada pandangan pertama, tetapi hanya tukang kebun yang paling berharga dan pesakit akan dapat melihat mereka di atas katil bunga mereka.

Menanam Rununculus di tanah terbuka pada musim bunga

nodules of ranunculusRanunculus – rumpai perennials dengan tempoh rehat yang pendek, di mana ubi kecil fingery mengekalkan nutrien dan kelembapan. Vegetasi berlangsung dari awal musim bunga, apabila ketibaan haba dan kelembapan merangsang kebangkitan pucuk, dan sehingga musim gugur. Di rumah, musim sejuk ubi di tanah, tetapi di zon tengah Rusia mereka mesti digali dan disimpan di tempat yang kering pada suhu 14-17 ° C.

Masa untuk menanam di kawasan terbuka Ranunculus pada musim bunga bergantung kepada iklim kawasan tertentu. Keadaan yang sesuai di zon tengah berlaku pada pertengahan bulan April dan kekal sehingga akhir bulan Mei. Tanah di taman telah cukup menghangatkan, tetapi masih menyimpan kelembapan cair. Ini akan membantu anjing gila Asia untuk membesar untuk membentuk pucuk yang baik.

Jika musim bunga berlarutan, dan terdapat bahaya cuaca sejuk yang berulang, lebih baik menutupi penanaman dengan rumah hijau atau pra-tumbuhan ubi kebangkitan ke dalam periuk gambut yang besar.

Sekiranya rhizomes rhinunculus yang disimpan dari musim gugur atau dibeli pada malam hari telah kering sebelum mereka mencapai katil bunga, ubi meremajakan larutan stimulator pertumbuhan selama 12-24 jam dan memprosesnya dengan permanganat kalium.

Untuk memudahkan penjagaan Ranunculus di tanah terbuka, penanaman dirancang di mana buttercup akan diterangi dengan baik tetapi tidak akan menderita angin dan matahari tengah hari yang panas. Sekiranya air bawah tanah di tapak adalah berdekatan, perlu menyediakan saliran, dan juga menyediakan substrat longgar subur.

kedalaman penanaman parutPada musim bunga, penanaman Ranunculus di tanah terbuka dijalankan ke kedalaman 5-7 sentimeter, dengan jurang kira-kira 15 cm di antara tumbuhan, yang akan diperlukan untuk tumbuh-tumbuhan rosak daun berpecah.

Jika tumbuhan itu mendapat penjagaan yang betul, pada setiap rimpang dewasa pada musim gugur terdapat ubi muda yang dipisahkan dan juga disimpan sehingga musim bunga. Tahun depan, anak-anak ditanam bersama-sama dengan buttercup lain, dan bunga yang paling kuat boleh menyumbang kepada peremajaan semula jadi koleksi.

Penjagaan polynucleus selepas ditanam di tanah terbuka

naik RanunculusCuaca pada musim bunga dapat berubah, jadi perkara pertama yang dilakukan selepas menanam Ranunculus di tanah di Siberia, di Ural atau di Bumi Non-Hitam, adalah untuk menutupi kawasan itu dengan filem atau bahan penutup tanpa kain. Perlindungan sedemikian tidak akan berlebihan, sehingga pucuk tidak akan mencucuk dan mendapat kekuatan.

Tanah hijau di atas katil bunga ditunjukkan selepas 10-12 hari. Memandangkan tumbuhan itu adalah hygrophilous, permukaan tanah di atas ubi boleh dikelirukan. Ini akan menjimatkan masa untuk meninggalkan:

  • akan menyimpan air di dalam tanah;
  • Jangan biarkan akar layu atau busuk kerana rejim penyiraman yang salah;
  • mencegah atau melambatkan pertumbuhan rumpai.

Untuk buttercup, pengeringan dan penyiraman berlebihan, yang boleh menyebabkan kerosakan dan perkembangan jangkitan bakteria, sama-sama berbahaya. Selepas mendarat di kawasan terbuka, penjagaan polynucleus tidak berakhir dengan prosedur tradisional.

ranunculius mengeluarkan kumisnyaButtercup berbunga yang rimbun memerlukan makanan berlimpah. Pembalut utama tumbuhan dilakukan sebaik sahaja ditanam. Baja organik cecair, contohnya, penyerapan humus atau baja, merangsang mulut sayur-sayuran. Kemudian, roset muda dengan penyiraman memberikan baja mineral yang kompleks dengan kandungan kalium yang tinggi.

Pembajaan secara rutin dari Ranunculus dilakukan ketika tanaman menanam. Mereka bukan sahaja menjejaskan pertumbuhan dan pembungaan, tetapi juga membantu untuk mengisi kekuasaan, mengumpul nutrien untuk musim yang akan datang.

Bilakah untuk menggali Ranunculus dari tanah terbuka? Masa yang tepat akan diminta oleh Asia Buttercup itu sendiri. Setelah meleleh, dedaunan mula layu, yang baru hampir tidak terbentuk.

berbunga pada bungaKecil, menyerupai jari-jari ubi boleh dengan mudah rosak, jadi mereka:

  • ekstrak dengan berhati-hati;
  • kemudian kering;
  • jeruk, memisahkan ubi dengan bekas reput, kerosakan oleh serangga atau kulat;
  • disusun dalam bekas, kertas sandwic.

Rimpang rosak, jika kerosakan yang rendah, boleh dipelihara, sebelum menyimpan untuk penyimpanan, dirawat dengan air panas yang dipanaskan hingga 50-55 ° C, dan kemudian dengan racun kulat sistemik.

Sekiranya penanaman telah dilakukan dengan betul, dan kemudian tumbuh-tumbuhan menerima penjagaan penuh, mereka pastinya gembira dengan penanam dengan kecantikan dan kelembutan yang luar biasa yang berlangsung lebih dari sebulan.