minyak jojoba semula jadiMinyak Jojoba, sifat-sifat dan kegunaannya yang berbeza-beza kerana komposisinya yang kaya, digunakan untuk resipi kecantikan di rumah. Jojoba (Simmondsya Chinese) adalah semak malar hijau yang tumbuh di padang pasir Amerika Utara, Mexico dan pantai California. Minyak diekstrak dari buahnya dengan menekan, kemudian ditambahkan ke krim, topeng, lipstik, minyak wangi dan produk rambut. Ia juga boleh dibeli dalam bentuk tulen di farmasi atau kedai kosmetik.

Komposisi dan sifat minyak

minyak jojoba dari pengeluar yang berbezaMinyak Jojoba adalah lilin sayuran, kuning tebal dan gelap. Walaupun ketumpatan tinggi, ia cepat diserap dan tidak meninggalkan filem berminyak pada kulit dan rambut. Berdasarkan komposisi kimianya, dapat diasumsikan bagaimana menggunakan minyak jojoba dan di mana ia akan berguna:

  1. Vitamin E sangat diperlukan untuk kulit. Ia dianggap sebagai antioksidan semulajadi yang kuat, iaitu, ia melindungi sel-sel epidermis daripada kesan-kesan berbahaya radikal bebas. Radikal ini terkandung dalam udara tercemar, sabun toksik dan kosmetik, makanan dan air. Mereka memasuki reaksi kimia dengan lipid, yang menyebabkan penuaan awal dan pemusnahan sel. Vitamin E menghalang reaksi dan melindungi struktur sel.
  2. Asid lemak tak tepu (oleic, eicosenic, docosahexasenic) diperlukan untuk kulit kering. Mereka mengambil bahagian dalam metabolisme lipid dan sel-sel tepu dengan nutrien penting. Mereka juga mampu mengekalkan kelembapan pada kulit dan mencegah penyejatannya. Oleh kerana banyak asid oleik, minyak diserap dengan baik dan boleh menjadi asas dalam persediaan kosmetik yang kompleks.
  3. Kolagen adalah komponen yang terlibat dalam penjanaan semula tisu. Protein ini menghasilkan sejenis rangka – struktur kulit. Kerana sifat kolagen minyak jojoba dan penggunaannya tidak terhad kepada penghidratan kulit sahaja. Ia digunakan dalam kosmetologi terhadap kedutan dan tanda regangan, termasuk untuk tujuan pencegahan.

Minyak itu boleh digunakan pada kulit dan rambut sendiri atau bersama dengan komponen lain. Ia adalah sebahagian daripada banyak produk kosmetik – krim, salap, emulsi, produk penjagaan rambut.

Anda boleh mencari minyak dari pengeluar yang berbeza. Jika pakej itu menandakan bahawa produk itu semula jadi, tidak ada perbezaan di antara mereka.

Cara menggunakan minyak jojoba

Minyak jojoba kosmetik adalah produk kosmetik mudah yang mudah digunakan di rumah. Ia boleh ditemui di farmasi atau kedai minyak wangi. Botol mengandungi hanya minyak semula jadi, tanpa pewarna dan perisa.

Minyak berkualiti mempunyai jangka hayat yang tidak terhad. Ia boleh disimpan pada suhu bilik dan digunakan seperti yang diperlukan.

Untuk kulit

anti-kedut minyak jojobaMinyak Jojoba biasanya tidak digunakan untuk kulit muka dalam bentuk murni, kerana ia cukup lemak. Ia bercampur dengan minyak sayuran yang lebih ringan (anggur, pic atau badam). Pengecualian boleh menjadi kulit yang sangat kering, yang memerlukan pelembab intensif.

Related  Pada bunga bunga dengan perennials kita menanam peonies

Kerana kesan antiseptik dan anti-radang yang dinyatakan, pakar kosmetologi menasihatkan untuk menggunakan minyak jojoba daripada jerawat:

  1. Pertama, kulit wajah dibersihkan dengan lotion biasa atau gel untuk mencuci. Gosok dari garam atau garam laut.
  2. Minyak disapu ke dalam kulit dengan pergerakan urut, menekan pada kawasan masalah.
  3. Anda boleh menutup muka anda dengan tuala dan tunggu sehingga produk diserap.
  4. Keluarkan minyak berlebihan dengan air.

Bagi kulit sensitif yang terdedah kepada jerawat, ia perlu menyediakan losyen rumah untuk mencuci. Setengah segelas susu hangat digabungkan dengan 20 ml minyak jojoba dan beberapa titisan minyak yang menenangkan (bergamot, cendana). Campuran dibersihkan dengan kapas.

minyak jojoba bercampur dengan minyak lainMinyak Jojoba untuk bibir melindungi mereka daripada pengeringan dan kesan berbahaya sinar ultraviolet pada bila-bila masa sepanjang tahun. Terdapat beberapa resipi mudah berdasarkan ramuan ini:

  1. 1 sudu minyak digabungkan dengan setengah sudu gula dan digunakan sebagai scrub. Kaedah ini disyorkan untuk menghilangkan mengelupas dari bibir cuaca.
  2. Dalam bentuk tulen, minyak digunakan untuk bibir untuk pencegahan. Terutama ia akan berguna semasa selaran matahari atau pada musim sejuk. Ia juga akan berfungsi sebagai asas yang sangat baik untuk make-up.

Minyak Jojoba berguna untuk bergabung dengan minyak sayur dan vitamin lain dalam kapsul.

Ia juga berguna untuk memohon minyak jojoba dari stretch mark. Ia menyerap dengan baik ke dalam kulit dan merangsang proses regenerasi sel, yang menjadikan tanda regangan kurang ketara. Kita mesti faham bahawa masalah ini bukan sekadar kecacatan kosmetik, tetapi sejenis parut pada kulit, jadi mustahil untuk menghapuskannya sepenuhnya. Kosmetik boleh mengurangkan kedalaman tanda regangan dan menghapuskan kerosakan baru, tetapi terhadap kecacatan lama mereka akan tidak berkesan. Cara terbaik untuk menjaga kulit bersih adalah pencegahan, begitu ramai wanita menggunakan minyak jojoba semasa kehamilan. Bahan-bahan aktif melembapkan kulit, dan kolagen menjadikannya lebih elastik, jadi tanda regangan tidak muncul.

Related  Jenis tumbuh-tumbuhan dan bunga dalaman yang baik bergantung kepada pilihan dan penggunaan baja

Untuk rambut dan kuku

minyak jojoba ditambah kepada kosmetikMinyak Jojoba adalah sebahagian daripada banyak syampu, balm dan perapi. Terdapat beberapa cara untuk menggunakannya dalam bentuk tulennya:

  1. Beberapa titis minyak ditambah ke balsem atau topeng rambut, mengedarkan campuran untuk membersihkan rambut lembap dan biarkan selama 10-10 minit.
  2. Untuk rambut yang sangat kering, ia boleh digunakan setiap hari. Minyak digunakan untuk sikat dan menyikat keriting. Kaedah ini sangat sesuai untuk pemilik rambut panjang yang tidak teratur.
  3. Minyak Jojoba boleh digunakan bersendirian sebagai topeng. Ia mesti dipanaskan di dalam tab mandi air, disapukan ke akar rambut dengan jari anda, dan menyebarkan baki di sepanjang keseluruhannya. Selepas satu jam, rambut perlu dibasuh dengan syampu, jika tidak, mereka akan mempunyai bersinar berminyak.

Minyak Jojoba untuk bulu mata digunakan untuk memastikan bahawa mereka tumbuh lebih cepat dan tidak jatuh. Untuk melakukan ini, gunakan berus bersih dari bangkai dan edarkan minyak dari tengah ke hujung bulu mata. Jangan letakkan akarnya, jika tidak, ia boleh masuk ke dalam mata anda, membuat filem tebal dan menyebabkan kerengsaan. Selepas 20-30 minit, sisa-sisa yang tidak diserap akan dikeluarkan dengan pad kapas.

Perlu memilih kosmetik semulajadi dengan penambahan minyak, tanpa pewarna dan alergen.

Pakar kosmetik mengesyorkan menggunakan minyak jojoba untuk kening. Kening semulajadi yang tebal adalah fesyen, tetapi kosmetik, agen pewarnaan dan faktor persekitaran menjadikannya jarang dan tidak berwarna. Minyak mengembalikan struktur rambut, menjadikannya lebih kuat dan lebih lama. Ia boleh digunakan semalaman, sama ada bersendirian atau digabungkan dengan minyak sayuran dan vitamin lain.

Minyak Jojoba untuk kuku adalah cara yang mudah dan berpatutan untuk memastikan mereka kuat. Kuku menjadi rapuh kerana kekurangan kelembapan, vitamin dan mineral, varnis dan kesan suhu rendah atau tinggi. Minyak menyerap ke dalam plat kuku dan melembapkannya, dan vitamin menyumbang kepada pengukuhannya. Ia digosok ke dalam kuku dan kutikula dengan gerakan urut, dan selepas itu perlu mengelakkan sentuhan dengan deterjen, serbuk pencuci dan media agresif yang lain. Jika ada keperluan untuk melakukan kerja rumah, anda boleh memakai sarung tangan getah.

Botol minyak jojoba adalah yang terbaik disimpan di dalam bilik mandi. Oleh itu, ia akan dapat digunakan selepas setiap pencucian tangan, yang akan mempercepat proses pemulihan kuku.

Kontraindikasi dan kesan sampingan

minyak jojoba yang disimpan dalam bekas kacaMinyak penting jojoba tidak mempunyai kontraindikasi dan tidak menyebabkan kesan sampingan. Sebelum penggunaan pertama adalah perlu untuk menjalankan ujian untuk kepekaan individu. Sebilangan kecil minyak digunakan pada kulit lengan dan mengikut tindak balas kulit. Kemerahan, ruam, gatal-gatal dan bengkak menunjukkan tindak balas alahan.

Simpan minyak dalam bekas kaca pada suhu bilik. Tempoh kesahihannya tidak terhad.

Pelbagai jenis minyak jojoba dan penggunaannya dibenarkan oleh komposisi kimianya yang kompleks. Pengilang menambahnya kepada produk penjagaan kulit yang terkenal dan produk penjagaan rambut, serta kosmetik hiasan. Minyak juga boleh dibeli dalam bentuk tulen dan menyediakan topeng dan krim rumah berdasarkannya. Ia tidak mengandungi pewarna dan perisa dan sesuai untuk sebarang jenis kulit. Dengan itu, anda juga boleh mengurangkan kedutan kedutan dan regangan, menghilangkan jerawat, memulihkan rambut rupa yang sihat dan bersinar.

Related  Apakah faedah dan kemudaratan dedak gandum?

Fakta menarik tentang minyak jojoba – video