Torkad basilika är mycket hälsosam. I folkmedicin produceras te från det, vilket har en lugnande effekt, och det hjälper också till att ta bort stenar från njurarna och urinblåsan. Om du använder torkad basilika tillsammans med röda bönor eller ärtor, producerar kroppen ett stort antal lyckliga hormoner och stimulerar återhämtningen av nervceller.

Om du lägger till torkad basilika i varmt vatten, kan det användas när du sköljer din mun. Ett sådant avkok av basilika har analgetisk och sträckande verkan som hjälper till vid behandling av sår och sår i munhålan. En varm lösning fungerar bra för ont i halsen, och om du blötlägger vävnaden och fäster den i fogen, kommer den att lindra inflammationen och smärtan. Torkad basilika används i aromaterapi vid behandling av astma och tuberkulos.

I Japan, Kina och Indien används torkad basilika vid framställning av masker för ansikte och händer, liksom för behandling av hudsjukdomar, eftersom detta krydda innehåller svampdödande ämnen.

I matlagning används torkad basilika som kryddor, det läggs till såser för kött och förband för sallader. Detta krydda är väldigt doftande, så det läggs till pajdegarden, liksom marinader för betning av fisk. Torkad basilika finns i nästan alla rätter av italiensk mat. Denna krydda har en bred tillämpning i franska, engelska och grekiska köket.

Framställning av torkad basilika

Torkad basilika kan beredas hemma. För att göra detta måste skördad gröda tvättas väl, då bladen separeras från stjälkarna. Stammar mala och placera i en elektrisk torktumlare.

Löv kan inte slipas, annars kommer alla eteriska oljor att evaporera under torkning. Lövbotten torkar helt och mala omedelbart före användning.

Basilken torkas vid en temperatur av 36OhС – 45OhC. Bladen är klara för lagring på 10-12 timmar, och stammarna måste lämnas i torktumlaren i två dagar. En halvtimme före torkningstiden kan du ställa in den maximala temperatur som din torkare stöder. Om du ställer in den maximala temperaturen från början kommer basiljestammarna att brinna. Efter torkning kan hela bladen av basilika lagras i rumsförhållanden i upp till sju år, och de kommer inte att förlora sina smakegenskaper. Om bladen krossas före förvaring kommer de att förlora sina egenskaper efter två veckor.

Related  Clematis – anggur berbunga di taman (video)