Menghias tangga dengan bougainvilleaSecara alamiah, bougainvilleas yang hebat adalah tumbuh-tumbuhan besar yang merasa nyaman dalam iklim panas di Amerika Selatan. Kejayaan dalam mengembangkan budaya ini di rumah bergantung kepada pengetahuan tentang ciri dan keistimewaan tanaman.

Kepentingan utama dalam bougainville adalah kerana berbunga. Tetapi tidak semua orang tahu bahawa tandan putih, ungu, kuning dan merah jambu di hujung pucuk tidak bunga, tetapi daun atau bracts diubah suai di sekeliling bunga tumbuhan yang sangat sederhana, hampir tidak dapat dikesan. Hampir setiap corolla putih kekuningan terdapat tiga daun berbentuk hati-bracts hingga 6 cm panjang.

Sekiranya para pengedar bunga mendapati bougainvillea kegemarannya dalam negeri kehilangan daun di rumah, atau bracts yang terang jatuh dari tumbuhan, yang paling sering menyebabkan masalahnya adalah untuk mengubah keadaan penahanan.

Untuk mencetuskan perubahan dalam keadaan boleh:

  • pemindahan kilang dari udara terbuka, di mana ia berada di musim panas, ke dalam apartmen;
  • memindahkan bunga dari kedai ke rumah;
  • Perubahan bermusim dalam keadaan suhu dan kelembapan di apartmen.

Bougainvillea di dalam bilikBiasanya, di bawah keadaan penanaman yang lain, bougainvillea dengan cepat menyesuaikan diri dan sekali lagi ditutup dengan dedaunan, memberikan berus berwarna baru.

Tetapi dalam beberapa kes masalah itu tidak diselesaikan dengan sendirinya, dan bougainville memerlukan perhatian yang lebih tinggi dari penjual bunga.

Mengapa bougainville membuang dedaunan?

Membentuk bougainvillea dalam periukDi samping menukar lokasi, penyebab kemerosotan kesejahteraan budaya bilik adalah draf. Bougainvillea bertindak balas dengan ketara kepada pergerakan jet udara sejuk. Keprihatinan ini:

  • angin meniup bunga di taman, di balkoni atau di loggia pada musim panas;
  • Keadaan apabila bougainvilla di rumah berada di tingkap terbuka atau di bawah transom.

Mendorong penurunan daun juga mampu memindahkan periuk ke tetingkap lain, dan juga menukar bekas dengan tumbuhan yang disediakan untuk berbunga.

Related  Ciri-ciri berguna bilik aspidistra

Tidak kurang berbahaya bagi pelanggaran Bougainville terhadap rejim pengairan.

Adalah penting untuk diingat bahawa cuaca panas dan tumbuh-tumbuhan aktif memerlukan kelembapan tanah yang berterusan. Sama-sama berbahaya adalah pengeringan sistem akar, dan teluknya, apabila kelembapan bertakung di kuali dan tanah di dalam periuk.

Oleh kerana bougainvilleas pada masa ini memerlukan kurang kelembapan, maka penyiraman pada musim sejuk memerlukan lebih pelit dan jarang. Sekiranya tumbuhan itu tetap dituangkan, jawab soalan: “Berapa banyak?”yang bugerrville membuang dedaunan? “adalah sangat mudah. Sistem akar tidak mempunyai masa untuk menyerap kelembapan masuk, proses metabolik dilanggar. Akibatnya – dedaunan kuning dan pudar pada tumbuhan baru-baru ini hijau.

Proses yang sama menghasilkan jika budaya menerima sedikit air. Dengan daun pemakanan yang terhad dari bougainvillea jatuh hijau. Nasib yang sama menanti hujung cawangan yang menutup hujungnya.

Seperti draf sejuk, udara panas kering yang datang dari peralatan pemanasan berbahaya untuk bougainvillea di rumah. Kekeringan udara yang sangat negatif menjejaskan pucuk lembut yang dibentuk pada musim bunga awal. Malah di cawangan-cawangan yang tinggal, cacat bracts dan daun yang cacat dibentuk.

Pematuhan dengan teknologi pertanian akan membolehkan tumbuh tumbuhan berbunga lusuhSeperti tumbuhan dalaman lain, bougainville terjejas dengan menghisap serangga perosak yang melemahkan tumbuhan. Terutama berbahaya adalah hama labah-labah, dengan kelembapan rendah, menyerang bunga di dalam bilik. Pada penyelenggaraan taman untuk tumbuhan adalah berbahaya shchitovki, aphids, makan sayur-sayuran dari ulat dan whitefly.

ESekiranya tumbuhan dijalankan pada musim panas di loggia atau di taman, anda perlu memantau turun naik suhu malam. Pada bulan Ogos dan September, apabila udara sejuk hingga +5 ° C, bougainvillea boleh membeku dan kehilangan bukan sahaja dedaunan, tetapi juga sebahagian daripada pucuk muda.

Mengapa bougainville di rumah tidak berbunga?

Memindahkan bougainvillea ke dalam periuk yang luasSpesimen hijau bougainvillea juga boleh menyebabkan penggera kepada penjual bunga kerana kekurangan bunga atau kekurangannya. Kandungan tumbuhan di dalam periuk kecil yang kecil mendorongnya ke penampilan tunas, dan “keluargahan” yang besar dari kontainer menyebabkan bunga yang sihat untuk “tumbuh lemak” dan menolak bunga.

Related  Faedah dan Kemudaratan Mandarin

Sebab mengapa bougainville tidak berkembang di persekitaran yang luas boleh menjadi tempoh istirahat yang tidak teratur atau tidak lengkap. Berada di dalam bilik di mana ia lebih panas daripada 10-12 ° C, bougainvillea enggan memotong tunas tunas, jadi ia tidak bernilai menunggu mekar yang indah pada musim depan.

Begitu juga, cuaca hujan yang sejuk pada musim panas menjejaskan kualiti bunga berbunga. Malah bentuk bract yang lebih pudar daripada biasanya.

Selain menyalak bracts, kekurangan cahaya menyebabkan peregangan pucuk, kehilangan bentuk tumbuhan, yang disokong dengan teliti oleh pemangkasan. Terutama tidak menyenangkan, keadaan ini menjadi untuk pemilik bonsai yang ditanam berdasarkan bougainvillea.

Bougainvilleia menjatuhkan daun dan bungaKadang-kadang sebab mengapa bougainville tidak berbunga di rumah masih tidak diketahui. Tetapi anda boleh mengaktifkan pembentukan putik jika anda mengatur “diet” kecil untuk bunga. Bergantung kepada keadaan tumbuhan dan saiznya selama 2-4 minggu, berhenti makan dan hadkan penyiraman. Sebilangan air diberikan kepada kilang hanya selepas lapisan atas tanah kering. Isyarat bahawa bougainville sudah bersedia untuk mekar adalah pembentukan tunas muda dengan tunas bunga pada hujungnya. Selepas ini, pakaian dan penyiraman teratas disambung semula seperti dahulu.

Memotong bougainvillea di rumah

Pada musim bunga, bougainvilleas bilik tertakluk kepada pemangkasan, di mana semua lemah atau pucuk kering dikeluarkan, dan cawangan tahunan penuh dipotong separuh panjang.

Kilang itu bertindak balas dengan baik untuk pemangkasanPada musim panas, untuk mengekalkan hiasan dan memudahkan penjagaan bougainvillea, pucuk pudar dipendekkan, meninggalkan 4-6 tunas pada mereka. Langkah ini membantu untuk mengaktifkan pertumbuhan pucuk muda, yang sudah musim ini dapat mengungkapkan bunga baru.

Pucuk yang lebih tua dari 3-4 tahun tidak boleh dipotong, kerana tunas pada cawangan dewasa sama ada tidak terbangun sama sekali, atau melakukannya dengan sangat berat.

Kerana kemudahan yang mana dengan bougainvillae di pemangkasan pemindahan rumah, berdasarkan budaya ini, dengan bantuan langkah-langkah pembentukan, bukan sahaja semak padat, tetapi juga batang elegan yang ditanam, serta bonsai yang hebat. Tidak kurang menarik adalah komposisi, di mana bougainvilleas melihat kerangka keriting, hiasan hiasan atau trellises.

Related  Semua tentang vestchatki: jenis, sifat berguna dan peraturan perolehan

Bougainvillea di rumah – video