Mengenali jenis washingtonia untuk menumbuhkan rumah

pokok kelapa sawitWashington – pokok kelapa sawit yang terkenal, yang ketinggian alam semulajadi mencapai lebih dari 20 meter. Jenis Washington sangat serupa, tetapi mereka mempunyai beberapa ciri khas. Tumbuhan itu milik keluarga Palm (Palmae). Pengedaran telah diterima dari barat daya Amerika Syarikat, dan juga barat laut Mexico. Nama sawit diberikan untuk menghormati presiden Amerika pertama, George Washington yang terkenal.

Penerangan Biologi

washingtonia di tapak semaianKilang ini tumbuh terutamanya di kawasan di mana iklim Mediterranean dominan. Ada saat ini dua jenis pohon palem washingtonii di habitat alami dapat menahan frosts jangka pendek, tidak melebihi -12 derajat.

Pada mulanya, Washington digunakan sebagai tumbuhan hiasan sahaja di bandar-bandar California, dalam beberapa kes di Florida. Tumbuh di dalam bilik sangat sukar, dalam persekitaran ini, pokok palma seperti ini tidak pernah mekar. Dalam reka bentuk dalaman, spesimen yang sangat muda paling kerap digunakan. Walau bagaimanapun, di balkoni atau di halaman belakang, jika iklim membenarkan, kilang itu boleh tumbuh agak berjaya.

Harus diingat bahawa Washington tidak sesuai untuk kawasan pengeluaran landskap, kerana ia tidak bertolak ansur dengan pencemaran udara yang tinggi.

Rupa

pokok kelapa di rumahJika jenis pokok sawit Washington berkembang dalam persekitaran semulajadi, maka ini adalah tumbuhan yang cukup tinggi dengan daun besar. Tumbuhan ini mempunyai bercabang daun hal berkembang-cob dan yang diameter mencapai sawit 1.5 m batang -. Kasar, kelabu, ketinggian tidak melebihi 30 m tua daun tidak boleh jatuh untuk masa yang lama, di mana tong itu ditutup dengan padat “skirt” ..

Kilang itu tergolong dalam bilangan pokok kipas yang dipanggil, kerana daunnya mengambil bentuk kipas. Buah-buahan yang dihasilkan adalah sfera, mereka agak kenyal, biji-bijiannya berlilin. Mereka sering suka meludah burung.

Jenis-jenis Washington

Kepada keluarganya hanya ada dua jenis palma:

  1. Washington adalah satu yang kotor (washingtonia filifera). Nama spesis ini diterjemahkan dari bahasa Inggeris sebagai “sawit berbentuk kipas California”. Ini disebabkan oleh fakta bahawa tumbuhan pada mulanya hanya tumbuh di padang pasir negeri ini. Di tempat-tempat ini, Washington adalah filamen, kerana ia juga dipanggil, membentuk hutan dan mencapai ketinggian 20 meter. Daun yang berbentuk kipas hijau berwarna hijau itu cukup besar, mereka mempunyai benang nipis warna putih. Ini adalah sebab kemunculan nama spesies ini. Bunga-bunga tumbuhan itu mengumpul bunga-bunga manja. Pada musim sejuk, tumbuhan lebih suka suhu yang lebih rendah – sehingga 15 darjah.washingtonia nit.
  2. Washington berkuasa (washingtonia robusta). Spesies ini berasal dari Mexico. Secara semula jadi, pokok sawit seperti ini mencapai ketinggian yang mengagumkan – sehingga 25 meter. Walau bagaimanapun, diameter tong yang agak nipis dan tidak melebihi 70 cm. Berbeza dengan Washingtonia spesies sebelumnya teguh, kerana ia dipanggil, diperuntukkan mahkota merebak. daun tidak begitu besar, warna hijau terang, tidak mempunyai filamen, tetapi pada masa yang sama pada tangkai daun mempunyai duri yang tajam. Bunga spesies ini memperoleh warna merah jambu, perbungaan agak lama. Kelapa sawit sensitif terhadap suhu rendah, dan oleh itu dalam tempoh rehat ia harus tetap hangat.washington robusta

Tips Penjagaan

Agar tanaman berkembang dalam irama biasa, syarat-syarat tertentu mesti disediakan. Washington memerlukan cahaya terang, pada musim panas, suhu harus sekurang-kurangnya 20 darjah. Bagi kelembapan udara, 55% akan mencukupi, dan ambang maksimum ialah 75%. Kelapa sawit secara positif bertindak balas terhadap udara segar, oleh sebab itu pada akhir musim bunga sebaiknya dipindahkan ke taman. Dalam kes ini, ia harus dilindungi daripada draf, dan juga hujan, kerana keadaan sedemikian hanya akan membahayakan Washington. Sekiranya anda membesarkannya di dalam rumah, maka anda perlu memilih bilik yang paling hangat dan paling ringan. Hanya sawit dewasa boleh menahan pencahayaan yang kurang baik.

tumbuh-tumbuhan yang rapiDalam musim panas, penyiraman yang banyak diperlukan. Untuk tujuan ini, disyorkan untuk menggunakan air suam. Penyiraman perlu dilakukan secara berselang-seli supaya lapisan atas tanah dapat kering. Pada musim sejuk, anda boleh mengehadkan diri anda untuk menyiram yang jarang berlaku, dan oleh itu pengeringan jangka pendek tidak akan mendatangkan mudarat. Walau bagaimanapun, adalah perlu untuk mengelakkan kuat pengeringan tanah.

Pada musim panas, adalah wajar untuk mengekalkan tahap kelembapan yang tinggi di dalam bilik di mana Washington berkembang. Untuk melakukan ini, anda boleh menyemburkan kilang. Sekiranya suhu bilik melebihi 20 darjah, kilang itu dapat bertahan dengan keadaan sedemikian, tetapi untuk pembangunan yang lebih baik, lebih baik memasangnya di palet dengan kerikil basah. Ia harus selalu mengelap daun daripada debu. Agar tapak sawit dapat ditutup dengan daun secara merata, ia mungkin dapat membentangkannya berkenaan dengan sumber cahaya semulajadi.

Untuk pertumbuhan biasa kelapa sawit boleh menggunakan substrat siap pakai. Berlian terbaik harus dilakukan pada musim semi musim panas, sekitar setiap 15 hari. Untuk ini, penggunaan baja cecair siap sedia, yang bertujuan untuk membenamkan palma, dibenarkan.

Menarik tentang washingtonia – video

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Adblock
detector