Strenkt vakker aspidistraBekjennelsen til mannen med aspidistra fant sted litt mindre enn to århundrer siden. Og for denne lille, historisk sett, varigheten av planter fra den asiatiske regionen klart å gjøre en masse oppgaver for å bli et symbol på anti-fascisme i andre verdenskrig og tegnet av middelklassen i viktoriansk tid.

Aspidistra: Historien om oppdagelsen av anlegget

Aspidistra i hagenDe første plantene, i dag referert til Asparagus-familien, ble oppdaget og beskrevet i 1822 av botanisten Gene Goller. Han ga også navnet på aspidistra, men i henhold til ideene som eksisterte da, ble slekten tilskrives familien til Lilanes, hvor han bodde til 2009.

Årsaken til at man tilskriver planter som er relatert til asparges og lilje i dalen er det faktum at hun i motsetning til liljer ikke hadde pærer. Overraskende så merket pundittene så sent, men nesten fra oppdagelsen og til 80-tallet i forrige århundre, betalt aspidistra fra botanikerne svært lite oppmerksomhet.

Denne omstendigheten kan bare dømmes fordi metodene for pollinering av planten fremdeles er uklare, og selve blomsten er lite undersøkt. I tillegg på 70-tallet ble kun 8-10 arter beskrevet av forskere, men i løpet av det neste tiåret var det omtrent tretti arter funnet i Kina. I 2008 hadde forskere 93 uavhengige plantearter aspidistra. Og i dag snakker vi om 101 arter, og ikke alle funnene er fullført, fordi det viste seg at plantene i denne lovende slekten har et veldig bredt spekter.

Hvor vokser aspidistra?

Aspidistra foretrekker skyggefulle stederHomeland aspidistra kan betraktes som sørøst og øst-Asia. Planter av dette slaget er en del av den jordiske floraen i de fuktige skogsområdene i Øst-India, Taiwan og Japan. Likevel er det største antallet arter funnet i den kinesiske provinsen Guangxi, og for det andre i antall åpne varianter, Vietnam, der i 2013 ble oppdaget en av de nye varianter.

Kompleksiteten av deteksjon og beskrivelse av planter forklares ikke bare av rikdom av floraen i de voksende områdene, men også av det faktum at blant plantene har aspidistra mange endemier med et klart begrenset område.

Plant aspidistra: en beskrivelse og funksjoner

Uvanlig blomstring aspidistraNelliker, uavhengig av habitat, er en flerårig urteaktig plante, hvis overflate krypende jordstengler, ensomme eller samlet små bunter, med liten eller ingen stilk, hele blader og kjøttfull bell- eller skallformede blomster i ulike former, farger og størrelser.

Blomstene, som bladene, har svært korte petioles, så for mange blomsteravlere blir blomstring av aspidistraanlegget en stor overraskelse. Frukten som dannes etter pollinering av blomsten, er en tett runde eller pæreformet bær med ett eller flere frø inni.

Frukt av aspidistraTil tross for mangel på oppmerksomhet fra forskere, ble aspidistra raskt introdusert i kulturen. For mer enn hundre år siden begynte anlegget å brukes til hagearbeid i USA. Her vokser aspidistraen i interiøret, og vokser aktivt ute, det gode at egenskapene til kulturen tillater det å tolerere selv små minus temperaturer, sjeldne vanning og skygge.

Og i Europa, spesielt i Storbritannia, har aspidistra høy eller elatior blitt virkelig en kult. Og planten ble populær, ikke bare på grunn av den dekorative naturen av tett grønt løv avlang spisse form, men også på grunn av sin overraskende upretensiøsitet.

Ornamental løvverk av aspidistraHittil er det en oppfatning at selv uten tilsyn og omsorgskultur forblir levedyktig, og for aspidistroy i nesten et århundre, forblir kallenavnet “støpejernsfabrikk”. Kultur tolererer lett innholdet i dyp skygge, i forhold til overdreven vanning eller lav fuktighet. Dekorativhet og helsen til planter skader ikke selv temperaturer til -5 ° C eller lavere.

Aspidistra med lettet i enden av bladplaterI tillegg til planter med jevne grønne blader, som minner om lilje av dalen, finnes det steder med aspidistra som vokser i naturen, med eksempler med flettet og stripet løvverk. I dag, på grunnlag av denne Variegata-sorten med hvite eller gulaktige striper, identifiseres mange plantearter av planten langs hele lengden av bladet. Det er aspidistra og med klare endene av bladbladene, og planter med helt flettede blader.

Spotted løvverk av aspidistraAntall varianter tilgjengelig for elskere av innendørs blomsterbruk i dag er beregnet i dusinvis. Blant de mest interessante plantene er aspidistra:

  • “Asahi” eller “sol” i japansk oversettelse er preget av at den unge løvverk har en sjokoladebrun nyanse, og så gradvis fra basen til den øverste grønn;
  • “Hoshi-Zora” eller “stjerneklar himmel” med store blader utsmykket med sjeldne lyspunkter;
  • “Songs of Lennon” med lange spisse blader og en sentral lysegrønn stripe på bladplater;
  • “Okame” med kremhvite striper langs hele lengden av arket.

Aspidistra: interessante fakta

En type aspidistraDet er mange planter med en lang interessant historie, som for nelliker, så denne kulturen i 200 år, som er kjent for vitenskapen, var i stand til å tilegne seg en utrolig mengde lys og enda utrolige historier.

Det første, interessante faktumet knyttet til aspidistra, refererer til navnet sitt. Ofte kan du høre den versjonen som sitt eget navn plikter å plante “ASP”, dvs. slanger. Men hvis vi slår til memoarene til oppdageren av kulturen, viser det seg at, med henvisning til anlegget aspidistra, nerd tenke på formen på bladene, ligner på noen arter på de brede tveeggede sverd. Fordi, som John spøkte. Gawler, navnet “Gladiolus” var allerede tatt, måtte vi ringe et åpent løp aspidistra.

En slik plante vil dekorere ethvert interiørDen andre gåten eller det interessante faktumet om aspidistra angår metoden for pollinering av planter. Mange kilder hevder at de koppformede blomstene til planten på jordnivået er pollinert av snegler, snegler og til og med små krepsdyr. Denne versjonen, som eksisterte i flere tiår, er nå anerkjent som en myte.

Nyere forskning utført av forskere i flere land i Storbritannia, Kina, USA og Russland, har vist at overføring av pollen, avhengig av hvor den vokser aspidistra, engasjert små spretthaler, sopp mygg og knott fly. Og for larver av sistnevnte blir aspidistra blomster et hjem. Utsatt voksne insekter og larver utvikler seg i Corolla selv prøve pollen men modning, strekker seg utover og bære pollen partikler med pollenbærere på stampe.

I Japan brukes aspidistrabladene til å dele opp retter på en skuffHjemme, aspidistra, i Japan, har bladene av denne planten blitt brukt i mange århundrer for å dele på en felles skuff eller i en eske med individuelle retter, som er tradisjonell for nasjonalmat. Det er sant i dag, når kunstig utskårne skiver av grønne planter er erstattet av papir eller plast, kan aspidistra blader kun ses i gourmetrestauranter eller i verk av carving masters.

Dekorer en tallerken i en japansk restaurantIkke mindre interessant er det faktum at aspidistra er en plante ekstremt populær blant moderne mestere i eterisk design. Plast og veldig hardharde blader er gode for å dekorere buketter, rosetter eller knapphull, og for større verk.

Grønne mister ikke sin rike farge, glans og elastisitet i lang tid, selv under sol og soffits, i vinden og i kulde.

Hva symboliserer aspidistra?

Kles fra blader av aspidistra og eplerMange sier at alt nytt er en godt glemt gammel, som fullt ut gjelder en aspidist. I dag er blomsterkulturer oppmerksom på den upretensiøse prydplantekulturen som overlever, selv under de mest upassende forholdene.

Og den første bølgen av populariteten til anlegget falt på den dronning av dronningen Victoria, da moteet inkluderte blomster ornamenter og en overflod av detaljer i interiøret. Hovedtrekk ved den da dannede stilen var de levende blomster som dukket opp i hjemmene til ikke bare høytstående folk, men også vanlige mennesker.

Det virker så komplisert! I dag er det ikke vanskelig å dyrke en favorittavling i en pott, men for hundre år siden møtte blomsterhandlerne en banal mangel på lys. Gassbelysningshusene kunne ikke tilfredsstille behovet for planter i lyset, i tillegg til å nølte med å forgifte luften, så overlevde de bare de hardeste. Aspidistra er en plante som forblir grønn og frisk selv i forhold til England i slutten av århundret før sist.

Aspidistra i huset til en høytstående personUtseendet til en pott med aspidistra i huset var et tegn på velstand og en indikator på å tilhøre middelklassen.

Faktisk ble anlegget den viktigste helten i romanen av George Orwell. Boken “Keep the Aspidistra Flying” ble publisert i 1936. I Sovjetunionen ble det publisert under det mer forståelige navnet i landet “Long live the Ficus!”. Romanen forteller om livet til Gordon Comstock, dikter og forfatter, som ikke kunne få anerkjennelse og derfor jobber i et reklamekontor.

Pot med aspidistroy i huset ble ansett som et tegn på velstandUansett hvor dårlig helten er, sier han at aspidistra, som symboliserer ønsket om et sikkert liv i begynnelsen av forrige århundre, er alltid grønn og frisk.

Den spesielle konfrontasjonen mellom menneske og plante slutter når Gordon møter kjærlighet, gifter seg og finner ut at han skal bli en far. Det viser seg at ønsket om respektability ikke er så ille, og aspidistra, symbolet på suksess i samfunnet, er enda pent.

Forfatteren senere innrømmet at han var skamfull over denne romanen som boken var selvbiografiske trekk og ble utgitt bare på grunn av situasjonen for forfatteren. Så anerkjente klassikeren seg selv slagordets kompetanse i overskriften.

Noe senere, i 1938, ble aspidistra heltinnen i en populær sang. “Den største aspidistra i verden” ble utført av Gracie Fields, og under krigen, ble en slags nasjonalsang for motstand, fordi motivet var kallesignal av de største i Storbritannia antifascistiske radio, også kalt til ære for ASPI planter eller “Aspidistra”.

Interessante fakta om aspidistra – video