wild ginsengGinseng, anerkjent som et symbol på orientalsk medisin, er ikke bare den mest verdifulle “grønne legen”, men også en av de sjeldneste medisinske plantene. I gamle tider betraktet kinesiske leger roten til ginseng nesten mirakuløs, i stand til å løfte det alvorlig syk, å returnere ungdom og styrke.

Anerkjennelse av anlegget som en offisiell medisin var relativt nylig, men behovet for røtter var så flott at det naturlige området av ginseng falt mange ganger, og villprøver var lovlig beskyttet.

Hvordan ser ginseng ut?

en fantastisk rot av ginsengNår du nevner medisinske planter, er det en av de første til å tenke navnet “ginseng”. Kulturen fikk en bred berømmelse takket være dets helbredende egenskaper og forgrenet rhizome, utover minner om en bisarre menneskelig figur. Men hva en ginseng ser ut, eller rettere sagt, dens antenne er kjent for noen få.

Ginseng vanlig, anerkjent som den mest verdifulle fra medisinsk synspunkt, er en herbaceous flerårig, med en eller flere flere opprinnelige stammer med en høyde på 30 til 70 cm. Tynn, ikke mer enn 6 mm tykk, er skottet i øvre delen kronet med storskåret løvverk, bestående av fem ovale eller ovoide deler. Tette, løvrike ginsengblader er festet til stilken med sterke stilker, har spisse kanter og en maksimal lengde på opptil 15 cm.

ginseng blomstrerI midten av sommeren blomstrer ginsenget, som danner en blomstrende blomstring, omtrent tre centimeter i diameter og består av 15-40 små knopper av grønn fargetone. Ginseng blomst avbildet på bildet er neppe lyse eller dekorative. Hvite eller rosa corollas med en grønn tannkaleks og fem kronblade pollineres av insekter. Når blomstringen er fullført, ser eggstokkene ut i stedet for blomstene, som modner i de siste sommerdager eller i september.

modne fruktene av ginsengEtter å ha sett på bildet, hva ginseng ser ut på denne gangen, kan man forstå hvor mye utseendet generelt sett av en uoppdaget plante endrer seg. På en peduncle 10-24 cm høye, runde lyse røde bær med en saftig masse ripen og 2-3 frø inne vokse.

I den kalde årstiden dør den overliggende delen av planten, men under jorden forblir det et stort rhizom. Det bevarer livet til ginseng før oppstart av varme og bærer alle de lagrede nyttige stoffene. Ginseng refererer til planter-lang levetid. Jo eldre roten, desto større er dens masse og jo høyere helbredende kraft. Ved begynnelsen av forrige århundre ble en 200 år gammel rot oppdaget i Manchuria. I dag er det lite sannsynlig å finne en slik gigant.

På grunn av den høye etterspørselen etter medisinske råvarer, i XIX århundre, begynte nådeløs jakt på ginseng i sine naturlige habitater. Det førte til en kraftig nedgang i befolkningstallet og en innsnevring av vekstsonen.

Hvor vokser ginseng?

grave ut ginsengrotenGinseng refererer til relict planter. Indirekte bekreftelse på dette er et uvanlig kulturområde, revet i to av Stillehavet. De fleste av de 12 artene av ginseng er urbefolkninger i Fjernøsten, men ikke så lenge siden ble en av artene funnet på det amerikanske kontinentets territorium. I dag dyrkes fem-punkts ginseng på omfattende plantasjer som et effektivt legemiddelverk.

I tillegg til den vestlige kysten av USA, dekker ginseng den koreanske halvøya, Vietnam og det nordøstlige Kina. Hvor vokser ginseng i Russland? Vårt land har den største reserven av dette vegetabilske råmaterialet. Medisinsk ginseng i vilt form forekommer i den sørlige delen av Khabarovsk-området, i Sikhote-Alin, så vel som i Primorye. Overalt er planten inkludert i listen over spesielt beskyttede arter. Det er omtale av ginseng i Den røde bok i den jødiske autonome regionen, men det har ikke funnet noen levende eksemplarer der lenge.

Uansett hvor ginseng vokser, er ikke bare samlingen av røtter forbudt, men alle tiltak er tatt for å bevare og øke befolkningen.

samling av ginseng fruktI dag er det nettopp kjent at planten foretrekker å bosette seg i brede skoger, under beskyttelse av kalk og hornbjelker, graner, sedertre, bjørk og lønner. Ginseng elsker skygge, fuktighet, trenger næringsrik løs jord. Under gunstige forhold kan flerårige kontinuerlige gardiner dannes. Men for øyeblikket er bildet ikke så gledelig. For eksempel, i Primorsky Territory vokser ginseng på mange områder, men den nysgjerrige forskeren av naturen er usannsynlig å være heldig nok til å se en stor gruppe planter.

Oftest blir villginseng, hvor tallet i Russland er beregnet til titusener, vokser enkeltvis, i uberørte hjørner på sør-vestlige eller sørøstlige bakker.

Hvordan er ginseng beskyttet?

ginseng i reservatetSelvfølgelig forårsaker strygere i dag alvorlig skade på antall medisinske planter. Imidlertid er de ikke de eneste fiender av ginseng. Den vill voksende befolkningen er redusert på grunn av nedskæring av egnede skoger for skogbruk, branner, tynning av skogsavfall. Dessverre gir ginseng noen frø. Ikke alle av dem spiser, og noen av plantene dør i de første årene, og har ikke dannet et kraftig verdifullt rhizom.

Plante i beskyttede områder beskytter den fjerne østlige ginseng fra utryddelse. I hvilken reserve vokser ginseng? Slike steder er ikke en, men flere. I dag arbeider programmer for å gjenopprette antall medisinske relikvier i fire reserver i Russland Fjernøsten. Dette er “Cedar Pad”, samt reserver Lazovsky, Bolshekhekhtsirsky, Ussuri.

Ikke bare i Primorye-territoriet, men også i andre deler av landet, for eksempel i Sakhalin og i Cheboksary, blir ginseng dyrket på spesiallagde plantasjer der nær naturlige forhold oppstår. De mottar også råvarer for farmasøytiske og kosmetiske produkter i Kina, Korea, USA og Australia. Ved høy luftfuktighet, under forhold på 20-30% lys, er plantene i 4-6 år. Da blir røttene til ginseng, som har akkumulert en mengde nyttige stoffer, utgravet, renset og tørket, sortert og knust.

ginseng for helseSelv om dyrking av ginseng bidrar til å beskytte naturressurser, og plantene selv er uutslettelige fra villprøver, trenger de flere år til å modne og en arbeidskrevende, tidkrevende omsorg. Derfor vendte botanikere til moderne vitenskap. I dag produseres stadig flere ginseng av cellekultur in vitro.

Video om søket etter ginseng i Ussuri taiga