Ananas nasadovMed tropskimi sadeži ananas zaseda tretje mesto v smislu naraščajoče količine. V državah tropskega pasu pridelovanje ananasa postane eden najpomembnejših kmetijskih izdelkov. Torej dobesedno po vsem svetu lahko najdete nasade, kjer rastejo ananasovi, v naravi pa lahko vidite sladke plodove, ki se poznajo na policah trgovin.

Dejstvo je, da vsi ananas, namenjen za prehrano ljudi, pripadajo Ananas comosus var. comosus, ki danes sestavlja več ducat sort in gojenih hibridov. V naravi rastline ananasa tega podvrsta niso našli. Poleg vrste komosa je vrsta Ananas Comosus zastopana v štirih variantah: Ananassoides, Erectifolius, Parguazensis in Bracteatus. Vsi predstavniki vrste imajo skupne značilnosti in pripadajo družini bromelijev v tropskih predelih Južne Amerike.

Tudi v predkolumbijski dobi so lokalni ljudje rasli in uporabili ananas. In v primeru, da ni bil le užitni sadež, ampak tudi težke listi in stebla ananasa rastlin, od katerih so prejeli veliko vlaknin za oblačila, vrvi, preproge in ribiških mrež.

Kako izgleda ta zanimiva rastlina in kakšno dobro poznano tropsko sadje ananasa?

Botanični opis rastline ananasa

Ananas ima trdno dolgo listjeKo opazite v naravi ali nasadu ananasa, lahko mislite, da vsa vlaga, ki jo korenine pridobijo, daje sočnemu sadju. Trajna rastlina, katere habitualni habitat je tople, a precej suhe ravnine, izgleda izjemno trdo in čvrsto. Višina ananasa, odvisno od vrste in rastnih razmer, lahko doseže 0,6-1,5 metra. Stab kratko, gosto pokrit s trdo, podolgovato listje.

rozeta rastline Adult je narejena iz 30 ali več mesu, ki imajo konkavno obliko zožen dolžine listov od 20 do 100 cm. Zanimivo je, da na zgosti s povečanjem stebla listje je spiralno. Nekatere sorte in podvrst ananasa vzdolž roba listov lahko vidijo ostre ukrivljene bodeče.

Obstajajo podvrste z enakomerno barvanimi listi, kakor tudi pestre sorte. Toda pri vseh predstavnikih rodu je listje prekrito z gosto voskastim premazom, zaradi česar je skoraj siva ali siva.

Kako cveta ananasa?

Ananas žetevNekaj ​​ljudi, ki so navajeni, da jedo tropsko sadje, predstavlja, kako ananas cveti. Kljub temu je zanimivo ne samo, kako izgleda cvet, temveč kako so ananas rastline pripravljene za cvetenje na industrijskih nasadih

Običajno cvetna kultura je pripravljena v 12-20 mesecih po sajenju. Ker se lahko formacija peclja v tej vrsti znatno podaljša, se nekateri triki uporabljajo za pridobivanje prijaznega pridelka v nasadih, kjer rastejo ananasi. Rastline, ali večkrat onesnažene z dimom ali, ki se pojavlja veliko bolj pogosto, se zdravijo z acetilenom. Tak ukrep spodbuja rastline, da oblikujejo cvetni brsti, po nekaj mesecih pa vidite, kako se zgornji del stebla podaljša in na njej se pojavi cvet.

Sesanje ananasa se raztopiDolžina socvetja ananasa je od 7 do 15 centimetrov. V tem primeru vključuje od 100 do 200 majhnih, spiralno razporejenih cvetov, gosto sedel na steblu in obkrožen z zlomom.

Barvanje corolla je lahko odvisno od sorte, različnih odtenkov rumenjaka, lila ali vijoličnega.

Ker nastanek semen, ki se pojavi, ko je po proizvajalcem tropskega sadja v ananasa in kakovosti ima navzkrižno opraševanje negativen vpliv je cvetoče nasad močno zaščito. V ta namen je socvetje pokrit s kapuco in na Havajih, kjer so kulture opraševalca kolibri pristanek je nujno zaščititi te drobne ptice.

Za pridobivanje sladkih sadežev, so ananasne socvetje pokrite s kapeNa steblu so cvetje in nato posamezno sadje na rastlinah ananasa razporejene po zaporedju številk Fibonacci, ki tvorijo dva med seboj povezana spirala.

Takoj, ko se oblikujejo jajčniki in se začne njihovo rast, se združijo posamezne jagode, tako da se na policah pojavi sadje s sočno jedro in gosto poškodovano kožo.

Zaradi dejstva, da v kultiviranih sortah praktično ni semen, se razmnoževanje izvaja izključno vegetativno. Po trgatvi stare ananasa rastline odstranili in zasajene v svojih krajevnih novih pridobljenih iz stranskih vej, obilno proizvaja v axils listov in korenine. Posledično se ohrani sortna lastnina rastlin in njihova gojenje se pospeši.

Očitno je, da sodobna kultivacijska tehnologija ni bila znana v predkolumbski dobi, niti kasneje, ko so se prvi Evropejci pojavili v južnoameriški regiji. Kakšen je izvor ananasa? Kdaj, kdo in kje je prvič odkril ananasa?

Zgodovina odkritja in porekla ananasa

Ananas v dolini reke ParaneGlede na današnja stališča znanstvenikov se rojstni kraj ananasa lahko šteje za okrožje, ki se razteza od južne Brazilije do Paragvaja.

Rastline, ki so najbližje sodobni vrsti Ananas comosus na začetku prejšnjega stoletja, so bile najdene v dolini reke Parane.

Očitno je, da na teh območjih lokalnih plemen, ki so se naučili jesti sočna stebla ananasa širjenje po večjem delu Južne Amerike do Karibov in Srednje Amerike. Znano je, da so rastline ananasa gojile plemena Aztec in Mayan. Odkritje tropskega sadja ananasa Evropejcev je potekalo leta 1493, ko je Columbus opazil zanimive rastline na otoku Guadalupe. Z lahkim roko pomorščaka je bil ananas imenovan “Pina de Indes”.

Če so Španci našli ananas na Havajih, je portugalska v Braziliji našla manj prizadete rastline. In šele po nekaj desetletjih se je v indijskih in afriških kolonijah pojavilo prvo saditev ananasa. Hitro rastoče tropsko sadje je ohranilo ime, pridobljeno od avtohtonih južnoamerikancev, ker “nanas” v jeziku indijancev Tupi pomeni “veličastno sadje”. Predpona komoša, ki je bila grebena, se je pojavila leta 1555.

Ananas kultivacija: tropsko sadje v Evropi

Ananas polje v indijski kolonijiKot eksotično tropsko sadje so ananas hitro pridobili priljubljenost v Evropi. Toda njihova dostava iz čezmorskih kolonij v države Evrope ni bila le draga, ampak tudi zelo dolga. Med potovanjem po morju je bilo večino plodov brezupno razvajeno. Zato je leta 1658 prvo evropsko sadje gojilo, leta 1723 pa v angleškem jeziku Chelsea zgradili ogromno rastlinjak, namenjeno izključno tej tropski kulturi.

Ananas je postal tako priljubljen in moden, da so se njihove slike pojavile na portretih kraljevine, in vladarji so želeli, da bi v svoji lasti razvili svoje čudne “bumps”. Na primer, portret z ananasom kralja Henrija II je znan, leta 1733 na mizi Louis XV se je pojavil ananasa iz lastne rastlinjake v Versaillesu. In Catherine II, do svoje smrti, je prejela sadove s svojih farmi v Peterburgu.

Toda kljub dejstvu, da ananas ni narasel, ampak že v Evropi, niso postali cenejši in cenejši. Za pridobitev dragocenega sadja ste morali počakati vsaj dve leti, vzdrževanje rastlinjakov in gojenje kapricijske kulture pa je bilo drago. Zato so se ananas štel za simbol razkošja, na večernih zabavah pa jih pogosto ni bilo, ampak so jih uporabljali kot okraski in dokaz o bogastvu. Enako sadje je bilo uporabljeno za okrasitev mize večkrat, dokler ni gniloba.

Rastlinjak s kupolo v obliki ananasaStilizirane slike ananasa, tropskega sadja za bogato, se vedno bolj uporabljajo za dekoriranje notranjosti in oblačil. V drugi polovici 18. stoletja, v sfero četrti grof Dunmore, John Murray, ki se ukvarja z gojenjem ananasa, za angleške aristokracije, pojavil rastlinjak, katere zanimivost je ogromen kupolasti fancy kamen ananas višine 14 metrov.

Dama z vrečko v obliki ananasaToda niti gradnja rastlinjakov niti razvoj industrije ne bi omogočala gojenja tropskih sadežev v Evropi maso. Narediti to, kjer se raste naravni ananas v naravi, se je izkazalo za hitrejše in donosnejše.

Na prelomu 20. stoletja so se na Havajih pojavile velike industrijske kmetije, nato pa so nasadi razbili v številnih državah Južne Amerike, Afrike in azijske regije. Podjetni podjetniki so ustanovili ne samo dobavo sadja na parkah, ampak tudi obvladali proizvodnjo pločevink. Ananas je postal cenovno ugoden in poceni izdelek.

Skozi stoletja od odprtja plodov stoletja se ni spremenila samo njegova vrednost, temveč tudi videz. Če divji ananas v naravi oblikuje škropljenje s težo od 200 do 700 gramov, potem sorte zadovoljijo potrošnike z ananasom do 2-3 kg teže. Hkrati pa je meso v sadju postalo neprimerljivo slajše.

Kako raste ananas na Tajskem – video