Stroj za ostrenje dolgih verižnih verigZa udobno delo in gladke rezove ni potrebno samo visoko kakovostno in zmogljivo orodje, temveč tudi ostro verigo. Ročno jo lahko mletite z datotekami ali stroji za ostrenje verižnih žag. Prva metoda je kot nalašč, če morate le ostrige rezine zob, ne da bi sami spremenili ničesar. Toda če zobje močno izgubijo svojo obliko, jih bo obdelovanje ročno težko in bo trajalo veliko časa. Zato je v tem primeru bolje uporabiti brusilne stroje, pomagati in enakomerno izostriti vse zobe.

Pred uporabo vseh orodij za izostri verige verig, morate prebrati navodila, upoštevajte pravila delovanja in varnost.

Vrste in prednosti strojnega orodja

Stroji za ostrenje so izdelani ročno in avtomatsko, vsaka od njih pa ima pozitivne in negativne strani. Ročne naprave so razdeljene na stacionarno in mobilno. Prvi so nameščeni na mizi ali drugi površini, drugi pa neposredno na pnevmatiko z motorno žago. Na koncu vam ni treba odstraniti verige. Mobilni stroji za ostrenje verig verižnih žerjavov so pritrjeni na pnevmatiko z vijaki z obeh strani. Na instrumentu je lestvica s stopinjskimi oznakami, kjer je nastavljen želeni kot ostrenja.

Pri nakupu ročnega stroja je treba opozoriti, da datoteka ne vsebuje pogosto datotek, saj je njihova velikost odvisna od vrste verige.

Motorna žaga z ročno brušenjePrednosti ročnih orodij:

 • stroški so veliko nižji od stroškov avtomatskega;
 • Zobje so kakovostno in enakomerno odrezane, saj so nastavitve nastavljene samo enkrat in za najbolj poškodovane;
 • za delovanje ni potrebna nobena povezava z električnim omrežjem;
 • varni pri delu;
 • Ročna veriga ima daljšo življenjsko dobo kot tista, ki je na električnem orodju ostra.

Glavna stvar je določitev pravega kota glede na namen verige. Tabela vrednosti kotov za brušenje je vedno pritrjena na kakovostne ročne stroje za ostrenje verižnih verig.

Vsi zobje morajo imeti enako višino, tako da se obremenitev verige enakomerno porazdeli. Če je eden izmed zob izrazito nižji, je tveganje, da bo veriga v tem trenutku prekinjena, izredno visoka.

Pomanjkljivosti ročnih orodij je mogoče pripisati le dolgotrajno obdelavo vrvice.Postopek ostrenja verige

Related  Električna kosilnica – ocena najboljših modelov preverjenih proizvajalcev

Avtomatski stroji

Električna naprava za ostrenje verižnih verig izgleda kot diskovna žaga, vendar je nameščena na okvir. Na njej je motor, ročaj, brusno kolo z zaščitnim ohišjem – skupaj se imenujejo premična delovna glava. Tudi na stroju so vijaki za nastavitev kotov za brušenje, globino, ključavnico in ključavnico, na dnu pa je lestvica za nastavitev zadnjega vogala.

Stroj za brušenje električnih verigPrednosti električnih strojev:

 • Potrebno bo veliko manj časa, da bi se izostrili, kot če bi to storili ročno;
 • s pravilnim izborom parametrov in skladnostjo s pravili delovanja so vsi zob popolnoma identični;
 • imajo kompaktne dimenzije in majhno težo;
 • enostavno delovanje.

Glavna pomanjkljivost je, da je veriga hitreje brušenje, kot pri obdelavi na ročnem orodju. Ne preobremenite motorja predolgo, sicer lahko pride do pregrevanja. Električna energija je potrebna za obratovanje.

Nakup samodejnega stroja mora biti, ko morate pogosto obdelati veliko število zaskočkov. Prav tako je zelo pomembno za karbidne verige, ki jih ni mogoče obogatiti z ročnim nastavkom za ostrenje verižne verige.

Tehnologija ostrenja in kako ugotoviti, kaj morate za ostro verigo

Med obratovanjem se veriga žerjavov zamašiZnaki, s katerimi je mogoče ugotoviti, da so zobje postale topi:

 • Verižna žaga močno vibrira, se zatakne in poskuša pobegniti iz rok;
 • čas za žaganje je potreben več kot običajno;
 • povečana poraba goriva;
 • Izrezki so postali plitvi.

Močna vibracija instrumenta in večji čas rezanjaČim prej opravimo obdelavo, manj je potrebno odstraniti kovino, kar pomeni, da bo veriga trajala dlje.

Preden začnete, morate izbrati najmanjši zob. Vsi parametri so nastavljeni tako, da so vsi zobje enaki.

Korak po korakih, kako ožigati verigo na avtomatu z lastnimi rokami:

 1. Odvijte vpenjalni vijak in ga odstranite iz motorne žage;
 2. Veriga je nameščena v nosilcu (vrtljivi nosilec), tako da so povezave usmerjene proti brusnemu kolesu.
 3. Izbrana je stopnja zadnjega kota zgornjega rezila (50 ° ali 60 ° glede na tip).
 4. Varnostna ključavnica (rezilo) je nastavljena tako, da leži na ostri strani.
 5. Z označevanjem lestvice z stopnjami nastavite kot kota za ostrenje verige verige. V razponu od 25 ° do 35 °, lahko pa je tudi 10 ° za opremo, namenjeno za vzdolžno žaganje lesa.
 6. Gladko spustite glavo z brusilnim diskom na verigi in s pomočjo vijaka regulirate globino ostrenja.
 7. Glava se dviga in po tem, ko so vsi vijaki trdno priviti, se naprava zažene.
 8. Počasi spuščajte brusno kolo in zobčite zob nekaj kratkih udarcev, tako da se kovina ne pregreje.
 9. Najprej se brušenje izvede na eni strani, nato se nosilec vrti in veriga obdeluje z drugo.

Ko so vsi verižni verig ostri, ga previdno očistite iz čipov in prahu, nato pa ga spustite v olje. To bo znatno podaljšalo njegovo življenjsko dobo.

Izostritev povezav verige poteka z dveh straniPo ostrenju zob preverite globinske postaje. Na večini tipov verig je razdalja med zgornjim robom in zobom 0,65 mm. Omejevalnik vpliva na globino rezanja zob v les, zato je za kakovostno in udobno delo potrebno spremljati njegovo vrednost.

Related  Izbira črpalke za fontano v državi

Kako izbrati stroj

Pri izbiri orodja bodite pozorni na svojo moč in število vrtljajev na minuto ter premer brusnega kolesa, saj določa namen dodelitve. Hitrost vrtenja vpliva na učinkovitost orodja. Za domačo rabo so primerne naprave s 3000 obratov na minuto in za obdelavo velikega števila verig morate kupiti močnejši stroj – 4800-7500 vrt / min.

Modeli brusilnikov se razlikujejo po moči in hitrostiPodobno z močjo, če jo nameravate uporabljati le nekajkrat v enem mesecu, potem je bolje, da vzamete povprečno moč, nato pa ne bodo imeli velikih obremenitev in bodo trajale dlje.

Cena brusilnega stroja za verige verige žage je odvisna od njegovih značilnosti in konfiguracije (prisotnost zaščitnega zaslona proti iskram, vrtenje glave, sistem hlajenja, avtomatsko vpenjanje vice itd.). Ne kupujte poceni modelov, še posebej, če so v celoti izdelani iz navadne plastike.

Brusilnik žage – video