gypsophila i landskapsdesignGypsophila (Gypsophila) är en örtväxt som tillhör klöverfamiljen. Namnet på latin betyder “kärleksfull kalk”. Blomman växer på kalkstenar. Den mest populära är den ständiga Gypsophila. Plantets infödda mark anses vara södra Europa och Asiens länder. Blomman är känd för sin ovanliga blomning. Tack vare tunna stammar bildas ett tätt “moln”, som ströms med små blommor. Plantering och omhändertagande av den ständiga gypsophilaen, som presenteras på bilden, är inte komplicerad. Till växten var hälsosam och nöjd med sin rikliga blomning, du behöver veta några regler.

Egenheten hos växten Gipsofili

gypsophila blommor graciösGypsophila tillhör gruppen prydnadsväxter. Blomman växer i form av en buske eller en gräsmatta. Rotsystemet är välutvecklat. Stammarna är tunna. De har många sidoprocesser, varför busken på kort tid förvärvar en sfärisk form. Gypsophila blomman växer till 120 centimeter hög. Det finns markdjursformer av växter, vars stjälkar ligger nära marken.

Blommans skott är gröna. På grenar är det praktiskt taget inga löv. Huvuddelen av lövplåtar ligger i rotdelen. De har en lanserad form med en spetsig spets. Löv kan ha både en mörkgrön och en grå snitt. Ytan är blank, slät.

De första blommorna kan ses i slutet av juni. Knoppar samlas i panikulära blomställningar, som ligger vid ändarna av skotten. Blommans diameter är 4 mm till 7 mm. De mest populära arterna Gypsophila är representerade på bilden:gypsophila krypande

gipsophila panikulera

 

Variety Gypsophila

I naturen finns det ca 150 arter av gypsophila, men endast några är avsedda för odling i trädgårdar och hemma. Alla växter skiljer sig bland varandra genom blomning, en nyans av kronblad och formen.

De viktigaste typerna av gypsophila:

 • graciös;
 • krypande;
 • paniculata;
 • yaskolkovidnaya.

Gypsophila den graciösa

Detta är en årlig typ av växt. Den vuxna blomman har en liten höjd. Med rätt vård kan den växa från 40 till 50 cm. Växer i form av en buske. Denna art är starkt grenad. Bladen är mycket små, lanserade.

Knoppar är små. I den öppnade formen når de en centimeter i diameter. Blommor kan vara vita eller ljusrosa. Knoppar samlas i breda, spridda pellets. Placerade blommor på tunna pedikeller. Tack vare små knoppar får växten ett öppet utseende. Observera den blommande Gypsophila eleganta kan vara en månad eller en och en halv.

Related  Långblommande stiliga clematis från den tredje gruppen beskärning – beskrivning och bilder av kända sorter

Huvudkvaliteter:

 • Rose – knoppar av en rosa nyans;gypsophila graciös rosort
 • Elegans – knopparna är mjuka, vita.gypsophila graciös grad av elegans

Denna art skiljer sig från andra i sin värme och ljusstyrka. För att växten ska kunna utvecklas väl och blomstra rikligt, är det därför nödvändigt att skapa optimala förutsättningar för det. Gypsophila delikat är ett bra komplement till sådana växter som godets och eschollations. Även Gypsophila ser bra ut med ringblommor och andra ljusa blommor. Vissa blomsterhandlare använder denna typ av växt för att skapa buketter.

Alla typer av växter skiljer sig i deras blommande och buskeform.

Krympande gipsofila

gypsophila krypandeDenna art avser dvärgplantor. Denna opretentiösa blomma, som kan växa i nästan alla områden. På grund av detta kallas det ofta berganläggning. En egenskap hos denna art är skott som sprids längs marken. Bladen smala lanserade, små.

Blomningen observeras från juni till juli. Det är en frostbeständig art som kan växa på ett ställe upp till fyra år.

Busken används ofta för att dekorera steniga områden och kantar.

Huvudkvaliteter:

 1. Rosa gipsofila. Detta är en dvärgväxt. Huvudskillnaden är den snabba expansionen. På kort tid kan blomman täcka ett ganska stort område. Denna sort utmärks av röda stammar. Den maximala höjden som en växt kan nå är 15 cm. Bladplåtarna är smala lanserade med en grön nyans. Knoppar i den öppnade formen har en rosa ton. De växer upp till 1 cm i diameter. Under året blommar den rosa gypsophila två gånger, den första – från juni till juli och den andra – på hösten.gypsophila krypande rosa
 2. Gypsophila är vit. Stammar krypande. Med rätt vård kan de snabbt bilda täta buskar. Grenarna är nakna. Bladen är smala och mycket små. Plattor av mörkgrön nyans. Blommorna är vita med en rosa ton.gypsophila krypande vit

Gypsophila panikulera (panikulera)

Denna växt växer till 120 cm. Detta är en flerårig blomma som har ett attraktivt utseende. Det kännetecknas av knobbystammar och stark förgrening av busken, särskilt i övre delen. Bladplattan, som i andra arter, är mycket smal och grund. Blommor växer i diameter till 0,6 cm. Knoppar i lös form kan vara både vita och rosa. Växten blommar i 40-45 dagar. Du kan titta på detta mirakel från juli till augusti.

Related  Hitta dina begonier bland hundratals sorter och arter efter foto och beskrivning

Beroende på olika blommor är dubbla och enkla. Alla samlas i små blomställningar. Vid slutet av blomningen bildas små frukter i form av kapslar. I mitten av varje finns upp till 1300 frön. Kornen är mycket små. Deras spiring varar i tre år. På bilden är hyphophilus panikulera, plantera och ta hand om vilka inte är komplicerade.

Huvudkvaliteter:

 1. Gypsophila Snowflake. Busken är tjock nog. Dess höjd når 10 cm, och diametern är -50 cm. Denna sort utmärks av ett stort antal små, dubbelblommiga blommor.gipsophila flathead snöflinga
 2. Gypsophila Rosie Weil. Låggradig sort. Höjden varierar mellan 30 och 35 cm. Planternas unika karaktär ligger i sina blommor. Endast öppna knoppar har en vit nyans, men så småningom blir de ljusrosa.gypsophila rosi slöja
 3. Gypsophila Terry. Knoppar är snövit, små.gypsophila terry
 4. Gypsophila Pink Star. Blommor är intensiva rosa, terry. Höjden når 60 cm.
 5. Gypsophila Flamingo. Blomställningar av rosa nyans, terry. En av de höga sorterna. Storleken på busken kan nå 120 cm.gypsophila flamingo
 6. Gypsophila Rosenschleier. Denna växt sprider sig över jordens yta. Den maximala höjden kan vara 40 cm. Blommorna är terry, små. Budens färg är blekrosa. Blödningens varaktighet från 70 till 90 dagar.gypsophila rosenschleier

Gypsophila mjälteformad

Gypsophila yaskolkovidnayaDenna krypande växt, som växer till 10 centimeter hög. Lövblommig platina är ovoid i form. Blommorna är små. Deras storlek når två centimeter i diameter. Knoppar kan ha en vit eller lilaskugga med vinrödor.

Korrekt vård för gypsophila

bekväma förhållandenMarken. Växten bör planteras i väl upplysta områden. Marken för blomman ska vara sandig leam eller loamy. Det är viktigt att jorden är bra luft, vatten och hade en liten mängd kalk i sin sammansättning. För att bibehålla tunga buskar rekommenderas att de ger tillförlitliga stöd under sommaren.

Det är förbjudet att plantera buskar i marken med utflöde av grundvatten.

Top dressing. Om blomman växer i ett väl upplyst område, är det inte nödvändigt att applicera gödselmedel. Annars bör humus och mineraler läggas till jorden. Vid val av toppdressing bör man ta hänsyn till att preparatets sammansättning inte förändrar jordens surhet. resultatet av att lägga på dressingarEn av de mest effektiva är tinktur av Mullein. Det rekommenderas inte att göra gödsel, eftersom det kan skada busken. Kostnadskostnader under våren och i blomningen.

Related  Foto och beskrivning av allium sorter

Bevattning. Växten tolererar torka väl, därför är det i det öppna området praktiskt taget inte nödvändigt att vatten. Ett undantag är luftens höga temperatur i flera veckor. I det här fallet är det under rotet rekommenderat att hälla från 3 till 5 liter rent vatten.säkerställa snabb vattning

Förberedelse för vintern. Trots det faktum att de flesta av sorterna är frostbeständiga, kommer ytterligare uppvärmning för vintern inte att göra mycket skada. beskärning på höstenI mitten av hösten ska stammarna avskuras och lämnar 10 centimeter över marken. Då måste marken täckas med torv. Det är också nödvändigt att hälla torra löv på en buske, och ovanifrån för att pålägga tallkvistar. Detta är nödvändigt för att hålla snön bort från rotsystemet.

För att stimulera snabb tillväxt av busken rekommenderas det att skära skotten omedelbart efter blomningen.

Reproduktion. Metoden att odla denna blomma beror på växtsortet. Fleråriga arter kan planteras med frön. Korn bör såddas före vintern i öppen mark.

Fleråriga arter planteras bäst med plantor. Korn bör såas på våren i lådor. Frön rekommenderas att placeras till ett djup av 5 cm. För att kärnorna ska spira snabbare, är det nödvändigt att täcka lådan med film eller glas och placera det på en väl upplyst plats. gypsophila plantorPå den öppna jorden planteras fleråriga Gipsophilia i maj. Det är nödvändigt att utföra proceduren först efter att flera blad har uppstått på plantorna.

Samla frön i slutet av blomningen. Lådor ska skäras lite gröna och torka upp hemma i ett välventilerat rum. Håll frön rekommenderas i papperspåsar.

Skadedjur. Gypsophila lider ofta av svampsjukdomar. De kan orsaka våt rutt, vitt mögel. Också ofta blomman är infekterad av insekter och parasiter. Om vården är fel kan bladen och stjälkarna täckas med en brun beläggning. För att bli av med sådana problem bör du använda fungicider. De kan användas både för sprayning av blommor och för vattning.

För att plantan ska kunna njuta av sitt utseende och blommande under lång tid är det värt att hålla sig till alla vårdreglerna. Korrekt urval av mark, vattning och förberedelse för vintern kommer att bidra till att skydda buskar från förstörelse och sönderfall av rotsystemet.

Växt av perennial gypsophila – video