Asparges i landskapsdesignUnobtrusive rumsaspargel, flaunting på hyllor och fönsterbrädor i många lägenheter, är ständiga evergreens från en stor familj. I denna sparris, är familjen Asparagaceae, som förenar så olika kulturer som dracena, muscari, aspidistra, hyacint och yucca, sitt namn.

Totalt finns cirka tre hundra arter av sparris i naturen, varav några är örtplantor. Det finns bland generalsekreterarna stora buskar, krypande arter och lianor. Det verkar som att det kan vara intressant i växter, redan i ungefär hundra år som odlas av trädgårdsmästare inomhus, opretentiös, långt studerad och beskriven?

Och ändå intressanta fakta i samband med sparris gör det nödvändigt att ta en ny titt på denna gröna invånare i huset.

Den unika strukturen hos växts asparges

Strukturen av växts aspargesBörja står med detaljerad undersökning av strukturen på själva anläggningen. Det faktum att många odlare och älskare av flora anses hård elastisk nål stjälkar och blad av sparris är faktiskt kallas phylloclades eller platyclade. I själva verket är hela gröna delen – är modifierad stjälkar, som årligen ser vita eller rosa, små blommor och mogna röda, orange eller, beroende på art, svarta bär med frön inuti.

Och var är bladen? Om du tittar noga kan du också hitta dem. Detta är en upptorkad triangulär skalor på stjälkarna, i vissa arter som tar form av taggar.

Inte mindre intressant är den underjordiska delen av sparrisen, som består av avlånga lövknölar och tunna rötter. Tack vare knölarna kan asparges ackumulera och behålla fukt, näringsämnen och multiplicera.

Var är sparrisens födelseort?

En representant för släktet aspargus finns i Indien, på Medelhavskusten i Europa, i Fjärran ÖsternVanligtvis anges asparagusens hemland av södra eller östra regionerna i Afrika. Faktum är att nästan alla arter som odlas som inhemska växter härstammar från dessa platser. Men i den naturliga representationen av släktet finns sparris i Indien, på Medelhavskusten i Europa, i Fjärran Östern och även i den europeiska delen av Ryssland.

I mittenbältet och i de södra delarna av landet finns upp till åtta arter av sparris i ängar och i underväxt av lövskog, vars mest kända asparges är asparges. Det är en vildsvin av sparris, unga skott av vilka betraktas som en dietgrönsak och en delikatess. Tack vare de kraftfulla tuberösa rötterna sover den här typen av sparris framgångsrikt, medan den överjordiska delen av våren som har dött ute på vintern snabbt återställs.

Related  Funktioner för plantering och vård av gladioler i Sibirien

Asparagus anpassas enkelt till olika förhållanden, vilket leder till en snabb spridning av växter. Processen att sprida sparris över hela världen främjas av fåglar som äter växtbär och sprider stora, svarta frön i många kilometer.

Frukt av aspargesTill exempel, internationellt erkänd sydafrikanska dekorativa typer exporteras till Amerika, Australien, Stillahavsområdet eller andra afrikanska länder så lätt införlivas biocenosen, erkänd idag som ogräs. Och i vissa fall vid beslut om statligt nivå för bekämpande av sparrisplantor, täcker ett område på jordbruksgrödor.

Asparagus av formen racemosus har läkande egenskaperDet enda undantaget är asparges av formen racemosus. Växten, upptäckt 1799 i Indien, och sedan upptäckt på andra områden, till exempel i Nepal, var idag på utkanten av utrotningen. Anledningen är användbara egenskaper för sparris, som lokalbefolkningen kallar “shatawari”. Om du översätter namnet som består av två ord shatum – “one hundred” och vari – “healer”, visar det sig att arten är känd som en “healer med hundra sjukdomar”. Dessutom är aspargans energi extremt gynnsam, det här är namnet på växten i den officiellt erkända klassificeringen.

Idag har ett verktyg som erkänts av ayurveda och folkmedicin från växternas tjocka tuberösa rötter blivit känd över hela världen, därför är vild asparges racemos mindre vanliga.

Intressanta fakta från asparges historia

Asparagus PharmaceuticalDen äldsta kulturella arten är asparges, en medicinsk, medicinsk eller vanlig, som ofta kallas asparges. Ja, kostsaspargel, så populär hos franska, engelska och andra folk, är asparges, redan tusentals år odlade i Egypten och Medelhavet.

Det är uppenbart att den första grafiska bilden av sparrisväxter tillhör den tidsåldern av den egyptiska civilisationen. Aspargesskott smyckade fragmentet av den målade frisen, som hittades av arkeologer, som stod från det tredje årtusendet före den nya eran.

I litterära källor, aspargus först nämndes av Apicius, en berömd romersk kulinarisk författare, författare till världens första bok om mat “De re coquinaria”. Uppenbarligen hade romarna en sådan passion för milda skott, att de inte nekade en favoriträtt även under militära kampanjer i Alperna. För att tillhandahålla den romerska adeln skapades en särskild flotta, som tog stammarna från plantagerna i kolonierna till metropolen. Asparges blev den viktigaste kulturen för imperiet, vilket framgår av det faktum att odlingen av sparris i 160 f.Kr. skrevs av den äldste Cato, en framstående statsman i den tiden.

Related  Vi bekantar med de mest kända typerna cyklamen

Dekorativ aspargesI motsats till asparges började dekorativa sparriser odlas målmedvetet bara lite över hundra år sedan.

Sådan olika asparges

Hemma odlas olika typer av aspargesDen första i en rad av inhemska växter av denna art var asparagus densiflorus. På grund av den allvarliga förvirringen i klassificeringen av växter hänvisade han dock länge till liljan och kallade Asparges Sprengeri. Redan under de senaste decennierna har sparrisen genomgått en seriös reformering, och sparrisen Sprenger har upphört att vara en separat art. Nu är det en slags densiflorus, med namnet Carl Sprenger, som förde de första exemplen från Afrika och ägnades hälften av livet för att popularisera växter bland älskare av inomhuskulturer.

Om denna art med rätta kan kallas den mest populära i världen, är växterna av asparguspinnate karakteristiska inspelare i storleken av acicular ctenodia, vilka är mycket tunna och mycket kortare än i andra arter. Växter sparris pinnate är mycket efterfrågade i öst, i Kina och Japan, eftersom de är välformade och används i traditionella miniatyrer av kompositioner, bonsai.

Den största sparrisen, även om den också behöver beskära, kan inte ens omvandlas till ett litet träd även i tiotals år. Aspargesmassan är den inhemska invånaren i Sydafrika, där dess kraftfulla skott växer till 6-8 meter. I asparges ursprungsland används växter som hedge i fält och jordbruksallokaler. Inte bara att en perennig kultur utan krångel växer snabbt, stammarna smälter lätt upp och är utrustade med spikar som hindrar inkräktare och vilda djur från att komma in i sängarna.

Asparges av Meyeri-sortenDen närmaste släkt Sprenger sparris, sparris sorter meyeri foxtail fått smeknamnet på grund av dess starkt grenade skotten så tätt täckta platyclade att den centrala delen av stammen inte kan ses. De tunna till änden skottar verkligen liknar en rävs furiga svans och gör den här aspargan växt som den mest intressanta av alla odlade arter.

Related  Symptom på vattenmelonförgiftning och effektiv behandling

Hybrids asparges med vita skottDen speciella prydnadsväxter som sparrisanläggningen för denna art beror på uppfödare som har fått hybrider med helt vita skott.

Asparges av arten virgatus är mycket lik aspargesväxten, men dess skott kan inte kallas delikatess. De är helt oätliga, men fluffiga stammar har stor kommersiell betydelse och är aktivt odlade för florists behov. Nålfyllocladia sparris kan hålla färskhet i upp till två veckor och helt avstyra skönheten hos de mest lyxiga blommorna i buketter.

Aspargusblommor: tecken och mening

När det gäller aspargesfärgerna har de utseendet på eleganta stjärnor, men är så små att deras utseende inte är alltför märkbart och dekorativt. Men med en sådan obetydlig händelse, hemma till samma händelse är oregelbunden, var det orsaken till uppkomsten av en rad fördomar och misstag.

Vit delikat sparrisblommorEn av tecknen på blommarasparglaren säger att detta händer med problem i huset och till och med döden hos en av hushållens medlemmar. Det är osannolikt att denna vidskepelse har verkliga grunder, eftersom blommans energi inte bär något negativt, och skada från sparris är endast möjligt om en person eller ett husdjur äter rött, mognad efter blommande bär. Växtens frukter innehåller giftiga saponiner som irriterar mag och matstrupe och orsakar diarré, kräkningar och andra obehagliga symptom.

I asparagusens frukt finns giftiga saponinerSamtidigt är ännu mer användbara egenskaper för asparges mycket mer, och i det viktiga språket i viktoriansk tid, erbjuder aspargesbenet till någon en speciell betydelse. Betydelsen av aspargusblomman, som ingår i en liten bukett eller avbildad på en souvenir, kommer säkert att vädja till en ung person, eftersom blygsamma stjärnor symboliserar den naturliga charmen.

Aspargesvideo