öm iris i trädgårdenOtroligt vackert i trädgården eller på en bädd av perenna blommor ser exakt iris, plantering och skötsel i en öppen mark som kräver alltför stor ansträngning. Växtblommor kan vara på vår och hösten två veckor efter slutet av blomningen.

Varianter av iris

Det finns mer än tvåhundra sorter av “norra orkidéen”, som Iris florikulturister ofta kallas. De mest populära arterna, som växer överallt, är marsh, japanska och nederländska iriser, plantering och vård på det öppna marken som utförs huvudsakligen under våren. Efter plantering kräver blommor inte ytterligare vattning eller utfodring. Det enda du behöver göra i tid är att ta bort blekande lakan och knoppar som slår av.

marsh irisesMarsh iris – orange, gul eller gyllene blommor på en rik grön tunna stjälkar och nådde en höjd av en halv meter. marsh iriser nära dammenVäxter planterar huvudsakligen runt dammar, pooler, sjöar. Samtidigt samarbetar blommor perfekt på torr mark och matar spårämnen ur det, utan att behöva ytterligare vattning.

Japanska irisJapanska iris inte har någon lukt, hög nå ca 80-100 cm, blomställningar är upp till 25 centimeter i diameter. Planta denna växt huvudsakligen i jord med låg surhet, som inte innehåller kalk. Vid vattning är japansk iris mest capricious under blomning, när måttlig luftfuktighet krävs.

holländska irisHolländska iriser eller lökar är de mest populära i Ryska federationens centrala zon, där klimatet är tempererat och posten har tillräcklig syra. Vattning är måttligt beroende på vädret. Samtidigt sker blomning när lufttemperaturen håller sig stabil inom 20-25 grader av värme, oberoende av markens fuktinnehåll.

Plantering av iris i jorden i Sibirien eller i norra regioner utförs inte tidigare än maj, eftersom tidigare japanska lökar kan frysa eller ruttna.

Vårlandning

säng med irisPlantering av iris under våren i marken utförs efter jordens förberedande förberedelse. Den utvalda marken grävas grundligt, befrukas med en liten mängd gödsel eller annat naturligt gödningsmedel. Om inte japanska iriser planteras, är det dessutom möjligt att lägga till krita, holländska och skäggiga arter till kalksten.

Related  Kan jag hålla vaxmagasin hemma?

korrekt och felaktig landning av irisBeredda lökar (nederländska arter) har utvecklat rötter, som bearbetar antimykotisk lösning och torkas därefter under flera timmar. Hål för växter grävas 5-7 centimeter djupt, de strös med sand. Lökarna planteras i hål på ett avstånd av 10 centimeter från varandra. Starkt pressas de inte, för att inte förstöra rhizomerna, strö lös med jord och sand.

Omedelbart efter avstigning krävs en liten vattning för att säkerställa att jorden är “nedlagd”.

Efter det, inom två till tre veckor, vattnar inte växterna alls. Ta vid behov bort blekande eller torra plåt med en pruner eller skarp kniv.

Höstlandning

Vi planterar iris under höstenPlantering av iris i marken på hösten utförs först efter det att lökarna har förberetts. När växterna har bleknat (vanligtvis i mitten eller i slutet av juni), utgrävas de, tvättas i varmt vatten med en svag lösning av kaliumpermanganat och torkas. Gröna lakan skärs inte, men väv dem i pigtails med varandra, varefter de lägger dem på ett torrt ställe till hösten.

delning av en buske av iris för reproduktionPå hösten avlägsnas de torkade stammarna och lämnar bara de glödlampor som behandlas med en antifungalformulering. Lunks gräver upp på ett djup av högst fem centimeter på ett avstånd av 7-12 cm från varandra. Ovanför jordens yta borde det inte vara rester av stjälkar, annars finns risk för frysning av hela glödlampan på vintern. Efter landning är jorden inte vattnad.

Den optimala tiden för avstigning är första halv september, då lufttemperaturen inte sjunker under 17 grader Celsius.

Vård före vintern

haircut av iris efter blomningI allmänhet kräver irisvård på den öppna marken minimal – sällsynt eller måttlig vattning, borttagning av gamla löv och blomställningar. Men för vintering behöver de noggrant förberedas, speciellt om plantorna planteras på hösten. Efter landning är hål täckta med tassar av gran eller andra barrträd. Det är inte rekommenderat att använda ett tätt skyddande syntetiskt eller konstgjort material – under det är förkrossat mark och lökar ruttar under hela vintern. Med den första snön rekommenderas att sprinkla så nära som möjligt till dem en blomsterbädd med iris. De första skotten visas nästan omedelbart efter smältning av snö på våren – i mars-april.

Related  Metoder för att använda ingefära för viktminskning

Den mest opretentiösa i vård av arter

Iris blomstradeHolländska sorter av iris är bland de mest opretentiösa. De kan inte ens skopas ut efter blomningen har slutat. Gröna löv kommer att glädja ögat fram till vintern. Då kan de helt enkelt klippas av under själva grunden och de täcker även för vintern en blomsterbädd. Vårbilden av iris i det öppna fältet ovan visar tydligt hur snabbt de holländska arterna blommar vid den optimala temperaturen. Smältande snö fuktar marken väl, därför är det inte nödvändigt att vattna plantorna ännu längre fram till blommande.

Blomningsperioden är 4-6 veckor, varefter blomställningen kan avlägsnas.

Användbara egenskaper

Iriser är unika växter som absorberar från jorden alla bakterier och skadliga mikroelement. De matar på dem. Därför rekommenderas att byta blommor vart fjärde år till en ny plats. I den gamla blomsterbädden kan du odla andra, mer lustiga växter och till och med frukt och grönsaksgrödor – jorden för dem kommer att dekontamineras.

På den nya platsen tas iris igen för arbete med absorption av bakterier och skadliga mikroelement. Det rekommenderas att befrukta gödsel med gödsel ett år före landning, och omedelbart före plantering med organiska trädgödselmedel. Holländska sorter är dock mycket väl mottagna utan sådan förberedelse. Root iris systemet är väl utvecklad, så när gräva lökarna måste vara ytterst noga med att inte skada “härva” rötter.

Subtilitet med att plantera iris – video