Calla EliottaTvå sorter av callas passar perfekt i våra breddgrader: tuberous och rhizome. Om du följer de enkla reglerna för växande callas, kommer plantering och vård på det öppna marken bakom det att leda till utseendet på vackra blommor. Exotisk växt kommer att glädja dig åt minst en månad – det är hur många blommor calla.

Förbereder knölarna för plantering

beredning av knölar för calla till planteringInnan landning calla på det öppna marken, förberedelse för vilken börjar i februari-mars, bör knölarna av callas lagras i kylskåp. För att hålla dem i gott skick, slå in knölarna med vanligt papper och lägg dem i en plastpåse. För att förhindra luftstagnation, gör några hål i påsen.

Klar för att plantera knölar, kontrollera efter tecken på förfall. Om de ändå dykt upp måste tuberytans yta rengöras med en kniv tills utseendet på friska vävnader. För att göra knölarna elastiska igen, håll dem i en fuktig trasa.

För att skydda callas mot svampinfektioner kan du omedelbart före planteringen behandla knölarna med en fungicid (till exempel Vitaros eller Fundazol).

Det är lämpligt att plantera Calla inte omedelbart på det öppna marken, men i krukor med en beredd jordblandning – så kommer de mindre att överleva landningen mindre smärtsamt. Marken bör bestå av en blandning av kompost eller humus med torv, trädgårdsjord och sand. Djupet av planteringen är ca 2 cm från tuberytans yta.

kalla ut calla i kennelCalla tolererar väl temperaturförändringar, så att vi i vårkrukorna kan sätta direkt på vindrutan. Glöm inte att vattna knölarna efter plantering, men det är lämpligt att göra det noggrant, så att det inte blir suddigt över jordens översta lager. För en framgångsrik utveckling av växten är gödning med mineralgödsel önskvärt varannan vecka.

Related  Foto och beskrivning av vissa typer av aspidistra

spirade knölar av callasOm du märker att rötterna på calla börjar bryta igenom till ytan, lägg en annan 2-3 cm mark i potten.

När och var att plantera callas på platsen?

När man planterar calla på det öppna fältet? Det är bäst att genomföra planteringsarbeten på våren, så snart de sista frostarna lämnar och temperaturen kommer att ligga över 15 grader Celsius. Vanligtvis är detta redan början eller mitten av maj.

Mark för plantering bör vara varmt och tillräckligt upplyst. En liten penumbra är också lämplig – där växter kan utvecklas nästan samma som i solen. Se till att det inte finns några drag och starka vindar på landningsplatsen, det bästa stället är en plats med ett mjukt mikroklimat.

Det är bättre att inte plantera calla och ta hand om dem utomhus i direkt solljus. Från detta kan blommor lida, och i stället för en ljus blomsträdgård kommer bara frodig vegetation att visa sig.

Marken är bättre att välja inte neutral, men svagt syra. Toppdressing görs före blomningen, efter blommans utseende är det bättre att sluta gödda sängen.

Funktioner att plantera en trädgård calla

plantering knölar i det öppna markenBAtt plantera calla och ta hand om det på det öppna fältet har varit framgångsrikt, du måste följa några rekommendationer:

  1. Du behöver inte göra för djupa hål för att plantera blommor. Rizomer eller knölar ska sprinklas lätt med ett lager av jord så att de inte ruttnar.
  2. Försök att inte skada rötterna när du får calla från potten. Rötterna är väldigt bräckliga, och efter att de bryts växer de inte.
  3. För det första bildas ett rotsystem runt knölen, och först då slår calla ut bakterien. Så om inte mer än en månad har gått sedan plantningen borde du inte oroa dig.
  4. Plantering calla på den öppna marken på våren och vård för det utförs först när temperaturen slutar falla under 15 grader.
  5. Det bästa sättet att befrukta callas är att avlägsna jordens översta jordslag från knölarna och ersätta det med en näringsblandning från torv, humus och en liten del sand.

Related  Anthurium manlig lycka i en blomkruka

Ta hand om Callas

Calla HerculesOm du sköter dig ordentligt för unga callas, kommer de att blomma så tidigt som 1,5 månader efter landning på platsen. Även om du planterar callas på den öppna marken i Sibirien, hjälper dem och en väl valda plats att hjälpa till att få en vacker blomsterträdgård.

En av fördelarna med callas är att du inte behöver förvärva några extra medel mot svampar och andra sjukdomar. Dessa växter är nästan aldrig sjuka, eftersom de kan hantera skadedjur på egen hand.

Inom 10-15 dagar efter plantering callas i öppen mark, bör vård om det bestå i att vägra vattning. Detta görs för att inte låta det rotta rotsystemet börja utvecklas. Även efter att knölarna är starka, rikta inte vattenstrålen direkt mot dem, bara fukta jorden runt växten.

Foder med mineralgödselmedel kan utföras en gång i säsongen, och detta kommer att räcka för att göra Calla vackert blommat.

Att hålla knölarna av calla i det öppna fältet, övervintra

utgrävning av knölarVård av calla från plantering tills det ögonblick när de peresvetut, är enkelt. Men så snart som hösten kom, bör blommor vara beredda för vinning. Knölar tillsammans med rötter utgrävas innan den första förkylningen startas. Gör detta noggrant så att rotsystemet inte skadas.

Att lämna callas på den öppna marken i Uralerna eller i Sibirien för vintern är oönskade: det är troligt att endast några plantor kommer att överleva frost. Det är bättre att hålla skalade, tvättade och något torkade knölar på en sval plats hemma, till exempel i grönsaksavdelningen i kylskåpet. Om kalla löv inte hade tid att falla av innan det började med kallt väder, är det inte nödvändigt att skära dem i ytterligare två veckor, så att näringsämnena överförs till knölarna.

Related  Typer av pahistahis och särdrag hos sin växande hemma

Låt oss sammanfatta:

  1. Det är bättre att plantera en calla inte under direkt solljus, men i penumbra.
  2. Callas gillar inte för mycket vattning och gödning – befruktning kan bara göras en gång i säsongen.
  3. Välblommande callas i en svagt sur jord med tillsats av torv och kompost.
  4. Det är viktigt att inte skada rötterna vid transplantation och inte landa dem för djupt in i jorden.
  5. Trädgård calla kräver inte ytterligare skydd mot sjukdomar och alla slags skadedjur. Det är bara möjligt att behandla knölarna med en fungicid omedelbart före planteringen.

Callas i trädgården och lägenheten – video