freesia i landetTack vare doftande blommor av olika färger har freesia blivit en av de mest värdefulla knölväxterna för skärning. Det är inte förvånande att fresia, plantering och vård på den öppna marken bakom vilken är likadana att ta hand om gladioli och liljor, förekommer alltmer i förortsområden.

Egenskaper hos växande fresia i öppen mark

växande freesia i öppen markFreesia från den afrikanska kontinenten älskar ljus, värme, behöver lös mark och regelbunden vattning. Stabil utveckling och blomning kan förväntas:

  • med en ljus dag som varar inte mindre än 12-14 timmar;
  • om det finns skydd mot direkt solljus och vind;
  • vid en lufttemperatur på 18-22 ºC.

Störningar av ljus- och temperaturbetingelser, de långa perioder av värme och torka, leda till bildningen av en fräs tomma, indehiscent knoppar eller fullständigt misslyckande av blomningen.

Platsen för plantering väljs så att plantets bräckliga stammar inte lider av vind och milda blommor brinner inte sommarsolen. Även vid en lufttemperatur över +22 ºC störs den biologiska rytmen hos växten, vilket påverkar blommans kvalitet.

Vid odling på friluftsområdet är fresia bättre acklimatiserat i jorden med neutrala eller svagt sura reaktioner. På platser med tung tät jord deoxideras och blandas med sand, torv. Dålig i organiska och mineraliska ämnen är jordar nödvändigtvis befruktad.

Växter är inte frosthärdiga. I Ryssland måste de grävas ut för vintern och sätta i marken när det finns hot om återkommande frost och frost på jorden. Om plantering i marken sker i maj eller början av juni, börjar fresias blomning från andra hälften av juli till slutet av augusti. Detta gäller dock endast för mellanklassen. För att se blommorna av freesia när de planterar och lämnar i Sibirien, är rötterna inte transplanterade glödlampor och redan odlade i ett rum eller växthusväxter.

Förberedelse av en plats för att plantera freesia på en öppen mark på våren

blommor freesia

Platsen för plantering freesia väljs i penumbra eller under skydd, planterad på södra sidan av långa buskar eller träd. Ett sådant naturligt hinder hindrar blommor från vind och middagssol.

Även jorden under hösten för plantering fresia grävde för att slutföra bajonett, noggrant välja rhizomatous perenna ogräs. Samtidigt appliceras organiska gödningsmedel på åsarna eller blomsterbäddarna. På våren grävs jorden igen och krossar klorna. Plantering hål eller dike för lökarna gör djup och bredd av ca 30-40 cm. Även om planteringsdjupet signifikant mindre fylld med lös, bestående av lika delar av trädgårdsjord, torv, humus och sand grop kommer att tillåta att aktivt utveckla rotsystemet och anläggningen.

Förberedelse av freesialökar för odling utomhus

lökar av freesiaFörvärvade eller lagrade efter höstens utgrävningslampor börjar förbereda sig för plantering i början av april. De avlägsnar hård yta och sedan i en halv timme nedsänkt i en lösning av fytosporin eller annan fungicid. Denna försiktighetsåtgärd skyddar lökarna från putrefaktiva bakterier och svampar som lever i jorden.

30-45 dagar innan det är dags att plantera fresia i öppen mark på våren, är lamporna placerade i djupa torv krukor fyllda med näringsämnen jord. Djupet av inbäddning är 5 cm, substratet är lite täppt och vattnas sedan. Med ökad luftfuktighet frigörs freesia snart och bildar de första groddarna. Nu är det dags att överföra glödlamporna till ljuset.

Det är viktigt att groddarna inte sträcker sig innan de träffar marken, de är täta och friska. Därför ger växter vid behov ytterligare belysning.

Planterar frön fröer

fröplanter av fresia frönSom många relaterade arter kan fresia förökas av frön. Från det ögonblick som sådd till utseendet av de första knopparna bör passera minst 8-9 månader. Om du planterar freesia på hösten, på våren, bär de växter som redan har fått styrka till trädgården.

Såning utförs förbehandlad med kaliumpermanganat- eller fytosporinfrön till ett djup av 3-4 mm. De bästa resultaten kan uppnås i ett växthus, där det är lättare att upprätthålla hög luftfuktighet. Till dess att skotten uppträder, fuktas jorden med en finfördelare. Då kan du noga vattna och oumbärliga under hösten-vinterperioden belysning. Att plantera freesier på det öppna marken och ta hand om dem skiljer sig inte från att bry sig om växter från vuxna lökar.

Planterar freesia och utomhusvård

vård av fresia i öppen fältVillkor för att plantera freesia på en blomsterbädd i regioner med utmärkta klimatiska egenskaper läggs till vid olika tidpunkter. I mittenbältet och i Moskva-området börjar plantering av fresia i jorden och omsorg om växter i mitten av maj.

Om det finns risk för frost, bör anrika växter lämnas hemma i några veckor.

Lökar planteras på ett avstånd av 3-5 cm från varandra. Freesia inte bilda frodig buske, så för mer dekorativ effekt i rabatten kan planteras i små klumpar av 10 till 15 stycken, utan att glömma att tillhandahålla tillförlitlig support stjälkar.

För att förenkla vården på det öppna marken när du planterar skärskärare, lämnar du mellan minst 15 cm.

plantering lökar av freesiaDjupet av inbäddning av lökar beror på deras storlek och markegenskaper.

  1. På lätt sandig loam är Freesia begravd 10-12 cm.
  2. I den lösa bördiga trädgården bör lampans botten vara 7-9 cm djup.
  3. I den fria jorden av freesia är det svårast att utveckla ett rotsystem och ge en spruit. Här planteras lökarna på ett djup av 5-6 cm.

vård för freesia när de växer utomhus

freesia älskar fuktFrån tidpunkten för plantering till utgrävning av lökar på hösten, behöver blommor vattning, löstning av marken, avlägsnande av ogräs och komplex toppdressing.

På grund av de skurna stammarnas sårbarhet med en massa knoppar, för freesier är det nödvändigt att tillhandahålla stöd.

Det verkar som om sådan vård är praktiskt taget oskiljbar från att ta hand om liljor, iris, gladioli. Men odlingen av freesia, såväl som vård av det på det öppna fältet, medför vissa svårigheter.

Faktum är att blomningen av freesia endast uppstår vid temperaturer under +22 ºC. För att säkerställa att bladen och blommorna inte lider av brist på fukt, måste luften vara ständigt våt, det är extremt svårt för växter att tolerera plötsliga fluktuationer i dagtemperatur och natttemperatur. På grund av dessa egenskaper odlas blomman ofta i växthus eller växthus.

På friluftsmarknaden vattnade fresian på kvällstimmarna regelbundet med varmt vatten och försökte inte få blommor och ännu inte öppnade knoppar. Bevattning börjar omedelbart efter uppkomsten av plantor och slutar 2 veckor innan lökarna grävas ut.

För blommans klädsel kan man använda komplexa gödselmedel för prydnadsväxter eller före blomman för att införa en blandning med kvävehöghet och närmare på mitten av sommaren använder man kaliumfosformedel.

För att glödlampan blir bättre mogen, och plantan blommades igen, visades en efter en eller en klippning. För bukettskärning är blomställen med två eller flera öppna korolla lämpliga. Du kan förkorta eller ta bort blad som skadats av en svamp eller skadedjur. Grävningen av glödlampor utförs på hösten, från september till oktober, före ankomst av nattfrost.

Förberedelse av freesialökar för plantering – video