en bellflowerEn bellflower finns i nästan alla delar av världen. Det är så vanligt och opretentiöst att det pryder ängarna i det hårda Sibirien och bergen i soliga Korfu. Blomman är mild, resistent mot dåligt väder, används i trädgårdsskötsel och för att skapa så kallade natursköna trädgårdar.

Många arter och sorter

I den specialiserade litteraturen beskrivs cirka 300 slag av klockan – Campanula. De flesta av dem är stauder, växer i skogar och ängar. Det finns tvååriga och ettåriga år. Bland de kulturella arterna som är kända för 100, som oftast används i trädgårdsdesign.

Uppfödare odlar också hybridvarianter som har dubbla blomknoppar, och färgspektrumet skiljer sig i intensitet jämfört med vildväxande. Nedan på bilden är blomman en klockformad klocka.Campanula cochleariifolia

I trädgårdsdesign växer de flesta kampanjer som biannualer. Om växten inte förnyas och inte omplanteras till en ny plats varje 2-3 år smälter den och kan dö. Undantag är långa sorter. Förutom livslängden för alla kampanjer delas in i:

 • underdimensionerade;
 • medelhöjd;
 • hög.

Låga arter är främst bergsplanter upp till 15 cm höga. Deras naturliga livsmiljö är foten och bergssluttningar. Föreslå ett torrt klimat i kombination med stenig mark. Deras kulturella sorter används för att dekorera kantar, alpina kullar.

Medelstora och långa arter – skogs och ängar. Liksom friska jordar är soliga eller halvskuggiga områden. Det finns också inhemska blomsterklockor, uppfödda speciellt för att leva i rumsförhållanden. Deras förfader anses vara en lika stor klocka som är infödd till Medelhavet. Den här kompakta växten, rikligt blommande, som bor på sluttningarna av bergen.

klockan till bruden och brudgummenDen vanligaste representanten för rumsklockorna är bruden och brudgummen med vita och blå blomställningar.

Rumsklockan är en nyckfull växt som kräver efterlevnad av säsongsbetingade kvarhållanden.

I allmänhet har dussintals växtsorter tagits upp för hushållsodling, som har längsta blomningstid, från mars till oktober. På det öppna marken kan detta inte uppnås.

Bell – en typisk representant för vilda djur, men det har vunnit popularitet i trädgårdsarbete och design för mer än 5 århundraden är inrett som en högtravande italienska trädgårdar och innergårdar blygsam engelska.

Bells Carpathian: beskrivning, odling från frön

klockan av karpaterna i naturenDetta är den vanligaste bosatt i trädgårdarna och alpina kullar. Mycket vacker och ömtålig vid första anblicken, kännetecknad av vinterhårdhet och längsta blomningstid – 65-75 dagar. Ovanför bilden visas karpatens klocka under de naturliga förhållandena för tillväxten.

Botanisk beskrivning av växten:

 • fleråriga örtväxt
 • höjd 10-20 cm;
 • tunna smala skott;
 • lämnar ovat med korta petioler;
 • blommor klockor 4 cm i diameter, pekade uppåt.

Växten reproducerar genom frön eller genom att dividera busken. I regioner med milda vintrar finns det självsåning. Odling av karpatiska klockan från fröna sker genom plantor. Frö sår i februari i lådor med en bördig och luftgenomsläpplig mark.

Fröerna är mycket små, så de sprids över den fuktiga ytan och pressas ner med handflatan. Dessutom kan du fukta jorden från sprutpistolen.

Frön spirer i ljuset under glaset. Fröplantor förekommer efter 2 veckor. Efter ytterligare 3 veckor dyker unga skott in i rymligare behållare, följt av en överföring till öppen mark i maj. Klockor av Karpatiska kärlek väl upplysta områden med avrinade markar. Kan inte tolerera stillastående vatten. I trädgården planteras de med annat markskydd på ett avstånd av minst 20 cm, eftersom det växer snabbt.

Related  Vad kan den japanska kvitten vara användbar och skadlig för människors hälsa

Bland de odlade sorterna kännetecknas Carpathian Alba, Bell Star, Isabel, Centon Joy, som har en vit, lila och blå färg av blomman.Alba klocka bell Isabel Chanton Joy Bell

Handbell

stor blåklockaDistribueras i hela den europeiska delen av Ryssland och andra CIS-länder. En igenkännlig invånare av vilda ängar och skogar. I naturen har de oftast blåa blommor, multiplicerar självfrö. De sällsynta sorterna har en vit och lila färg av blomställningen.

Beskrivning av klockan:

 • perenn;
 • höjd 40-100 cm och högre;
 • stång upprätt
 • lämnar lanserad, smal, mörkgrön;
 • blomställningsklockor samlas i en borste för 3-8 delar;
 • blomning period-juni-juli;
 • kapslens frukt mognar i september.

Bells persikovistny föredrar dränerad jord och penumbra. I naturlig natur finns det på skogens kantar, i våta raviner, längs stranden av floder i buskens nyans. När det odlas i trädgården behöver det inte utfodring och vattning. Den används som en växt av den andra och tredje planen. Unga löv och växtrötter kan användas till mat.

Handbell Medium

campanula medietEn bosatt vid foten av Kaukasus, Sibirien och även Amerika, refererar medelklassen till tvååriga örtväxter. I trädgårdsodlingen är känd sedan XVI-talet. Han gillar fuktiga jordar, det är coolt och tolererar inte värme och frost.

Beskrivning av växten:

 • höjd från 50 till 100 cm;
 • rak stam pubescent;
 • root rosette;
 • Diameter av blommor 6-7 cm, ligger längs hela längden av stammen;
 • blommar från juni till augusti;
 • blomställning av blått, vit, rosa eller lila.

I ett gynnsamt klimat multiplicerar växten sig genom självsåtande, fröna mognar i augusti-september. Blomman anses vara en bra honung. Hans blomställning växer växelvis uppifrån, på grund av vilken han har en så lång dekorativ period.

Hur och när man planterar? Odling av mellersta klockan från fröna utförs genom plantering i lådor för plantor eller i öppen mark. I det första fallet är det möjligt att uppnå en tvåårig blomning under innevarande år, och i det andra fallet – i framtiden.

Om du planterar klockan för plantor, välj perioden från slutet av januari till februari.

Fröer sprutas inte med mark, spridas i behållare i ljuset. På en permanent plats transplanteras transplantationer i maj-juni. Först är det en tät rosett av löv, vilket ger 1 stam med växelvis formande knoppar. Bloom blommar i juli i år och nästa år i juni.

För att få en stark växt nästa år sås frön på den öppna marken i juni, något ströet med jord. Fram till hösten blir de unga rosetterna starkare och transplanteras till en permanent plats. Avståndet mellan plantorna är minst 10 cm. Efter 2 år uppdateras planteringen.

Klockan är tråkig

klockan är tråkigEn växt som växer lika bra i penumbra och solplaster. I naturen finns den på skogens kantar i tjocktar av buskar och gräs. Solen blommar tidigare, men blomställningen är mindre. I skuggan bildar han fluffiga lock av blått, violett och sällan vita klockor.

Beskrivning av växten:

 • flerårig, upp till 60 cm hög;
 • former buskar av flera stammar, som kan delas;
 • bladen är regelbundna, släta utanför, utan petioles;
 • Blommor små med en diameter av 2 cm, uppsamlade i en borste på toppen av stammen av 20 stycken;
 • blommar från juni till augusti 40 dagar;
 • vinterhårig, opretentiös.

Växten multiplicerar med frön och delar busken. När man planterar en klocka uttråkad på det öppna marken? Detta kan göras hela den varma säsongen. Växten tar snabbt rot och tar rot. Om transplantation utförs under blomning, är blomställningarna bäst avskurna. Till skillnad från andra klockor är denna art fortfarande dekorativ och efter blommande på grund av täta gröna blad och en kompakt buskform.

Related  Reproduktion av Croton hemma

Bellflower broadleaf

campanula latifoliaBeständig mot sjukdomar och skadedjur, spridit från Europa till Asien. Det förekommer överallt i skuggiga trädgårdar och tall- eller granskogar längs floderna. Förökas genom att självsåda i naturen och dela busken i trädgården.

Bredbladsklockan är en långväxt upp till 120 cm med blomställningar på toppen av stammen. På grund av avskogning har tillväxtområdet minskat, så idag är anläggningen listad i den röda boken.

Botanisk beskrivning:

 • stående stjälk, medelhöjd 90 cm;
 • Bladen är stora, spetsiga, till toppen blir grundare;
 • blommor små, samlade i huvudknopparna vid spetsen av stammen;
 • färgning av blommor violettblå, vit eller rosa;
 • Blommans kanter är vågiga;
 • blommar från juli till augusti;
 • en frukt – en låda.

Växten gillar friska jordar, partiell nyans och måttlig hydratisering. När växter från frön utvecklas stammen med peduncles för det andra eller tredje året efter plantering. På en plats växer 10-15 år, kräver sällsynt gödning och vattning endast under torrperioden.

I trädgården planteras den i grupper nära buskarna, så att i middagsvärmen skulle blomman vara i sin skugga. Det ser bra ut nära staketet, nära ett lusthus eller andra byggnader.

Bellflower Milkflower

mjölkklockaDen vackraste och rikligt blommande utsikten från alla kända i naturen är bellflower-klockan. Den är representerad av långa sorter med stamlängd upp till 160 cm och kort statur, upp till 40 cm hög. Växten är opretentiös men tycker inte om transplantation, så efter köpet planteras den omedelbart på permanent plats.

Hur ser den klockformade bellblomman ut? Höga betyg ger en kraftfull pil, strödd med blomstänger. Blommorna är doftande, små, vita, blåa och ibland rosa i färg, upp till 4 cm i diameter. Blommande perioden varar från juli till september eller oktober under gynnsamma väderförhållanden. Vuxna växter kräver stöd under blomning, väl reproduceras av sticklingar.

I vården krävs näring och regelbunden hålning. I landskapsdesign används de i enskilda planteringar, eftersom de utmärks av höga dekorativa egenskaper som täcker skönheten hos andra trädgårdar.

Lågvuxna sorter är kompakta jordskydd, snabbt växande och inte krävande för jordens sammansättning. Förökas av frön och uppdelning av en buske. På ett ställe kan växa upp till 7 år.

Klockbrand

klockbrandEn av de få krypande klockorna. Denna fleråriga, som är mycket dekorativ inte bara under blommande. Allt tack vare de ursprungliga bladen, som bildar ett tjockt lockigt lock på busken. I bredd, på grund av spirande skott, växer brandkåren med 80 cm och i höjd – endast 20 cm.

Botanisk beskrivning:

 • fleråriga markskydd
 • stammar krypande;
 • löv rundade små med skrynkliga kanter;
 • Blommor är små, som asteriskar med kronblad böjda nedåt;
 • Färgningen av blomman är övervägande violettblå;
 • blommar från juli till augusti;
 • blomställningar är doftande, bra honungplantor.

Odlade sorter av denna art har lavendel, lila, vita och blåa blommor. På grund av snabb tillväxt, anspråkslöshet, vinterhårdhet och torkmotstånd, används växten i stor utsträckning i landskapsdesign. Klockan pryder alpina kullar, sluttningar, rockeries, kant av gräsmattan, kantsten. Förökas av frön och delar busken på våren eller hösten efter blomningen.

Related  Vi följer reglerna för plantering och vård av tulpaner på det öppna marken

Odlade sorter:

 • Stella – blommorna är blåa med vit centrum;bellbrand Stella
 • Blåklänning – dwarfish, i en höjd av 15 cm, blomställningen är blå;bluebell fire Blue Gown
 • Lizdugan Variete – höjd 20 cm, blomställningar liten rosa.klockan av brandmanen Lizdugan Variete

I trädgården är eldklockan väl kombinerad med saxifrage, nejlikor och dvärgbarn.

Handbell

handen klockaRannetsvetuschy kompakta fleråriga bellbälgar. Han blev känd endast i början av XIX-talet. Hemlandet är kanten av Kroatien, men idag odlas det i många tempererade områden.

Den kännetecknas av god vinterhårdhet och lång blomning, som varar från juni till september och täcker busken med en frodig blomma blomställning.

Beskrivning av växten:

 • kort, lång, upp till 25 cm lång;
 • trattformade blommor upp till 2,5 cm i diameter;
 • stammar upprättas på vertexen 3-5 blomställningar bildas;
 • lämnar mörkgrön dentate;
 • Blomställningens färg är blå, vit, lila, lavendel.

Det är intressant att anläggningen förblir dekorativ hela året, eftersom starka gröna inte fryser på vintern. Skörda det bara under de första vårmånaderna, för att ge utblåsa till unga skott.

Föröka klockan med frön eller vegetativt. När du planterar plantor på det öppna marken, behåll ett avstånd på 10 cm. För vintern behöver den vuxna växten inte skydd.

Point bell

campanula punctataMycket dekorativa växter kommer från Kina och Korea. Det kännetecknas av ett tätt lock av stora hängande blommor som inte öppnas helt. Klockan blommar från mitten av sommaren till frosten, förutsatt att de torkade blomställningarna avlägsnas i rätt tid.

Botanisk beskrivning av arten:

 • stammar rakt pubescent i höjd upp till 70 cm;
 • lämnar liten ägglossning på korta petioles, pubescent;
 • blomställningar stora till 6 cm i diameter, hängande, på långa pedicels;
 • en skott bildar 5-6 blomställningar, som blomstra gradvis;
 • blommar från juli till oktober.

Blommans krona är täckt utifrån med lila prickar, varifrån plantan fick sitt namn. I landskapsdesign används följande dekorativa sorter av en klämblock oftast:

 • Garland – höjd 40 cm, blomställning 8 cm i diameter, lila, tätt täckande stammen;bell-point krans
 • Rosa Röd – Höjd 50 cm, Blomställningar största – 9 cm i diameter, uppsamlad i visp. Blommans färg är rosa;pinch pinch rosa röd
 • Aska Sensation – höjd 55 cm, blommor bägare violett, löv är blanka.Purple Point Bell

I landskapsdesign används den i en- och gruppplantningar i kombination med markdäck av vit och grå färg.

Klockor sprider sig

ängsklockaEn typisk representant för släktet, fördelat över hela Europa. Det är klockan som sprider sig för att träffas på vilda ängar och betesmarker. Från andra representanter kännetecknas det av en bräcklig förgreningsstjälk och en lösa plåt av blomställningar.

Beskrivning:

 • herbaceous biennial;
 • höjd 40-60 cm;
 • stjälken tunn, ribbad, väl förgrenad
 • blomställning på långa peduncles med medelstora diameter violettblå;
 • lämnar lanserad, smal.

Blomstrar från mitten av juni under andra livet. I den naturliga naturen bildar den sällan glans, är mycket känslig för trampning, multipliceras med frön.

Blommor klockor är fleråriga eller tvååriga representanter för den kulturella och vilda floran. Som enåriga odlas bara i trädgården och inte så populär. Arter och mångfald är imponerande, men att veta de mest ljusa representanterna för släktet, du kan skapa ett vackert landskap i trädgården, vars utsmyckning kommer att vara en anbud och blygsam kampanj.